Autor Tema: Timol i problemi u primeni  (Pročitano 9883 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Timol i problemi u primeni
« poslato: Septembar 04, 2012, 00:25:49 »
Uvod (ovaj prvi odeljak-pasus preskočite :D, to ja sebi dajem važnost :D)

Ni jedno sredstvo protiv varoe nije idealno. Samo što su neka sredstva prihvatljivija od ostalih po pitanju čistoće proizvoda pčela. Nažalost, prihvatljivija sredstva su uglavnom teže primenljiva, zbog svoje prirode (agresivnosti prema materijalima ili živom tkivu, narušavanju prisustva i jedinstva korisnih mikroorganizama, snažnog mirisa koji dezorijentiše pčelinju zajednicu i nekontrolisanog isparavanja koje to pospešuje, dejstva i primene koja zavisi od vremenskih uslova itd).



Mislio sam da mehanizam dejstva timola poznajem dovoljno, da ga mogu bezbedno primeniti u gotovo svim uslovima. Uglavnom znam i smem to da radim, baš kako rekoh gotovo uvek. Potrebno je samo pratiti nekoliko činilaca problema i to je šablon.

Pre nekoliko dana sam prvi put primetio nešto nesvakidašnje. U međuvremenu sam napisao da se mogu bezbedno tretirati pojedinačne pčelinje zajednice (košnice) bez posledica.

O prelasku pčela u susednu košnicu sam pisao u ovoj poruci. Bitna je jer se prelazak društva tretiranog timolom može desiti po istom principu.

Tretiranje pojedinačnih društava nije neka naročita teškoća, ako se pravilno sprovede. Tretirao sam par košnica koje nisu jedna do druge i po onim vrućinama (39 °C) bez ikakvih poremećaja u društvima.

Ja sam društva iz kojih je kasnije počela odlaziti pčela tretirao posle detaljnog pregleda i tumbanja. Takođe, uticaj može imati i doba dana kada sam to radi. A radio sam do pred sumrak. Tako da je izgleda pčela osim „mirisnih“ (feromonskih) veza sa zajednicom imala i problem sa orijentacijom (orijentacija u odnosu na Sunce). Ne treba zanemariti i činilac „jesenjeg“ ponašanja mladih pčela za koji sam tvrdio da se događa po određenom obrascu i po određenoj „komandi“. Uz to sam i obeležio maticu.


Napravio sam par fotografija, ali nakon što sam dimom malo „zbunio“ pčele. Tako da se samo delimično može videti na fotografijama šta se dešava. Inače kreću se čitave kolone pčela i to uopšte nije mali prelazak pčela u susedne košnice.
Pčele koje „mole“ da uđu u druge košnice ne bivaju napadane i nema ni jedne mrtve pčele na tlu, ali se može desiti da njihovo natično društvo oslabi (i izgleda da se to i dešava).



U zaključku se može reći da društva koja se tretiraju timolom ne treba tretirati u nekim uslovima. Izgleda da je smiraj dana jedan od uslova kada ne treba previše uznemiriti društvo „pretumbavanjem“. Ako do toga nije došlo (radova oko društva), može se tretirati jer nisam primetio da se nešto slično desilo. Naravno, treba obratiti pažnju na ovo i utvrditi postoji li pravilo u ovakvoj reakciji pčela ili se to sporadično dešava.

Prošle godine sam slično radio, ali ranije (oko 16 časova) i nije bilo slične pojave. pretpostavljam da pčele i zgleda treba više dezorijentisati da bi došlo do prelaska u susednu košnicu (npr. rad kada je Sunce već na zalasku).


Mada sam radije vršio tretmane kasno posle podne i krajem dana. Pčele se uglavnom smire i ujutru nema ni naznaka da je tretman vršen. Opet, kažem treba obratiti pažnju na mogući prelazak pčela u susedne košnice i kada se to dešava.

Prelazak sam zaustavio malom količinom timola po štafli (postolju) koja je bila put, a kada ni to nije bilo dovoljno, nakvasio sam je i kolona se prekinula. Proveravao sam nakon dva sata (oko 22 sata) i sve je bilo u redu, osim malo povečane brade na letu, ali je to normalno, jer sam malo „predozirao“, s obzirom da je ovo prvi tretman ove godine kod ovog društva.


PS
Temu sam izdvojio da bih imao što više tema :D :D...šalim se.
Tema je izdvojena od teme tretiranje timolom, da bi se razmatrali svi problemi, koji prate ovaj način tretiranja i pristalice ovog načina borbe protiv varoe mogu lakše da primene timol i proprate moguće posledice po društva.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Bojan Jovanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 103
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Socanica
Odg: Timol i problemi u primeni
« Odgovor #1 poslato: Maj 28, 2013, 18:39:16 »
Dragane mozes li objasniti nacin rada sa timolom nama pocetnicima svaki dobronamerni savet puno znaci.Pozdrav i svaka cast na tekstovima koje rado citam.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Timol i problemi u primeni
« Odgovor #2 poslato: Jun 02, 2013, 00:38:34 »
Bojane, prre svega izvini što nisam odmah odgovorio. Ne mogu puno vremena odvojiti za forum, a i narednih dana će biti slično. Moram da sredim malo svoju dokumentaciju, jer sam je previše zapustio. Vreme je tako da se posao radi na brzinu (da se otme od oblaka) i moram sve to srediti. Ako zapustim samo neke podatke, moram ponovo pregledati košnice. Tako je to u kada se proizvode matice: mora svaki detalj da se pribeleži. U firmi takođe nemam vremena i juče sam se prijavio na forum na par minuta i nisam imao vremena da pošaljem već napisanu poruku.

O timolu sam pisao na forumu SPOS-a, od ove poruke pa nadalje. Ako si prijavljen na taj forum, mogu se videti i fotografije. Mada, pogled na fotografije, u smislu nekog dokaza je bezvredna stvar ako nema poverenja u nečiju napisanu reč. Ima kolega koji misle da se fotografijom nešto valjano dokumentuje. To nije tačno. I tu se može manipulisati činjenicama. Ako te zanima trebao bi pročitati i one prilično dugačke poruke, koje, iako deluju pomalo neozbiljno imaju vrednost (nije ovo prepotentno napisano - par puta sam ponovo čitao nakon dužeg vremena i ima tu i dobrih stvari). Tu sam pisao i mehanizmima delovanja timola i slično. Nemoj obraćati pažnju na kasnije osporavanje timola od strane predsednika Saveza pčelara. Nije mi poznato zašto je padao u vatru i osporavao ono što nije sporno: svako bira kako hoće da radi.

Pisaću i na ovom forumu o timolu, ali za sada nemam vremena.


PS
Pitanje o tretiranju timolom si trebao postaviti u već postojećoj temi. Ovu temu sam izdvojio, da prikažem neke nuzpojave u tretiranju. Uopšte nije važno ko je pokretač teme, važno je da se može lakše pretražiti (i naći) ono što se tiče postupka i primene preparata.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).