Autor Tema: Novo o pčelarstvu u ministarstvu poljoprivrede  (Pročitano 8509 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Marin Marinic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 50
  • Pol: Muškarac
Novo o pčelarstvu u ministarstvu poljoprivrede
« poslato: Mart 18, 2011, 01:12:09 »
Mislim da je ova vest vredna pažnje i da zaslužuje da se nađe i na ovom forumu.

http://spos.info/novost.php?id=1826

Uzastopna Poruka: [time]Mart 18, 2011, 16:23:00[/time]
Bilo bi dobro da kolege iznesu svoje stavove koji će u globalu biti osnovica za pregovore.
Mišljenja sam da ne treba uslovljavati šta pčelari od tog novca treba da kupe.
Normalno je da pčelarima sa manjim brojem košnica trebaju nove košnice i nabavka rojeva.
Pčelarima sa većim brojem košnica rojevi ne trebaju jer ih možemo sami proizvesti u dovoljnom broju da bi se proširio pčelinjak, a preostaje i za prodaju.
Trebalo bi insistirati na tome da se ništa ne uslovljava jer to ide na ruku samo proizvođačima opreme i registrovanim prodavcima rojeva uz fiskalni račun što ni jedan pčelar ne može izdati. Time su pčelari uskraćeni jer u tom slučaju ne bi mogli da prodaju svoje rpjeve. To je kao da stočar ne može da proda kravu ili svinju bez fiskalnog računa.
Vreme do početka je kratko pa bi bilo dobro da kolege iznesu svoje mišljenje.


Uzastopna Poruka: Mart 18, 2011, 16:23:15
Još samo da dodam da nekome tzreba prikolica, nekome kamion za prevoz pčela, a nekome oprema za vrcanje meda ili za topljenje voska.
« Poslednja izmena: Mart 18, 2011, 16:23:15 od strane admin »

Van mreže Marijan Jelić

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 6
  • Pol: Muškarac
Odg: Novo o pčelarstvu u ministarstvu poljoprivrede
« Odgovor #1 poslato: Mart 19, 2011, 10:00:15 »
Potpuno se slažem sa vama.

Van mreže Milic Vukic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 475
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Odg: Novo o pčelarstvu u ministarstvu poljoprivrede
« Odgovor #2 poslato: Mart 19, 2011, 15:00:33 »
Kolega Marine,
Čitao sam veliki broj "želja" napisanih na forumu SPOS-a. Većina je apsolutno nerealna. Osim toga neki stavovi članova foruma su čak i nekorektni, poput onih da samo članovi SPOS-a, koji uz to poseduju više od 100 košnica mogu da konkurišu za podsticaj.
Moje je mišljenje da promena načina podsticaja pčelarske delatnosti od strane Ministarstva poljoprivrede predstavlja korak nazad što se tiče interesa većine pčelara. Pravi i istinski korektan podsticaj, koji pčelari zaista zaslužuju zbog oprašivačke funkcije koju obavljaju njihove pčele, bio bi isplata podsticajnih sredstava po pčelinjem društvu, kao se to radi u zemljama u okruženju.
Kako mi se čini od toga i dalje ništa.
  Kreditiranje, kao je zamišljeno i kako ga ja razumem ima nekoliko ciljeva:
 1. Da podstakne i pomogne razvoj pčelarske industrije (male privrede), kroz pospešivanje izrade košnica i isporuku rojeva za praktično poznatog kupca. To je u osnovi pozitivno, ali će dovesti do skoka cene košnica i rojeva i pada kvaliteta što će biti negativna propratna pojava.
 2. Da popuni rupice u budžetu, jer će se više sredstava od poreza sliti u budžet nego što iznosi subvencija za kamate na kredit koje država plaća bankama iz budžeta.
 3. Da poveća proizvodnju i prihod od proizvodnje meda ozbiljnim pčelarima, kroz povećanje broja pčelinjih zajednica za 50 kod svakog korisnika kredita. Preko toga da poveća izvoz, priliv deviza i poboljša rad i poslovni rezultat firmi koje se bave otkupom i izvozom odnosno prodajom meda, a samim tim i da se otvori neko novo radno mesto.
 4. Da banke davaoci kredita ostvare profit od kamate na date kredite za pčelarstvo.
  Ima tu i još nekih sitnih manje ili više važnih ciljeva.
  Dakle treba svi da budu u dobitku i Država i firme proizvođači košnica i registrovani isporučioci rojeva i firme koje se bave otkupom i izvozom meda i banke koje se bave kreditiranjem i na kraju pčelari korisnici ovih podsticajnih kredita.
  To pomalo ličina perpetumobile. Niko ništa ne gubi niti plaća a svi dobijaju. A kao što znate to je praktično nemoguće.
  Ako mene pitate u celoj priči najviše će "platiti" pčelar korisnik kredita. Kako?
  Banke  će izmisliti troškove obrade kredita, troškove puštanja u tečaj, razliku kamati ili nešto slično, tako pčelar neće vraćati samo dobijenih 500.000,00 dinara. već znatno više, naročito ako kredit bude vezen za evro.
  Cene gotovih košnica i rojeva od sertifikovanih proizvođača, koji mogu da izdaju fiskalni račun će biti bar za 30% veće od uobičajenih cena na tržištu, malo zbog povećane potražnje, malo bog fiskalnog računa, malo iz razloga što će rjeve kupovati pa preprodavati(sa zaradom, a malo i zbog lova u mutnom. A kvalitet će pasti, bar dosadašnje iskustvo to govori.
  Priče o kupovini polovnih vozila, košnica i rojeva direktno od pčelara, daske za pravljenje košnica u sopstvenoj režiji. Izgradnje pčelarskih objekata u sopstvenoj režiji i organizaciji uz kupovinu materijala sa fiskalnim računom i da ne nabrajam slične ideje slobodno zaboravite, bar ja tako mislim. To jednostavno neće biti moguće zbog ciljeva koje sam gore naveo
  Ako praviš pčelarski objekat, Država hoće da subvencioniše deo, pod uslovom da imaš registrovano gazdinstvo, da si dobio lokacijsku dozvolu, da si sklopio ugovor sa registrovanom građevinskom firmom da ti uradi objekat od projekta sa svim odobrenjima do ključa u ruke i da ti izda fiskalni račun i potvrdu da si sve platio, pa da podneseš zahtev za povraćaj dela sredstava. Kad sabereš koliko te to košta po odbitku subvencije i koliko košta da to uradiš u sopstvenoj režiji i organizaciji, otprilike izađe na isto. Tako je otprilike za bilo šta drugo za šta se može dobiti subvencija. Pa ko voli nek izvoli.
  Ako mene pitate ja sam pre za regularaniji prisup, preko registrovane firme, sa plaćenim svim mogućim porezima, uz uslov da Država garantuje isplatu subvencije i da isplata ne kasni koliko sada kasni.
  Možda je ovo i previše. Pozdrav.

 

Van mreže Zika Stojanovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 454
  • Pol: Muškarac
Odg: Novo o pčelarstvu u ministarstvu poljoprivrede
« Odgovor #3 poslato: Februar 29, 2012, 11:51:07 »
Ima li šta novoga u našem Ministarstvu?
Nema ili ja ne znam ništa šta se dešava za 2012.-tu godinu?

Evo kako to komšije, pardon susjedi rešavaju:

"Odlukom Vlade Republike Hrvatske 24. veljače prihvaćen je proračun za 2012. godinu. Slijedom toga, prema Nacionalnom pčelarskom progamu za razdoblje od 2011. do 2013, u 2012. godini predviđen je iznos od 18 milijuna kuna koji će biti raspoređen na sljedeće mjere potpora:


1. Zdravstvena zaštita pčela - borba protiv varoe.
2. Racionalizacija troškova selećeg pčelarstva.
3. Tehnička pomoć pčelarstvu (pčelarska oprema).
4. Obnavljanje pčelinjeg fonda.
5. Kontrola kvalitete meda.
6. Primijenjena istraživanja u pčelarstvu."


Napomena: prema današnjem srednjem kursu, 18 mil. kuna je 2,375.305 evra