Pčelinja paša > Trenutne pašne (ne)prilike

Багрем 2017.

(1/21) > >>

Rakovac Goran:

За викенд сам обишао терен око Велике Плане. Све што може је букнуло и расцветало се. Посебну пажњу сам обратио на багрем јер нам је он све и свја у Поморављу. На терену око Велике Мораве на надморској висини од око 70. метара је кренуо - пустио изданке. Још увек скромно око 1.цм али кренуо је. Нешто даље према Шумадији у Радовању на надморској висини од 230. метара још увек мирује.
                   Литература каже да багрем процвета 39.дана након цветања кајсије. Ако је тако у Поморављу би процветао за Ђурђевдан , можда дан - два пре као што редовно у највећем броју година и чини. У Шумадији би то било 5 - 6 дана касније. Видећемо.
                   Надам се да ову тему отварам на време да његово величанство " багрем " дочекамо и испратимо како доликује.

Edi Daruši:
Koliko će jutrošnji mraz oštetiti bagrem?

Boris Salaj:
gotovo ništa...bar kod mene samo sat vremena je bio minus 1 stepen, pa ni iscvetalo voće nije oštećeno, a ne bagrem koji nije ni krenuo...

Edi Daruši:

--- Citat: Boris Salaj  Mart 27, 2017, 21:42:12 ---gotovo ništa...bar kod mene samo sat vremena je bio minus 1 stepen, pa ni iscvetalo voće nije oštećeno, a ne bagrem koji nije ni krenuo...

--- Kraj citata ---
I jutros slab mraz, nadam se da kajsiji ne smeta baš kao i bagremu.

Rakovac Goran:

--- Citat: Edi Daruši  Mart 27, 2017, 20:09:15 ---Koliko će jutrošnji mraz oštetiti bagrem?

--- Kraj citata ---

Апсолутно није. Са багремом би ове године требао бити пун погодак. Правило је да он добро замеди после оштрих и јаких зима. Зими леденица на пролеће меденица кажу стари. Додуше зима иако оштра није имала много снега па је земљиште остало доста суво. Но , то ће се све средити у априлу . Лично бих волео да мало закасни ове године али видећемо. Цела прича се сада своди на тих десетак дана цветања , дА У ТОМ ПЕРИОДУ ПОСЛУЖИ ВРЕМЕ. Код цветања багрема идеално је време са ноћним температурама око 17 - 18 степени и дневним око 27 - 28 степени. Ако при том нема ветра  и буде помало облачно нектар мирише и цури са цветова. То на жаласт не зависи од нас. Остаје нам само да гледамо у небо и помолимо се Свевишњем.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju