Autor Tema: Varoa - Uzorkovanje i utvrđivanje brojnosti  (Pročitano 3931 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Paolo Gigli

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 64
 • Pol: Muškarac
  • Digitalni pčelar
Varoa - Uzorkovanje i utvrđivanje brojnosti
« poslato: Februar 19, 2014, 13:53:42 »
Prateći teme gde se govori o varoi i lečenju na ovom forumu, primetio sam da se daju brojke  o varoi čiji značaj nije poznat. Sasvim je različito ako ste nakon tremana prebrojali 2 jedinke u košnicama koje imaju 10000 ili 20000 pčela. Uobičajeno je da se govori o broju jedinki na 100 pčela. Da bi se to postiglo potrebno je uzorkovati oko 300 pčela i sa njih skinuti sve (?) jedinke radi prebrojavanja.

Praktičan postupak je dat na stranici Randy Olivera: http://scientificbeekeeping.com/an-improved-but-not-yet-perfect-varroa-mite-washer/
dok je samo uzorkovanje dato u njegovom ranijem članku: http://scientificbeekeeping.com/sick-bees-part-11-mite-monitoring-methods/ u seriji članaka koji govore o bolestima pčela.


Ovaj postupak obezbeđuje preciznije podatke i možda važnije - uporedive podatke koji daju bolju sliku o razmerama zaraženošću varoom.

Van mreže Paolo Gigli

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 64
 • Pol: Muškarac
  • Digitalni pčelar
Odg: Varoa - Uzorkovanje i utvrđivanje brojnosti
« Odgovor #1 poslato: Februar 20, 2014, 03:26:15 »

Grupa naučnika sa odeljenja za entomologiju Univerziteta Minesota sačinila je plan uzorkovanja varoe (Varroa destructor) u košnicama i pčelinjacima.

SAŽETAK Parazitni krpelj Varroa destructor Anderson & Trueman (Acari: Varroidae) je verovano najveća štetočina Evropske pčele, Apis mellifera L. Nažalost, pčelarima nedostaje standardizovani plan uzorkovanja kako bi donosili odluke o lečenju sa punim saznanjem o rasprostranjenosti Varoe na pčelinjaku. Na osnovu podataka sa 31 komercijalnog pčelinjaka, račinjen je plan uzorkovanja za pčelare i istraživače za procenu gustine krpelja u pojedinim društvima ili celom pčelinjaku. Pčelari mogu da procene gustinu krpelja u društvima sa izabranim nivoom preciznosti izdvajajući krpelje sa 300 odraslih pčela uzetih sa rama iz legla društva i mogu da ekstrapoliraju gustinu krpelja na adraslim pčelama i pčelama u stadijumu lutke, zajedno, udvostručavajući broj krpelja na odraslim jedinkama. Za uzorkovanje na celom pčelinjaku, pčelar bi trebalo da ponovi proceduru na 8 društava, bez obzira na veličinu pčelinjaka...
...Ovaj praktični plan uzorkovanja će omogućiti pčelarima i istraživačima da odrede nivo zaraze i poboljšaju razumevanje i kontrolu V. destructor.

Link:
http://www.extension.org/mediawiki/files/2/2e/Practical_Sampling_Plans_for_Varroa_destructor_in_Apis_mellifera.pdf

Napomena: Iz sažetka je izostavljen deo o očekivanjima istraživača i pogodnostima koje im pruža plan.
Prevod: Digitalni pčelar