Autor Tema: Zazimljavanje pčelinjih zajednica  (Pročitano 20990 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zazimljavanje pčelinjih zajednica
« Odgovor #15 poslato: Septembar 21, 2013, 22:27:23 »
Razlika između zazimljavanja u jednom LR telu i 3 ili 4 RV nastavka je nebo i zemlja u sigurnosti prezimljavanja. Sa ona 4 tela RV se ne mogu nikako složiti, bez obzira na povoljna iskustva. A zimovanje u jednom LR telu može biti odlično. Ranije sam i ja to preslagao, ali vremenom sam zaključio da mi je mnogo lakše da dopunim zimnicu, ako su pčele već previše meda prenele u LR plodište.

Inače, pčele se i same „brane“ od toga da plodište bude prepuno. Obično na pojavu bilo kakve paše „odgovore“ leglom. Tako prave prostor sa nešto praznih ćelija, za kasnije vreme. U tom smislu treba i prepakovati košnicu, ako se zazimljava u jednom LR telu. Zauzimanje dela prostora leglom ne dopušta preterano iscrpljivanje pčela unosom, pčele više miruju i stvara se potreban sklad (odnos legla, meda i istrošenosti pčela).

Problem zazimljavanja u jednom LR nastavku je potrebna srazmera legla i meda. Pčele mogu pojavom neke kasnije paše (npr. bršljan) da potpuno pretrpaju prostor. Kako su se istrošile na preradi meda, nedostaje obnove pčela (odgajanjem legla, koje odgovara unosu nektara i polena) i društvo zazimi slabo. Suprotno od toga je da bude previše legla, a nedovoljno meda u središnjem delu košnice, gde se obrazuje klube. O ovome treba voditi računa.

Svođenje košnice sa dva na jedan nastavak je nešto sasvim drugo.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).