Autor Tema: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА  (Pročitano 13215 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

То другачије питање би гласило:
Да ли имају губитака колеге који раде са дб, лр, фр, полошкама са класичним дб рамом, а примењују технологије рада којима ограничавају матице у својим плодиштима, и даље колеге који раде са алпским, бн, рв, ев и сличним (ако постоје) кошницама?


 
Kao početniku nije mi jasno zbog čega! Ako je o tome pisano na forumu izvinjavam se.


                         Нешковић је у праву када ово тврди. Међутим то је мало подужа прича а уз то још и јеретичка у нашем пчеларству. Онај ко је буде систематизовао и објавио трчаће " топлог зеца " као на Голом отоку. Јаки лобији који владају српским пчеларством неће дозволити да се о томе уопште и разговара већ ће то дочекати на нож .
                         У српском пчеларству су велике паре у оптицају и они који диригују токовима тог новца не желе ништа да мењају јер би изгубили своје позиције. Наше пчеларство је један од последњих бастиона тзв. " самоуправног социјализма " на челу са параполитичком организацијом која се зове СПОС. Ту се све ради по оној старој " Ја тебе Сердаре , Ти мене Војводо а каква смо ...... то само ми знамо ".
                         Ненад Туцаков ми је један од сведока који је присуствовао разговору који сам водио на последњем сајму пчеларства на Ташмајдану са двојицом  важних људи те организације у башти кафића Бона Фидес . Свашта сам им том приликом рекао тешко да би и пас то полизао. Обојица су се сложила да је све што сам им рекао тачно. Један се правдао да је управо смењен са свих функција ( као да га то оправдава ) док је други на крају разговора слегнуо раменима и просто констатовао да он воли власт ма каква и колика она била и да је за свој опстанак на тој власти спреман све да учини. Бесрамно али бар искрено. На крају се Бог зна како поздравио са мном и тражио ми визит карту да будемо у вези . Наравно да му нисам дао ни телефон а камоли визит карту.
                          Извините за ово искакање из теме питање је да ли о томе треба уопште дискутовати на овом форуму. Ако треба онда на некој новој посебној теми. Не знам размислићу па можда у доколици ових зимских дана такву тему и отворим.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #1 poslato: Decembar 22, 2016, 13:38:30 »
Citat
  Извините за ово искакање из теме питање је да ли о томе треба уопште дискутовати на овом форуму. Ако треба онда на некој новој посебној теми. Не знам размислићу па можда у доколици ових зимских дана такву тему и отворим.
Recimo tema: Ponašanje pčelara i sigurni gubici

Potpisujem Rakovčev transkript razgovora u kafiću. Čak sam, iako često znam da budem grub, bio zaprepašćen otvorenim natrljavanjem noseva i nedostatkom odbrane kritikovanih. Izgleda da je njihovo držanje pravi recept za uspeh.

Tek čitajući ovih par Neškovićevih postova, shvatio sam suštinu tolikog animoziteta prema RV. Niko tu ne mrzi ni Voju, ni njegovu košnicu. Ali bato, ako firma sponzoriše kurs početnika, svakako predavač neće pričati o RV košnici, kad ta firma živi od prodaje rojeva isključivo na LR ramovima.
Naravno, svi mi ( ili bar većina ) radimo neke poslove zbog kinte. I izgleda da pri tome ne razmišljamo koliko možemo dobiti nekom promenom, već koliko možemo zbog promene izgubiti...
To je suština, rekao bih.

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #2 poslato: Decembar 22, 2016, 13:57:45 »
... Наше пчеларство је један од последњих бастиона тзв. " самоуправног социјализма " на челу са параполитичком организацијом која се зове СПОС. Ту се све ради по оној старој " Ја тебе Сердаре , Ти мене Војводо а каква смо ...... то само ми знамо ".
... Један се правдао да је управо смењен са свих функција ( као да га то оправдава ) док је други на крају разговора слегнуо раменима и просто констатовао да он воли власт ма каква и колика она била и да је за свој опстанак на тој власти спреман све да учини. Бесрамно али бар искрено.

Горане,
У нашем пчеларству има много проблема, и то није спорно. Познато ти је да је мени та тема, па хајде да кажем позната у ситна цревца. Искачемо из теме, али бих ти рекао пар речи у вези твоје поруке.

Види друже мој, пошто сам ја члан СПОС-а и нисам од оних који се лактају за позиције било где, а нисам ни од оних који су љубитељи баш сваког лика и дела које се појаве у нашем СПОС-у, послушај шта ти имам рећи на ту тему.

СПОС није један човек, ни два, ни три. СПОС је организација која броји око 10000 нас чланова. Огромна већина људи у СПОС-у су поштени, вредни, и искрени људи. Свим ми, свих нас 10000 смо СПОС. Сасвим је могуће да у толиком броју људи постоје појединци који желе да буду "једнакији", од осталих, или да за рачун свој или нечији туђи, раде нешто што није у интересу већине чланова. То је свакако могуће, али то никако не значи да је то став и становиште целе наше пчеларске организације, апсолутно сам у то сигуран.
Па сходно томе сам против таквих уопштених квалификација. Имам заиста много колега и пријатеља који су чланови СПОС-а са којима се дружим, и који су до у задњи зарез часни и поштени људи и пчелари. Такви људи Горане чине наш СПОС. Да ли има и оних мало другачијих, вероватно да има, а где их то нема мој пријатељу?

Када већ помињем СПОС па већ сам навео колико чланова има та наша организација, а овом приликом бих навео и пар чињеница о СПОС-у, првенствено за оне колеге којима то није познато.

Захваљујући СПОС-у сви пчелари који имају регистрована пољопривредна газдинства добијају субвенције по кошници, за следећу годину то ће бити 720 динара.
Само по том основу наши пчелари ће од државе добити 4 000 000 евра.
Тај исти СПОС је заслужан и што се изборио да наши пчелари добијају субвенције за опрему у најмањем износу од 40%, а у неким општинама и више. Ангажовањем СПОС-а та листа се непрестано шири.
СПОС је покренуо и велику акцију против фалсификата меда и у сарадњи са државом то даје и резултате.
Урађене су и чувене тегле (шта год ја мислио о тим теглама) и пчелари већ пакују свој мед у ипак препознатљиву теглу, држава ће помоћи и помаже том пројекту.
Почиње изградња нашег СПОС-овог погона за откуп и прераду меда, при крају су преговори са државом око решавања нашег пчеларског проблема са ПИО осигурањем, и још низ активности које су у току, а које ће сасвим сигурно бити значајни бољитак за србске пчеларе.
Да ли је све идеално, па наравно да није, али треба бити коректан па рећи и оно што јесте добро.
СПОС постоји одавно, али је за време данашњих чланова те организације, урађено више него било када у нашој историји, зашто то не рећи? Искрено верујем да у том смислу рад СПОС-а треба да подрже сви србски пчелари.

Нас пчелара у Србији има око 40 000, а у СПОС-у је нас 10 000. Верујем да би нашој организацији било много лакше да се бори за нашу позицију у друштву, да смо сви чланови те наше организације.
Зато и саветујем колеге да се учлане у савез, да буду активни у својим пчеларским удружењима, јер наш посао морамо урадити ми сами и ако се ми не боримо за свој положај у друштву, а ко ће?

Дакле пријатељу мој, тај СПОС чине људи, Града, Раша, Горан, и многи други, па на крају и ја, и ми нисмо никакви политичари, већ људи који имају крајње искрене намере према својим колегама, ми не делимо људе на чланове и оне који то нису, напротив. То ти је познато.
И да завршим ово своје писање својим уверењем, да је СПОС место коме треба да припадају сви наши пчелари. Немам никакву дилему да ћемо сви заједно успети да се изборимо и сачувамо нашу организацију, од тих пар људи који можда не деле идеје огромне већине чланова.

Рекао бих и ово, свима вама је познато да ја радим са рв кошницама, али та чињеница нити мене, нити моје пријатеље са споса који раде са другим типовима кошница, не спречава да се дружимо и помажемо једни друге.
Ми смо сви пчелари и треба да будемо део једне сложне пчеларске породице, коме то није јасно, тај је у пчеларство залутао, без обзира са којом кошницом ради.

Поставићу линк ка нашем сајту, ту имате доста корисних информација које можете прочитати и ако нисте чланови.
http://spos.info/ и искрено се надам да ћете ускоро то постати.

Поздрав свима  :)

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #3 poslato: Decembar 22, 2016, 14:18:28 »
Slažem se sa Draganom. Često celu organizaciju identifikujemo sa rokovodstvom.
Medjutim, Goran nije u Bona Fides napadao organizaciju, već upravo rukovodstvo i njegovo ponašanje.

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #4 poslato: Decembar 22, 2016, 14:41:39 »
Нешо,
Нисам ја рекао да је Горан икога "нападао", а када смо код руководства, два човека нису "руководство".
И да будем искрен до краја, све што је СПОС као организација до сада постигао, дело је тог истог руководства.
Ништа друже у нашем животу није црно-бело. Сем дреса Партизана  ;)

Поздрав пријатељи и само опуштено  8)

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #5 poslato: Decembar 22, 2016, 15:20:31 »

Citat
  Извините за ово искакање из теме питање је да ли о томе треба уопште дискутовати на овом форуму. Ако треба онда на некој новој посебној теми. Не знам размислићу па можда у доколици ових зимских дана такву тему и отворим.
Recimo tema: Ponašanje pčelara i sigurni gubici

Potpisujem Rakovčev transkript razgovora u kafiću. Čak sam, iako često znam da budem grub, bio zaprepašćen otvorenim natrljavanjem noseva i nedostatkom odbrane kritikovanih. Izgleda da je njihovo držanje pravi recept za uspeh.

Tek čitajući ovih par Neškovićevih postova, shvatio sam suštinu tolikog animoziteta prema RV. Niko tu ne mrzi ni Voju, ni njegovu košnicu. Ali bato, ako firma sponzoriše kurs početnika, svakako predavač neće pričati o RV košnici, kad ta firma živi od prodaje rojeva isključivo na LR ramovima.
Naravno, svi mi ( ili bar većina ) radimo neke poslove zbog kinte. I izgleda da pri tome ne razmišljamo koliko možemo dobiti nekom promenom, već koliko možemo zbog promene izgubiti...
To je suština, rekao bih.




                              Тако је Ненаде за те и такве ствари се у мом селу каже " Дошли смо на јесте " . Нико не зна шта то тачно значи али је свима све јасно. Ево примера :
                              -  Предавање пчеларима на тему тровање пчела са посебним освртом на тровање на сунцокретовој паши финансирано је од стране фирме " Бајер " чије је сунцокретово семе третирано препаратима који су то страдање и изазвали.  Предавач са листе СПОС - а . Лично присуствовао.
                              -  Силна предавања о тзв . шећерно - медним погачама са све рецептима ( препоруке су и стављање ситно сецканог белог лука и алеве паприке као да се праве ћевапи и пљескавице ) са протежирањем одређених произвођача погача који све подмазују у кешу или погачама . Лично присуствовао.
                              -  Анализа сатних основа на пролећном сајму пчеларства којом приликом је утврђено да је најквалитетнија сатна основа садржала " само 25 % " парафина а оне " мало лошије и до 75 % ". Резултати анализе објављени на сајту СПОС-а без навођења чије су сатне основе биле предмет анализе . Зато када купујете сатне основе добро размислите шта тражите восак са парафином или парафин са воском.
                              -  Рекламирање употребе амитраза ( погледај тему на овом форуму Амитраз - за и против )  од стране званичних предавача на предавањима и форумима. Лично присуствовао.
                              -  Предавања на школама пчеларства од стране еминентних професора у организацији и уз финансирање државних органа који истичу да  су кошнице измишљене у 19 . веку и да након тога сви други покушаји осавремењавања и евентуалног патентирања нових кошница нису вредни помена јер ту више нема шта ни да се дода ни одузме . Лично присуствовао и то баш пре неки дан .


                              Треба ли да додам још нешто . Сумњам а могао бих набрајати до сутра . Где је спрега откупљивача , увозника и извозника меда ? ? ? Мешај јефтини кинески и свакојаки вештачки . Раја нека остане раја шта она зна шта купује и шта једе ? Е сад највећа " раја " нису они који купују мед - крајњи потрошачи. Највећа " раја " су они који мед заједно са пчелама производе . Баш тако ми пчелари смо та највећа, како они мисле , глупа " раја ". А многи и јесу зашто не бити искрен па и то признати . Ево и ту само пар примера :
                              -  предавачи нас уче и убеђују да је  пчеларство  велика наука и никада се не може до краја изучити. Треба Вам 5 - 10 - 15 година па да завирите у свет пчеларства. Лаж и глупост . За толико година људи изуче атомску физику па што не би научили и да пчеларе . Када то чујете на пчеларском предавању од предавача присетите се ових мојих речи јер Вам тај предавач уствари каже да сте глупи да ништа не знате и што је најгоре да никада нећете ништа ни знати . Зато , мисли и каже он , морате :
                              -  обавезно мењати најмање трећину саћа сваке године јер ће Вам се пчеле поразбољевати и поцркати. У најбољем случају имаћете ситне пчеле као мраве а мрави не доносе мед. Онда пчелар руку у буђелар па купуј папрени парафин са мало воска и гурај у кошнице.
                              -  даље кажу да су погаче права ствар а најбоље су оне " поленске " . Опет буђелар купуј тесто и трпај " за сваки случај ",
                              -  кажу и да треба против варое третирати " опет за сваки случај " у више наврата и по више пута са различитим средствима и онда опет сипај , прскај , дими , заливај и поливај , испирај потруј и пчеле и себе ,
                              -  на крају кад од све те пчеларске науке и силних третмана пчеле поцркају или побегну у сред зиме из кошнице главом без обзира сете се да постоји још неки ЦЦД данас или слична лажа и паралажа сутра.Ни они сами не знају шта је то .  Понављају то као папагаји да и сами поверују у своју лаж и лакше убеде и пчелара у то исто. У буђелару је још нешто пара остало треба и то почистити. Зашто да не на пролеће треба продати некоме нове ројеве од како опет слажу " селекционисаних " матица. Једино што је тачно је да јесу селекционисане чим су преживеле све ово што сам напред навео.


                              Смучи ми се ова писанија . Послушаћу те Ненаде и чим украдем мало времена отворућу нову тему о свему овоме.  За ту тему морам да спремим добар увод. Смислио сам и наслов . Зваће се ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА. Мислим да је наслов добар да поред свих странпутица којима срља српско пчеларство покуша да пронађе свој пут.






                   

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #6 poslato: Decembar 22, 2016, 16:05:02 »
Нешо,
Нисам ја рекао да је Горан икога "нападао", а када смо код руководства, два човека нису "руководство".
И да будем искрен до краја, све што је СПОС као организација до сада постигао, дело је тог истог руководства.
Ништа друже у нашем животу није црно-бело. Сем дреса Партизана  ;)

Поздрав пријатељи и само опуштено  8)
Što je najgore - napadao je, hahahahaha
I to rukovodstvo, al' je "šamarao" najviše ove, koje je mogao da dofati...

Živ me stra' pojeo. Reko, ako krene šorka, a ja jadan u sredini...

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #7 poslato: Decembar 22, 2016, 16:11:39 »
Citat
Треба ли да додам још нешто
Jok brate... Sve si rek'o.

Vidi, kursu, koji pohadjaš, pokrovitelj je, verovatno, firma koja proizvodi rojeve na LR ramovima.
Kakvu ti preporuku i promociju očekuješ?

Citat
Мислим да је наслов добар да поред свих странпутица којима срља српско пчеларство покуша да пронађе свој пут.
Ma nije samo naše. Ovde jedna grupa pokušava da promoviše amerikansko pčelarstvo, koje, kanda, ne da srlja, nego više ni ne postoji. Osim ako se ne broji onaj everygodišnji uvoz rojeva iz Australije, koji pocrkaju već nakon bademove paše... :) :D ;D
I ako ne računamo nekomercijalne zaljubljenike.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #8 poslato: Decembar 22, 2016, 18:15:43 »



Bez uvrede ali bi pola postova odavde trebalo prebaciti u novu temu - ukljucujuci i neke moje.





                  Апсолутно се слажем са колегом Миодрагом Станковићем да све постове који не одговарују основној овде отвореној теми пребаци на нову коју ћу одмах сада отворити под насловом Путеви и странпутице српског пчеларства.


                  Молим администратора да то и учини а ако не дели наше мишљење нека онда све обрише.


Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #9 poslato: Decembar 22, 2016, 18:37:48 »
Otvaraj Gorane, svako ima pravo na svoje misljenje ako ne vredja, a kolikom vidim toga nema..

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #10 poslato: Decembar 22, 2016, 18:46:46 »





                       Избор наслова ове теме није случајан . Наиме , суочен са празноверицама и бројним изазовима пред којима се за његовог живота нашао наш народ а и он сам лично , св. владика Николај Велимировић , без сумње један од најобразованијих и најумнијих људи са ових простора је изговорио реченицу која се често цитира а која гласи :   "МНОГО ЈЕ ПУТЕВА И СТРАНПУТИЦА АЛИ САМО ЈЕ ЈЕДАН ПРАВИ ".


                        У намери да од свих путева и странпутица на које га је живот наводио скрене , склони се и пронађе прави пут написао је сијасет капиталних дела до скора потпуно скривених од очију јавности. На срећу, задњих година ова његова дела налазе пут до читалаца тако да се данас  без њиховог макар и површног познавања не може говорити о озбиљном промишљању и спознаји наше стварности. Без претензија да се са њим прави било какво поређење или паралела био сам слободан да , цитирајући једну од његових мисли , већ у наслову ове теме укажем на сијасет путева и странпутица по којима лута наше српско пчеларство. Верујем да ће сви који буду узели учешћа и дискутовали по овој теми дати свој мали доринос у покушају да пронађемо прави пут.


Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #11 poslato: Decembar 22, 2016, 19:57:44 »
Честитам колега и пријатељу Горане на отварању ове теме!

Добро је што је отворена једна оваква тема, заиста нам је потребна.
 Већ сам припремио и у рачунар меморисао један текст који ћу касније овде објавити. У њему је неко моје виђење једног примера правог пута развоја српског пчеларства наведеног у 14 тачака неког могућег новог закона.

Кад дође време за објаву објавићу га...

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #12 poslato: Decembar 23, 2016, 01:21:50 »
Prava tema u pravo vreme...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #13 poslato: Decembar 23, 2016, 08:52:18 »



              Волим да цитирам народне пословице или мисли умних људи јер они са мало речи увек много кажу. Зато ћу и ово моје обраћање започети са једном народном а то је да је : " Пут до пакла често поплочан најбољим намерама ".
              Сигуран сам у то да је моје  обраћање по овој теми са заиста најбољим намерама. Но , како и сам наслов теме каже ко тачно зна да ли се и ја налазим на путу или  можда странпутици. Без обзира где сам у овом тренутку желим да се нађем на правом путу а то нити могу нити хоћу да учиним сам . То можемо да учинимо само сви ми заједно разменом мишљења , различитих личних искустава , коректном дискусијом из чега се свега могу извући неки смислени закључци којих би се у наком каснијем периоду сви држали.
               Но , пре него што се дохватимо суштине проблема српског пчеларства пар напомена .
               У оном разговору у Бона фидесу који сам напред поменуо јесам био оштар у наступу јер је тема била таква каква јесте . Ни једног момента нисам вређао ни присутне саговорнике , ни  СПОС , ни било кога. Аргументи које сам износио су уствари били ошрти а не ја и сви присутни нису полемисали са мном већ са аргументима и својом савешћу. Уосталом они сами су потврдили све изречено и " ничим изазвани " моје излагање и сами допуњавали бројним примерима мањкавости и организације о којој смо дискутовали а и свог личног понашања. Дискусија се завршила неком врстом њиховог посипања пепелом и правдања које од њих нико није тражио. Ни тада , ни сада , а ни убудуће нисам , нити хоћу да вређам било кога . Моја обраћања и полемике су са аргументима и закључцима које неко износи а не са њим лично. Тако је било и тако ће и остати.
               Још пар речи о СПОС - у. У питању је једна кровна и у овом тренутку једина организација пчелара . Таква организација - удружење пчелара је неопходна да би се у оквиру ње чуло  и артикулисало мишљење пчелара и у ланцу оних који утичу на стање у овој области привредног и друштвеног живота, бранили њихови ставови и интереси зарад добробити и њих самих али и ширег друштва. СПОС није ни једини , чак ни најважнији , кривац за тренутно стање у пчеларству . Да јесте ствари би се релативно лако решиле . Зато , бар ја се у мојим наредним дискусијама нећу бавити овом организацијом више него што је њен стварни утицај и снага за решавање проблема који постоје. Иако у овом тренутку нисам њен члан имам јако пуно познаника и пријатеља који припадају тој организацији и у њој су активни. На њихов позив, иако како рекох нисам њихов члан, ишао сам на пар више него пријатних излета и дружења ( види на овом форуму теме Тајмиште 2016 , Дружења у Старој Србији , Дружења у Нишу и др. ). Дружења и коректних односа са Градом , Рашом , Махером , Драганом и другима да не набрајам све се не бих одрекао а изношењем својих ставова тај коректни и пријатељски однос не бих нарушио ни по коју цену.
                 Надам се да сам овим обраћањем отклонио све непознанице које се тичу мог будућег писања на овој теми. Поздрав свима - Раковац.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: ПУТЕВИ И СТРАНПУТИЦЕ СРПСКОГ ПЧЕЛАРСТВА
« Odgovor #14 poslato: Decembar 23, 2016, 16:09:33 »
Nek si se dotakao krovne organizacije, jer ona i postoji da bi bila spona izmedju pčelara, njihovih udruženja i državnih organa, koji o "životu" pčelara odlučuju.
Trenutno čitam DPP i nailazim na neke stvari, u koje ne mogu da poverujem, kao:
У току пчеларске производње долази до нагомилавања штетних остатака
средстава за заштиту пчела (акарициди), тешких метала и пестицида,
који се претапањем и пречишћавањем воска не елиминишу, већ се њихов
садржај временом може повећавати (нагомилавати) у сатним основама.
Из тог разлога, а у складу са анализом ризика (која треба да обухвати тип
кошнице и локацију саћа – медиште или плодиште), потребно је избацити
из пчеларске употребе најмање 10% саћа које се употребљава на пчелињаку
(нпр. његовом продајом и рециклажом кроз индустрију воска за сврхе изван
пчеларства, као што је прављење свећа и сл.). О овоме се води евиденција а
пратећа документација и записи чувају.

Ne mogu da verujem...
Kakvih akaricida, pesticida, koji se ne uklanjaju. Koji su to akaricidi i pesticidi dozvoljeni u pčelarskoj proizvodnji? A prosipa se priča o zameni 25, ili 33% saća plodišta svake godine.
Čemu brabonjanje, kad moram tako da kažem, predavača, iskusnih ni velikih pčelara o tome da amitraz koriste samo posle medobranja u plodištima? kako, majke im, uspevaju da SO izradjene od takvog voska ( kad ga prodaju ) usmeravaju nanovo samo u plodišta. Ovo je sramno davanje alibija upotrebi nedozvoljenih hemijskih sredstava u pčelarenju.
A još gore - neka otrovi isparavaju kroz dim sveća, pa nek se njima truju i oni što ne koriste pčelinje proizvode u ishrani.

Valjda nam je jasno kojom stranputicom ide naše pčelarstvo.