Kolega Esade
Na koji način dolazite do grančica za kalemljenje. Kako ste sigurni da je to ta vrsta.
Pozdrav
Kako sam siguran? Moraš poznavati sortu koju hoćeš.
Najsigurniji način je posmatranje tokom sezone. Tada odlučim šta tačno hoću, a kalem-grančice mogu se i sada uzeti kao i u proljeće.
Ne zanimaju me naročito zvučna imena nekih voćaka (ima i tu svakakvih neljudstava), oslanjam se na svoj ukus: ako mi se voćka sviđa, kalemim je. Žao mi je što se zaboravljaju naše stare dobre sorte.
Kod mene ima jedan dedo koji ima samo stare sorte, visokostablašice: nikad ničim ne tretira, ali oko svake voćke uvijek ima čak po i pola traktorske prikolice dobrog stajskog đubriva, i to je sve. No, na pijaci najprije rasproda, iako je najskuplji, a jabuke mu najneuglednije (nisu sjajne). Već tri godine jedan kolega pčelar od tog dede uzima mladice i kod sebe kalemi te stare autohtone sorte, ja mu pomognem kadgod jer on ima dovoljno zemlje, ja ne.
Dobar sam s gazdom poljoprivredne u Bugojnu, a on zna za moju ljubav prema kalemljenju. Jednom me je zovnuo i dao mi nekoliko grančica, dao i rekao: "Nosi, nakalemi i šuti jer to još nema nigdje kupiti, i mi smo ukrali nekoliko kad smo išli u nabavku po ostale sadnice" (to je bilo ove godine, nakalemio sam, sve se primilo, ali ne znam koja je to sorta, a ni gazda neće da mi kaže, samo se smješka; te sam slike postavio ovdje, nakalemio na već postojeći žuti delišes).
Pozdrav, svako dobro!
Pozdrav, svako dobro!