Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 344930 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1155 poslato: April 28, 2022, 11:36:49 »


Samo da ti javim, Gorane,
rojevi odlično napreduju. Sad su na 5-6 ramova legla (ALI. OD LETVICE DO LETVICE a to je posebna tema:leglo sam stavio između "termo daske"...). Naručio sam kod Bore matičnjake, za utorak...pripremam oplodnjake.
Sad kuvam ženu da mi odobri fond...kupio bih još rojeva...dopalo mi se ;) :D



Драго ми је да априлски ројеви добро напредују и да си задовољан са њима. Као што смо и разговарали успећеш да већ почетком маја " разројиш ројеве " и дуплираш их.
 
А сада мала " помоћ пријатеља " да лакше " скуваш " жену. За тебе посебна погодност са плаћањем на рате. Ројеве са младим матицама преузимаш у мају а плаћаш у три рате у јуну , јулу и августу. Таман да почне да пристиже новац од продатог меда. Жена " скувана и заслађена " а ти задовољан и чист као суза.


Поздрав пријатељу и не брини обновићеш пчелињак и вратити се на старе стазе.


П.С.


Мени би све младе матице требале да буду оплођене и да пронесу до 10.маја. Ипак ставио сам као почетак рока за испоруку ројева 15 мај јер сваком роју хоћу да додам по једну сатну основу коју морају да изграде и да баш њу занесе млада матица. На тај начин тестирам снагу роја и квалитет младе матице. Ако нека тада не задовољи одмах иде у вечна ловишта.










Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1156 poslato: Maj 04, 2022, 08:21:39 »



Е , ово је био празник за празновање. Као прво четири слободна дана. Сасвим довољно. У недељу се преклопили први мај ( за невернике ) , мали Ускрс ( за вернике ) и Сајин рођендан ( и за једне и за друге ). Шалу на страну мом пријатељу Саји коме сам дао колибу и један пчелињак на чување сам организовао прославу 58 - ог рођендана. Дошло је подоста пријатеља , Саја се надобијао поклона а уз све то по први пут у животу прославио свој рођендан. Задовољство за све уз додар роштиљ и лепо дружење.


Пчелињаци обиђени , понека кошница погледана , продата још два мини друштва на по 10 рамова и два роја на по 5 рамова , у оплодњацима изашле младе матице и пчеле их изгурују из кошница и терају на оплодњу. Багрем напредује , ресице отишле на 5 - 6 сантиметара и у наредна два три дана ће запасуљати. Све тече по зацртаном плану , чекамо Ђурђевдан да багрем процвета а св. Василија да замеди.


У петак дошао Владимир из Милошева који ће код мене дотерати своја друштва на багрем. Обишли смо терен пронашли добро место за смештај пчела и наредне недеље у уторак - среду ето њега у Шумадији. Крај му се свидео , усликао је гомилу фотографија али и поред обећања ни једну овде није објавио.


Са послом нисам журио. Остало је да се сви пчелињаци покосе и за Радовање превезу производна друштва. Обишао сам  и Смољинац где су остале још две кошнице јаке као земља и са њима нисам начисто шта да радим. Питање је да ли да их сада довозим или оставим тамо па након багрема разројим и лакше донесем. У ауто не могу да стану а да ангажујем комби за две кошнице ми се не исплати. Видећу има времена а обе варијанте долазе у обзир.


Купљени пчелињак исплаћен у целости . Набављена још једна трорамна центрифуга . Нови дводелни оплодњаци спремљени за усељење.


За крај багрема су ми наручена друштва на 10 рамова , нека са старим провереним а нека са новим младим матицама . Ројеви са младим матицама стижу за испоруку раније већ средином маја у сред багрема тако да ће лепо да напредују без сирупања.


Све дакле тече по плану остаје да гледамо у небо и да време послужи. И даље сам умерени оптимиста по питању ове године. Уосталом од наредног понедељка сам на годишњем одмору до краја маја тако да ће сви послови моћи да се одрађују без велике журбе , квалитетно и на тенане.


Поздрав свим колегама који свраћају на ову тему и срећно и медно са багремом.

Van mreže Ненад Живановић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 90
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Доброселица, Рековац 600м. нмв
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1157 poslato: Maj 04, 2022, 17:10:29 »
 Поздрав свима који пратите дешавања на форуму и ову тему.
 Већ неколико месеци прелиставам ове текстове али се до сада нисам укључивао.
 Релативно скоро сам почео да пчеларим. У јулу прошле године набавио сам две ДБ12 у којима су презимили мишеви, саће поједено у великој мери, али остале су повеће медне капе у плодишту.
 Оба ДБ12 друштва сам истресао и спојио у једну Родну Воју са којом ми је пре свега због тежине лакше да радим и маневришем. Ту Родну Воју добио сам управо од Горана Раковца заједно са 10 тамних изграђених рамова за 30 еура, како бих спасио друштва у ДБ12 где матица неби залегала на саћу које су мишеви упрљали. Сада су ту већ ларве пристојне величине и подбачено је још једно тело са изграђеим тамним рамовима које сам такође купио од Горана по 2 еура рам и тело 4 еура.
 Приликом доласка код њега у В.Плану обишли смо пчелињак у Ливадици. Мало сам му припомагао, посматрао, али стеако искуство које ми је непходно.
 Пошто планирам да зазимим 5 РВ друштава ове сезоне, јер сматрам да је то оптимално за мене као почетника, пазарио сам од Горана два роја на по 10 рамова, на тај начин што сам најпре пребацио кошнице код Горана и оставио их неко време да их он формира на два спрата и искомбинује сатне основе са леглом и храном равномерно, па сам потом дошао да их узмем.   
 Договорио сам куповину још два роја после 15. маја, такође на 10 рамова.
 Горан ми пуно помаже и саветодавно, телефоном кад год затреба, а за шта год да сам га послушао нисам погрешио.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1158 poslato: Maj 06, 2022, 13:18:15 »





У последњих пар дана сам добио више позива за куповину ројева са различитим захтевима. Наиме, било је различитих питања и захтева па су тако неке колеге  тражиле да купе само рамове са леглом , неке ројеве на три , четири седам или осам рамова . Било је  најразличитих тражења.


Да би се избегле све недоумице и да би свако могао да креира свој захтев према својим потребама дајем одређена појашњења :


1 . Понуда коју сам дао у одговору од 27.04. са три приказане опције величине роја на 5 , 6 и 10 рамова остаје и даље на снази ,
2.  Продаја само рамова са леглом не долази у обзир ,
3.  Најмањи могући рој који се може купити је са матицом , 2 рама легла и рамом хране ( има и таквих захтева ) и његова цена је 32 евра,
4.  У случају плаћања у динарима евро се прерачунава у односу 1 : 120 ,
5.  За посебне захтеве  купца ради лакшег обрачуна цена матице је 10 евра , рама са леглом 8 евра и рама са храном 6 евра ,
6.  Испорука ројева је почев од 15.05. према времену пријаве ( већ пријављени ће ројеве добити и пре овог датума ),
7.  Купац не доноси своје рамове у замену већ за исказану цену добија рој који је тражио ,
8.  Обзиром да од данас користим одмор током целог маја месеца и да нећу често бити при рачунару молим вас да будућу комуникацију обављамо искључиво путем телефона позивом         или СМС порукама на бр. 069 - 20 - 24 - 250.


Хвала на разумевању и медно.

Van mreže Tanja Dopuđ

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 63
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1159 poslato: Maj 06, 2022, 17:29:49 »
 :)
Ево да се и ја јавим да сам поново од госн Горана купила два роја.
Пошто ми имамо мало чудну историју  ;), а зарад урока, рећићу само да је за сада добро!
 :) :) :)

Леп поздрав...

Van mreže Ненад Живановић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 90
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Доброселица, Рековац 600м. нмв
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1160 poslato: Maj 11, 2022, 11:46:09 »
Поздрав још једном.
 Обишао сам пчелињак пре пар дана да бих по Горановим инструкцијама приближио сатне основе центру како би их пчеле брже изградиле, а наравно и због стимулативне прихране јер у планини багрем неће кренути још пар недеља.
 Друштва која сам узео од Горана су изградила и залегла по две нове сатне основе и распоређена су у просеку на по 8 улица у сваком телу, а рој који сам истресао из ДБ има залежених 5 тамних рамова легла у једном телу, док је друго додато релативно скоро.
  Раковац ми је обећао да ће доћи код мене да ми ограничи матице пред ливадску пашу, јер ће за моја друштва багрем бити развојна паша.
У здравље и медно.

Van mreže Zoran Ristovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 120
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ivanovo
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1161 poslato: Maj 17, 2022, 18:07:11 »
Pozdrav pcelari,
da iskoristim ovu priliku pa da se i ja javim na ovoj temi Pcelarstvo "Rakovac".
Malo smo i ove godine Goran i ja trgovali sa pcelama, uzeo sam cetiri roja od Gorana. Kada sam preuzimao pcele Goran je predlozio da ponesem samo jedan naj jaci roj a ova tri da ostanu kod njega jos neko vreme. I tako i bi u subotu mi Goran doveze preostale rojeve koji su kipeli od pcela i legla. Sto bi se reklo Goran ih "napucao" za sve pare. Ja zadovoljan, puna kapa.
Pozdrav i medno.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1162 poslato: Maj 20, 2022, 10:20:43 »
Pozdrav pcelari,
da iskoristim ovu priliku pa da se i ja javim na ovoj temi Pcelarstvo "Rakovac".
Malo smo i ove godine Goran i ja trgovali sa pcelama, uzeo sam cetiri roja od Gorana. Kada sam preuzimao pcele Goran je predlozio da ponesem samo jedan naj jaci roj a ova tri da ostanu kod njega jos neko vreme. I tako i bi u subotu mi Goran doveze preostale rojeve koji su kipeli od pcela i legla. Sto bi se reklo Goran ih "napucao" za sve pare. Ja zadovoljan, puna kapa.
Pozdrav i medno.



Најбоља трговина је када су обе стране задовољне.
 
Када смо их паковали младе матице су тек биле пронеле и било је по два рама отвореног легла и два рама легла које су тек почеле да затварају. Ти си стара муштерија па си гратис добио још по један рам излазећег легла које сам из старки додао сутрадан. За три - четири дана колико су још остале код мене то легло је изашло и дало још две улице пчела , матица је залегла још два рама , по два деци сирупа увече ју је додатно стимулисало . Тако си у суботу кад сам ти их довезао до Београда добио мини друштва са пуним наставком пчеле и шест рамова легла за исте паре. Тајна је у томе да нема тајне већ само мало добре воље и рада.


Трговаћемо ми још али ако ове ројеве које си сада добио не искористиш како треба за тебе ће идуће године бити дупла цена. ;) ;) ;)


Van mreže Dejan Damnjanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 284
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1163 poslato: Maj 20, 2022, 23:34:52 »
Gorane kako si prosao sa bagremom ove godine ako si ih selio u Radovanje
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Ненад Живановић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 90
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Доброселица, Рековац 600м. нмв
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1164 poslato: Jun 05, 2022, 13:46:43 »
Поздрав свима,

На моје досадашње три Родне Воје додао сам још две у којима су ројеви узети од Горана 24.5. на по 10 рамова, тако да сада имам пет друштава, што ми је и био циљ за ову годину.
 
Горан је долазио да извиди локацију на којој пчеларим. Донео је своја два роја који ће остати код мене до завршетка ливадске паше. Истовремено је повадио рамове за врцање и ограничио матице на моја три друштва која су сада на по три наставка спремна за ливадску пашу, а ова два који су пристигли последњи су на два наставка без решетке.

Друштво које сам истресао из ДБ кошница додатно сам стресирао после премештањем кошнице у хладовину и затварањем лета новином, тако да није имало меда за врцање од багремове паше.

Два роја које сам узео од Горана 30.4. имали су 2. Јуна по више од 10 кг меда за врцање, иако су биле у развојној конфигурацији, на два наставка без матичне решетке.

Јуче сам и сам посетио пчелињак, вратио изврцане рамове и ставио по листић тимола.
 


 

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1165 poslato: Jun 08, 2022, 10:24:25 »



Након тачно месец дана такозваног годишњег одмора ево ме поново покрај рачунара. Први део овогодишње пчеларске сезоне - багремова паша је прошао па је ред и да се сумирају резултати. Акценат је ове године био на продаји ројева обзиром да сам у марту пазарио један пчелињак са преко 20 друштава како би се што пре покрила ова инвестиција и наравно на багремовој паши. И један и други постављен задатак је успешно завршен.


Елем , закључно са 31. 05. направљено је нешто преко 70 ројева. Од тога је до тог датума продато тачно 40 ројева и један поклоњен. Поклоњене су и 2 матице и 12. рамова затвореног легла са пчелама колеги за формирање стартера
 
Структура продатих ројева је следећа :


- класична поставка на 6.рамова од којих су 4. са леглом и 2. са храном и матицом 23. комада ,
- на 5. рамова од којих су 3. са леглом а 2. са храном и матицом 2. комада ,
- на 10. рамова од којих је 6 са леглом и 4 са храном и матицом ( мини друштво ) 9. комада ,
- на посебан захтев старог колеге са овог форума начинио сам изузетак и испоручио му ројеве само са леглом без хране и то на 3. рама тепих затвореног легла и матицом 6. комада.


Остало је нешто преко 30 - так сви са мајским матицама јер их лично сматрам најбољима од којих је половина на продају док ћу половину оставити себи. Већи број је сада већ на два наставка и прерасли су у друштва те се могу и тако испоручивати потецијалним купцима.


Што се багремове паше тиче у њу нисам сумњао још од јесенас и била је више него издашна. Овакву годину не памтим још од 2015.-е. Мед је одличног квалитета спакован и сада чекамо формирање цене .


Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1166 poslato: Jun 10, 2022, 09:35:36 »
Kad sam bio u Goranovom Radovanju... :D
(nisam znao za ovaj efekat - ogledalo) >:(

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1167 poslato: Jun 13, 2022, 11:08:30 »



Ових дана сам решио да отклоним још једно уско грло које ми се појављује у пчеларењу. Наиме , ради се јесењој прихрани пчела пред узимљавање. Одувек ме је нервирало то што су хранилице за РВ кошнице релативно мале па се прихрана мора континуирано вршити више пута. То изискује по мени велико и бескорисно губљење времена. Овај проблем сам покушавао да решим на више начина између осталог и постављањем празног наставка на врх кошнице у који сам стављао пластичне кантице за сир и у њих сипао сируп. Пчеле су се овде често давиле а проблем је био што је све то касније требало скидати и негде одлагати па чувати до наредне сезоне.
На крају сам решио да овај проблем разрешим једном за свагда израдом рам хранилица. У продаји има оваквих пластичних хранилица за друге типове кошница али не и за Родну воју. Ако нема пластичних могу се одрадити и од дрвета и шпера . Отишао сам код мог столара и тражио да ми уради две верзије :
- једну са хранилицом која би обухватала простор за 2 РВ рама и у коју стаје 3 литра течности и
- другу која обухвата простор од 1 РВ рама.
Мени се лично више допала прва верзија јер са њом у једном потезу могу ујесен пчелама дати 4,5 литра сирупа ( 3 литра у рам хранилицу и 1,5 литара у милерову која је на врху кошнице). На овај начин би брзо и ефикасно разрешио проблем јесење прихране давањем сирупа само једном а по потреби евентуално и два пута.
Цена једне хранилице је 3,5 евра. Ја сам наручио 50 комада. Цена би могла бити и нижа уколико би се одједном радила већа количина од 200 и више. Неколико колега са којима сам у контакту су их видели и наручили би одређену количину. Уколико има још заинтересованих могу се јавити овде да заједнички одједном наручимо већу количину и смањимо цену. Ја бих се обавезао да их донесем до Београда и да овде буду преузимане.
У прилогу достављам пар слика као појашњење о чему се тачно ради.


П.С.


Понуда важи до петка јер у петак наручујем тачну количину за израду.

Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1168 poslato: Jun 13, 2022, 13:10:14 »
Gorane, velika zahvalnost tebi - za preduzimljivost...!


Piši za mene 30 (trideset komada) za početak - može i neki komad više. Neka bude za sto evra - nek ide život... ;)


Negde sam video: Da bi se sasvim smanjilo davljenje pčela, ubaci se plastična mrežica za komarce.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1169 poslato: Jun 13, 2022, 13:16:20 »
Gorane, velika zahvalnost tebi - za preduzimljivost...!


Piši za mene 30 (trideset komada) za početak - može i neki komad više. Neka bude za sto evra - nek ide život... ;)


Negde sam video: Da bi se sasvim smanjilo davljenje pčela, ubaci se plastična mrežica za komarce.


Важи Душане , примљено кзнању.
Појашњење за тебе да рам - хранилица ширине једног РВ рама прима 1,6 литара течности. То је фактички литар и по по мени премало ако се узме у обзир права сврха ове хранилице. Напиши ми за коју си варијанту - прву или другу ?
Ова хранилица може и да се остави преко зиме а да се пчеле зазиме на 8 рамова. Ако се стави на северну страну може да одглуми неку врсту термо даске које ти обожаваш.
То са мрежом пије воду. Усликаћу и то па ћу објавити овде.