Alati i oprema za pčelarenje > DB (Dadan-Blat)
Ograničavanje matice pred pašu u DB košnici
Milutin Dukić:
Da li je neko radio ograničavanje matice na DB košnici 15ak dana pred pašu tako što podigne 3 rama legla gore u duplo medište, a dole matici ostavi 4-5 ramova za zaleganje ?
Da li bi se tako bolje iskoristila bagremova paša i ostale tihe paše na stacionaru?
Pozdrav iz Kraljeva.
Vojo Brstina:
То се не може назвати ограничавање матице.
Ако се у плодишту остави простор за 5 ДБ рамова легла плус рамови за мед и полен то није ограничавање посебно ако се још у медоште подигне неколико рамова легла.
На пет ДБ рамова који у средишњем делу кошнице буду са преко 90% легла стане око 40.000 легла плус легло у медишту то је тада огромно легло.
Најбоље матице кажу да залежу до 2.000 јаја на дан пута 21 дан = 42.000 а ми у овом случају имамо легла око 50.000.
То се не може назвати ограничавање него још и проширењем легла ако то легло из плодишта додатно подижемо у медиште.
Такође и у ЛР плодишту чија је запремина око 67.000 радиличких ћелија пчеле не могу без великог уноса нектара да изблокирају матицу и обзиром да матица има простора за залегање преко 2.500 јаја на дан не може се назвати ограничавање матице. 2.500 пута 21 дан =52.500.
То омогућава ЛР плодиште и то је огромна количина легла.
У оба случаја матице су неограничене.
Поздрав драгим пријатељима...
Milutin Dukić:
Znači maksimalno treba matici obezbediti 42000 ćelija za zaleganje, a to je oko 5 DB ramova i ograničiti maticu na 15 dana pred glavnu pašu na 3 rama legla (+ ram meda i perge ?).
Cini mi se da ste kod RV savetovali da se društvo razvija do 15 ramova legla a onda ograniči na prvi nastavak, to je oko 67000 ćelija legla ?
Miroslav Jovanović:
Једини начин да ограничиш матицу у дб кошници је вертикална преграда која има матичну решету а у самом багреми мрежом. Три рама је превише. Два са леглом један са медом и две сатне основе. То је у ствари систем као у полошци. У том случају део плодишта од седам рамова постаје медиште и има капацитет за преко двадесет килограма меда.
zoran drpljanin:
Pitanje je za DB kosnicu, ali toliko legla je po meni puno i otici ces u pogresnom pravcu, dobices previse legla koje treba hraniti i u slucaju losijeg vremena u toku pase, ostaces bez meda. Ja Polosku razvijam do 15 dana pred pasu i tada je ogranicavam na pet ramova i svo zatvoreno leglo ostavljam u medisnom delu. Sto se RV kosnice tice, razviti je do bagrema na tih 15 ramova legla je umetnost i po meni neminovno je tera u rojevi nagon. Vojo je uvek govorio o 12 ramova legla i tada je ograniciti na jedan nastavak.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju