Prema Pravilniku o kvalitetu i drugim zahtevima za med, druge pčelinje proizvode, preparate na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda (Sl list SCG br.45/2003 od 17.10.2003.god.), u čl. 18 stoji:
Члан 18.
Мед који се ставља у промет мора да испуњава следеће захтеве:
1) да садржи најмање 65% редукујућих шећера, осим за медљиковац, који мора да садржи најмање 60% редукујућих шећера;
2) да не садржи више од 5% сахарозе, изузев багремовог, вријесковог и медљиковца који могу имати и до 10%;
3) да не садржи више од 20% воде, осим меда од вреса и меда од детелине који не могу да садрже више од 23% воде;
4) да не садржи више од 0,5% минералних материја, осим мешаног цветног меда који може да садржи највише 1% минералних материја и медљиковца који може да садржи највише 1,2% минералних материја;
5) да укупна киселост не буде већа од 40 m mol мравље киселине на 1000 g;
6) да не садржи више од 0,1% материја нерастворљивих у води, осим муљаног и топљеног меда, који могу да садрже тих материја до 0,5%;
7) да активност очитане дијастазе после мешања није нижа од 8. Ако је нижа од 8, онда садржај хидроксиметилфурфурола (HMF) не сме бити већи од 15 mg/kg, а да код меда са нижим природним садржајем ензима (нпр. цитрус мед) активност очитане дијастазе није нижа од 3, а садржај HMF не сме бити већи од 15 mg/kg;
Evo rezultata analize mog suncokretovog meda ove 2010. godine: