Autor Tema: РАЈ ЗА ПЧЕЛУ  (Pročitano 13035 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: РАЈ ЗА ПЧЕЛУ
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 09, 2015, 19:12:51 »
Не нисам мислио да се уштеди на тај начин. То никако. Боље је и 10 врло добро припремљених кошница селити са Нивом него мучити Југа. Не сели се само по равном. Мали успон и Југо ће лепо да се врати кући  ;)


Преоптерећење возила у једном моменту може животно угрозити возача или некога у околини. При преоптерећењу трпе сви склопови, од мотора преноса до огибљења и то није начин да се штеди.


Потрошња горива је ту од другоразредног значаја. као и код пчела: потрошиће онолико колико треба да опстану и остану...учимо од пчела, јел' да...
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Predrag Timotić

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 5
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Osečenica, Bogdanovića brdo
Odg: РАЈ ЗА ПЧЕЛУ
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 12, 2015, 20:20:08 »
ПС

Заборавио сам да додам, да сматрам да приближно познајеш редослед цветања. За шљивама следи цветање трешања и вишања, потом крушака. Даље иде јабука, али захтева много хемије (тако кажу, мада је не користим и има користи и од јабуке)...итд

Meni kao početniku nije glupo da kažem da ne znam redosled cvetanja voća i drugog medonosnog bilja. Ako ti nije problem molim te da nastaviš redosled koji si naveo, dodaj šta cveta ispred i iza. Hvala na edukaciji.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: РАЈ ЗА ПЧЕЛУ
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 12, 2015, 20:42:57 »
Зашто би било глупо рећи да се нешто не зна. Па ни је не знам или нисам сигуран шта и када цвета (још учим). Оно основно (углавном и помало) знам. Нпр. нисам навео да у то доба (у доба цветања воћа) цвета и дрвеће које не спада у воће. Почев од врбе, дрена, граба, клена топлоле* итд. Много тога је изузетно корисно за пчеле. Зато и кажем колеги да пролеће углавном није спорно за развој пчела (ако време колико-толико послужи). У међувремену траје цветање маслачка и мртве коприве за коју сам рекао да јој треба неко много нежније и пристојније име колико је то добра биљчица. Маслачак може остати готово незапажен ако је време добро и има осталог.

После јабуке се смањује избор (бар код мене) и углавном пчеле уносе са глога (нектар и полен – може бити и пуно нектара) и полен од љутића (или кестена ако га има у близини). Али тада може бити и гладовања или недотатка полена. Ипак се избор сведе на пар биљки, а ако је пуно кошница у близини ето несташице свега.

Дивља ружа (шипрак) може кренути пре или током багрема и тада уносе углавном тај полен. Наставља багремац који се такође мало преклопи са првим багремом. Багремац је опако добра биљка за пчеле. Али у влажним годинама мање прикупе нектара а више полена (често и превише тако да плодиште буде претрпано поленом багремца и битно се смањи простор за легло). Изгледа да им више прија нектар од граорице, трновца или сибовине који цветају у то време. Дају светли нектар и мислим да пчелари и то матрају уносом багрема (погрешно).

Наставља купина, следи липа кокотац (жути па бели) па сунцокрет итд. Има свега, али нешто је мало подаље од пчелињака :) (сунцокрет, репица, фацелија...).

Наравно да не треба заборавити на различите врсте корова (боце и сл.) које су јако корисне за пчеле које су нпр. на сунцокрету.

После сунцокрета може бити метвице (тамо где је има јако пуно - у плавним подручјима) коњског босиљка врбице и кошнице могу бити пуне тог меда (ако послужи време, наравно). Златошипка такође зна да буде јако добра и ткође је углавном самоникла...

Крајем лета цвета бршљан, звездан (астер) или јапански троскот. Јапански троскот је врло опасна биљка која јако заузима простор осталим биљкама и тиме их практично уништава.

Како сам већ навео сунцокрет (индустријска биљка) ту је и више других индустријских биљки које су тако распоређене да пчеле током дужег раздобља имају пашу. Уљана репица одмах након јабуке, фацелија нешто после багрема и сл. (преклапања са багремом или другим наведеним су увек могућа).


*Топола је ту занимљива. Пуна је смоле, али пчеле не сакупе скоро ништа проплиса. То сам на форуму СПОС-а једном приликом објаснио, али на тај начин да то није искључиво наследна одлика пчела, да не представља „предвиђање“ времена од стране пчела и сл.


ПС

Иначе не знам шта значи реч едукација  :). Немојте колега да се наљутите, али ја користим речник да бих заборавио те туђице. Толико је то наметнуто Србима да томе не видим крај.
« Poslednja izmena: Oktobar 12, 2015, 21:05:14 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
РАЈ ЗА ПЧЕЛУ
« Odgovor #18 poslato: Maj 08, 2019, 21:51:24 »
Ово ми личи на рај за пчелу и пчелара