Autor Tema: LR rasporedi(eksperimentisanje)  (Pročitano 4368 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dusan Miletic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 62
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
LR rasporedi(eksperimentisanje)
« poslato: Jun 28, 2017, 14:14:49 »
Ove godine sam poceo da koristim LR polunastavak 121mm,ubacio sam 6 komada za probu i pokazali su mi se kao jako dobri,dogodine  cu nabaviti jos.
Zazimio sam 8 drustva na 2 LR tela,svih osam su lepo izasla iz zime i lepo su se razvila.u trenutku kada je procvetala jabuka,oko 12-13. aprila najace je imalo 11 rama legla ,najslabije 8,u proseku 10 rama legla i tada pocinje moje igranje.Koristio sam 5 razlicitih formacija,al pre nego sto krenem napisacu i kakve su pasne prilike bile.

Pasne prilike su bile ovakve: Lep unos polena sa leske i vrbe,dren su lepo iskoristile bilo je toplo vreme.Kada je krenula dzanarika,pokvarilo se vreme pa su je mozda zakacile tek nekih 2 nedelje. Tresnja,visnja,sljiva,kruska sve se to poklopilo,izmamilo je toplo vreme,ali relativno lep i brz razvoj,ko sto rekoh jabuka se otvorila 12.=13. aprila i onda krece zajebancija:
Zahladjenje i kisa nekih pet dana od 16-17. aprila,pa onda mraz 21. aprila u vecini mesta izmrzo je bagrem ,kod mene je ostao relativno citav. I tako se smenjivalo toplo i hladno vreme sve do 10. maja.Bagrem je procvetao oko 6. maja,ali je bilo 4-5 stepeni iznad nule,ali krenuo je znacajniji unos tek oko 10. maja kada je temperatura otisla na 20C,pa je ekstra dobar unos bio 15.-20 maja. pa onda opet zahladjenje i kisa(ona prava jesenja) od 22,maja nekih 10-ak dana.......moze se reci da se vreme stabilisalo tek negde pocetkom juna.Van mreže Dusan Miletic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 62
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
Odg: LR rasporedi(eksperimentisanje)
« Odgovor #1 poslato: Jun 28, 2017, 14:38:17 »
Prva formacija Postavljena 12.4.:
Gornji LR plodisni nastavak na podnicu,u njemu su matica i otvoreno leglo.
Maticna resetka(plasrticna),
mediste(standardni LR nastavak sa pomocnim letom) sa izgradjenim devicanskim sacem,
i na njega drugo LR plodiste sa zatvorenim i izlazecim leglom.

Sve je to lepo krenulo da radi i onda posle pet dana zahladjenje i kisa od 7 dana.Kada sam sledeci put otvorio kosnicu ,cim je otoplilo, ima sta da vidim, Kako je leglo izlazilo iz treceg nastavka pcele su sisle skroz dole u prvi nastavak,sve se spakovale kod matice.Ostalo je mizerno malo pcela u trecem i to grupisanih oko ramova sa zaostalim leglom,a 2. nastavak mediste skroz prazan.Zamenim mesta drugm i trecem nastavku,i prevesam  opet dva rama legla u drugi nastavak. Maticnu resetku i dalje drzim u istoj poziciji izmedu prvog i drugog nastavka. Opet to lepo krene da radi nekoliko dana pa kisa i vetar i uzas vreme ali ovaj put koliko toliko su zaposele drugi nastavak iznad maticne,nisu se sabile skroz u donji nastavak.
Kada je krenuo znacajniji unos oko 10. maja premestim maticnu resetku izmedju 2. i 3. nastavka.A oko 15.maja posto su napunile skoro ceo 2 nastavak nektarom zarotiram opet 2. i 3. nastavak,ali u sredinu  medista stavim 3-4 rama vec napunjna nektarom. Kada je opet zahladnelo okko 22. maja,uhvatim topao period i mediste opet dignem iznad maticne a nastavak iznad maticne spustim na 2. poziciju.Ajd da kazemo da je u tom medistu ostalo 10-ak kg meda,zatvorene ramove  sam izvrcao 5. juna,nezatvorene sam podelio rojevima(kupio sam 8 komada ove godine).

Van mreže Dusan Miletic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 62
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
Odg: LR rasporedi(eksperimentisanje)
« Odgovor #2 poslato: Jun 28, 2017, 14:50:08 »
2. raspored sa polunastavcima:

1. LR nastavak Matica  i otvoreno leglo
Maticna resetka
2.Dva polunastavka(kao jedan LR nastavak) a unutra kombinacija 12 malih ramova sa SO i prevesana 4 LR rama sa leglom,
na 3. poziciju drugi plodisni nastavak.

Ista je situacija bila kao i u proslom rasporedu,kreni pa stani,posle 10 dana sam digao MR iznad dva polunastavka,i opet prevesao leglo u dva polunastavka,ali onda su lepo krenule to da grade a kada je krenuo bagrem sve su urtedno popunile, svih 12 malih ramova i 4 prevesana(kako je leglo izlazilo one su punile nektarom).
Na tri kosnice sam probao ovaj raspored,samo na jednoj se matica podigla i nakokala jedan prevesan ram i pet sest malih ramova.
Kada je prosao bagrem podigao sam dva polunastavka sa kombinacijom 4LR i 12 malih ramova iznad maticne,a gornji spustio ispod.
Ove tri kosnice su dale nesto vise meda u proseku nekih 15kg. Male ramove sam iscedio,velike LR ramove sam podelio rojevima.

Van mreže Dusan Miletic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 62
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
Odg: LR rasporedi(eksperimentisanje)
« Odgovor #3 poslato: Jun 28, 2017, 15:00:52 »
3.i 4. raspored,ovo su bila dva bas jaka drustva:
Rensonov metod:
1. Lr nastavak sa zatvorenim leglom
Maticna resetka
2.Lr nastavak Matica i leglo,i zatvoreni ramovi sa medom
maticna resetka
3.Mediste LR nastavak sa pomocnim letom,prevesana 2 rama sa izlazecim leglom u sredini nastavka

U jednoj varijanti je 2. nastavak imao levkastu bezaicu za trutove,u drugoj ne.

Tu formaciju sam drzao od 12. aprila do 7 juna. Ovakve su rezultati.
Donele su obe po 5 kg meda u mediste koji sam izvadio 5. juna,ali jedna je donji nastavak napunila polenom,druga medom a polena nigde,vise je nanela dole nego iznad legla, ostalo je 10-ak kila poklopljenog meda koji cu izvrcati sa livadom za desetak dana.Nista posebno,a drustva su poprilicno oslabila.Nisu u formi u kojoj su bila.

Van mreže Dusan Miletic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 62
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
Odg: LR rasporedi(eksperimentisanje)
« Odgovor #4 poslato: Jun 28, 2017, 15:15:31 »
5. raspored postavljen 12.4.:
Ovde sam isao klasicno 2 plodista+maticna +mediste(sa prevesanim ramovima legla u sredini )

Isti problemi ,zahladdjenja,kisa,pcele se sve nabile u drugi plodisni nastavak kod matice,pa opet prevesavanje.Kada je krenuo znacajniji unos 10. maja za nekoliko dana su popunile mediste 2/3 je bilo puno nektara.
U medjuvremenu setim se da imam jos jedan LR pounastavak 121mm koji sam dobio na poklon 2015. godine,tacnije pozajmio sam ga da prepakujem sa poloske na LR, covek je insistirao da ga zadrzim,nije ga hteo natrag. Skratm bocne letvice i sklepam 10 komada malih ramova sa SO.
15. maja kada je krenuo ekstra unos udenem ceo polunastavak sa 10 SO izmedju dva plodisna rama.

Prevesao sam zatvoreno leglo u prvi plodisni nastavak,na njega polunastavak sa SO,pa drugi plodisni nastavak(ima pomocno leto) sa maticom i otvorenim leglom,maticna resetka pa iznad mediste sa pomocnim letom.Ovo se isprva pokazalo kao pun pogodak, sva plada pcela se koncentrisala na izgradnju polunastavka,koji su izgradile za tri-cetiri dana,a donji polodisni natavak su napunile nektarom do daske.
Oko 20 maja je u toj kosnici imalo oko 20kg nektara u prvom nastavku,i nastavak iznad maticne je 2/3 bio pun. Nastavak u kome je bila matica je isto bio poprilicno nakokan nektarom,maticu su sabile na 4-5 rama.Polunastavak je bio prazan.

I onda cirkus,zahladjenje od 10-ak dana,kada sam otvorio kosnicu sledeci put konstatovao sam da su skoro sav nektar iz prvog nastavka utrosile na leglo u 2. plodisnom nastavku,a matica je zalegla svih 10 LR ramova ,da sam sacekao koji dan sisla bi nize,u 2 . plodisnom nastavku.7 ramova je zalegla od letvice do letvice.Izvadio sam, nekih 10-ak kila iz nastavka iznad maticne resetke.


Van mreže Dusan Miletic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 62
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
Odg: LR rasporedi(eksperimentisanje)
« Odgovor #5 poslato: Jun 28, 2017, 15:30:47 »
6. raspored.
Postavljen posle 7. juna:


Najjace drustvo mi je ostalo bez matice bas kada je jabuka cvetala,pa sam mu dodao JL,ali zbog zahladjenja nisu uspele da izvuku maticu,i aktivirae su mi se lazne matice.Uspeo sam to da resim ali nije uspelo da iskoristi bagrem.
Moze se reci da su ovih 7 drustva skupila po 80-100kg bagrema.Izvrcao sam oko 45kg meda 5.6., dosta hrane sam podelio rojevima sigurno jos toliko ,ako ne i vise.

Kupio sam 8 rojeva(3 rama legla +2 rama hrana),stigli su mi 23.5. a vec 25.5. sam vecini dodao po dva rama izlazeceg legla i jos dva rama hrane.
4 roja sam  formirao od 3. drustva koja su usla u rojevi nagon  19. maja.

Kada sam zavrsio sa vrcanjem napravio sam na sedam drustva sledeci raspored:

1. LR nastavak sa maticom
2.LR polunastavak 121mm,pomocno leto
maticna resetka
3. Drugi plodisni nastavak ,pomocno leto

I ovo sljaka fantasticno,prevesam poneki ram zatbvprenog legla iz prvog u treci nastavak.Polunastavci su puni.A koja je jaca napunila je poprilicno i iznad maticne resetke.
Od 7 drustva 5 rade ekstra dobro,2 tek sad krecu da prave visak u polunastavku,od njih sam dosta legla pokrao :D.

Van mreže Dusan Miletic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 62
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Vrbovac(opstina Boljevac)
Odg: LR rasporedi(eksperimentisanje)
« Odgovor #6 poslato: Jun 28, 2017, 15:55:19 »
7. raspored:
Prilikom razrojavanja sam pokusao da na jednoj kosnici formiram dvomaticno drustvo.

Ostavio sam zrele maticnjake u 1.i 3. nastavku,mediste je bilo u sredini.Staru maticu sam dislocirao iz kosnice i formirao roj.
Prvi nastavak+maticna resetka+mediste+maticna resetka+drugi nastavak

Obe matice su se izvele i pronele, posle desetak dana otvorim da proverim sta se desava ,jedne matice nema,da li je pobegla sa nekim rojem ili su je likvidirale pcele.Ne primecujem da ima manje pcela,ili me oci varaju,u svakom slucaju rade bas lepo.
Matica je ostala u trecem najvisem nastavku(to mu dodje po Belcic metodi) a prvi nastavak su pcele nakrkale nektarom.
« Poslednja izmena: Jun 28, 2017, 16:21:50 od strane Dusan Miletic »