Košnice Voja > Rodna Voja

Nacrti delova

<< < (50/51) > >>

Branislav Grabovac:
1 nastavak RV - kolika mu je povrsina saca u dm2?

Драшко Стокић:


Podnjaca je zavrsena

Link 3D modela: https://a360.co/3oXUxee

 :-*

Драшко Стокић:


Hvatac Polena zavrsen  8)

Link 3D modela: https://a360.co/3oXUxee

Milan D. Saric:
Нисам нигде видео тему која се односи на преградну даску, па рек'о да овде питам да ли је неко користи и како је прави?

Dragan Šošić:
Код нас је то обичан пластични правоугаоник. Подразумевам да мислиш на усправне преграде јер може бити и водоравна...али и она може бити правоугаоник (или квадрат, ако је РВ кошница), ако се користи матична решетка са летом, када се успоставља двојно друштво.

Имам око 120 преградних од лесонита (тачније имао сам толико, па даш овом, даш оном и смањи се број). Те лесонитне преграде су рађене пре више од 3 деценије, само што је тада било јако доброг лесонита. Рађене су са ушкама које се ослањају на належућу површину за ушке рамова и то им је још једно слабо место: често се одвали та ушка (због тих ушки, израда је пуно тежа).

Сада их радим од пластике и она има предности у односу на лесонит. Са таквом преградом је могуће радити када се сужава друштво, када се преграђују оплодњаци у једном наставку. Када је то једноставна, правоугаона преграда чија дужина одговара унутрашњој мери наставка, нису потребни шлицеви. Тиме је она вишенаменска јер може бити 2 или 3 оплодњака у сваком наставку и може се користити за сужавање друштва са изабраним бројем рамова (што није могуће ако је дужа и убацује се кроз урезе на зиду наставка).

Предност пластичних преграда је трајност и издржљивост. Не криве се због влаге, ако покисну ништа им се не дешава и слично. Самим тим, лакше се чувају када нису у употреби. Још једна важна предност је што их пчеле не могу прогристи и да дође до губитка матица или препуњавања једног одељка, а напуштања другог (чиме се и легло напушта). Ако би се посматрали ти могући губици, то оправдава уложено, ако је поуздано.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju