Pčelinji proizvodi > Med

Medljika u plodistu

(1/1)

Bobo Raicevic:
Pozdrav ,

imam velike kolicine nektara u plodiste(u pitanju su db kosnice) koje pcela ne prenosi u mediste. Kako da se rijesim tog meda iz plodista jer sam cuo da je taj med los za zimu. Ovo mi je prva godina pcelarenja.

Dragan Šošić:
Питање је мало нејасно: велике количине нектара или меда. Ако су велике количине нектара могуће је да је наступио неки јачи унос. Тада нема проблема, требало би да пчеле то среде како треба.

Проблем се може јавити ако су друштва због временских прилика (пашних услова) слабила. Када полопе мед (или ако се закључи да је добро сазрео) изврца се део меда и враћају рамови у друштво, а потом следи дохрана за зиму.

Ако постоји већа количина меда, и друштва су прилично претрпала плодишта медом, решење је врцање одређене количине меда и враћање изврцаних рамова да се гнездо проширује. Не сече се легло претерано одмах јер мислим да је боље након неколико дана додати празнији рам у легло (пресећи легло).

Урадити на време, јер ако се закасни постоји могућност да пчеле неће припремати саће за легло и друштва могу ослабљена ући у зиму.

Не мора медљика бити лоша за друштво ако остане у горњим деловима рамова. Ако се прихрани, у доњем делу ће бити сварљивији мед настао прерадом шећера, који ће пчеле трошити током већег дела зиме. Када клубе стигне до тих венаца медљике, требало би да наступе и дани када је могућ прочисни излет.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju