Као прво да се захвалим свим колегама на брзом јављању!
Данас сам се чула и са госн Војом, и нисмо баш нешто 100% утврдили. Сем чињеница да грабеж изазива болесно друштво, моје радње, братовљево враћање изврцаних рама...прави закључак нисмо извели.
Али, хајде да одговорим на постављена питања.
У мом селу се рам у коме лежи саће зове: рама. Са дугосилазним акцентом на првом самогласнику: рааама
Тако је од памтивека, па сам и ја тако научена.
Што се тиче било каквих рупа, отвора, шупљина... Све су кошнице нове, релативно, старе три године. Сваки пут проверим да ли сам све вратила на место. Ја сам имала само три друштва, немам потребе да журим, времена на претек. Жичане подњаче ( грешком стигле при наручивању кошница ), прерађене у пуне. Рекла бих да није то.
Што се "кнап" простора тиче, знам шта то значи
Нисам додавала наставке напамет. Пратила сам развој легла и улице пчела, као и стање у природи. Није нешто, али три пролећа сам успешно прегурала. Лета сам проширивала и сужавала спрам снаге друштва и спољне температуре. Можда сам ту омашила?
Ројеве сам узела у ЕВ наставку ( једном ), па иако су им лета ужа од РВ ( бар код мене ), држала сам их на пола. Мислила сам да је то довољно за саобраћај пчела, док се мало не умноже, а и од страха да их нема довољно да бране читав улаз.
Госн Шошићу, поприлично Ваших коментара сам прочитала, на разним темама, и уживала у истим. Знам да сте написали да грабеж треба зауставити на самом почетку. Ево како је то било на последњем нападнутом роју: негде око 12 сати пре подне, приметила сам гужву у ваздуху испред кошнице у којој је рој. Посматрала сам шта се дешава. Прва помисао је била да су младе пчеле изашле на упознавање. После пола сата, гужва на лету и туча међу пчелама. Неке су покушавале да уђу, црне, а "моје" су их извлачиле напоље, падале у траву...Истог момента сам сузила лето на једну пчелу и наставила да пратим. Искрено, нигде не пише за које време треба да дође до смирења. Гужва се наставила и после сат-два се погоршало. Читав предњи зид је био прекривен пчелама које су у гроздовима падале испред кошнице. Тада сам укључила црево са водом, спрала све пчеле и у кошницу поставила тунел од неких 15-так cm, направљен од лименке пива од 0,5l. Врло брзо се вратило на старо, гужва, гомила пчела... Пошто више нисам знала шта, ја сам је скроз затворила и пренела у башту.
На жалост, нисам у могућности да је преселим 3-4km даље јер ни једна наша њива није ограђена и само би биле на "изволте". На њено место јесам ставила другу са остацима меда у нади да када то очисте више неће бити потребе да свраћају. Неко стави празну, неко са једном рамом, неко...ја сам овако. Је ли ту грешка? Верујте ми, довољно сам матора да немам проблем да кажем да сам погрешила, ако сам.
Што тиче мојих можда несмотрених радњи и изазивања грабежи, како исти објаснити на кошници коју нисам отварала месец ипо, нисам је ни гледала да је не урекнем, чекајући да се излегне и пронесе млада матица?
Сви Ви сте искуснији од мене, где грешим и како даље? Сем овог форума и Вас немам кога другог да питам.
Да набављам нова друштва и где, чекам пролеће...?
Сутра идем на Трешњу. Шта са ројем у башти, шта са младом матицом...шта даље?
Ако имате савет, ево и мог броја мобилног 064 / 110 19 76
Леп поздрав...