Autor Tema: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA  (Pročitano 82125 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mihajlovic Mitar

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Lopare
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #60 poslato: Septembar 17, 2025, 19:30:39 »
Postovanje kolegama, vidim da u ovoj temi nije pisano duze vremena, ali zbog situacije sa kojom sam se susreo pokusavam da rijesim neke nedoumice. Naime u dva drustva sam naisao na simptome koji se u velikoj mjeri poklapaju sa americkom trulezi, jer se radi o poklopljenim celijama u kojima je uginula larva u bezlicnoj masi koja lezi na dnu celije, s tim da ima i poneka celija koja je posve otklopljena (vjerujem da su pcele skinule poklopac u namjeri da ociste celiju). Broj takvih celija nije veliki mada i legla nema u velikim kolicinama shodno dobu godine, dva ili tri rama povrsine otvorene sake. Kada se ubaci cackalica ili palidrvce i promijesa masa nema nekog klasicnog razvlacenja u niti jer je masa nekakva vodnjikava i nije gusta, a boja se slaze sa literaturom (svijetlo smedja) i kada se ram okrene tako da te celije budu na donjoj strani silom gravitacije ta promijesana masa ispadne u vidu kapi nadole sa ostatkom umazanih zidova celije. Pa evo pitam kolege da li su imali slicna iskustva. Da dodam da su pcele po mojoj procjeni solidne jacine, zauzimaju skoro citav LR nastavak i pcelinjak nije seleci a i u blizoj okolini nema selecih pcelinjaka.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #61 poslato: Septembar 18, 2025, 07:32:47 »
Не знам шта би то могло да буде

Никада нисам имао такав случај.
Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Član foruma
« Odgovor #62 poslato: Septembar 18, 2025, 21:06:34 »
Hvala kolega Vojo na ukljucenju u temu. Drago mi je zbog Vas da niste imali takav slucaj, ne bih nikome ni pozelio jer me ovo bas rastuzilo, sta god da je u pitanju i svjestan sam da je nabolje rjesenje spaljivanje drustava ali nikako ne mogu da se priviknem na tu pomisao jer mi je pcela jako zao, jer broj zarazenih celija nije veliki i drustva su brojcano sasvim ok, po lijepom vremenu imaju i razigravanje mladih pcela i kako da ja sada dodjem i da ih pobijem.

Takodje me kopka da li se spore americke gnjiloce mogu prenositi strujanjem zraka, konkretno da li mogu da zavrse na primjer na pcelarskoj bluzi ili nekoj drugoj opremi ili okolnim predmetima kod pregleda ako nije bilo direktnog kontakta unutrasnjeg sadrzaja kosnice sa tim predmetima. Nisam nigdje uspjeo da nadjem taj podatak u literaturi.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Америчка трулеж легла или куга пчелињег легла
« Odgovor #63 poslato: Septembar 19, 2025, 05:59:37 »
Митре, можда је најбоље позвати ветеринара и питати како да се лабораторијски провери.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #64 poslato: Septembar 19, 2025, 22:44:42 »
Митре, можда је најбоље позвати ветеринара и питати како да се лабораторијски провери.
Да, управо тако. Ово је најбољи савет , само провером се може доћи до стварног и тачног стања.   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Član foruma
« Odgovor #65 poslato: Septembar 20, 2025, 21:40:10 »
Da u potpunosti se ja slazem sa vama kolege da je to najlogicniji sledeci korak, samo se bojim da bih time sam sebi skocio u stomak, jer ovamo kod nas naci veterinara koji se ne boji pcela i da se usput razumije u pcelarstvo je malo teza matematika. Takav profil veterinara postoji samo u sklopu veterinarskog instituta Vaso Butozan u Banja Luci a to je nekih  200 i nesto km daleko od mene, tako da dok ja sacekam da oni posalju nekog da uzme uzorke, do tad ce leglo i da stane pa ce biti i teze ustanoviti vizuelno, a uzorke dok provjere, pa ako se ispostavi da su pozitivni onda moram cekati ponovo da neko dodje da izvrsi pregled kompletnog mog pcelinjaka od preko 90 drustava i svih okolnih pcelinjaka, pa bruka papirologije, pa zabrana prometa proizvoda. I na karaju opet spaljivanje koje  mogu uraditi i sam bez svih tih peripetija. A sto se tice potencijalne finansijske nadoknade od strane drzave to me ne interesuje, meni je zao pcela a ne novca.

Da ne spominjem da bi se nasao neki "dobronamjeran" komsija koji bi razglasio da imam americku "kugu" pcela, a kako je nas narod neinformisan i ne poznaje materiju i samim tim ne zna da americka gnjiloca nije zoonoza, mogao bih se pozdraviti sa prodajom meda u buducnosti.
Pa sam iz tog razloga cisto ovdje pokusao da dobijem odgovor da li je neko imao slicno iskustvo pa da bez ukljucivanja ovog nakaradnog drzavnog sistema pokusam saznati o cemu se radi. Ja cu drustva pratiti, kazem za sad je to samo mali broj celija, pa cu vidjeti kako ce se odvijati situacija.