Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Nozemoza

Nosema ceranae

(1/11) > >>

stevanovic sveto:
  Nosema ceranae

  Nozemoza može biti uzrokovana još jednom vrstom mikrosporidija koje se nazivaju Nosema ceranae. Ova vrsta uzročnika otkrivena je na pčelinjacima Španije, Austrije, Nemačke, Francuske i Italije. U Srbiji je otkrivena na pčelinjacima južnomoravskog područja. Nosema ceranae izaziva do sada nezabeležene i neopisane simptome u pčelinjim društvima i oni se razlikuju od onih kod klasične nozemoze (N. apis). Obolele pčele stradaju napolju, daleko od košnica, tako da nema leševa pčela, a društva slabe i na kraju gotovo nestaju.
  Postoje mišljenja da N. ceranae nije nikakva novost, to jest, ona postoji sve vreme u pčelinjim društvima. Došla je do izražaja onog trenutka kada je neprimerenom upotrebom fumagilina uništena njena konkurencija (N. apis). Samim tim N. ceranae je zauzela njeno mesto.

Podaci o N. ceranae su zabeleške sa predavanja dr Zorana Stanimirovića koje je održano kod nas u Užicu a tema je bila "Kolaps pčelinjih zajednica - CCD"

Za sada se ne spominju nikakvi lekovi za ovu opaku bolest sem preporuke evropskih stručnjaka da se mora dezinfikovati kompletna oprema i košnice, upotrebom toplote i sirćetne kiseline. Na mom pčelinjaku ja koristim KAS-81, a 2009. godine sam koristio "Vojin čarobni napitak" od žalfije, vreska, destilovane vode i alkohola. I jedan i drugi preparat su odlično delovali. Kod mojih pčela se nije pojavljivala nozemoza. Pozdrav.

Vojo Brstina:

--- Citat: stevanovic sveto  Januar 10, 2011, 23:04:14 ---
  a 2009. godine sam koristio "Vojin čarobni napitak" od žalfije, vreska, destilovane vode i alkohola. I jedan i drugi preparat su odlično delovali. Kod mojih pčela se nije pojavljivala nozemoza. Pozdrav.--- Kraj citata ---

Nakon višegodišnjeg razmišljanja i odlučivanja o imenu za ovaj izuzetno delotvoran lekoviti preparat, konačno smo mu dali ime NOZEVOJ.

Pozdrav svima......

Milic Vukic:

--- Citat --- sveto stevanović: Na mom pčelinjaku ja koristim KAS-81, a 2009. godine sam koristio "Vojin čarobni napitak" od žalfije, vreska, destilovane vode i alkohola. I jedan i drugi preparat su odlično delovali. Kod mojih pčela se nije pojavljivala nozemoza.

--- Kraj citata ---
      Ako je to potvrđeno laboratorijskim pregledom u VSI Kraljevo, onda je to fantastično obzirom da do pojave NOZEVOJ-a, nije registrovan lek koji uspešno leči nozemu cerana. Ima ih koji se daju više u svrhu preventive sa ograničenim učinkom, poput nozecida.
     Voja bi pod hitno trebalo da pokrene postupak registracije svog NOZEVOJ-a.
     Znao sam jednog pčelara koji je tvrdio da mala količina sirupa napravljenog sa bogojavljnskom vodicom, kad se da pčelinjim društvima, leči i najteže obolela društva od nozeme. Naravno tvrdio a nije utvrdio.
     Samo da napomenem mnogo naših pčelara je tvrdilo, da dodaju KAS-81  pčelama, u jesenjoj prihrani,  i nemaju nozeme.       
     Tvrdili dok uzorke pčela iz tih društava nisu poslali na pregled u VSI Kraljevo i dobili pozitivan rezultat.

     Prema tome Vojo spašavaj naše pčelice.

stevanovic sveto:
Kolega Miliću, videćemo na proleće šta kaže institut. Pozdrav.

Milic Vukic:
Do tada navijajmo za NOZEVOJ i naše pčelice, a protiv nozeme.
Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju