Alati i oprema za pčelarenje > DB (Dadan-Blat)

Ograničavanje matice pred pašu u DB košnici

<< < (3/4) > >>

zoran drpljanin:
Potpisujem majkane, za tih 20 kg po kosnici. Obzirom na klimu, pasne uslove i upotrebu pesticida.

Milutin Dukić:
Kolega je delio plodište sa mrežom 15 dana pred bagrem, zato su i pravile matičnjake.

Ja imam dve DB10 od prošle godine i nemam još izgrađeno medišno saće.

Planirao sam da iznad plodišta ograničenog na 4 rama(1 meda+3 legla) podignem ostale ramove sa leglom u dva polumedišta a između postavim po dve polumedišne satne osnove filovano.

Posle bagrema vrcam, u medište vratim samo polunastavke. Posle dolazi tiha paša i tako ostavljam do 1. avgusta.

Od 1. avgusta proširujem plodište sa 3 rama koja sam izvadio pre da se zaležu zimske pčele i podmećem polumedište ispod.

Onda ide tretman protiv varoe i dohrana.

To bi u globalu bio plan, sad zavisi od godine kakva bude.

Ima li to smisla i treba li nešto promeniti ?

Pozdrav.

zoran drpljanin:
Ne znam za DB, ali pravilna upotreba mrezaste pregrade kaze sledece. Suzavanje i ogranicenje matice ide 15 dana pre pocetka pase i to  MR  a u danu kada pasa krene se umesto MR postavlja zicana pregrada. Svo vreme do pase pcele iskljucivo kroz MR imaju komunikaciju sa maticom a postavljanjem zicane pregrade se ta komunikacija prekida ali se u prostoru sa maticom , otvara novo leto kroz koje sve izletnice izadju i vrate se u mediste i nemaju vise dodira sa maticom, kod nje ostanu samo mlade pcele i leglo. Ovim postupkom se pre svega sprecava rojenje, stara pcela nema matice, niti mogucnost povlacenja maticnjaka a matica nema stare pcele koje bi povela u roj. A utice i na povecanje prinosa.

Plodiste od cetiri rama , je malo da bi matica normalno funkcionisala, moze da prestane sa zaleganjem. Minimum 5 Db ramova kao plodiste i na svakih 10 - 15  dana posle pase podici ram sa najstarijim leglom u mediste a kod matice ubaciti prazan. Cim se pasa zavrsi med izvrca, zicana mreza se sklanja i daje se matici prostor za zaleganje ili ostavljas MR ali radis prebacivanje ramova sa leglom kako sam opisao Ali opet kazem, mislim da DB jednostavno nije za ovaj nacin pcelarenja.

Milutin Dukić:
Da li matica zaleže svih 5DB do ivice (i onaj medni kada  potrose med) ?

Miroslav Jovanović:

--- Citat: Milutin Dukić  Februar 11, 2019, 18:58:42 ---Da li matica zaleže svih 5DB do ivice (i onaj medni kada  potrose med) ?

--- Kraj citata ---
sve zavisi od matice. Ipak nikada neće zaleći svih pet ramova. Razlog je što je ostala bez izletnica a i ne provodi dugo vremena u toj formaciji. Čim se završi bagrem i izvrca med vraćaš na staro a kasnije razrojiš ili spremaš za neku drugu pašu....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju