Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 344774 puta)

Senada Tahirović i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #870 poslato: Decembar 06, 2019, 11:17:44 »



                          Ново у понуди са пчелињака Раковац. У средини багремов мед са ђумбиром. Са стране багремов мед са воћем ( смоква , кајсија , грожђе , брусница , шљива , бадем , орах , лешник и леблебија ).
                          Почетна заинтересованост купаца сасвим задовољавајућа.
                         

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #871 poslato: Decembar 11, 2019, 08:13:13 »



          У недељу 08.децембра сам имао кратку и више него пријатну посету коју ми је уприличио Зоран Вучковић члан нашег форума. Видели смо се на кратко на пар минута јер смо и он и ја били при путу. Од Зорана сам на поклон добио две ствари - дозатор за оксалну киселину и килограм Зорановог меда. Оба поклона су ме обрадовала посебно овај други .
          Користим ову прилику да се Зорану захвалим на учињеним ми поклонима и посвети на етикети његовог меда.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #872 poslato: Januar 27, 2020, 09:40:34 »



                  Оксалну киселину сам урадио на пчелињаку 07.децембра прошле године. Од тада па до прекјуче пчелињак нисам обилазио. Запажања при раду оксалне су била углавном добра. Сва друштва су била на броју у солидној кондицији. Приметно је било код неких нешто мање пчела него ранијих година . Хране је свуда било сасвим довољно. Све у свему задовољавајуће стање.
                  У међувремену сам на овом и другим форумима као и у непосредном контакту са једним бројем колега пратио стање. Поприлично стидљиво али не мали број колега се пожалио на страдање пчела . Већина изокола кријући стварно стање ко змија ноге. На прсте једне руке се могу избројати они који су изнели стварно стање , разменили информације са колегама, уочили своје грешке при зазимљавању . Стога ћу се потрудити да будем у о овој мањој групи.
                  У суботу сам отворио и погледао 40. кошница - 37 мојих и 3 од колеге које зимују заједно са мојим пчелама. Стање је следеће :
                  Друштва су у доброј кондицили са довољно хране. Код једне је примећено нешто више мртвих пчела испред кошнице. Отворио сам је и унутра је све уредно. Страдало је једно друштво. Током прошле године је било међу најјачима. На саставу наставака сам приметио рупу вероватно од птице. Нисам га детаљно загледао али је приметно да су пчеле страдале разбацане по кошници. Хране су имале довољно. Детаљније ћу га прегледати при следећем обиласку можда већ наредног викенда ако не будем ишао на сајам.
                  Свим друштвима сам поставио по једну траку погаче ширине 4 - 5 сантиметра. Ова мера није због недостатка хране већ превасходно због лакшег пребацивања пчела из улице у улицу. Други разлог је лакше уочавање активности сваког појединачног друштва при следећем прегледу. Нисам залазио дубље у кошницу тако да нисам вршио проверу на постојање легла. Викенд су пчеле искористиле за прочистни лет кога у дужем периоду није било на мом терену. Стањем сам сасвим задовољан . Најкритичнији период тек долази али сам након виђеног стања оптимиста по питању даљег зимовања.
                   Толико од мене на првом јављању са пчелињака ове године. Поздрав свим колегама и мир на пчелињацима.
                 

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #873 poslato: Februar 03, 2020, 09:57:06 »



                     Април у фебруару.
                     Протеклих 5 - 6 дана је донело априлске температуре. Пчеле масовно излазиле и доносиле полен. Приметан је жути ( маслачак ) и прљавобели ( леска ). Овако обиман унос полена који траје ево већ неколико дана а  нарочито јуче у поподневним сатима неизбежно ће провоцирати залегање матице и за ово доба године повеће легло. Добро је што су имале прилику за несметан и обилан прочиснио лет но није добро превише легла у ово доба године. Једно без другог изгледа не иде.
                    Воћке су напупеле ( кајсија и трешња посебно ) . Колико сутра ћемо се вратити у нормалу са правим зимским температурама око нуле и то за рано кренуло воће не може бити добро. Оно што највише забрињава је суша која ево траје од почетка јула прошле године. Доста њива је остало неузораних. У разговору са сељацима из мог краја да се закључити да плугови у земљу могу несметано десетак до петнаест сантиметара. Они са јаким тракторима ако узору дубље преврћу суву , сковану земљу попут камења. У разору на тој дубини огромне пукотине. Влаге у земљи нема ни у траговима. Неће ваљати за пољопривреду а ни за пчеларство. Питање је може ли багрем ове године замедити све и да му буде добро време у периду цветања.
                     Све ово ме тера на размишљање како их спремати овог пролећа. Код мене је багрем главна и фактички једина права паша . Међутим шта даље ? У потрази сам за локацијом у Хомољу за бруги багрем а носим се мишљу да их тамо оставим до августа на ливади. Пратимо ситуацију па видећемо. У овом тренутку све су у топ форми за ово време па није искључено да се бацим на веће прављење ројева ако буду било интересовања. Видећемо ?
                     
                     

Van mreže Nemanja Banjac

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 112
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Okolina Sombora
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #874 poslato: Februar 26, 2020, 22:53:47 »



              Пре конкретног одговора на твоје питање морам дати неколико напомена јер сам у односу на њих одредио начин рада за ову годину.


              1. На пчелињаку имам РВ , ЕВ и РЕВ кошнице а одговор ће се односити само на РВ,
              2. Ограничавање матица ћу вршити 19 , 20 и 21 овог месеца,
              3. У мом непосредном окружењу багрем није измрзао у добром је стању и очекујем да крене око првог маја ( пар дана пре је                                вероватније него пар дана после ),
              4. Начин на који ћу радити ове године је условљен  стањем и бројем амбалаже коју имам ( изграђени рамови , сатне основе и сл. ),
              5. Сва друштва нису подједнаке снаге и већ сам их при претходном прегледу поделио на производна и помоћна ,
              6. Друштва која су одређена за производна су у овом тренутку сва на 2. РВ наставка док сам помоћна при задњем прегледу свео на                      један РВ наставак или су на РВ и ЕВ наставку,
              7. Сва производна друштва ће након ограничавања матице бити на 3 РВ наставка.


               Одлучио сам се за следећу комбинацију коју ће имати производна друштва :


               Први наставак на подњачи :


               - у центар рам на коме са налази матица  ,
               - лево од рама са матицом иде рам са сатном  основом , рам са храном , изграђени ЕВ рам (грађевњак) и до зида рам са сатном                           основом,
               - десно од рама са матицом иде празан изграђени рам , рам са храном , изграђени ЕВ рам ( грађевњак) и до зида рам са сатном                           основом,
               - изнад овог наставка иде матична решетка.


               Други наставак :


               - у центар иде рам са сатном основом ,
               - лево и десно по три рама затвореног легла ,
               - са обе стране до зида кошнице по рам са храном.


               Трећи наставак исто као и други стим што се ту стављају рамови са најстаријим леглом и рамови које додајем из помоћних заједница.


               Као што видиш планирам да у сва три наставка ставим по 9.рамова. Производним друштвима која се при ограничавању матице нису довољно равила додајем рамове са затвореним леглом у потребном броју. Ове рамове узимам из помоћних заједница.Кошнице пре багрема отварам још једном око Ускрса проверим да ли се негде случајно није појавио матичњак (иако не би требало) и у сваки наставак додам још по један рам са сатном основом. На овај начин су ми сва производна друштва једнака при почетку багрема.
               Помоћна друштва сводим сва на један наставак са рамом на коме је њихова матица и још једним рамом легла и са по два рама хране. Остатак су изграђени рамови.


П . С .


Разлога за баш ову комбинацију има више а највише се тичу амбалаже. Објашњење би било предугачко за писање али ако те занима можемо се чути телефоном.


               


               
   


               


               
                   
Pozdrav Gorane, e ovo je recept za uspešnu pripremu pred pašu.
Zanima me samo gde je završilo otvoreno leglo iz svake proizvodne košnice? (pretpostavimo da će biti par ramova) Hvala
« Poslednja izmena: Februar 26, 2020, 23:18:32 od strane Nemanja Banjac »
yu7yuu

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #875 poslato: Mart 02, 2020, 08:55:46 »





               Немања ево одговора са малим закашњењем.
               Као прво истакао бих да је конфигурација и начин преслагања кошница пре багремове паше прошле године био изнуђен и далеко од идеалног. Као што и сам знаш прошле године смо имали изузетно хладан април месец. Ово је условило повремене застоје у развоју друштава. Пролећни развој је дакле био далеко од доброг. То је , између осталог , условило предвајање пчелињих друштава. На прсте једне руке се могао пребројати број оних које су до момента ограничавања достигле пун развој. Већини је било потребно појачавање из помоћних друштава.
                Осим тога пре багрема у време цветања шљиве сам имао губитак једног броја излетница због неконтролисаног прскања воћа од стране комшија. Разумем , њихову муку јер су прскали по киши али их то не оправдава. Значи ова два фактора су битно утицала на одлуку да кошнице пресложим онако како сам описао.
                 Као трећа не мање битна ствар је одлучивало и претпостављено цветање багрема. Моја процена је била да ће отворити за први мај али је он опет поранио и отворио 27/28 априла. Замедио је тек 1/2 маја .
                 Сви ови фактори су утицали на моју одлуку да урадим онако како сам описао.
                 А сада конкретан одговор на твоје питање.
                 Као што сам већ раније рекао у први наставак је ишао рам на коме је нађена матица. То су углавном били рамови са младим леглом. Шарени рамови ( младо и старо легло ) су ишли у други наставак одмах изнад матичне решетке. Најстарије ( потпуно затворено легло ) у трећи наставак. Ту сам додавао и рамове из помоћних заједница искључиво са најстаријим затвореним леглом са све пчелама које су се на њима налазиле.
                  Наравно да је у производним друштвима било још рамова са претежно младим леглом. О поступању са њима раније нисам писао па то чиним сада. Те рамове , заједно са пчелом која се на њима налазила сам пребацио у моју РВ полошку коју имам направљену пре 4-5 година. Она прима 28 рамова и ови рамови су ту завршили. На овај начин сам ослободио производна друштва од младог легла. Та пчела је одмах константно прихрањивана. Излетнице су се вратиле у матичне кошнице а младе пчеле остале и повукле велики број матичњака. Пробрао сам матичњаке и током првомајских празника разбио ове рамове са матичњацима у оплодњаке. Ове оплодњаке сам однео на другу локацију удаљену око 7.километара. Оплодња ових матица је била солидна и током сезоне су се добро показале. Већ око Ђурђевдана сам имао младе матице .
                   То би отприлике било то и да још једном поновим поприлично изнуђено.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #876 poslato: Mart 16, 2020, 10:41:26 »



Лепо време у прошли четвртак и петак сам искористио за посету пчелињацима и први пролећни преглед. Нађено стање сасвим задовољавајуће. Једно друштво није преживело. Три доста слаба те сам их одмах преспојио са јачим друштвима.
Легла има у свим друштвима на три рама ( 30 % ) и четири ( 70 % ). Храна се доста троши. У већини друштава је има сасвим довољно али има и оних којима је потребна интервенција. Тим друштвима је стављена погача јер ни времена ни простора за било какву другу интервенцију нема.
Унос полена је задовољавајући јер се све што је и требало расцветало на велико. Још само да температуре буду одговарајуће да тај полен могу да искористе. Толико за сада. Корона и ограничено кретање ће ме приморати да осмислим како спремити пчеле које су ми 100 километара далеко од места становања. Поздрав.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #877 poslato: Mart 19, 2020, 08:19:58 »
Privremeno promeni mesto stanovanja. ;)

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #878 poslato: Mart 20, 2020, 10:27:56 »
Privremeno promeni mesto stanovanja. ;)


Врло радо бих то урадио. Но , како стоје ствари због обавеза на послу тешко је предвидети да ли ћу уопште успети  да обиђем пчелињак. Не само сада већ и наредних недеља. Шта сам до сада урадио - урадио сам . За даље нека се саме сналазе. Тако се мора.
 Бог силу не воли али сила Бога не моли. Остаје ми да по мало пискарам по форуму и телефоном се информишем о стању на мом терену.

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #879 poslato: Mart 20, 2020, 13:57:20 »
Шта се бринеш? Ту је Саја.... А и телефон ради... Мало упутства и нема бриге.. Ова година је слична 99 кад је било бомбардовање, мислим на катастрофу која нас је задесила а за пчеле изузетна... Надајмо се да ће нас Бог погледати да година буде родна...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #880 poslato: Mart 22, 2020, 11:41:47 »
Нема ништа од Саје. Кошнице су у Плани и у селу крај Мораве у тазбини. Ни на једном ни на другом месту нема ко да их погледа. Телефон може да послужи али само за информације како је стање у окружењу код колега. Ја сам са обиласцима изгледа завршио док не прође ово лудило. Ево данас сам на послу иако је недеља. Поздрав свима који свраћају на ову тему. Ако ништа друго сада ћемо бар чешће бити на форуму.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #881 poslato: Mart 30, 2020, 12:02:04 »



Искористих протекли викенд док се још може путовати да скокнем до пчелињака. Ујутру , пре поласка сам свратио до видиковачке пијаце. Испред тезги са медом редови. Корона вирус подигла потражњу. Цене онога што се продаје као мед различите. Има свега , шећерне водице по 550 динара па до меда од 800 - 1.100 динара. Народ купује и једно и друго.
На пчелињак сам стигао доста касно тек око поднева. Успут расцветало све па је било лепота јездити празним аутопутем. Изокола теписи мртве коприве прошарани маслачком , џанарика у прецетавању. Шљива је почела да отвара.
Отишао сам право на моравски пчелињак. Пчеле у пуном замаху. Све бруји од њиховог рада. Први утисак добар , све су на броју. Ипак приметно је да не раде све истим интезитетом. Време брзо пролази па нема времена за одмарање и уживање у посматрању њиховог рада.
Отврорио сам и прегледао све кошнице. Стање различито. Најјаче су са 7 - 8 рамова легла и заузимају од једног и по до два наставка. Већина је на 4 - 5 рамова легла. Има и оних које су заостале са по 2 - 3 рама али је то мали и занемарљив број. Биће помоћна друштва и њима првима следи замена матица.
Сутрадан у недељу сам одрадио плањански пчелињак. Поново трка са временом јер се до 3 сата мора бити у Београду. Стање слично као и на Морави али ипак за нијансу слабије. На овом пчелињаку сам од раније направио 3. двојна друштва тако што сам слабиће додао на јаке заједнице преко матичне решетке. У два су ликвидирале горњу матицу а трећа одлично ради са две матице . Оставио сам их тако стим што сам у прве две уклонио постављену матичну решетку.
Стање са храном различито. Има оних које су препуне али и промаје у неким друштвима. Нисам имао времена да им додајем рамове па сам свима  поделио по погачу. Како којој , некима целу а некима по пола. Иде поновно захлађење , легла је већ доста па ценим да им сада погача треба. Код мене због даљине неће бити сирупања. У наредне две недеље то им је све од мене.
Појилице сам опрао , очистио и поново поставио. У њима поприлично мртвих пчела. Ипак боље је са њима него без њих. На Морави сам замолио комшију да им сваког другог - трећег дана мења воду.
У принципу стање је такво. У начелу сам задовољан. За даље по потреби и могућностима. Ове године оба пчелињака остају вероватно ту где јесу. Ако се укаже прилика производна друштва бих пребацио у Радовање кад крене багрем. Ипак сумњам јер ће по свему судећи у то време бити потпуна забрана кретања а ја у радној обавези. Видећемо. Поздрав свима и време је већ да се каже - медно.


[size=78%] [/size]

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #882 poslato: April 10, 2020, 07:52:53 »
Оде Горан великом брзином за Плану правац пчелињак. План рада немам јер не знам шта ћу тачно да затекнем. План ће диктирати  време јер се моравски пчелињак мора одрадити данас док траје аусвајс а сутра на тенане онај у Плани иза куће. У понедељак , Боже здравља , право са пчелињака у Београд на посао. Другачије се не може. Добро је да сам и овај један дан украо. Поздрав свима , добро здравље и медно.

Van mreže Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 390
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #883 poslato: April 13, 2020, 17:23:58 »


Горане, кад будеш стигао напиши нам како је стање на пчелињацима и какву си стратегију применио за наредни период.

другарски поздрав
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #884 poslato: April 14, 2020, 10:50:52 »



Горане, кад будеш стигао напиши нам како је стање на пчелињацима и какву си стратегију применио за наредни период.

другарски поздрав


Успео сам за викенд да прегледам све кошнице. Стање солидно. Има баш добрих , већина средњих и пар комада слабијих. Ове слабе сам преспајао јер не желим да мучим ни њих ни себе. Нека саме изаберу матицу која им више одговара. То ће ионако и овако бити помоћна друштва.
Моравски пчелињак сам одлучио да оставим тамо где јесте. Следећом приликом ћу уједначити друштва и тако их припремити за багрем. И крај Мораве има багрема мада то не може бити онај прве класе.
Плањански пчелињак планирам да при следећем одласку , око првог маја , уједначим и производна друштва пребацим за Радовање. Наравно ако то буде могло да се изведе јер сам овде стално у радној обавези и тешко ми је да се организујем. Помоћна друштва ће ићи на Мораву.
Све је условно но урадиће се. Ове године нема нигде сељења а за ројеве ћемо видети. Вероватно ћу ројеве радити само за своје потребе. Њих би дражао у Плани одмах иза куће.