Обзиром да већ 4 године пчеларим упоредно са ДБ 12,ЛР,РВ а посљедње 2 године са РЕВ и Фарар могу да примјетим сљедеће:Дб 12 су као по правилу већ почетком априла кретале у ројеви нагон.Од 5 кошница колико сам имао прије 5 година (сад имам 3)врцао сам укупно 30 кг.ЛР прије три године дале у просјеку као и РВ око 20 кг а осталих година које су биле слабе просјечно се врцало око 6-7 кг.Кошнице РВ су свих ових година имале просјечан принос око 12 кг с тим да су стартовале од нуле-насељене ројевима или пресељењем из ЛР.Фарар и РЕВ комбинацију сам имао прошле године и са приносима нису заостајале за РВ.Све кошнице су на истом пчелињаку,младе матице,истим лијековима третиране и истом количином сирупа прихрањиване и стимулисане.За 5 година пчеларења изгубио сам 2 друштва у ЛР кошницама.Што се тиче погача већ другу годину их недодајем у РВ кошнице и немам проблема са зимовањем.У ДБ 12 и ЛР додајем погаче па макар то било и 1/2 исте.
Што се тиче рада највише сам времена потрошио око РВ док сам их стартовао.Ту морам да напоменем да нисам радио по г.Војиним упутствима а било ми је и задовољстви да пратим развој пчелињег друштва у њима.Пробао сам разне комбинације(плодиште на два наставка,нисам укрштао наставке ни зими ни у току медобрања,укрштао наставке,плодиште на један наставак и још много тога што ми је пало на памет)и могу да кажем да ме ова кошница задовољила у сваком погледу.
Оно што досад нисам радио по г.Војиној рецептури јесу третмани против варое јер су ми лијекови које г.Војо препоручује били недоступни па сам користио Аргус Рас и ОК а ако Бог да потрудићу се ове године да примјеним Војине лијекове.
Да неби уплашио оне који желе да започну пчеларење са РВ кошницом желим да им кажем да са њом уопште нема толико посла колико сам ја сам имајући вољу и жељу за истраживањем и упоређивањем направио па сам доста времена провео пратећи њихов развој.
Моја препорука свима који желе да пчеларе овом кошницом је да добро и пажљиво прочитају све оно што је г.Воја написао о пчеларењу овом кошницом и да се држе његових смјерница јер ће тако на најлакши начин овладати техником рада овом кошницом.Ја сам ишао тежим и дужим путем али сам отклонио многе сумње и знам у ком правцу по питању пчеларења могу да кренем.Ко ће којом кошницом да пчелари зависи од много услова али би сваком препоручио се добро информише о свакој а добро би било и да посјети и пчеларе око себе па да се на лицу мјеста упозна са разним врстама кошница.
И на крају свега желим да кажем да ћу ове године да се ријешим ДБ 12 јер ми здрав разум и петогодишње искуство рада са истим на овом локалитету просто говоре да оне нису ни прикладне ни исплативе да би их задржао,што незначи да је то лоша кошница.Просто речено неуклапа се у моје пашне прилике као ни мој начин рада.ЛР кошнице ове године крећу на сеобу и имаће прилику да се поправе али уколико не поправе просјек без обзира што се ради о новим кошницама које су мажене и пажене могу да се спреме на пут за Дб 12.Овде само да напоменем да се небавим трговином ројевима.
Све у свему мој избор су РВ и Фарар 10 170 мм висина наставка са којом улазим тек у другу сезону медобрања али која се прошле године изузетно показала но ипак је то премало да би се донио коначан суд.О другим кошницама небих коментарисао јер ми је циљ био да напишем оно што сам ЛИЧНО искусио у својој скромној пчеларској пракси.