Pčelinja paša > Trenutne pašne (ne)prilike

Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše

<< < (2/50) > >>

Mirko Bradić:

--- Citat: Vojo Brstina  Mart 25, 2012, 06:53:06 ---Kod mene jedino što cveta je po neka tuja a džanarika bi možda mogla da krene za jedno nedelju do dve dana. Pčele za sada u košnice najčešće unose kukuruznu prekupu iz staja i svinjaca.

Juče sam u N. Bečeju primetio da je u cvetu brest i da su se neke breze u osunčanim dvorištima dobro rascvetale.
Kod mene u N. Miloševu još nisam video nigde ni jednu brezu u cvetu a tek što smo dvadesetak kilometara severniji.

Kajsija je kod mene još u dubokom mirovanju i verovatno će ranije sorte početi za oko dve sedmice ako ostane ovako toplo vreme. 

Pre pola sata temperatura je bila +3 stepena a već sada je za jedan stepen viša.

Pozdrav svima....

--- Kraj citata ---
Jel bi mi Vojo napisali par rjeći o kukuruznoj prekrupi-prije tri tjedna u selu gdje imam pčele prva susjeda mi kaže da joj na šrotu -prekrupi puno pćela a ja si mislim glupost šta če pčele na kukuruzu,pa mi sad ništa nije jasno.

Savo Tadić:
pcele u prolece dok u prirodi ne "krene " cvetni prah cesto idu na praskaste materije .... piljevinu, brasno po mlinovima , ponekad i cadj a prekrupu pogotovo  ako je sitno krupljena ....jedne unose , druge izbacuju ....  cesto pravi probleme sa susedima koji nece da promene navike u rano prolece i unesu prekrupu unutra ili je malo pokvase . Cuo sam za pricu da su seljaci stavljali tepsije sa prekrupom i otrovom na krovove kokosinjaca i tako ljudima potrovali pcele....

Dragan Šošić:
Bagrem u nižim predelima izgleda kao da je izgoreo u požaru. Na osnovu površnog pregleda neke kolege smatraju da bagrem kasni sa pojavom pupoljaka. Situacija je sasvim drugačija: pupoljci se pojavljuju ponovi ili kreće samo list, a nova zelena masa je jako je mala i teško je zaključiti šta je u stvari.

Nažalost, nisam imao fotoaparat pri ruci, ali je zanimljivo da se dva mlada bagrema koji su jedan do drugog, sa stablima udaljenim oko pola metra u različitim stanjima: jedan je pun svelih pupoljaka i listića, a drugi se održao i pupoljci su normalni. Mada je taj koji se očuvao praktično svrstan u nekih maksimalno 20% koji su očuvali deo cveta i to pri vrhovima ili u gornjoj polovini stabla.

Na slikama se upravo vidi da su cvetni pupoljci (već formirane cvasti – resice cveta) osušene i da otpadaju. Zato i izgleda da bagrem kasni.

Takođe, može se videti samo mali broj sasušenih pupoljaka (i listova), a prilično ih je otpalo dok sam ih unosio u kuću ili još u autu.

Pratićemo šta se dešava ako ponovo krenu cvetni pupoljci, jer je jedno godine bilo solidnog unosa i posle naknadnog obrazovanja pupoljaka nakon izmrzavanja (mislim da je to bila 2002. ili 2003. godina).

Savo Tadić:

Pratićemo šta se dešava ako ponovo krenu cvetni pupoljci, jer je jedno godine bilo solidnog unosa i posle naknadnog obrazovanja pupoljaka nakon izmrzavanja (mislim da je to bila 2002. ili 2003. godina).
ove reci ulivaju malo nade..... mada .... nadam se da ja nisam u pravu

Dragan Šošić:
Ne verujem Savo, ni da sam i ja u pravu. To je taj faktor sreće.

Moralo bi da bude idealno vreme da taj bagrem nešto daje. I unos nije baš zanemarljiv. Naravno pod uslovom da ponovo krenu pupoljci, a ne samo list :D, što je moguće (mada je ove godine sve moguće :D).

Nažalost, nije mi tu fotoaparat da prikažem razvoj vegetacije 2002. godine (fotografisao bih one moje grafikone temperature gde se vidi šta je kada cvetalo i kakvi su vremenski uslovi bili krajem te zime i tog proleće). Tada je februar bio bez mraza (kod mene), a kajsija je cvetala 28. februara. Jabuka, 20. marta. Mraza je bilo tri dana, jedan za drugim, od 06. - 08. aprila. Kod mene na brdu nula (ili oko nule), a u dolini od -3 do -5 (zavisno kojeg dana, od ta tri dana sa mrazom).

Bagrem je ponovo imao jako mnogo cveta, ali je cvetao negde oko 13-15 dana u odnosu na normalno cvetanje u tom predelu. Cvet je bio nešto kraći i cela cvast sitnija od uobičajene.

Nisam imao košnice tu pa nije moglo da se tačno proceni koliko je meda bilo, ali sam imao oplodnjake i bili su puni i blokirani. Reč je o trodelnim LR i PM oplodnjacima. Ja sam otišao da im odnesem ramove sa medom, jer su bili slabi sa hranom, a morao sam da izvadim po jedan ram i stavim prazan, da se napravi mesto za leglo. Ne treba zaboraviti da postoji i jedan period kada pčele ne rade baš dobro, dok se matica ne spari i to je još jedan pokazatelj da je unos sa tog bagrema bio dobar, kada su sve napunile.

Osnovno je to da su uslovi bili idealni za medenje i bez jednog jedinog dana koji bi izazvao neki poremećaj.

Naravno, nije mi namera da stvaram lažni optimizam, ali sve je moguće.

I takve godine, kada bagrem naknadno cveta i medi dobro, posle gubitaka pupoljaka zbog mraza su retke.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju