Košnice Voja

Pčelinji proizvodi => Med => Temu započeo: Nenad Tucakov Novembar 24, 2016, 13:16:14

Naslov: Pravilnik o kvalitetu meda
Poruka od: Nenad Tucakov Novembar 24, 2016, 13:16:14
Pre koju godinu, vodila se polemika o tome šta je devičansko saće i med, odakle se sme vrcati med za tržište ( da li iz nezaleženog, ili nezaleganog saća) i sve je to u propisima bilo nejasno definisano...
Više od dva sata tražim tu temu, ali, ne polazi mi za rukom, pa sam, evo, otvorio novu. Ukoliko urednici nadju za shodno i znaju gde će, neka ovaj post presele...

PRAVILNIK
O KVALITETU MEDA I DRUGIH PROIZVODA PČELA
("Sl. glasnik RS", br. 101/2015)

Član 3

Prema poreklu, med se klasifikuje kao:

1) cvetni ili nektarni (dobijen od nektara biljaka), i to:

(1) jednocvetni/monoflorni med,

(2) višecvetni/poliflorni med;

2) medljikovac;

3) pekarski med.

Član 4

Prema načinu proizvodnje i stavljanja u promet, med se kategorizuje kao:

1) med u saću - koji pčele odlažu u ćelije sveže izgrađenog saća bez legla, sa ili bez satnih osnova izgrađenih isključivo od pčelinjeg voska, koji se stavlja u promet u poklopljenom saću ili u sekcijama tog saća;

2) med sa saćem ili med sa delovima saća - koji sadrži jedan ili više delova saća;

3) ceđeni med - koji se dobija ceđenjem otklopljenog saća bez legla;

4) vrcani (ekstrahovani) med - dobijen centrifugiranjem otklopljenog saća bez legla;

5) presovani med - dobijen presovanjem saća bez legla, bez ili sa zagrevanjem najviše do 45 ºC;

6) filtrirani med - dobijen filtriranjem i uklanjanjem neorganskih ili organskih primesa pri čemu dolazi do značajnog uklanjanja polena.


Dakle, primećuje se da je zakonodavac u 2015. puno preciznije definisao pojmove meda i razbio ranije nedoumice.

Naslov: Odg: Pravilnik o kvalitetu meda
Poruka od: Nenad Tucakov Novembar 24, 2016, 13:23:32
I još malo:

Član 16

Med se stavlja u promet ako u pogledu kvaliteta ispunjava uslove u skladu sa ovim pravilnikom i ako:

1) ne sadrži dodatne sastojke odnosno štetne, nedozvoljene ili veterinarske medicinske proizvode, hemijske elemente i kontaminenete preko maksimalno dozvoljene granice, u skladu sa posebnim propisima;

2) ne sadrži organske ili neorganske primese nesvojstvene medu;

3) ima svojstven ukus ili miris, osim pekarskog meda;

4) nije u stanju vrenja, osim pekarskog meda;

5) nema veštački izmenjenu kiselost;

6) nije podvrgnut hemijskom i biohemijskom tretmanu koji utiče na kristalizaciju meda;

7) ne potiče iz saća u kome je leglo;

8. nije bio izložen jonizujućem ili ultravioletnom zračenju;

9) iz njega nije uklonjen polen, osim u slučaju filtriranja;

10) je upakovan u ambalažu koja ispunjava uslove u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje zdravstvena ispravnost predmeta opšte upotrebe;

11) se čuva u suvim, tamnim i provetrenim prostorijama, na sobnoj temperaturi.

A koga ne mrzi da čita: http://www.mpzzs.gov.rs/download/Pravilnici/4827015.0127.63-1.pdf