DESET MEDENIH ZAPOVESTI
1 Preporučuje se od prve godine
Može ga koristiti svako od navršene prve godine do kraja života ako nije alergičan ili nema šećernu bolest.
2 Ne oštećuje zube
Za razliku od belog šećera, med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes.
3 Uzima se drvenom kašikom
Med uzimajte drvenom, porculanaskom ili plastičnom, ali ne i metalnom kašikom.
4 Uzima se svakodnevno
Možete ga uzimati svakodnevno pola sata pre jela, a preporučena dnevna doza je jedan gram na kilogram telesne težine.
5 Med se ne jede već se pije
Uvek ga rastvorite u vodi, čaju, mleku, soku, nikako vrućim. Med se ne jede nego se pije. Ne progutajte ga odmah već ga mućjakte u ustima do tri minuta.
6 Zaceljuje rane
Ako rana nije velika, stavite na nju malo meda i brže će zaceliti.
7 Odličan je za mamurluk
Fruktoza ubrzava oksidaciju alkohola u jetri. Kad sledeći put preterate s pićem, pojedite dve-tri kašike meda.
8 Uništava holesterol
Med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za sedam odsto, a povećava nivo korisnog HDL holesterola za dva odsto.
9 Slađi je od šećera
To znači da će manja količina meda dovoljno zasladiti napitak, a broj kalorija biće manji.
10 Što tamniji, to bolji
Što je med tamniji, to sadrži više antioksidanata, koji obnavljaju oštećene ćelije.