Pčelinji proizvodi > Propolis
problemi u pripremanju alkoholnog rastvora propolisa
Boris Salaj:
Nakon što sam po receptu 200g propolisa pomešao sa 0,5l 96% alkohola i nakon više od dve nedelje dobivenu otopinu procedio kroz filter papir dobio sam bistru otopinu( Napominjem da je moguće da je propolisa možda bilo i više i da sam se preračunao). Nakon nekog vremena preimetio sam da u otopini ima neka struktura koja je mogla samo nastati u otopini jer je posuda bila hermetički zatvorena i nije bila otvarana. Ponovnim filtriranjem u filteru je zaostala materija koja liči na suvi ostatak propolisa...
O čemu se ovde radi? ima li bar neka pretpostavka?
Nenad Tucakov:
Moja ideja je da si preterao sa koncentracijom, pa dolazi do ponovnog izdvajanja propolisa iz tinkture, zbog prezasićenosti.
Prof. Dr Mića Mladenović i doc. Dr Sladjan Rašić u knjizi "Pčelarenje" navode primene tinktura propolisa koncentracije izmedju 1 i 10%. Čak i koncentracije preko 8% mogu izazvati lokalne netolerancije.
Ne znam kolike je zapremine 200g propolisa, ali ovakav odnos "miriši" na 40%, što je svakako prejaka koncentracija.
Ne ulazim u plus/minus zbog specifičnih težina itd, itd...
sljivic b miljko:
--- Citat: Boris Salaj Novembar 14, 2016, 19:07:55 ---Nakon što sam po receptu 200g propolisa pomešao sa 0,5l 96% alkohola i nakon više od dve nedelje dobivenu otopinu procedio kroz filter papir dobio sam bistru otopinu( Napominjem da je moguće da je propolisa možda bilo i više i da sam se preračunao). Nakon nekog vremena preimetio sam da u otopini ima neka struktura koja je mogla samo nastati u otopini jer je posuda bila hermetički zatvorena i nije bila otvarana. Ponovnim filtriranjem u filteru je zaostala materija koja liči na suvi ostatak propolisa...
O čemu se ovde radi? ima li bar neka pretpostavka?
--- Kraj citata ---
Ovde moram da se malo uključim. Obično se meša 300grama propolisa sa 800ml alkohola 96% a po završenom rastvaranju se dodaje 200 ml destilovane vode i povremeno meša ( mućka ) još nekoliko dana. Posle toga se cedi. Ovo je važno jer 96% alkohol najbolje rastvara ali ako se ne doda voda on ostaje tako jak da može da pravi opekotine. Rastvaranjem sa vodom % alkohola se dosta smanjuje i bude negde oko 75% pa mislim da bi trebalo umesto 200 dodati 250 ml vode ali to prilagoditi flašama,
Što se procenta tiče propolis ulazi u smešu sa alkoholom i to je u slučaju odnosa 200gr i o,5l procentualno 40% medjutim nije to sve ušlo u rastvor jer mnogo ostalo kao nerastvoreni deo propolisa, Rastvor propolisa se obično kreće oko 3% a recimo i maksimalno 10 mada teško. Ako za neke potrebe potreban propolis rastvor jačeg procenta onda se vrši uparavanje odnosno grejanje. Grejanjem isparava alkohol i ostaje rastvor ječeg %.
Konkretno u ovom slučaju sa slike mislim da se rastvorilo još nešto iz propolisa. Treba dobro pogledati a na slici je nejasno.
Još da kažem nešto o boji iako to mi se čini da nigde ne piše i niko o tome ne priča a za kupce je jako važno. Boja rastvora propolisa zavisi od starosti propolisa. Svež propolis je kvalitetniji ali za kupce nepoverljiviji jer nema tamnu boju. Zato kod rastvaranja u količinu proplisa treba staviti i jedan deo starog sastruganog od košnica na kojima je stajao godinama. To će dati izuzetno tamnu boju.
Boris Salaj:
"Obično se meša 300grama propolisa sa 800ml alkohola 96%"
tu sam znači omašio za 50 ml alkohola (100g: 250ml)...
"mislim da se rastvorilo još nešto iz propolisa"...nisam siguran da ovo razumem. Meni se nešto "stvorilo" niotkuda u rastvoru dobijenog rastvaranjem propolisa sa slike...
ima li neki dostupan način za proveru koncentracije propolisa u otopini i formula za izračunavanje koliko razrediti ako je otopina prejaka?
sljivic b miljko:
--- Citat: Boris Salaj Novembar 14, 2016, 21:24:30 ---"Obično se meša 300grama propolisa sa 800ml alkohola 96%"
tu sam znači omašio za 50 ml alkohola (100g: 250ml)...
"mislim da se rastvorilo još nešto iz propolisa"...nisam siguran da ovo razumem. Meni se nešto "stvorilo" niotkuda u rastvoru dobijenog rastvaranjem propolisa sa slike
--- Kraj citata ---
Sa slike vidim da ovde ima mnogo voska, ovo nije čist proplis. A ja mislim da je tu bilo još neko strano telo. Možda ostaci pogače, možda neka boja ili nešto slično što se rastvorilo u alkoholu. Ovaj odnos podrazumeva da bude čist propolis a meni se čini da je ovo strugano sa satonoša gde preovladjuju tanki zaperci voska.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju