Autor Tema: Kristalisani med u ishrani pčela  (Pročitano 11994 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Kristalisani med u ishrani pčela
« poslato: Mart 11, 2014, 10:30:23 »

"Ali za pčele je kristalizacija meda u ćelijama opasna: pčele kristalizirani med ne mogu usisati kroz rilce i iskoristiti za hranu zimi i u rano proljeće"-navodi Taranov u knjizi "hrana i ishrana Pčela". Međutim, ove godine ja sam kristalisani suncokretov med stavljao u najlon kese, pravio pogače i pčele su to iskoristile. Molim iskusnije da prokomentarišu ovo. U prilog mojim tvrdnjama dajem nekoliko fotografija...

Van mreže Martin Miljkovic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 27
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Valjevo
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #1 poslato: Mart 11, 2014, 11:20:02 »
sadrzi li taj med neonikotide?
Ne znam, ne mogu i ne umem se pišu odvojeno. Numem i nemerem  ne koristim pa nevolem i nećem da ih mecem.

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #2 poslato: Mart 11, 2014, 11:29:44 »
Zar stvarno misliš da postoji način da pčelar to utvrdi? Za vreme paše suncokreta na kojem su se razvile i zazimile nisam primetio veće uginuće pčela, nije bilo uginulih ispred košnica, tako da ne znam šta da ti kažem. Na ranom suncokretu, na kom su izgradile 3 nastavka ne znam ni ko je vlasnik parcele, a kamoli da li je seme bilo tretirano neonikotidima. Za kasniji suncokret bile su na parcelama agroinstituta Sombor, gde mi je agronom rekao da seme nije tretirano .....

Van mreže Martin Miljkovic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 27
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Valjevo
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #3 poslato: Mart 11, 2014, 12:07:59 »
Koliko znam postoji veliko uginuce pcela ukoliko su na suncokretu tretiranim sa njim. Mozda je to i jedini faktor po kom se moze videti bez testa.
Bila je neka prica da ce da ih zabrane pre godinu i po dana. Ne znam sta je na kraju od toga ispalo ?
Ne znam, ne mogu i ne umem se pišu odvojeno. Numem i nemerem  ne koristim pa nevolem i nećem da ih mecem.

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #4 poslato: Mart 11, 2014, 13:16:20 »
Malo se udaljismo od teme al šta sad...
Navodno su zabranjeni u nekom narednom periodu, al još može da se seje ono što je uvezeno ranije, ako sam dobro shvatio.
Što se tiče tvoje brige oko suncokretovog meda znam da su neki pčelari imali znatne gubitke na suncokretu, ali samo sa foruma. Iskustva iz ličnih kontakata su drugačija...Više su mi poznata iskustva sa lošim medenjem suncokreta u zavisnosti od terena i sorte...Jedan prijatelj sa 24 košnice usred suncokreta na višljem (sušnom i prašnom) terenu za dva dana u punom cvetu vaga na nuli pa je brže bolje preseljavao odatle...Kao i borbe za dobru parcelu kraj asvalta...

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #5 poslato: Mart 11, 2014, 17:33:25 »
Na poslednjoj slici medna pogača nije dobro stavljena ili si je ti pomerio. Mada se po malim zapercima može pretpostaviti da je pogača ranije bila iznad klubeta. Pčele hoće da izgrade malo saća u prostoru koji oslobode od meda. Po pravilu, pčele počinju da troše mednu pogaču od središta pogače, tako da je moguće da si i još neke postavio nepravilno.

Pravilan način postavljanja medne pogače od kristalisanog meda je neposredno iznad pčela. Obično se postavlja blago pomerena prema letu, ako je vrećica manje površine. Ovo se radi zato što pčele u većini slučajeva potroše med u prednjem delu rama.

Vrećica se ne otvara velikim prorezima (ili velikom površinom). Ja samo vrhom noža izbušim više otvora na donjoj strani pogače. Koliko će otvora biti, zavisi od toga koliko je med ukristalisan (da ne bi curio – ovo se dešava kod mešanih medova sa suncokretovim medom). Ne otvara se gornja strana, jer previše privlači pčela da napuštaju klube. Ovo kažem zato što puno pčelara savetuje da se ne otvara donji deo zbog rasipanja kristala i otvore gornju površinu pogače. Kada se izbuše mali otvori (samo udarcem vrhom noža), pčele prošire otvore i troše med bez rasipanja i prema potrebi.

Ako su vrećice tanke, treba ih ukloniti u nekom razumnom roku, jer ih pčele uvlače između ramova. Nekada ih odvuku i do leta i zatvore deo leta.

Paziti kada se vrećica uklanja, jer pri istresanju pčela iz nje, tu može da bude i matica!


PS

Borise, prebaci jedan puniji ram na mesto gde nedostaje ram (u prazan prostor) i ostavi prazan prostor na drugoj starani. Ne mora se prebacivati ram, ako su pčele počele da „osvajaju“ prostor prema suprotnoj starani od praznog prostora, ali pomeri sve ramove tako da praznina bude na drugoj strani. Vidiš da su ti pčele već trošile med u ramu do praznog prostora. Čim krene jači unos, počeće da grade zaperke. Na neki način, prazan prostor u toku dobrog unosa, podstiče pčele da grade saće i da ga zaposedaju (kao što to radi roj). To ne mora biti odraz snage društva, kako to puno pčelara smatra – i slabije društvo može početi da gradi zaperke i to pre postizanja dobre razvijenosti. Tu će uglavnom odgajati trutove, pre vremena.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #6 poslato: Mart 11, 2014, 18:55:49 »
Mesto gde je postavljena pogača je jedino moguće mesto pošto nisam hteo da je postavljam tačno iznad klubeta da ne pognječim pčele, s obzirom na to koliko je mali prostor u koji se pogača može smestiti (da ne kažem da mi nije palo na pamet da okrenem hranilicu, ali tada ne bi imao gde da stavim utopljavajući materijal), a da ipak koliko toliko bude u kontaktu sa pčelama. Najlon je bio samo prosečen skalpelom odozdo na par mesta poprečno u odnosu na satonoše, a odozgo su ga same progrizle. Inače sam pogaču od meda dodao samo da odagnam neke strahove (u stvari vidla žaba gde se koji kuju pa i ona digla nogu), nije bilo, osim u jednoj, neke potrebe za tim. Prazno mesto na slici je samo zatečeno, svaki nastavak je sa 10 ramova.
 Za napomenu o uklanjanju i matici, zahvaljujem.


Zapravo me interesuje zašto se uporno tvrdi u literaturi da pčele ne mogu iskoristiti kristalisan med? Resavska škola ili nešto drugo?

Van mreže Саша Балаћ

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 31
  • Pol: Muškarac
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #7 poslato: Mart 11, 2014, 19:16:24 »
Ја сам једном друштву додао око 2 кг кристалисаног сунцокретовог меда у најлон чарапи пре недељу дана.Проблем висине сам решио постављањем рама матичне решетке без лета,простор изнад сатоноше се незнатно повећао али довољно да поставим мед где желим.
Три године пчеле зазимљавам на сунцокретовом меду уз 6 литара сирупа са нозевојем и нисам приметио повећану смртност пчела,чак мислим да је због богатсва полена одличан за пролећни развој.Ако је истина да пчеле функционишу као филтер за отрове,мед који доспе у кошницу требало би да је ослобођен неоникотиноида ,цех за то плаћају пчеле на паши  а зимске користе чист мед.
Кристалисани мед се услед топлоте (нарочито у горњем делу кошнице)полако отапа и пчеле га мање више преузимају у течном стању .Мислим да је за пчеле тежа разградња кристала конзумног шећера који је основни састав већине стандардних погача.Није ми јасно зашто Таранов то тврди,а у исто време подржава класичне погаче које сy препуне кристала?

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #8 poslato: Mart 11, 2014, 19:27:52 »
Mesto gde je postavljena pogača je jedino moguće mesto pošto nisam hteo da je postavljam tačno iznad klubeta da ne pognječim pčele, s obzirom na to koliko je mali prostor u koji se pogača može smestiti (da ne kažem da mi nije palo na pamet da okrenem hranilicu, ali tada ne bi imao gde da stavim utopljavajući materijal), a da ipak koliko toliko bude u kontaktu sa pčelama. Najlon je bio samo prosečen skalpelom odozdo na par mesta poprečno u odnosu na satonoše, a odozgo su ga same progrizle. Inače sam pogaču od meda dodao samo da odagnam neke strahove (u stvari vidla žaba gde se koji kuju pa i ona digla nogu), nije bilo, osim u jednoj, neke potrebe za tim. Prazno mesto na slici je samo zatečeno, svaki nastavak je sa 10 ramova.
 Za napomenu o uklanjanju i matici, zahvaljujem.


Zapravo me interesuje zašto se uporno tvrdi u literaturi da pčele ne mogu iskoristiti kristalisan med? Resavska škola ili nešto drugo?

Dobro, nemoj moju poruke nikada shvatiti kao kritiku, nemera mi je da pomognem (nisam pomislio da si tako shvatio, ali kažem onako u načelu :D).

Problem potrošnje kristalisanog meda koji se dodaje pčelama se može posmatrati sa stanovišta potreba pčela. ako imaju dovoljno hrane, neće ni prići mednoj pogači. Ovo nije „aksiom“ već se posmatra u smislu ukupnog stanja u košnici i okruženju.

Kada društvo ima obilje meda, klube je postavljeno na „pristojnoj“ udaljenosti od meda. Dalje, bitno je ima li uopšte prostora za skladištenje tog meda u ramove. Ali je i bitno kako je društvo zazimljeno. Ako je pogrešno zazimljeno ili na neki drugi način uznemireno, deo pčela će se odvajati i ići ka tom medu, bilo da idu u potrazi za medom ili za vodom. Tako da ima više odlučujućih činilaca šta će uticati na potrošnju tog meda.


Mnmogi pišu o ponašanju pčela u toku zime, a da nisu nikada zimi zavirili u košnicu. Bez lažne skromnosti, imam iskustvo po ovom pitanju koje je „staro“ oko dve decenije i smatram da mogu razložno pisati o ovakvim stvarima.

Smatra se da pčele izbacuju kristale meda na osnovu pogleda na podnjaču, pri čišćenju podnjače i pregledu krajem zime. Pčele izbacuju kristale kada otvore neke ćelije u cilju skladištenja novounesenog meda. Ali to je pojava ograničenog karaktera. Da izbacuju puno meda, na podnjačama bi bilo par „kila“ meda. Ali to nije tako. Čak i te kristale pčele polako prerađuju i koriste, kada otopli. Deo koji je blizu leta izbacuju kao prljavštinu i to rade refleksno, ne procenjujući pri tome dali su kristali „podesni“ za hranu ili ne.

Pčele i ne „usisavaju“ med u kristalu. Malo je verovatno da vidite pčelu da „mulja“ nešto nalik bomboni i da ima ispupčenje na obrazu  :D :D kao posledicu trošenja kristala meda. Med u vrećicama dobija deo vlage i toplote iz košnice i pčele ga ponovo prerađuju u tim uslovima. To možeš vrlo lako proveriti, kada pogledaš podnjaču i vidiš da je minimalna količina kristala odbačena ili ih uopšte nema na podnjači.

Itd itd...


Ја сам једном друштву додао око 2 кг кристалисаног сунцокретовог меда у најлон чарапи пре недељу дана.Проблем висине сам решио постављањем рама матичне решетке без лета,простор изнад сатоноше се незнатно повећао али довољно да поставим мед где желим.
Три године пчеле зазимљавам на сунцокретовом меду уз 6 литара сирупа са нозевојем и нисам приметио повећану смртност пчела,чак мислим да је због богатсва полена одличан за пролећни развој.Ако је истина да пчеле функционишу као филтер за отрове,мед који доспе у кошницу требало би да је ослобођен неоникотиноида ,цех за то плаћају пчеле на паши  а зимске користе чист мед.
Кристалисани мед се услед топлоте (нарочито у горњем делу кошнице)полако отапа и пчеле га мање више преузимају у течном стању .Мислим да је за пчеле тежа разградња кристала конзумног шећера који је основни састав већине стандардних погача.Није ми јасно зашто Таранов то тврди,а у исто време подржава класичне погаче које сy препуне кристала?

Dobro si se snašao to sa rešetkom. Ali treba voditi računa da iznad medne pogače nema nikakvog prostora, koji privlači pčele iznad pogače ( a van klubeta). Ovo sa čarapama je "fora" koju forsiraju neli vrlo iskusni pčelari (poneki sa vrlo  ograničenim znanjem a decenijskim "iskustvom") i forsiraju je kao meru koja je isključivo"antiprotivna" načinu na koji ja dodajem medne pogače  :D. A dodajem ih odavno na ovakav način: u najlonskim vrećicama. Najlonske čarape su podesnije, jer ih nisam JA preporučio  :D. U tom smislu "majstori" to promovišu. Naravno, ne kažem da je to pogrešno, ali smatram da su najlonske vrećice pristupačnije i podesnije za ovi namenu. Između ostalog što se mogu pripremiti i odmah po vrcanju suncokretovog meda.

Što se tiče kristala šećera, mislim da tako radi i kolega koji je nastanjen u tvojoj blizini (Stanišić li beše mesto :) ). Nedoslednost u ovakvom pristupu je što ćeš često čuti lažnu "tezu": samo med za pčele i ništa više, a onda uleti i šećer u kristalu. Ne da nije dosledno, već je besmisleno.

Ali, kako god da okreneš, bolje je dodati med pčelama na bilo koji način. Mene ponekad mrzi da ga sipam i u vrećicu i uzmem med i kašike i nabacam meda na satonoše. I na ovaj način, malo kristala odbace na podnjaču.
« Poslednja izmena: Mart 11, 2014, 19:49:17 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Саша Балаћ

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 31
  • Pol: Muškarac
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #9 poslato: Mart 11, 2014, 19:54:37 »
Има смисла то са одвајањем пчела од клубета,искрено нисам о томе размишљао,али на срећу површина са горње стране није велика јер сам погачу у чарапи формирао више као дебљу кобасицу и поставио је попреко у односу на сатоноше у облику слова S,а у исто време је лагано додиривала хранилицу са горње стране.Када сам прекјуче погледао потрошњу приметио сам да је око 90% меда однето,а остатак у чарапи је био прилично сув.Да ли су неразграђени кристали или нешто друго ,нажалост ,нисам загледао..
Знам за тезу зимовања пчела на минимум 20 кг меда ,али за сваки случај додајте погачу у новембру,чисто да се пчеле почасте кад им затреба.Још ако су канди,убаци и две хилтовке да је пчеле лакше разбију..

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #10 poslato: Mart 11, 2014, 20:28:40 »
Prostor iznad klubeta treba da je što manji. Možeš na forumima pročitati čitavu „nauku“ o pčelama koje su izašle na satonoše, iako su medne kape dobre. Kao da je to nešto neviđeno. A radi se samo o tome da pčele u momentima kada se formira klube ili brada u košnici (roj), teži ka praznom prostoru. Pčele u toku zime teže ka praznom prostoru zbog više razloga, a roj da bi otpočeo gradnju (za to je prirodno predodređen).

Napuštanje klubeta može biti opasno u jačim zimama. Pčele koje često napuštaju klube mogu obleti od nozeme. Svako preterano kretanje u uslovima jače zime, odnosno uslovima klubeta bez legla je nedopustivo.

U najlonskim vrećicama se mogu videti i kapljice kondezovane vode i pčele u tom prostoru zadovoljavaju svoje potrebe uz minimum uznemirenosti. Ali to ne znači da i mednu pogaču treba dodavati u punu košnicu (punu hrane).



Dobro zaključuješ po pitanju dodavanja pogače košnici koja je puna meda. To je loše rešenje. Ali nikako ne razumem ljude koji vole da rade nepotreban posao, uz to još i štetan. Sada, u nedelju sam hteo da „nabacam“ malo meda društvima koje zimuju na ramčićima (pisao sam o tome ovde). Pčele su potpuno zaustavile svaku vidniju aktivnost i ne prenose ni nepoklopljen med ispod gnezda. Tako da ne vidim smisao dodavanja pogače u novembru uz potpuno dovoljnu zimnicu. Što govori, da su i pčele koje imaju klube sa odlikama gnezda (povišena temperatura i izmenjeni ostali uslovi) prešle u mirovanje u uslovima nepovoljnijeg okruženja.

PS

Taj „suvi ostatak“ mogu biti upravo najtvrđi kristali i pčele nemaju dovoljno vode da ih razgrade. Može se desiti da bude i nešto voska. Ali, takođe može biti i posledica prohladnog vremena, kada su pčele ponovo prešle u mirovanje i nije im potrebno da se dalje "bakću" sa tim kristalima (ako su uopšte kristali meda).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #11 poslato: Mart 11, 2014, 21:58:06 »
Šole tvoje "kritike" su uvek dobrodošle...


Ako sam dobro shvatio, tvriš da je zima bila hladnija da bi se dodati med teže iskoristio? Ovo sa iskorištavanjem vode i dekristalizacijom meda usled temperature klubeta je 100% tačno jer je ispod svake pogače bilo vlažno...Nije bilo odvajanja pčela od klubeta, bar ne značajnog mada uvek kada sam pregledao bilo je toplije i pčele su bile nešto aktivnije i ljute...Također sam uočio da slabija društva rađe idu na mednu pogaču nego da uzimaju med iz ramova . Ovo je možda zato što su mi u svim košnicama načeti ramovi  skoro u pravilu od delu gde je zbeg ka hranilici

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Kristalisani med u ishrani pčela
« Odgovor #12 poslato: Mart 12, 2014, 10:40:10 »
Ako se malo pažljivije zagleda druga slika videće se na njoj nepoklopljene ćelije pune tečne hrane. Meni le ličilo na nektar jer je bilo ređe od meda i čudilo me  šta to daje nektar.Međutim da li je moguće da pčele prerađuju (prenose ) med koji sam dodao i skladište u ćelije?