Skorašnje poruke

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Ostale teme van pčelarstva / Odg: Афоризми
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Decembar 05, 2021, 02:44:29 »
Повампирио се вампир ДОСИ
не зна се колико имена носи.  :D
12
Ostale teme van pčelarstva / Драги наш Бора...
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Decembar 05, 2021, 02:37:54 »
Драги наш Бора.

Да почнемо са његовим шаљивим песмама.
Kад би Срба било ко Кинеза.13
Aktivnosti Spos-a / Odg: Forum SPOSa
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Decembar 04, 2021, 16:57:56 »
Кажу да је оборен.
Оборен је он одавно у болничку постељу као и целокупно наше пчеларство мада је било болесно и пре формирања спос форума.
Таман сам поверовао да ће оздравити и стати на своје ноге али су ме брзо у томе разуверили уредници тог форума, часопис српски челар као и готово целокупно руководство споса.
Живели смо у неком болесном времену у коме су наше пчеларство водили људи који су били послушнуци тадашње политичке и болесне врхушке.
У свим пчеларским удружењима управљали су партијски послушнуци као и редакција часописа и комплетно руководство СПОСа.

Још од 1953 године политичко руководство се определило за ширење америчких кошница  које баш и нису најприхватљивије та наше поднебље и та нашу расу пчела и поред тога што се кошница Конгресовка показала боља од ЛР политичке миљенице прозападне комунистичке партије.
Официри и партијски подобни пчелари који су руководили у пчеларским удружењима ширили су те њихове кошнице.
Пошто је конгресовка долазила из времена краљевине то и није било популарно да се о њој пише.
Сада када се та неприфитабилна ЛР техника проширила и када имамо мноштво пчелара који је користе а који имају велике интересе у продаји ројева, као и мноштво произвођача погача, кошница и разне опреме везане за ту технику рада врло је тешко било шта ту да се мења.
Разни лобии учествују у одржавању те неекономичне или слабоекономичне технологије пчеларења којој није циљ општи напредак и препород нашег пчеларства него имају неке своје интересе.
И тако данас имамо ЛР уредништво на спос форуму  као и екипу којој је циљ заустављање свих домаћих пчеларских решења као и препорода у српском пчеларству.
Часопис и редакција часописа је и даље у рукама недовољно стручних људи а руководство  Спос-а уместо да бави могућностима увећања производње за неколико пута они се баве пласманом минималних количина меда који пчелари производе. Свакако да је и то добро јер се продаја меда поправила на опште задовољство пчелара али приоритет је требао бити нешто друго.
Поздрав драгим пријатељима...
14
Aktivnosti Spos-a / Odg: Forum SPOSa
« Poslednja poruka od strane dusan lazic poslato Decembar 04, 2021, 15:41:50 »
Vojo, zašto ne radi SPOS-ov forum?
Daj vidi, šta se to tamo dešava!?
15
Ostale teme u pčelarstvu / Економика у пчеларству
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Decembar 04, 2021, 01:02:23 »
Економика у пчеларству је веома озбиљна тема а управо сам је отворио да видимо шта све доводи до врхунских или добрих економских резултата и велике рентабилности а шта доводи до средњих или нешто слабијих економских резултата у пчеларству.

Овде можемо да се укључимо са личним резултатима као и да наведемо друге разне примере како добре тако и оне слабе резултате.
Тема је јако опширна и може да повеже наш начин рада, селидбе и коришћење више медоносних паша, производњу и продају како меда тако и полена, прополиса, воска, ројева, матица, пчелињих друштава и другог.

Поздрав драгим пријатељима...
16
Rodna Voja / Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Decembar 04, 2021, 00:49:24 »
И јуче 2. децембра били смо на истом пчелињаку. Све пчелиње заједнице су живе и здраве. Било  је топло време и пчеле су излазиле на прочисни излет.

Пчелиње клубе се предвече формира са свим својим пчелама мада и у топлијим данима са температурама од 15-16 степени оно се не раздваја у потпуности.
Док једне пчеле иду на прочисни излет осталих преко 90% пчела и даље греју саће и одржавају повољну температуру унутар  клубета.

Један део пчела оде и на крајње рамове са медом, мало га угреју и узимају га за своје потребе како не би трошиле већ угрејан мед у зони клубета који чувају за хладније дане.

Када имамо доста топлијих периода онда је узимање  хране изван клубета веће а унутар клубета мање. Зато су добри ови топли периоди али су неповољни ако крене унос поленовог праха и евентуалног нектара. Нектар сада могу да доносе од расцветалог маслачка кога у мом крају има баш доста.
Ипак обзиром да се скраћење дана и даље наставља то пчеле правилно осећају и врло тешко се нека заједница одлучује на покретање легла. Можда само по нека са матицом која је укрштена са жуткастим трутовима.

За ова задња два месеца од када нема неког уноса то јест за октобар и новембар пчеле су у просеку месечно потрошиле по 600-800 грама  или око 1,5 килограм хране. Тиме су поред слободног саћа из кога је изашло последње легло додатно ослободиле још око 3.500-4000 радиличких ћелија.  Ако су макар трећину потрошиле из обода клубета а две трећине из средине клубета опет је добро.
Сада практично у Родној Воји у горњем наставку имају око 7000-8000 слободних ћелија у зони клубета или по 1/4 до 1/3 потрошеног меда у шест централних улица.
Наравно у централним рамовима то ће бити нешто мало више а у крајњим које клубе заузима нешто мало мање.
Треба да знамо да пчеле у Родној Воји клубетом још увек заузимају значајан део саћа у доњем наставку ( сада другом наставку ако имамо три наставка у зазимљеним кошницама) и да ће пчеле узимати и део меда из тог доњег наставка који захватају пчеле са својим клубетом.

Када би пчеле узимале исту количину хране из свих рамова које клубе захвата и једнако по целој дужини рама онда  би месечна потрошња хране била тек нешто више од 1 центиметар меда у саћу по вертикали и за рам Родне вОје свакако мање од 1,5 центиметар меда.. Међутим пошто клубе не захвата цео рам онда пчеле храну троше само ону коју захвата клубе у дужини рама а она је код Родне Воје нешто око две трећине рама у хладнијим условима када је температура око нуле или испод нуле.
У тим условима тих 1,2-1,3 цм множи се са још 1,5 и тада добијамо потрошњу по вертикали у висини у просеку по раму од око 2 центиметра меда.
Чак и без икаквог померања клубета лево или десно и сталног боравка и кретања само по вертикали на тих 6 централних рамова пчеле ће у децембру, јануару и фебруару то јест за наредна три месеца имати довољно хране то јест више од 6 потребних центиметара меда у правцу кретања клубета. Изузетак су заједнице које су зазимљене са мање од 10 кг меда и заједнице које су до нешто мало касније у јесен из неког разлога продужиле са леглом, мада и такве заједнице у Родној Воји све безбедно презимљавају.

Због свега наведоног можемо да закључимо да нашим заједницама у овом зимском периоду нису потребне никакве погаче и да их само треба да оставимо на миру да лепо зимују.

Поздрав драгим пријатељима...   

 
17
Ostale teme van pčelarstva / Odg: Šale i vicevi
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Decembar 03, 2021, 17:29:58 »
G. Vojo kada spavaš kada ovo sve pišeš noću.pozdrav.

Не знам ни ја мој Славољубе. Обично учим и обнављам градиво ноћу до три, до четири а некад и до пет ујутро..
Поздрав... 
18
Ostale teme van pčelarstva / Odg: Šale i vicevi
« Poslednja poruka od strane slavoljub_simic poslato Decembar 03, 2021, 13:33:47 »
G. Vojo kada spavaš kada ovo sve pišeš noću.pozdrav.
19
Ostale teme van pčelarstva / Odg: Šale i vicevi
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Decembar 03, 2021, 00:57:39 »
Црни Груја...   :D
Предсказање...


20
Ostale teme van pčelarstva / Odg: Šale i vicevi
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Decembar 03, 2021, 00:42:48 »
Марко Краљевић пред хашким судом...Срећом све је био само сан или..  :D
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10