Autor Tema: Мој план рада са ЕКО ВОЈА кошницама у 2016.години  (Pročitano 43004 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Ramovi sa satnom osnovom se stavljaju u "akumulatorima " da bi mlade pcele kojih je "akumulator"pun imale gde da odloze svoje vostane ljuspice .

Siniša, dok mi je još sveže sinoćno Hunjadijevo predavanje:
Hunjadi kaže da nakon tri dana od formiranja akumulatora -sve odrasle pčele, izletnice su se vratile u staru košnicu. U akumulatoru su samo nešto malo mladih pčela i puno legla. Ima i polena i hrane. Ima i odlična mikroklima. Šta nema - nema samo vode a nema ni ko da donese(zato je neobhodan sirup 1:1).
        Mala digresija, da se prisetimo: koje pčele izvlače S.O. grade saće(?) - pčele starosti 12-15 dana.


Posle 8-10 dana, tada se od akumulatora formiraju nukleusi. E, njima treba staviti S.O.
Hunjadi formira nukleuse tako što od svakog nastavka napravi dva nukleusa (znači 5 ramova izlazećeg legla + 5 S. osnova). I tada zapošljava pčele voskarice koje su dostigle odgovarajuću starost.


     (ovo sve pišem, a Goran će znati da to prenese na RV)

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 438
  • Pol: Muškarac
Vrate se stare pcele i za tih 8 do 10 dana dosta pcela dodje do starosti kad se luci vosak.U akumulatoru ima optimalne toplote,mi prehranjujemo automatski se kod mladih pcela luci vosak,ako  ga nema nece ni izvuci satne osnove .

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





                    У реду је Душане. У ројеве - нуклеусе планирам да ставим по 6.ЕВ рама са леглом ( ЕВ рам је мањи те зато овај број ) два рама са сатним основома ( Синиша је навео разлог ) и два на крајевима са храном. Обавезна прихрана сирупом 1: 1 у периоду од 3 до 5.дана док не добију излетнице. Нешто другачије од Хуњадија али све што сте рекли и ти и Синиша испоштовано. Све сам ово већ раније рекао сада само заједнички појашњавома разлоге.Када матица у оваквом нуклеусу пронесе он је већ пун пчела свих генерација на свим изграђеним рамовима. Ако се продаје овакав рој он је " бомба " у односу на оно што се најчешће нуди. Такве ројеве бих продавао на свих десет рамова . Донесеш кући и за пар дана одмах проширујеш. Нема застоја у развоју . Да се никада не постидиш када некоме даш такав рој.
                   
                    П . С .


                    Једном нашем колеги са овог форума сам прошле године обећао рој на РВ рамовима на поклон. Још у априлу ми је донео подњачу , наставак са седам рамова са сатним основама , хранилицу и кров. Био је први који сам населио али је све са њим ишло наопако , килаво до зла бога. Више сам се око њега намучио него око свих осталих заједно. Био сам упоран док нисам напунио цео наставак са свих десет изграђених рамова препун пчела нисам хтео да га зовем да га преузме. Волим да сваки посао урадим тако. Или га уради онако како треба или не почињи посао.

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Gorane mislim da grešiš. Ili Sević ili Renson.  Ovako ćeš u drugom nastavku ako oduzmeš svo leglo i dodaš izgrađene ramove ili satne osnove imati med umesto legla. Drugo. Pitanje razrojavanja. Ja sam za rensonov metod u kombinaciji sa peletovim načinom. Ako je potreban veći broj rojeva onda prva faza Vojine tehnike "kako lako udesetostručiti pčelinjak" gde se od svake košnice dobije po 5 rojeva a može i manje zavisi koliko treba. Ps. Da ne bude zabune što pišem na ovoj temi a nemam eko voja košnice, imam alpske devetoramne i radio sam rensonov metod.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Севић, Ренсон, Пелетов метод, Хуњади и остали ... све је то врло добро, одлично ...
Треба само имати у виду чињеницу, да су све поменуте и непоменуте методе, прављене за кошнице тотално другачије унутрашње "архитектуре", од ЕВ кошнице.
Наравно да се свака од тих медода у већој или мањој мери, може прилагодити свакој кошници.
Горанов рад апсолутно подржавам. Треба пробати што више могућности и установити која комбинација даје оптималне резултате на нашем терену, у нашим природним условима, са нашим кошницама.
То је свакако исправан пут.
Мада је и овај тип из Шарбана  ;)  у праву, нема никакве забуне, знам човека  8) 


Иначе са задовољством пратим ову тему, пошто и сам планирам да полако уводим ев. у свој пчелињак.


Поздрав другари  :)




Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Gorane mislim da grešiš. Ili Sević ili Renson.  Ovako ćeš u drugom nastavku ako oduzmeš svo leglo i dodaš izgrađene ramove ili satne osnove imati med umesto legla. Drugo. Pitanje razrojavanja. Ja sam za rensonov metod u kombinaciji sa peletovim načinom. Ako je potreban veći broj rojeva onda prva faza Vojine tehnike "kako lako udesetostručiti pčelinjak" gde se od svake košnice dobije po 5 rojeva a može i manje zavisi koliko treba. Ps. Da ne bude zabune što pišem na ovoj temi a nemam eko voja košnice, imam alpske devetoramne i radio sam rensonov metod.

                                                       Поздрав Мирославе ,

                     Најпре да расчистимо питање забуне што пишеш на овој теми а немаш ЕВ. Кошнице. Нема забуне нити је може бити. Твоје алпске деветорамне са којима си радио Ренсона прошле године су у многоме сличне ЕВ кошницама. Осим тога колико сам видео Ренсона сам поред тебе прошле године једино ја радио и на ЕВ , и на РВ и на РЕВ кошницама. О томе смо размењивали искуства и лично и телефоном и нешто мало на овом форуму. Дакле забуне нема и зато слободно износи и брани своје ставове.
                     Ти и ја о овоме имамо слично мишљење ( мислим на онај разговор телефоном прошле недеље ). Слажемо се отприлике  90 %  у мишљењу шта и како радити. Ренсона у комбинацији са Пелетом истовремено смо обојица испробали и добили позитивне резултате. Не бих о тих 90 % важнији су ми оних 10. где имамо суротстављена мишљења.
                     Наиме , Ти сматраш да се не могу помирити технике Ренсона и Севића . Кажеш или једно или друго. Ја сам ту на клизавом терену јер Севића нисам радио. Мислим да се може то укомпоновати и то сам и пробао да урадим у свом плану који излажем. Потенцирам плану јер да сам и то испробао тема  се  не би звала Мој план рада ... већ Мој начин рада са ЕВ кошницама.
                      У својој презентацији рада Севић је узео у обзир ЛР и ДБ кошнице  уз узгредну помену Фарара ( који је иначе најсличнији од све три поменуте са ЕВ али се ипак и разликује ). ЕВ кошнице није помињао. Ја сам покушао да из његове презентације рада извучем суштину , кључне елементе и пројектујем их на ЕВ кошницу са свим њеним специфичностима. Мислим да сам погодио или сам бар ту негде. По нешто се још може поправити , променити али не много.
                      Кажеш да ако из другог наставка одузмем све рамове , сво легло и додам изграђене рамове и сатне основе матица неће залегати већ ћу ту имати мед уместо легла. Не бих се сложио са тим из више разлога. Као прво у том другом наставку нисам одузео сво легло. Њега има на два рама , оном на коме сам нашао матицу и још једном који остављам ( види шта сам рекао у одговору од 10.децембра, баш ово ).Она неће чекати са залегањем ни секунда одмах залеже. Као друго у том тренутку заједница је на 5.ЕВ наставака . У првом, трећем , четвртом и петом сво легло је већ изашло, празни су и сви су спремни за прихват меда. На кошници имамо два лета једно на подњачи и друго изнад другог наставка. Већина пчела се излегла у трећем , четртом и петом наставку и више користе горње лето и мед ће складиштити одмах у сва три горња наставка ( багремова паша је у том тренутку оптималана ) али је за очекивати да то највише чине одозго на доле. У том тренутку ми легло није потребно матици је остављен њен други наставак на располагање па и ако дође до блокаде уносом мислим да није опасно. Багрем иначе не траје дуго, до евентуалне појаве матичњака може доћи само у другом наставку покрај матице у шта не верујем јер је паша у том тренутку прејака. Ако би била као прошле године ( у периоду од 12. до 16.маја вага је показивала по 6 - 7 килограма дневног уноса ) ишло би проширење шестим наставком који би се ставио на други наставак ( овакав наставак би стављио само са сатним основама писао сам већ зашто ). Дакле не верујем да би било већих проблема.
                        Искуство из прошле године ми каже да је матица у Ренсонки била блокирана јер је залегла све рамове од почетка до краја али матичњаке није повукла. Неке друге које нису биле сложене по ренсону јесу. Ренсонка ми је напунила 5.ЕВ наставака багремом била је најбоља.Брљао сам по њој сваког другог дана не верујући у оно што видим. Разлика у односу на друге кошнице је била приметна. Дај Боже да се понови прошла година сигурно би је боље искористио.
                         На крају ако боље погледаш у свој план сам укључио и Пелета. Но он иде на крају багрема само на производним друштвима и служи да по излегању младе матице без проблема заменимо стару или идемо у даље проширење броја кошница.
                          Дао сам Ти довољно материјала за одговор који очекујем .

                          П.С.

                          У суботу и недељу сам био у твом комшилику код Воје. Помагао сам му у садњи воћа старог аутохтоног које се не прска. Набавио је једну шљиву " егзотичног " назива па када ја видиш или се чујеш са њим питај га о чему се ради. Помињали смо те али нисмо се јављали јер смо били пруморни, знаш ипак се радило. Поздрав.
                     

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 438
  • Pol: Muškarac
Sljiva ,da nije Africka ha ha ha .Da bolje rade pcele kad procveta .

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Већина
пчела се излегла у
трећем , четртом и петом
наставку и више
користе горње лето и
мед ће складиштити
одмах у сва три горња
наставка ( багремова
паша је у том тренутку
оптималана ) али је за
очекивати да то
највише чине одозго на
доле. > Ovo je logičan sled događaja i opisan je u svim knjigama ali to po nekad u praksi i nije tako. Verujem da si dobro prostudirao svoj plan. Ako ostaviš samo dva rama legla u drugom nastavku tj oko 6000 ćelija a ostalo oduzmeš mislim da ćeš oslabiti društvo jer će se brojno stanje dodatno smanjiti zbog prerade veće količine nektara. Ja nisam nešto naročito iščitavao Sevićev metod jer mi se u startu čini komplikovanim, traži previše pregleda i otvaranja košnice. Više sam za što jednostavnije načine gde se što manje otvara košnica i što manje manipuliše ramom. Ps. Da se ne mešam puno u ovu temu napisaću u temi Renson svoj plan i moje viđenje ove tehnike.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





                  У реду је Мирославе чујемо се и тамо на тој теми.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Sljiva ,da nije Africka ha ha ha .Da bolje rade pcele kad procveta .

                      Није афричка Синиша , наша је стара сорта. Бар тако каже чича који калеми само старо  воће са наших простора. Био је упоран да Воји ували што више садница а посебно је навалио да Воја узме баш ту садницу. Чича је назива " мудара " . Закључак зашто се тако зове се намеће сам по себи. Ја за ту сорту до сада нисам чуо а добро сам се насмејао када сам чуо како се зове. Тек , да скратим причу , Воја узе " мудару " а шта ће са њом да ради кад пророди видећемо.У сваком случају насмејаћемо се на ову тему још који пут то је сигурно.

Van mreže Stivris Milanovski

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 7
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Pelince
Srecna nova godina svim prijateljima na ovom forumu ,sve najlepse u novoj godini i pravo uzivanje mi je citati sve sa ovog foruma pozdrav iz vrlo hladnog sela pelince ispod prohora pcinjskog.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                   Након подуже паузе време је да се изношење плана рада са ЕВ кошницом приводи полако крају . Следећа фаза у раду би била :

                                РАД СА ЕКО ВОЈА КОШНИЦОМ У ЛЕТЊИМ МЕСЕЦИМА У ОСКУДНИМ ПАШНИМ УСЛОВИМА

                    Временски оквир ове фазе рада би били месеци јун и јули . Током ових месеци на терену где се налази мој пчелињак су пашни услови поприлично оскудни. Од паше има  беле и нешто више црвене детелине ( кошење посебно ове друге је најчешће пре или у почетној фази цветања те је пчеле не искоришћавају оптимално ), нешто сунцокрета који на мом терену уопште или врло ретко и спорадично меди али даје доста полена , дивље купине по врзинама , спорадично и ретко појава медљике у храстовој шуми и разно коровско биље по стрњикама и запуштеним парцелама. Изузетно сушне године у крају који је поприлично безводан не погодују медењу . Све у свему у природи има паше за преживљавање пчелињих друштава .
                     У оваквим условима тихе и оскудне паше стационарни пчелари у принципу немају ништа за врцање. Ипак , ЕВ кошница се баш на таквом терену добро показала и може дати по један ЕВ наставак меда , дакле око 10.-так килограма по друштву. У наставку ћу изнети само планирани рад са производним друштвима.
                     Првог јуна ЕВ кошница је на шест до седам ЕВ наставака. На њој је истовремено урађен Ренсонов и Пелетов систем тако да је посматрано од њеног дна сложена тако што је изнад подњаче први ЕВ наставак превасходно напуњен пергом са нешто меда , изнад њега је прва матична решетка па други ЕВ наставак који је плодиште са матицом , затим долази друга матична решетка па изнад ње медишни ЕВ наставци ( њихов број је зависио од издашности багремове паше ) , затим изнад медишних наставака долази трећа матична решетка и на врху ЕВ наставак у коме очекујемо излегање и оплодњу нове младе матице ( Пелет ). Багремов ред је већ сазрео и среман је за врцање.
                       Тог првог јуна , дан два пре или после планирам да приступим врцању багремовог меда и при тој радњи истовремено преуређење кошнице.То би се урадило на следећи начин :
                       Сви медишни наставци са кошнице се узимају и иду на врцање. Кошница тог дана остаје на три наставка - првом , другом и највишем. При одузимању медишних наставака се истовремено из првог , најнижег наставка који је на подњачи одузима и један број рамова са пергом. Моја идеја је да одзузмем  4. до 5..рамова јер и пергу желим да уврстим у производе са пчелињака. . Уместо ових рамова се додају рамови са сатним основама .  Матична решетка између првог и другог ЕВ наставка се уклања и на тај начин плодиште прошири на два ЕВ наставка.Рамове са сатним основама ставим у оба ова наставка. Ако узимам 4.рама перге рамове са сатним основама стављам у оба наставка на друго и девето место , а ако је у питању 5.рамова перге  један - пети рам са сатном основом иде и у средину првог наставка. Два рама са леглом из другог спустим у први наставак. Сутрадан , након врцања враћам на чишћење на сваку кошницу по 2.ЕВ наставка који долазе на треће и четврто место. Изнад њих остаје матична решетка и највиши наставак у коме чекамо младу матицу.Кошница има три лета , прво на подњачи , друго изнад другог ЕВ наставка , односно плодишта и треће округло лето на највишем петом наставку. Ово треће лето би било са једне од бочних страна.Истовремено има и две матичне решетке прву изнад другог наставка - плодишта и другу  испод највишег настака. Овако препаковану кошницу не дирам три недеље , односно до 20.јуна.
                   Тог 20.јуна прегледам само пети , највиши наставак. Прошло је месец дана од како смо га матичном решетком издвојили на врх кошнице да би у њему произвели нову младу матицу. У овом тренутку ако је све у реду млада матица би требало да је већ пронела. Налазимо легло које потврђује присуство младе матице и цео овај наставак са све пчелама преносимо на ново место у пчелињаку и тако формирамо ново друштво.Том приликом се може али не мора на овај наставак додати и четврти такође са све пчелама. Старе пчеле се враћају у матичну кошницу па ово новоформирано друштво прихранимо сирупом 1 : 1 три до пет дана док не добије своје излетнице. На овај начин је пчелињак још једном проширен за број производних друштава.
                    Задњих пар дана јула или првих пар дана августа погледамо медишне наставке и ако има меда још једном изврцамо медни микс које су пчеле прикупиле током ова два месеца. Прошле године сам овог меда имао 5 - 6 килограма по кошници иако сам доста експериментисао и у међувремену одузимао од једних а додавао другима ( ројевима ). Мислим да се може извући у просечној години на мом терену по пар килограма више до десетак по кошници са ЕВ кошницама.
                     Одмах након тога приступам припреми друштава за зазимљавање , но то је већ следећа и поседња фаза овог излагања. 
                   
                         
   
                     

Van mreže Mićko Račić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 226
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
Pozdrav Gorane,i ja sa velikim zadovoljstvom pratim ovu temu,odlična je.
Tvoj plan mi se dopada i iako nemam Eko Voja košnice za sada tj.svih tridesetak su mi Rodne Voje,
plan mi je da i njih polako uvodim na svoj pčelinjak.Jedan od presudnih razloga za to je tiha livadska paša koja je kod mene ujedno i glavna paša.Nepregledna prostranstva divljih livada platoa Manjače
su, sve više sam ubijeđen,idealne za Eko Voja košnicu.Bagrema gotovo da i nema pa bih ja u ovaj tvoj vremenski okvir morao uvrstiti i Maj mjesec i poprilično korigovati ovaj tvoj plan.
Suština je tu i zahvalan sam ti na do sada iznesenom.
Ovakve teme nedostaju ovom forumu i nadam se da ću i ja, ako bog da, za koju godinu imati šta da napišem na temu "Eko Voja u tihoj livadskoj paši"
Pozdrav svim kolegama na ovom forumu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje


                                      ЗАЗИМЉАВАЊЕ  ЕКО  ВОЈА  КОШНИЦА

                Временски оквир ове фазе је август и септембар месец. Све радове ипак треба одрадити до половине септембра.
                На крају претходне фазе око првог августа сам изврцао мед сакупљен у току лета у јуну и јулу месецу. Овај мед не могу назвати ливадским јер објективно то није. Најприближнији назив би био медна мешавина - микс детелине , купине , сунцокрета , медљике ако се појави и коровског биља. Овом приликом врцам само и искључиво рамове са затвореним медом ако их има. Остале остављам у кошници. Август месец је на мом терену најпроблематичнији што се евентуалне паше тиче а у том периоду се већ требају излегати  зимске пчеле те сам планиране радове на пчелињаку прилагодио првенствено овој намени.
                 Најпре да се подсетимо како нам у том тренутку изгледају кошнице. Већина би требало да буде на четири ЕВ наставка. Посматрано од подњаче прва два наставка су плодиште , затим следи матична решетка и изнад ње два медишна наставка. Рамове са затвореним медом смо изврцали а  са отвореним медом смо оставили у кошници . Сутрадан по врцању враћамо изврцане рамове на чишћење и то у наставак изнад матичне решетке , дакле трећи и одмах приступамо првом прихрањивљњу. Ово прво прихрањивање имам намеру да вршим почетком августа и трајало би три узастопне вечери са по два литра шећерног сирупа по друштву у сразмери 2 : 1 шећер -  вода са додатком нозевоја. Након тога кошнице да краја месеца августа у принципу не бих дирао.
                  Задњих дана августа  извршио бих детаљан преглед свих кошница. Том приликом бих уклонио матичну решетку , утврдио количину хране која се налази у кошницама и извршио замену места наставака тако што бих плодишне наставке ( први и други изнад подњаче ) подигао и поставио на треће и четврто место у кошници а медишне ( трећи и четврти ) сада спустио на подњачу. Алтернатива је да плодишне наставке поставим на место другог и трећег наставка , наставак са рамовима добро попуњеним са медом на врх кошнице на место четвртог наставка а оне са мање меда на подњачу. Том приликом бих опет извршио прихрањивање шећерним сирупом овога пута у сразмери 3 : 2 шећер :  вода са додатком нозевоја и то са по два литра сирупа по друштву три узастопне вечери. Након ове радње кошнице опет не бих дирао у наредне две недеље.
                   Следеће отварање кошнице би било половином септембра месеца. Овом приликом бих из сваког од наставака уклонио по један рам и сваки наставак свео на девет рамова. У кошницама за које том приликом проценим да немају довољно хране ( таквих не би смело да буде обзиром на све напред побројане и предузете радње ) бих прихранио још једном шећерним сирупом у сразмери 3 : 2 шећер вода са додатком нозевоја у количини за коју проценим да је потребна.
                    Овим радњама би зазимљавање кошница било завршено.Друштва би зимовала на четири ЕВ наставка.


                    П. С.

                    У овој фази сам поставио алтернативу у односу на распоред наставака при прегледу који бих извршио крајем августа месеца при зазимљавању. За обе варијанте имам рационално објашњење које овом приликом нећу износити. Лично имам дилеме која би од предложених варијанти била боља. Идеја је да током зимовања нема додавања никаквих погача ни било каквих интервенција. Пчеле би требало да зимују на меду који су саме прикупиле и прихрани коју су добиле до половине септембра месеца. Коментари свих оних који пажљиво прате ову тему би били драгоцени.                   


               

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Moja iskustva pokazuju da je ubedljivo bolje rešenje da se plodište (1 i 2) postave na drugo i treće mesto manje popunjeni ramovi na prvo, a zimska zaliha na četvrto. Tada one to najbolje rasporede.Svođenje na 9 ramova je po meni suvišno, ali moje zimuju na otvorenoj podnjači...


Takođe mi se i ne sviđa ideja sa izvođenjem i oplodnjom mlade matice u najvišljem nastavku, jer mi takvo društvo nije donelo planiranu količinu meda, a samo mi je zakomplikovalo rad. To sam probao jednom u nedostatku podnjače, pa sam posle uvek mlade matice (iz viška matičnjaka) izvodio kao posebno društvo ( nukleus sačinjen od tri rama u jednom EV nastavku) i to mi se pokazalo kao bolje rešenje...