Mesto gde je postavljena pogača je jedino moguće mesto pošto nisam hteo da je postavljam tačno iznad klubeta da ne pognječim pčele, s obzirom na to koliko je mali prostor u koji se pogača može smestiti (da ne kažem da mi nije palo na pamet da okrenem hranilicu, ali tada ne bi imao gde da stavim utopljavajući materijal), a da ipak koliko toliko bude u kontaktu sa pčelama. Najlon je bio samo prosečen skalpelom odozdo na par mesta poprečno u odnosu na satonoše, a odozgo su ga same progrizle. Inače sam pogaču od meda dodao samo da odagnam neke strahove (u stvari vidla žaba gde se koji kuju pa i ona digla nogu), nije bilo, osim u jednoj, neke potrebe za tim. Prazno mesto na slici je samo zatečeno, svaki nastavak je sa 10 ramova.
Za napomenu o uklanjanju i matici, zahvaljujem.
Zapravo me interesuje zašto se uporno tvrdi u literaturi da pčele ne mogu iskoristiti kristalisan med? Resavska škola ili nešto drugo?
Dobro, nemoj moju poruke nikada shvatiti kao kritiku, nemera mi je da pomognem (nisam pomislio da si tako shvatio, ali kažem onako u načelu
).
Problem potrošnje kristalisanog meda koji se dodaje pčelama se može posmatrati sa stanovišta potreba pčela. ako imaju dovoljno hrane, neće ni prići mednoj pogači. Ovo nije „aksiom“ već se posmatra u smislu ukupnog stanja u košnici i okruženju.
Kada društvo ima obilje meda, klube je postavljeno na „pristojnoj“ udaljenosti od meda. Dalje, bitno je ima li uopšte prostora za skladištenje tog meda u ramove. Ali je i bitno kako je društvo zazimljeno. Ako je pogrešno zazimljeno ili na neki drugi način uznemireno, deo pčela će se odvajati i ići ka tom medu, bilo da idu u potrazi za medom ili za vodom. Tako da ima više odlučujućih činilaca šta će uticati na potrošnju tog meda.
Mnmogi pišu o ponašanju pčela u toku zime, a da nisu nikada zimi zavirili u košnicu. Bez lažne skromnosti, imam iskustvo po ovom pitanju koje je „staro“ oko dve decenije i smatram da mogu razložno pisati o ovakvim stvarima.
Smatra se da pčele izbacuju kristale meda na osnovu pogleda na podnjaču, pri čišćenju podnjače i pregledu krajem zime. Pčele izbacuju kristale kada otvore neke ćelije u cilju skladištenja novounesenog meda. Ali to je pojava ograničenog karaktera. Da izbacuju puno meda, na podnjačama bi bilo par „kila“ meda. Ali to nije tako. Čak i te kristale pčele polako prerađuju i koriste, kada otopli. Deo koji je blizu leta izbacuju kao prljavštinu i to rade refleksno, ne procenjujući pri tome dali su kristali „podesni“ za hranu ili ne.
Pčele i ne „usisavaju“ med u kristalu. Malo je verovatno da vidite pčelu da „mulja“ nešto nalik bomboni i da ima ispupčenje na obrazu
kao posledicu trošenja kristala meda. Med u vrećicama dobija deo vlage i toplote iz košnice i pčele ga ponovo prerađuju u tim uslovima. To možeš vrlo lako proveriti, kada pogledaš podnjaču i vidiš da je minimalna količina kristala odbačena ili ih uopšte nema na podnjači.
Itd itd...
Ја сам једном друштву додао око 2 кг кристалисаног сунцокретовог меда у најлон чарапи пре недељу дана.Проблем висине сам решио постављањем рама матичне решетке без лета,простор изнад сатоноше се незнатно повећао али довољно да поставим мед где желим.
Три године пчеле зазимљавам на сунцокретовом меду уз 6 литара сирупа са нозевојем и нисам приметио повећану смртност пчела,чак мислим да је због богатсва полена одличан за пролећни развој.Ако је истина да пчеле функционишу као филтер за отрове,мед који доспе у кошницу требало би да је ослобођен неоникотиноида ,цех за то плаћају пчеле на паши а зимске користе чист мед.
Кристалисани мед се услед топлоте (нарочито у горњем делу кошнице)полако отапа и пчеле га мање више преузимају у течном стању .Мислим да је за пчеле тежа разградња кристала конзумног шећера који је основни састав већине стандардних погача.Није ми јасно зашто Таранов то тврди,а у исто време подржава класичне погаче које сy препуне кристала?
Dobro si se snašao to sa rešetkom. Ali treba voditi računa da iznad medne pogače nema nikakvog prostora, koji privlači pčele iznad pogače ( a van klubeta). Ovo sa čarapama je "fora" koju forsiraju neli vrlo iskusni pčelari (poneki sa vrlo ograničenim znanjem a decenijskim "iskustvom") i forsiraju je kao meru koja je isključivo"antiprotivna" načinu na koji ja dodajem medne pogače
. A dodajem ih odavno na ovakav način: u najlonskim vrećicama. Najlonske čarape su podesnije, jer ih nisam JA preporučio
. U tom smislu "majstori" to promovišu. Naravno, ne kažem da je to pogrešno, ali smatram da su najlonske vrećice pristupačnije i podesnije za ovi namenu. Između ostalog što se mogu pripremiti i odmah po vrcanju suncokretovog meda.
Što se tiče kristala šećera, mislim da tako radi i kolega koji je nastanjen u tvojoj blizini (Stanišić li beše mesto
). Nedoslednost u ovakvom pristupu je što ćeš često čuti lažnu "tezu": samo med za pčele i ništa više, a onda uleti i šećer u kristalu. Ne da nije dosledno, već je besmisleno.
Ali, kako god da okreneš,
bolje je dodati med pčelama na bilo koji način. Mene ponekad mrzi da ga sipam i u vrećicu i uzmem med i kašike i nabacam meda na satonoše. I na ovaj način, malo kristala odbace na podnjaču.