Ne prihranjujem majkane, nema potrebe imam nesto lipe i maline, dovoljno za njih a ako se i pojavi visak ne diram. Pre bagrema ih ogranicavam na pet ramova i Mr ne pomeram tokom sezone, jednostavno, ponekad kada vidim da matica nema mesta za zaleganje premestim po jedan ram zatvorenog legla u mediste....Bitno je kada ogranicavas maticu na tih pet ramova, naci maticu sa leglom i jos jedan ram sa najmladjim leglom, postaviti do maticne resetke u plodistu, i odmah postaviti ,slobodno, tri SO. U medistu, do MR stavljas otvoreno leglo, pa zatvoreno. Nakon 8 dana pregledaj mediste i porusi maticnjake ako se pojave. Posle bagrema mozes umesto MR ,postaviti punu pregradnu dasku, iz plodista odvojiti jedan ram sa leglom i maticom prebacis u mediste i dobices mladu maticu u plodistu. Pa kada pronese i poklopi leglo, formiraj nukleus a imas jako drustvo za suncokret.. Na ovaj nacin, pregradjivanjem na ti dela mozes imati tri nukleusa... Bitno je pre prihrane u zazimljavanju, pomeriti u jedan kraj kosnice onoliko ramova koliko pcele zaposedaju ulica, obicno 7-8 i postaviti punu pregradnu dasku, prihraniti , da imaju medne vence , debele min. 15 cm i pune krajnje ramove... Tako zazimljena i bez pogace, doceka prolece bez problema.. Tamne ramove u sredinu a svetle bocno...
Gospodine Zorane, ne mogu da kažem kolega, jer sam početnik. Evo naleteh na ovaj vaš komentar, a pošto sam kao što rekoh početnik a imam pološke imam jedno pitanje za vas. Ako ne bi ograničavali maticu sa MR nego je pre bagrema pregradnom daskom ostavimo na jedno 7-8 ramova a iza pregradne daske ostavimo ram sa hranom i prazne ramove, hoce li kod unosa, pošto u ovom delu nema mesta gde da lageruju pčele nektar, prenositi isti u ramove iza pregradne daske? Hvala na odgovoru.