U jednom stručnom radu, sprovedenom od strane grupe naučnika, istraživano je delovanje imidaklorida (Gaučo) na pčele i utvrđeno da je dovoljno da pčela bude zatrovana sa 0,0009 mikrograma
i da od tog momenta nepovratno počinje proces uginuća pčele. Proces nije moguće zaustaviti niti ima bilo kakve šanse da pčela preživi takvo trovanje.
Kako se kaže bomba sa usporenim delovanjem.
0,0037 mikrograma je "100%-na" doza koja dovodi do uginuća pčela. Potražiću taj rad u arhivi, pa ću i preneti rezultate istraživanja i metodologije ispitivanja.
Ako se dobro sećam, u radu je navedeno da unošenjem "bojnih otrova", preko nektara i polena, ne mora da znači i momentalno delovanje na pčele pogotovo ako je
pčelar vršio pripremu pčela za zimu prihranjivanjem sa šećernim sirupom ili medom iz saća koje je sakupljeno napr. na bagremovoj paši.
U zimskom periodu pčele će prvo da koriste poslednju unešenu hranu, a zatim redom ostale rezerve po redu kako su unošene u košnicu.
Može se desiti da je "obogaćeni" nektar i polen došao na red posle dva ili tri meseca od momenta pripreme pčelinje zajednice za prezimljavanje.
Saglasan sam s kolegom Žikom da je besmisleno raditi bilo kakve analize kod nas. Takve analize su već rađene u inostranstvu a princip analogije je više nego
očigledan. U rano proleće, prošle godine, sam se susreo s mojim starim poznanikom pčelarom, koji mi je naveo podatak da je imao nameru da postavi pčelinjak
uz veliki voćnjak jabuka, a onda su ga vlasnici upozorili da se vrši prskanje svaki drugi dan tokom cvetanja biljki uz objašnjenje da ako to ne rade neće imati prinosa
a time ni zarade. Naravno, kolega je po kratkom postupku premestio svoj pčelinjak na drugo mesto.
Ostaje jedno pitanje koje me stalno muči, ne radi mene, nego radi naše dece, naših unuka i praunuka. Dokle će se proizvoditi zatrovana hrana u trci za profitima?
Ja nisam naišao, do sada, ni na jedan stručni rad koji daje odgovor koliko je štetna zaštita biljaka i industrijskih kultura po ljudsko zdrave i kakve sve posledice
ostavlja na našu decu. Poznat mi je podatak da rezidui imidaklorida ostaju u zemlji izmedju 5 i 7 godina.