Ivane, upiši u Google pretraživač:
pollen trap. Imaš širok izbor, da ih tako nazovem "unutrašnjih" sakupljača polena.
Inače imaš i objavljen članak u Pčelaru sa fotografijama skupljača polena na ovoj stranici:
http://scc.digital.nb.rs/view/P-0505-1998&e=t&p=103Kod ovakvih sakupljača polena sa velikom površinom koja omogućava skidanje polena je zanimljivo, da tada u Pčelaru nije napisano da je najbolji kod dvojnog pčelarenja. Meni je to bilo odmah logično. I kada otkucaš
pollen trap i prebaci odmah na slike, videćeš da je na više mesta postavljen za sakupljanje polena kod gornjeg društva. To je logično, jer kod intezivnog sakupljanja polena društvo može oslabiti, ali se kasnije spaja sa donjim, ako za to postoji potreba.
Inače, još u jednom broju Pčelara je objavljen tekst o ovom skupljaču polena i mislim da ga baš zovu kanadski. Samo nisam našao taj tekst i u kojem je broju, pa ako ga neko nađe neka postavi link.
PS Obično link postavim u okviru teksta, npr: (
Sakupljač polena), ali sam ovde postavio baš kao link, jer je to jedna finta koju sam "provalio" i na taj način se ne moraju listati stranice Pčelara u elektronskom obliku, već se u ovom linku samo upisuju odgovarajući brojevi i vrlo brzo se nađe traženi tekst. Možda je ovo već opštepoznato, ali će nekome koristiti.