Autor Tema: Početnik sa Eko Voja košnicom  (Pročitano 5341 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Uros Predic

  • Gost
  • *
  • Poruke: 1
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Zlot
Početnik sa Eko Voja košnicom
« poslato: April 02, 2016, 17:05:50 »
Poštovani pčelari
Zovem se Uroš Predić,imam 20 godina i živim u selu Zlot okolina Bora. Pre otprilike pet godina kod mene se javilo interesovanje za pčelarstvo tako da sam krenuo sa dedom da radim oko pčela, ubrzo sam nasledio  dve košnice koje su bile slične DB košnici. Medjutim kasnije sam hteo da uvećam pčelinjak pošto nisam imao košnice kupio sam od gospodina Ajdinovića dve Eko Voja kasnije još pet. Većina pčelara u mom selu nije znala za njih čak i dan danas ne znaju ali su me zato bez ikakvog znanja o tipu košnica ubedjivali da odustanem od njih. Ja ih nisam poslušao išao sam na svoju ruku. Pre dve godine imao sam sedam košnica, prošle godine četri a trenutno jednu. Tako da nisu meni krive ove košnice i pčele JA SAM KRIV jer sam dozvolio da mi se ovo desi. Shvatio sam da ja nemam dovoljno znanja za pčelarenje sa ovim tipom košnica i da je najverovatnije greška što sam krenuo odmah sa Eko Vojom ali sam zeljan da učim i da se bavim pćelarstvom sa ovakvim košnicama, tako da bih zamolio sve ljude dobre volje da mi pomognu da me još više uvedu u ovaj svet da me nauče kako da radim sa njima i sa pčelama jer ne želim da odustajem hoću da  uvećam pčelinjak i dalje da radim.
Unapred zahvalan

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2231
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Početnik sa Eko Voja košnicom
« Odgovor #1 poslato: April 04, 2016, 08:39:34 »


                  Еко воја је прилично захтевна кошница поготово за почетника. Проблем више је што је још увек јако ретка код пчелара и што о њој има најмање литературе. У принципу начин рада је сличан као и са РВ кошницама само што због разлике у величини наставка има специфичности и захтева ипак више ангажовања. По мени боље је пар година радити са РВ па кад се техника рада са њима савлада постепено убацивати и ЕВ. Но може и другачије али са више муке.
                 Уроше послао сам ти пп поруку па тамо више прочитај.

Van mreže milosav moretic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
Odg: Početnik sa Eko Voja košnicom
« Odgovor #2 poslato: April 06, 2016, 10:55:20 »
 Evo, zeleo bi' i ja da ti pomognem da uspesnije nastavis sa pcelarenjem Vojinim kosnicama. Kao sto ti je i Goran predlozio, mislim da bi trebao da krenes prvo sa RV kosnicom a iz razloga koje je on naveo, sto i Voja savetuje. Imas sada priliku da oformis drustvo u RV kosnici i da zimu docekas sa najmanje dva nastavka. Pri zazimljavanju, treci, odnosno nastavak na podnjaci ti moze biti i nastavak sa SO. Tokom sezone obavezno primene mere zastite pcela protiv varoe (sam se opredeli koje ces, jer pretpostavljam da si u toku sa tom merom) uz takodje obavezan tretman sa nozevojom(svaki pregled iskoristi da satonose poprskas pumpicom, maglom nozevoja). U mesecu avgostu zazimi pcele sa nastavkom hrane iznad plodisnog nastavka(zimska konfiguracija kosnice neka ti izglda: podnjaca, nastavak sa SO ako nemas nastavak sa izvucenim ramovima, plodisni nastavak sa klubetom i hranom-medom i medisni nastavak sa hranom-medom sa najmanje 15.kg. iste i na kraju poklopna daska). Zadnji tretman protiv varoe u tekucoj godini(krajem novembra ili pocetkom decembra kada u kosnici nema legla) ja primenjujem oksalnu kiselinu, te i tebi preporucujem. Uz stalnu kontrolu, eventualne intervencije i uz Bozju pomoc, ne bi trebalo da bude problema.
 Normalno, na ovom forumu ces se upoznati i nauciti konkretno, sta, kako i kada raditi u pcelarenju sa RV kosnicom, sto je uz pomoc Voje Brstine i ostalih kolega pcelara kroz diskusiju predstavljeno. Videces, kasnije oformljivanjem EV nastavaka mozes preci na REV a zatim i na EV kosnicu.
 Ovom prilikom sam pokusao da ti u kratkim crtama objasnim kako sam ja poceo da pcelarim sa Vojinim kosnicama a ti ces vremenom, edukovanjem, razmenom iskustava sa kolegama pcelarima dovesti sebe na nivo uspesnog pcelara, sto ti od sveg srca zelim.
S' pozdravom iz Sumadije