Autor Tema: EV ram  (Pročitano 48577 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Šušnjar

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 967
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: EV ram
« Odgovor #90 poslato: Februar 13, 2019, 21:32:05 »
Nije me bilo neko vrijeme.
Vidim da se ovdje pravo zažarila tema.
Prošle godine sam uradio dosta EV ramova prema dimenzijama koje imate na prethodnoj strani. Mogu iz svježeg iskustva da kažem da je manipulacija ramovima daleko lakša i da se ramovi mnogo manje kidaju prilikom vađenja čak i kada je propolis čvrst po hladnijem vremenu. Prethodnih dana sam bukvalno prepakovao veći dio pčelinjaka i preslagao ramove u svim košnicama a to znači EV, RV i LR. U jesen sam sve nastavke sveo na 9 okvira. Neuporedivo je lakše izvaditi EV ramove da Hofmanovim razmakom u poređenju sa RV i LR ramovima pa i sa EV ramovima rađenim sa ravnom bočnom letvicom.

Siniša razlika i olakšanje u radu je odmah vidljivo a neke probleme koje ti navodiš ja sam viđao i kod drugih ramova koji imaju deblje satonoše i jače su zakucani.
Ja sam ramove na svim spojevima lijepio i ukucao sa po dva eksera što je ekvivalent klamerici. Nisam imao potrebe da dižem nastavke i nisam potrgao niti jedan ram. Satonoše sam ranije čupao i iz LR ramova ako sam žurio i nisam dobro prethodno razmakao susjedne ramove.

Razmakom kod EV košnice se djelimično gubi Vojina košnica u košnici ali svako zlo za neko dobro. Ja nisam osjetio da sam nešto izgubio sa tim.

Pozdrav svima...