Autor Tema: Medovina  (Pročitano 42214 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Medovina
« Odgovor #135 poslato: Februar 19, 2017, 12:09:04 »
Kad vrenjača uspori (posle mesec-dva) pretočiš da se oslobodiš taloga i opet postaviš vrenjaču i tako par puta...dok se ne izbistri skroz u međuvremenu probavaš..

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Medovina
« Odgovor #136 poslato: Februar 19, 2017, 12:48:41 »
Kod mene vec tri dana burno vri napravio sam vrenjacu kao na video klipu sa savijenim crevom i za sada lepo radi.temperatura prostorije oko 17 stepeni varira za par stepena gore dole... Mene interesuje sada pretakanje vina tj postupak pretakanja ako je neko raspolozen neka napise...
Puno pozdrava svima
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #137 poslato: Februar 19, 2017, 15:15:36 »
Variranje temperature u fermentaciji groždjane komine se loše odražava na kvalitet vina i treba ga sprečiti.
Pretakanje je još daleko, a aktuelno je nakon završetka tihe fermentacije, odnosno, kada se nakuplja talog u većoj količini. Pretakanje se vrši plastičnim crevom, po principu natege, uz što manje izlaganje kiseoniku iz vazduha ( da se ne širi mlaz, stvara pena bućkanjem itd). Crevo se veže koncem za drveni štapić ( recimo, kao za tiplove ) s tim da drvo "foruje za onoliko, koliko je debeo sloj taloga + još pet milimetara ). Kada se drveni "nosač" creva spusti u posudu iz koje se pretače, treba obezbediti da ne landara po dnu, podiže talog i muti vino ( medovinu ).

Pročitaj malo temu unazad, recimo od odgovora #41.
Pozdrav

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Medovina
« Odgovor #138 poslato: Februar 19, 2017, 18:19:21 »
Temperatura varira za 2 stepena gore dole nada. Se da to nece mnogo yticati...hvala na odgovoru sad mi je mnogo jasnije...temu sam prelistao vec nekoliko puta od pocetka ali mi nije bilo najjasnije kako pretociti ali sada je sve ok...hvala najlepse...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Medovina
« Odgovor #139 poslato: Mart 08, 2017, 15:02:31 »
Pozdrav svima

Danas sam probao medovinu i veoma sam zadovoljan ukusom za sada, dodao sam vinobran i time prekinuo dalju frementaciju za par dana izvrsicu prvo pretakanje i prvu degustaciju jer sam danas samo na brzinu proverio ukus koji je bio blago kiseo, sa cini mi se vecom kolicinom alkohola ali bez slatkoce tj nisam osetio prisustvo secera ( ne garantujem za prisustvo secera jer sam pre toga pojeo cokoladicu pa je mozda ona uticala na osecaj za detekciju  prisustva secera) imalo je aromu mesanog meda ali opet kazem prava degustacija ce biti prilikom prvog pretakanja i tada sledi pravi izvestaj...e sada sacekajmo pa da vidimo...
Nenade da li mogu balon sa vinom da stavim u frizider i time ubrzam bistrenje tj talozenje 
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #140 poslato: Mart 08, 2017, 17:18:42 »
Citat
Nenade da li mogu balon sa vinom da stavim u frizider i time ubrzam bistrenje tj talozenje
Naravno.
Odmah stavi u frižider i već sutra, ukoliko padne talog, a mislim da hoće, izvrši pretakanje.
Inače, vinobran već posle dva dana većinom ispari i može doći do ponovnog budjenja kvasaca i novog zamućivanja.

Vodi računa o što manjem kontaktu sa vazduhom.

Kiselkasta je jer je još uvek jako "gazirana" ( puno rastvorenog CO2 ). To će vremenom opasti, mada, lično volim sveža, mlada, osvežavajuće - blago penušava vina.

Živeo ( i mi s tobom ).

Pozdrav

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Medovina
« Odgovor #141 poslato: Mart 08, 2017, 17:32:58 »
Veceras ide u frizider a sutrA sledi pretKanje i izvestaj o ukusu napravio sam malu kolicinu svega 6 litara takp da se nece mnogo zadrzati a verovatno nece docekati drugo pretakanje...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Medovina
« Odgovor #142 poslato: Mart 12, 2017, 08:30:22 »
Pretocio i proverio ukus, sta reci sem da je po meni ispalo solidno ima vrlo malo secera, blago je kiselasto oseca se alkohol ima jacinu u sustini i nema neke velike razlike od belog vina ( sem sto nije pravljena od grozdja)...

ceo postupak sam odradio u improvizovanim sudovima i improvizovanom vrenjacom, tako da sam zadovoljan rezultatom..

Ostaje mi da letos kupim dobro bure sa plutajucim poklopcem pa da jesenas  probamo da napravimo crno vino...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Medovina
« Odgovor #143 poslato: Mart 12, 2017, 14:38:21 »
Ostaje mi da letos kupim dobro bure sa plutajucim poklopcem pa da jesenas  probamo da napravimo crno vino...
Od medljike? ;)
Moje je sada mjesec dana kako vrije, pričekat ću još 15ak dana pa ću ga pretočiti...

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Medovina
« Odgovor #144 poslato: Maj 22, 2017, 22:58:01 »
Vrenje je mislim stalo, probao sam ga i ima dosta alkohola. Još uvijek mi se osjeti okus kvasca u vinu. Vino nije potpuno prozirno, pokušat ću ga staviti u frižider sa vinobranom pa onda pretočiti. Nedostaje mi karakterističan okus vina, mislim da bi vinu od meda trebalo dodati i nešto da dobije okus (i miris). Vidio sam da su neki stavljali jagode u fazi fermentacije, razmišljam da stavim u jednu bocu metvicu ili matičnjak. Napravio sam nekih 40L tako da mogu malo i eksperimentirati.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #145 poslato: Maj 22, 2017, 23:10:06 »
Citat
Vidio sam da su neki stavljali jagode u fazi fermentacije, razmišljam da stavim u jednu bocu metvicu ili matičnjak. Napravio sam nekih 40L tako da mogu malo i eksperimentirati.
Zašto bi na to trošio med?
Jeftinije ti je kupiti jagode, dodati šećera i napraviti vino... ;D
Može i malina, kupina, višnja...

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Medovina
« Odgovor #146 poslato: Maj 23, 2017, 19:19:48 »
Medovina je drugačija od vina i treba da se razlikuje-to je ono odsustvo kiselina kojih kod medovine nema( a i pije se nerashlađena tj sobne temperature)..U skoro svim receptima koje imam ( a imam popriličnu zbirku, doduše na engleskom) dodaju se razne travke...Lično mislim da se ukus medovine gađa sirovinom (vrstom meda) i da bi voće samo odmoglo...Ja sam radio sa limunovim sokom , ali se na kraju pojavila mala gorčina, dok je druga tura bez ikakvih dodataka bolja...Vežba čini majstora, sve mi se čini da će biti još eksperimenata...

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Medovina
« Odgovor #147 poslato: Maj 23, 2017, 19:43:26 »
prošle godine mi je majka radila piće od meda iz voštanih poklopaca i melise. Izuzetno osvježavajuć napitak, mislim da bi i u slučaju medovine poboljšalo okus

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 273
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Medovina
« Odgovor #148 poslato: Maj 23, 2017, 20:28:31 »
Upravo je i kod mene taj problem ukus podseca na vino oseca se alkohol sve karakteristike su tu ali fali mu miris mozda bi dodavanje matičnjaka pomoglo ali kako ga dodati u vec gotovo pice ...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Medovina
« Odgovor #149 poslato: Maj 23, 2017, 20:30:33 »
Medovina je drugačija od vina i treba da se razlikuje-to je ono odsustvo kiselina kojih kod medovine nema( a i pije se nerashlađena tj sobne temperature)..
Ne slažem se Borise. Medovina nije drugačija od vina. Naprotiv, medovina je vino. Samo je materijal med, a ne groždje, kupina, višnja itd, itd... Odsustvo kiselina može postojati i u vinu od groždja ( tupo vino ). To se ispravlja dodavanjem kiselina.
Ne piju se ni sva vina rashladjena, ili se piju rashladjena na različitim temperaturama.
Citat
U skoro svim receptima koje imam ( a imam popriličnu zbirku, doduše na engleskom) dodaju se razne travke...
I voćke...
To su recepti iz sredine, o kojoj sam već izneo svoj stav, pa ga ne bih ponavljao. ;)
Citat
Lično mislim da se ukus medovine gađa sirovinom (vrstom meda) i da bi voće samo odmoglo...
Bravo. Zadovoljan sam ovakvim pomakom u pristupu.
Citat
Ja sam radio sa limunovim sokom , ali se na kraju pojavila mala gorčina, dok je druga tura bez ikakvih dodataka bolja...Vežba čini majstora, sve mi se čini da će biti još eksperimenata...
U soku, pored kiseline ima još koječega...

Vežba čini majstora, ali ponekad i drugoga valja poslušati... ;)