Ostale teme na forumu > Ostale teme u pčelarstvu

Rojevni nagon

(1/6) > >>

goran blažok:

Dali se uopće može zaustaviti rojevni način ,kako prepoznati zajednicu koja ulazi u fazu rojenja i kako djelovati na vrijeme ?lp

Velimir Komericki:
kao početnik mogu samo reći da mlada matica i dovoljno prostora za zalijeganje smanjuje rojevni nagon.sada,vjerovatno jos ima dosta toga..to ce ti morati reci netko iskusniji!

Stankovic Miodrag:
Moram da pitam bas suprotnu stvar: kako drustvo najlakse naterati da se roji sto ranije u prolece: vise me interesuju maticnjaci nego rojevi. I da to bude sto ranije npr na vocnoj pasi pre  bagrema?

Pozdrav Miodrag

Boris Salaj:
unos polena i vrsta polena takođe imaju uticaja....rojenja neće biti kad nema obilnog unosa polena, a ne bi ga trebalo biti ni u periodu jakog medenja (npr kad je suncokretova paša) jer pčele "izblokiraju" maticu medom (medarice više donesu meda nego što kućne pčele izgrade ćelija za leglo)


jedan od znakova je pojava matičnjaka uz prisustvo matice ( kojoj ništa ne fali...)


Bilo je nekih video snimaka gde se osluškujući košnicu može zaključiti da je u fazi rojenja,a  zasigurno znam da postoji aplikacija za iphone koja na osnovu audio snimka postavljenog mikrofona u košnici upozorava pčelara da je društvo krenulo u rojevi nagon... http://www.youtube.com/watch?v=JGra71Bftwo i ovohttp://youtu.be/4ZkjMBenLy8i  ovo http://youtu.be/sE02T8B2LfA ti možda može pomoći.. ali kad dođe do ovoga već si zakasnio u sprečavanju i sa pomaže samo brza reakcija pčelara odnosno razrojavanje( npr Taranovom daskom)


Ista sam pitanja i ja postavio pre par meseci i uglavnom rojevi nagon  se "sprečava" upošljavanjem "mladih" kućnih pčela dodavanjem novih SO ili ramom građevnjakom, uklanjanjem matičnjaka ili izdvajanjem ramova sa matičnjacima u oplodnjake, razrojavanjem....sve zavisi od namera pčelara...

Boris Salaj:
@ Miodrag


matičnjaci te interesuju više nego rojevi?  Nije mi baš jasno tvoje pitanje. Koja je svrha proizvodnje matičnjaka? Šta tebi u stvari treba?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju