Poštovane kolege,
U subotu 06.05. sam preuredio medišta na moje tri košnice po savetu Gosp. Slavoljuba i napravio jedan nukleus sa 3 rama legla i 2 rama hrane.
Taman što sam počeo sa pakovanjem opreme i udaljio se oko 10ak metara od pozicije košnica, doživeo sam neverovatno iskustvo..,
od jednom se čuo snažan huk sa pčelinjaka, bio je toliko bučan da su se komšije uplašile – pojavio se oblak pčela u prečniku oko 8-10m.
Prizor je bio veličanstven, svečaniji od krunisanja.. 😊 Roj pčela krenuo je svojim putem novog života.
Za nekih 30ak min smestio se na stari badem na komšijskom imanju. Zbijeni roj dugačak oko 50ak cm obesio se u sredinu krošnje.
Srecom što sam bio prisutan, roj sam uspešno stresao u prazan nastavak i košnicu uveče prebacio na novo mesto.
Dodao sam 5 RV ramova sa SO i 5 praznih ramova EV. Sipao sam im sirupa sa Nozevojem oko 3dl i poželeo im dobrodošlicu.
Juče 07.05. otvorio sam ovu košnicu da vidim šta se dešava, oduševila me je mirnoća pčela..
Niti napadaju, niti lete.., bukvalno zbijene u vrstu, jedna do druge u ulicama vire i gledaju u mene. Vrlo čudno ponašanje, tek su započele jedan zaperak veličine 2-3cm u jednom ramu EV.
Mislim da ova matica nije oplodjena.., nekako mi društvo ne oslikava ono raspolozenje roja o kom su često kolege pisale.
Inače, roj je izašao iz košnice br.3 – ona je imala staru maticu koju sam uklonio kada sam video matičnjake (15.04.)
Ostala je tada sa jednim lepim matičnjakom. Dokle god je bilo legla, nedeljama u nazad rušio sam ostale matičnjake.
Skoro uvek sam počistio sve, ali izgleda mi je neki promakao. Na greškama se uči.
Mada mi iskreno nije krivo, prisustvovao sam veličanstvenom dogadjaju i bogatiji sam za iskustvo skidanja prvog roja.

Srdačan pozdrav!