Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Nozemoza

NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE

<< < (2/9) > >>

Esad Jusić:
Zašto je zastala kvalitetna tema? O njoj bismo stalno morali govoriti, mislim.
Pozdrav!

Nikola Vucinac:
Nozema cerana se razlikuje od nozeme apis u tome sto sa ne vidi njeno prisustvo u kosnici a razvija se u kasnu jesen sa smanjenjem legla matice. Nozema apis se u prolece manifestovala prolivom i uginucem zajednice, a nozema cerana deluje u toku cele godine a do uginuca drustva dolazi pre zime kada matica smanjuje i prestaje sa leglom. Postojanje bilo koje nozeme moze se utvrditi samo laboratorijskim pregledom i zato u prolece treba odneti uginule pcele sa podnjace na pregled.

Esad Jusić:
Sreća u nesreći je što se lakše sanira i dezinfikuje: +50 stepeni, mravlja kiselina, iako spašavanje zaraženih zajednica liči na radnje kod ATL-a, a za ovo, Nikola, da pčele s ceranom umru prije zime, nisam čuo, znao niti doživio. Znam da je u sezoni, osim što se društva slabije razvijaju, teško primijetiti bolest jer bolesne pčele ugibaju vani. Slažem se, samo laboratorij, a to i radim svake godine, samo ne kao neki koji šalju uzorke iz najboljih društava, nego iz najslabijih ili uginulih jer i šaljem da bih saznao istinu. Sve dokumente čuvam (imao sam slabiju i srednju zartaženost, mislim da oni stručno kažu: invadiranost)..
Pozdrav, svako dobro!

Nikola Vucinac:
Ovo je sa predavanja prof.Stanimirovica kada je bio u Subotici.

Esad Jusić:
Čast Stanimiroviću,
U svojoj struci u kojoj je povezao teoriju i praksu, zaista je jak. Imao sam ga prilike slušati baš na temu bolesti, a nedavno sam zbog svoje bolesti propustio susret s Goranom Mirjanićem iz Banjaluke, koji ovdje kod nas na širem prostoru biva često.
Pozdrav, svako dobro!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju