Autor Tema: Novi program mera zdravstvene zastite pcela  (Pročitano 5511 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nikola Vucinac

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 345
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
Novi program mera zdravstvene zastite pcela
« poslato: April 05, 2011, 19:08:05 »
Preneto sa sajta SPOS-a.


Kao što je iz Ministarstva poljoprivrede i bilo najavljeno, o čemu smo već pisali na internet forumu SPOS-a, Ministarstvo poljoprivrede je najavilo usvajanje većine primedbi SPOS-a na Program mera zdravstvene zaštite životinja, kakav je objavljivan prethodnih godina. Obećanje je ispunjeno i većina naših zahteva je usvojena, na čemu se posebno zahvaljujemo Upravi za veterinu, tj. direktoru Uprave gospodinu Zoranu Mićoviću, i gospodinu Budimiru Plavšiću, načelniku Odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja.

Treba reći da je pregled na nozemozu ukinut, na varou ostaje samo po posebnom programu, na tropilelozu i etiniozu postoji samo ako pčelar tokom preventivnog tretiranja protiv varoe posumnja na prisustvo ovih parazita (praktično, ako primeti sumnjive parazite na podnjači, pored varoe), a da pregleda na američku kugu ima samo kod sumnjivih društava.

Obavezni pregled na kugu postoji kod svih zajednica samo na pčelinjacima gde je nađena prošle godine, kao i na pčelinjacima gde se odgajaju matice za tržište.

U svakom slučaju, narednih dana će se tek diskutovati o novom Programu mera i njegovoj implementaciji u praksi.

OVDE možete preuzeti ceo Pravilnik, čiji uvod valja obavezno pročitati pre nego pređete na deo posvećen bolestima pčela (u Programu mera je boldiran), koji ovde u celini i izdvajamo:

 
M) BOLESTI PČELA

Radi otkrivanja, praćenja i suzbijanja bolesti pčela i zaštite zdravlja pčelinjih zajednica evidentiraju se sva gazdinstva na kojima se uzgajaju pčele, po posebnom propisu i sprovode preventivne i dijagnostičke mere za američku kugu pčelinjeg legla, varoozu, tropilelozu i etiniozu.

Uzgoj matica pčela namenjenih za promet vrši se samo ako potiče sa pčelinjaka koji je pod stalnim veterinarsko-sanitarnim nadzorom.

Pčelar evidentira registraciju pčelinjaka i sva sprovedena preventivna i dijagnostička ispitivanja predviđena Programom mera, kao i sprovedene tretmane.

U promet se stavljaju samo zdrave pčelinje matice i zajednice, odnosno one koje potiču sa registrovanih gazdinstava i kod kojih su sprovedene predviđene preventivne i dijagnostičke mere.

(a) Američka kuga pčelinjeg legla

Na gazdinstvima u kojima je u 2010. godini utvrđena američka kuga klinički se pregledaju sve pčelinje zajednice, kao i one koje se nalaze u krugu prečnika tri kilometara od zaraženog pčelinjaka.

Na gazdinstvima za uzgoj i prodaju matica vrši se klinički pregled svih pčelinjih zajednica u proleće i jesen. Ako se utvrdi postojanje sumnje na bolest uzima se službeni uzorak pčelinjeg legla i šalje u nadležni institut radi dijagnostičkih ispitivanja. Iz pčelinjih društava koja su sumnjiva na bolest veterinarski inspektor nalaže dostavljanje službenog uzorka u laboratoriju na pregled na američku kugu pčelinjeg legla. Svaka sumnja se potvrđuje laboratorijskim analizama sa procenom starosti procesa.

Na pregled se dostavlja službeni uzorak posebno uzet iz svake pojedinačne sumnjive pčelinje zajednice, i to komad saća sa poklopljenim leglom, veličine 10 x 10 cm na kome su znaci bolesti dobro vidljivi, spakovan u odgovarajuću ambalažu.

Sredstva za naknadu štete koja je nastala uništavanjem košnica posle dijagnostikovanja kuge pčela, dezinfekcija zaraženog pčelinjaka i uništavanje zaraženog roja pčela obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, ako patološki proces nije stariji od dva meseca.

(b) Varooza

Stalnu kontrolu prisustva i preventivno tretiranje pčelinjih zajednica protiv varooze pčelar sprovodi u toku zime i u sezoni na svim pčelinjacima. U pčelinjacima koji imaju manje od 50 pčelinjih zajednica tretiranje se sprovodi na pet zajednica, dok u pčelinjacima koji imaju više od 40 zajednica tretiranje treba da se vrši na 10% pčelinjih zajednica.

Sprovodi se dijagnostičko ispitivanje pčelinjih zajednica na varoozu po posebnom programu, koje se vrši u naučnim i specijalističkim veterinarskim institutima na službenim uzorcima.

(v) Tropileloza

Ako se u toku preventivnog tretiranja protiv varooze posumnja na tropilelozu poziva se veterinarski inspektor kako bi se osigurao pregled podloške na uzročnika tropileloze (Tropilaela spp.) .

(g) Etinoza

Ako se u toku preventivnog tretiranja protiv varooze posumnja na etiniozu poziva se veterinarski inspektor kako bi se osigurao pregled pčelinjih društava na etinozu (Aethina tumida).
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E