Gospodine Vojo,
Hvala Vam na izdvajanju Vašeg vremena na odgovaranje mojih osnovnih pitanja. Imam još nekoliko pitanja koja sam prikupio čitajući forum.
1) Zanim me što točno znači da pčela izblokira maticu i do kada je ona u blokadi, te također zašto ju blokira ako imamo pravilno postavljen medni put?
2) Hoće li pčele biti u dobroj snazi pri ispaši na kestenu (glavna paša u mom kraju) s obzirom da blokiraju plodišni nastavak, a matica nema toliko prostora za leglo?
3) Ukoliko pčele blokiraju maticu na recimo 8 okvira legla, mogu li u tom trenutku vršiti premještanje 2 okvira sa zatvorenim leglom, s obzirom da će to onda biti 10 okvira legla kada matica popuni 2 nova okvira u plodištu, što je i dalje ako sam dobro razumio ispod granice koja potiče rojidbeni nagon?
4) Ukoliko nemamo dovoljnu količinu starog saća za postavljanje mednog puta, gdje je onda najbolje postaviti mlado saće u mednom putu?
5) Dodajemo li svake godine 3 SO po nastavku pri slaganju mednog puta ili je to u slučaju kada nemamo izgrađeno saće u sva 4. nastavka?
6) Ovo je Vaš odgovor gospodinu Milanu Saricu na pitanje kako postupati u slučaju da većina okvira s leglom ima medne vijence. “Onda treba te okvire s vijencima meda spuštati na prvi plodišni nastavak, npr. Spustite 5 takvih okvira i dodajte jednu satnu osnovu u sredinu, zatim u drugi nastavak, odnosno prvi iznad matične rešetke, staviti okvire sa vijencem iznad legla na mjesta broj 2 i 3 i sa druge strane na mjesta broj 8 i 9, i opet u sredinu između legla dodati jedan tamni okvir bez hrane ili okvir sa leglom iz sredine košnica koja na sebi nema medni vijenac. Bitno je da sve te okvire možemo označiti markerom ili na neki drugi način.“
Samo me zanima jesam li dobro razumio. U ovom slučaju plodišni nastavak bi izgledao: M-M-L-L-L-SO-L-L-M-M. U njega bi išli okviri s otvorenim leglom koji imaju medne vijence u sredinu i između njih satna osnova. Za drugi plodišni odnosno prvi medišni nisam baš razumio postupak namještanja okvira: M-L-L-x-x-TO-x-L-L-M. Na L idu okviri s leglom koji još imaju medne vijence, a na x ide leglo bez vijenaca ili prazni tamni okviri? U trećem nastavku u sredini bi bili postavljeni ostaci legla bez vijenaca i između njih SO? M-med/perga, L-leglo, TO-tamni okvir.
7) Na hladno okrenuti okviri, znači da bočne letvice okvira gledaju u smjeru leta, a na toplo znači da površina jedne strane jednog okvira gleda prema smjeru leta?
Neizmjerno Vam hvala na brzim odgovorima i savjetima,
Medna godina i srdačan pozdrav