Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1506266 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2835 poslato: Mart 01, 2026, 23:33:42 »
Добро сте зазимили пчеле колега Бранимире.

Можда је било боље да нисте поред легла додавали празне рамове, не знамо какво ће бити време и увек је боље да им је уз легло и полен који пчеле ту истерују. Макар не два рама, то јест проширење на обе стране.
Када заједница дође до око пет рамова легла може се у топлом периоду проширити пчелиње гнездо за један рам.

Ипак најважније је довољна количина здравих пчела и ако имате 7-8 рамова пчела у кошницама неће бити никакве штете мада је и овом периоду на почетку трећег месеца биље да пчеле не шире пуно легла јер се пуно пчела ангажује око легла уместо да се усмере на унос полена и повећају залихе полена и перге.

Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2836 poslato: Mart 17, 2026, 23:38:13 »
Данас сам појачао четири заједнице на једном и четири на другом пчелињаку .
Из заједница са пет и шест рамова легла појачавао сам слабије.

Хладно, ветровито али за ове послове нема одлагања јер пред захлађење слабије треба да имају довољно снаге да издрже до рођења младих пчела.

У кошницама је у просеку око четири РВ рама легла и око 13000-15000 легла
У неким има и по 18000 легла али то су само оне најбоље којих није више од 20 -25%.

За око 20 дана родиће им се у просеку још 8-10 рамова младих пчела и заједнице ће почетком априла саме да се спуштају се леглом у доњи наставак.

Захлађење које нам је стигло добро нам је дошло да мало успори вегетацију.
Код мене џанарика још није отворила ни 1% и надам се да ће кренути кад мало отопли.

Још пре уљане репице пчелиње заједнице ће доћи до фазе када могу донети пуно , пуно меда.

Пре три четири године на једном пчелињаку имали смо просек мало преко 20 кг меда по кошници на уљаној репици.
Сада ће заједнице бити још јаче и још боље само је питање где наћи добру уљану репицу.

На данашњих 11-12 степени радиле су око два сата и верујем да су приближно задовољиле дневне потребе полена за отхрањивање легла.

Свака наредна три дана пчеле ће добијати око један рам младих пчела а за десетак дана повећаће се количина младих пчела која ће се рађати.

Благодарим.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2837 poslato: Mart 25, 2026, 14:03:40 »
Јуче после подне отворио сам 5-6-7 кошница да проверим стање са количином хране, поленом, леглом и да проверимо колико су пчеле прошириле легло у односу на претходни период.

На овом пчелињаку у Новом Милошеву џанарике је почела да фино цвета пре око 4-5 дана али је било хладњикаво и облачно тако да су пчеле радиле тек по око два сата времена . Јуче је било сасвим фино време и радиле су око 7-8 сати а данас је још лепше и лакше радиће још боље него јуче.
У прегледаним заједницама пре седам дана сада је више легла за један рам и за око 3-4000 легла.
Заједнице које су имале 14.000 легла пре десетак дана сада имају око 20.000 легла.

Пре два три дана вадили смо легло и пчеле и појачавали слабије заједнице.

У слабијим заједницама сада је око четири рама легла а у јачим пет и шест рамова.
Мислим да је сада просек на овом пчелињаку око 15000-16000  легла.

На пчелињаку у Новом Бечеју стање је мало боље јер је то пчелињак који је око 20 км јужније и поред реке и ту су пчеле у овом претходном захлађење али и у време када је било топлије увек радиле у дужем периоду и сигурно радиле за сат времена дуже а можда и више.
Мислим да је на овом пчелињаку сада просек око 17.000-18.000 легла.

Читајући из свеске шта сам писао за прошлу годину за исти временски и за исти пчелињак у Новом Милошеву видим да је стање готово потпуно исто а и роде су стигле са само дан разлике .
Џанарика је почела у истом периоду и стање је готово пресликано у односу на прошлу годину.

Међутим стање на пчелињаку у Новом Бечеју сада је боље него прошле године у истом периоду.

Три века испред света...

Van mreže Branimir Crnjac

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Jurjevac
« Odgovor #2838 poslato: Mart 26, 2026, 15:58:11 »
Gospodine Vojo, hvala Vam na brzom prethodnom odgovoru.
Trenutno je jedna zajednica na 8 okvira legla na oko ¾ ukupne površine u gornjem nastavku, a u središnjem nastavku oko 4 okvira legla s lijepim krugovima, što bi bilo negdje oko 2 okvira s leglom. Imam dojam da ću ovu zajednicu morati blokirati MR puno ranije. Druga košnica je na 6 i pol okvira legla, ali je zato prikupila dosta meda i nektara, u gornjem nastavku su 3 i pol okvira hrane, a u središnjem oko 5 okvira nektara. S obzirom da su mi se prošle godine obije košnice izrojile, zanima me kako mogu to spriječiti. Prošle godine sam blokirao matice kada su zajednice bile na 11 okvira legla i vršio rotacije 2 okvira s zatvorenim leglom svakih desetak dana. Ne znam točan uzrok rojenja, matice su bile stare 2. Godine. Negdje sam pročitao da otvoreno leglo iznad MR može potaknuti rojidbeni nagon, pa je moguće da mi je pobjeglo malo otvorenog legla s zatvorenim. Na temi Plodište RV košnice ste napisali da tamo gdje se okviri podižu u medište kod jakih zajednica usljed nedostatka jake nektarske paše, pčelinje zajednice mogu krenuti u rojevni nagon. S obzirom da nemam jaku bagremovu pašu, slutim da bi ovo mogao biti razlog zašto su se izrojile, pa me zanima ukoliko neću vršiti rotaciju okvira, kako postupati ukoliko dođe do blokade? Trebaju li svi okviri u plodištu biti slobodni za leglo ili okviri 1. i 10. moraju imati peludi i meda? Također ste napisali da su najbolji prinosi meda tamo gdje je zajednica jaka i gdje pčele brzo izblokiraju maticu, pa me zanima neće li to dovesti do rojidbenog nagona s obzirom da matica neće imati dovoljnu površinu za leglo. Može li se rojidbeni nagon spriječiti dodavanjem 2. SO pokraj legla kako bih zaposlio mlade pčele i ukoliko je to način, koliko često i do kada ih moram dodavati?
Srdačan pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2839 poslato: Mart 26, 2026, 19:55:35 »
Моје поштовање господине Бранимире.
Превешавање рамова и повећање количине легла преко ројеве границе доводе до рођења пчелињих заједница.

Смањењем количине легла и благовременим ограничавањем плодишта смањује се могућност ројења .

Нема потребе за превешавањем легла из једног плодишног наставка након што се заједнице ограниче матичним решеткама.

Драго ми је да чујем да имате тако добре резултате у толику количину легла у овом периоду.

Три века испред света...

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #2840 poslato: Mart 26, 2026, 21:09:52 »
Gospodine Vojo, hvala Vam na odgovru.
Znači li to da nakon stavljanja MR, nema više diranja plodišnog nastavka do rujna ili ipak ima još ponekih postupaka tijekom sezone s plodištem?
Srdačno  :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2841 poslato: Mart 27, 2026, 17:00:19 »
Gospodine Vojo, hvala Vam na odgovru.
Znači li to da nakon stavljanja MR, nema više diranja plodišnog nastavka do rujna ili ipak ima još ponekih postupaka tijekom sezone s plodištem?
Srdačno  :)
Када је заједница довољно развијена и прошири се на 11-12-13 рамова легла и када поставимо матичну решетку на један РВ наставак и у то плодиште спустимо 4-5 рамова отвореног легла и још две до три сатне основе, после тога не би требало више да се врши превешавање легла.
Може се након 5-6 дана проверити да пчеле нису започеле неки матичњак изнад решетке и по потреби они се исеку .или се извади пар рамова са затвореним леглом и пчелама и дода неким слабијим заједницама или се по потреби формира нови рој.
Ако смо решетку додали пред почетак на пример багремове паше онда пчеле уколико нису прелазиле 45.000 радиличког легла, изблокирају матицу у залегању и усмеравају се на искоришћење паше.
По некад чак и тамо где је почео ројидбени нагон пчеле поруше матичњаке и крену на искоришћење  паше.

Уколико су пчеле биле на паши уљане репице онда не треба дочекати више од десет рамова легла без постављања матичне решетке.

Тада пчеле и са око 40.000 легла крећу да граде матичњаке.

У суштини у нормалним условима након ограничења плодишта нема превешавања легла током целе сезоне и решетка остаје на једном РВ наставку до зазимљавања.

Пластичне матичне решетке помажу пчелама да раније крену у зазимљавање и стварање довољних количина меда за зимовање пчела испод пластичне решетке.
Уколико користимо жичане матичне решетке пчеле ће скоро сав мед из централних плодишног наставака пребацити изнад решетке а то уопште није повољно за заједницу.
Пишем о најчешћим случајевима а не о правилу .

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2842 poslato: Mart 30, 2026, 14:44:41 »
Пре који дан у РВ кошницама смо имали пет до шест рамова легла у просеку и око 18.000 легла , доста полена и 6-7 кг меда.
У средњем Банату воће лоше лучи нектар и најчешће нема га довољно ни за потрошњу и отхрањивање легла али зато мртва коприва даје добре резултате.

Пчеле су од 15 марта за недељу дана прошириле легло за око 4000 легла а после за наредних пет шест дана још један рам легла.

Тамо где смо 15  марта имали око 14.000-15000 радиличког легла сада, тј пре два три дана  ту је било око 22.000  радиличког легла.
Отприлике за рам легла више него прошле године у исто време или два рама легла више него 2022/2023 године.

Надам се да пчеле због овог захлађења неће успорити са развојем и да ће обзиром на добре залихе полена само проширити легло кроз рамове на којим је био полен  а полен ће потрошити на отхрањивање отвореног легла које су прошириле у претходном периоду.
Сваких око три дана повећава се количина пчела за око један рам.

До смене зимских пчела још увек неће доћи у заједницама које нису имале легло у првој половини фебруара месеца. Или ће губитак тих пчела бити незнатан .

За десетак наредних дана родиће нам се управо оно легло које је залеђено од десетог до двадесетог марта а то је оних седам или око седам хиљада легла а то је око 4-5 рамова младих пчела.

Са тим повећањем младих пчела може се обезбедити или надокнадити замена 2-3  рама зимских пчела и практично још додатно појачање заједница за два рама пчела .

Плодишни наставци ће до тада у највећем броју случајева бити пуни пчела и матице ће се полако спуштати са леглом у доње наставке.

Поздрав драгим пријатељима..

Три века испред света...

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #2843 poslato: Mart 30, 2026, 21:52:28 »
Gospodine Vojo,
Hvala Vam na izdvajanju Vašeg vremena na odgovaranje mojih osnovnih pitanja. Imam još nekoliko pitanja koja sam prikupio čitajući forum.

1)   Zanim me što točno znači da pčela izblokira maticu i do kada je ona u blokadi, te također zašto ju blokira ako imamo pravilno postavljen medni put?

2)   Hoće li pčele biti u dobroj snazi pri ispaši na kestenu (glavna paša u mom kraju) s obzirom da blokiraju plodišni nastavak, a matica nema toliko prostora za leglo?

3)   Ukoliko pčele blokiraju maticu na recimo 8 okvira legla, mogu li u tom trenutku vršiti premještanje 2 okvira sa zatvorenim leglom, s obzirom da će to onda biti 10 okvira legla kada matica popuni 2 nova okvira u plodištu, što je i dalje ako sam dobro razumio ispod granice koja potiče rojidbeni nagon?

4)   Ukoliko nemamo dovoljnu količinu starog saća za postavljanje mednog puta, gdje je onda najbolje postaviti mlado saće u mednom putu?

5)   Dodajemo li svake godine 3 SO po nastavku pri slaganju mednog puta ili je to u slučaju kada nemamo izgrađeno saće u sva 4. nastavka?

6)   Ovo je Vaš odgovor gospodinu Milanu Saricu na pitanje kako postupati u slučaju da većina okvira s leglom ima medne vijence. “Onda treba te okvire s vijencima meda spuštati na prvi plodišni nastavak, npr. Spustite 5 takvih okvira i dodajte jednu satnu osnovu u sredinu, zatim u drugi nastavak, odnosno prvi iznad matične rešetke, staviti okvire sa vijencem iznad legla na mjesta broj 2 i 3 i sa druge strane na mjesta broj 8 i 9, i opet u sredinu između legla dodati jedan tamni okvir bez hrane ili okvir sa leglom iz sredine košnica koja na sebi nema medni vijenac. Bitno je da sve te okvire možemo označiti markerom ili na neki drugi način.“
Samo me zanima jesam li dobro razumio. U ovom slučaju plodišni nastavak bi izgledao: M-M-L-L-L-SO-L-L-M-M. U njega bi išli okviri s otvorenim leglom koji imaju medne vijence u sredinu i između njih satna osnova. Za drugi plodišni odnosno prvi medišni nisam baš razumio postupak namještanja okvira: M-L-L-x-x-TO-x-L-L-M. Na L idu okviri s leglom koji još imaju medne vijence, a na x ide leglo bez vijenaca ili prazni tamni okviri? U trećem nastavku u sredini bi bili postavljeni ostaci legla bez vijenaca i između njih SO? M-med/perga, L-leglo, TO-tamni okvir.

7)   Na hladno okrenuti okviri, znači da bočne letvice okvira gledaju u smjeru leta, a na toplo znači da površina jedne strane jednog okvira gleda prema smjeru leta?

Neizmjerno Vam hvala na brzim odgovorima i savjetima,
Medna godina i srdačan pozdrav  :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2844 poslato: April 04, 2026, 09:20:14 »
Ух, ,пуно питања одједном па ћу на њих одговорити кад ухватим мало више времена.
Сада је пуно послова око пчела, треба отворити 260-270 кошница скоро сваки други или трећи дан плус сви други послови око производње Нозевоја, Војвира, Брстивара , телефонских разговора и много других послова одузму ми пуно времена.
Неће бити касно за одговор за који дан. Поздрав.

Три века испред света...