Autor Tema: Japanska dunja (Chaenomeles japonica Pers.)  (Pročitano 2383 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Japanska dunja (Chaenomeles japonica Pers.)
« poslato: Februar 19, 2014, 20:19:28 »
  JAPANSKA DUNJA (Chaenomeles japonica)

Ukrasni listopadni žbun, visok do 2m poreklom iz Japana. Grane guste, uspravne, trnate i gole.Mlade grane su maslinastozelene, obrasle kratkim maljama. Listovi na kratkim peteljkama, kožasti, naizmenični, jajasto izduženi, na vrhu kratko zašiljeni, po obodu tupo testerasti. Mladi listovi u prolećecrvenkasti, kasnije tamnozeleni i sjajni. Cvetovi lepi, ružičasti ili beli, veliki, gotovo sedeći, usamljeni ili po 2 do 6 u grozdovima na prošlogodišnjim grančicama.
Cveta bogato pre listanja, od februara do aprila. Vrlodobra medonosna biljka, daje obilno nektar i cvetni prah. Pčele je posećuju masovno, preko celog dana, uvlačeći se često i u poluotvorene cvetove. Prinos sa 1 ha čistog zasada može da bude do 300 kg meda.
Kao ranocvetajuća i veoma dekorativna vrsta cenjena je i često korišćena u hortikulturi. Gaji se pojedinačno, u grupama i živim ogradama. Dobro podnosi orezivanje. Dosta je otporna prema niskim temperaturama, suši, dimu, prašini i otrovnim gasovima, pa je stoga veoma pogodna za gajenje u gradovima.
Razmnožava se semenom i izdancima.

Veroljub Umeljić  U svetu cveća i pčela I