Autor Tema: Matica iz rojevog matičnjaka  (Pročitano 35202 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Matica iz rojevog matičnjaka
« Odgovor #45 poslato: Januar 30, 2023, 16:49:35 »
Прво и битно питање је у колики се простор поставља рој? То би могло утицати да се рој изроји...

Друга битна ствар је што нисте човеку рекли како касније појачати друштво пчелама и леглом а да буде безбедно (можда јесте неко написао али нисам то видео) јер то носи одређену неизвесност. Може се рећи и ризик али баш и не мора :)... (rizik (ital. risico, fr. risique) rizikovati (fr. risiquer))...

А трећа примедба је да је тај посао  у начелу једноставан и ја то називам „лопатањем“... :)

Е, с обзиром да сте мало поплашили човека :), да мало ублажим тај страх. Неће се тући придодате пчеле са леглом из друге кошнице, са пчелама друштва из ројевог нагона у моменту успостављања роја. Моја искуства су таква да никада нисам запазио да се сукобљавају пчеле збирног роја (рој успостављен из више друштава, са пчелама и леглом). Подразумевам да ту већ није матица...

Пчеле не оштећују матичњак јер је и матичњак легло. Оно што може бити неповољно је тренутак излегања матичњака – ако се придодају пчеле из друштва које има матицу, брзо излежена млада матица може бити у опасности (о овоме сам писао у неким темама, колико се сећам). Ако се ставља рам са више матичњака, треба тежити да су матичњаци различите старости. Поред оглашавања младе матице (и одзива друге, што може довести до одласка дела пчела из роја са једном од матица у одређеним условима), постоји помоћни млађи матичњак који би надокнадио губитак прве матице (ако се деси да је придодате пчеле убију услед пребрзог излегања) или губитка матице при неком од многобројних излетања вишеструког спаривања.

На крају постоји и неки помоћни матичњак на најмлађем леглу, који ће пчеле свакако започети...ако има таквог легла.

Гледати ако је могуће да ројеви матичњаци буду мало даље од лета и на погодном месту (наравно ако је могуће) јер одвојак роја може запасти у мањинско стање пчела према леглу и матичњаци могу да буду у неповољном положају (не мора пропасти матица али због неповољости околине за последњих више сати боравка у матичњаку може, бити „незрела“ матица, која лепо изгледа али има неку фалинку).

Верујем да Душан Т. зна како ће радити па да не образлажем поступак успостављања збирног роја...јер ту и нема пуно тога да се образлаже за посао који, као што рекох има одлике „лопатања“.

Најбитније је да се у роју налази знатно више пчела у односу на легло (да би пчеле могле да одрже легло)...е то би била „рентабилност“ (nlat. rentabilitas) односно исплативост или корисност поступка...у супротном, може пропасти део легла у случају захлађења или доћи до појаве кречог легла.

А сам поступак је једноставан иако делује да је сложен, по ранијим порукама и упозорењима (са све ризицима и рентабилностима)...мада и ту има ситница које су од користи...

Наравно, слажем се са Војом (и то сам увек говорио када се прави рој) да је најбоље ројеве однети даље од пчелињака. Може се рој-нуклеус правити и на пчелињаку, али се води рачуна о поступку који би обезбедио да у роју остане довољно пчела у односу на легло.


ПС

Може се пренети ројеви нагон и на придодате пчеле...а додате пчеле у том смислу могу да праве проблем ако се све то нагура у мали простор – што значи да би у одговарајућем простору највероватније све било у реду (у условим када се не користе пчеле друштва у ројевом нагону, опасност да се рој изроји је занемарљива).

Пчеле из роја примају друге пчеле радије него пчеле друштва које није у ројевом нагону. Ако се погледа стање друштва у ројевом нагону, оно потпуно престаје са радом (осим код изузетака где је ројеви нагон повезан са неким недостаком матице), али се на изашлом роју може уочити много пчела са поленом на ножицама...ја сам „убеђен“ да су оне из других друштава и да их је привукао јак фромонски утицај роја...да не говорим о томе да у неком (наравно, не и сваком) прихваћеном (смештеном) роју „одједном“ нестане и више од пола пчела...није баш одједном него се то сутрадан примети...

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Matica iz rojevog matičnjaka
« Odgovor #46 poslato: Januar 30, 2023, 16:51:59 »
Poštovanje Vojo, hvala na iscrpnom odgovoru. Da li je jedini rizik taj da može doći do toga se novoformirani roj izroji?  Tj zanima me da li bi se pčele tukle ili da li bi možda dodate pčele oštetile matičnjak. Naravno ako zanemarimo rentabilnost.

Vezano za mogućnost da se roj izroji ponovo, kada  se to okvirno dešava?  Posle nekog vremena od kada matica pronese ili matica zalaže maticnjake odmah nakon sparivanja?
Izvinite ako možda pitam gluposti.



Izvinjavam se sto ponovo pišem poruku, sad sam tek shvatio da ste napisali "matičnjacima", u množini. Tj ako sam dobro razumeo svakom roju biste dodali 2 maticnjaka, pa bi zato moglo da dodje do rojenja. Jesam u pravu?

Ja sam mislio samo 1 matičnjak da dodam pa sam zato postavio pitanje kakvo sam postavio u prethodnoj poruci.

На питања сам углавном одговорио али се односило на поруке пре ове две, последње. Поновићу: пчеле не оштећују матичњак јер он спада у легло. Придодате пчеле могу убити младу матицу јер још памте мирис своје и како време одмиче, та опасност се смањује (ми убацујемо матичњак у оплодњак којем треба још око један дан до излегања).

Придодате пчеле (пчеле и легло из више друштава) се не сукобљавају ако се рам спушта до постојећих (повећана опасност од сукоба је истресање пчела али и то је умањена опасност јер су већ смештене прве пчеле ван своје кошнице и прилагођавају се том стању). Међутим, ми по навици мало испрскамо обе стране рама који се додаје распрскивачем који прави најситније капи (није скупо то помоћно средство, али је корисно).

Што се тиче могућности да се рој поново изроји, то се дешава у приближно кратком времену и то у почетку успостављања роја а може бити последица премалог простора (вероватно са утицајем температуре на понашање роја) и матицама исте старости које се излежу и оглашавају (тиме се друштво обавештава да је обезбеђено матицом ако део пчела оде са другом матицом). Ако нема одговора оглашавању матице, неће се ослабити рој одласком дела пчела.

Како време одмиче (у питању су дани, а не сати а могу бити и сати ако је простор смештаја мало већи и не прави се гужва) рој се понаша као безматак и губи све одлике ројевог стања (не тежи ројењу а тежи томе да се матица спари).

Друга порука разматра број матичњака у одвојку. Може их бити више од једног (по мени је то и добро) али да буду различите старости (један најстарији а остали прилично млађи...овде се пази јер је процена старости затворених матичњака тежа).

Додати само један матичњак је неизвеснија по питању матице и каже, боље је ако има јо неки млађи а ако нема онда да има најмлађег легла да пчеле одгаје још неки матичњак.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dušan Tanaskovic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 39
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ljubovija
Odg: Matica iz rojevog matičnjaka
« Odgovor #47 poslato: Januar 30, 2023, 17:45:14 »
Hvala puno na opširnom odgovoru. Da li postoji neka granica posle koje zatvoreno leglo ne može da se prehlade, ili da do toga teže dolazi. Na primer 2-3 dana pred izleganje? Uzmimo u obzir da bih odlično utoplio košnicu

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Matica iz rojevog matičnjaka
« Odgovor #48 poslato: Januar 30, 2023, 18:13:55 »
Хвала исто и вама...а одговор је тежи за разматрање него сам рад о којем је реч.

Легло „трпи“ код промена температуре на различите начине: при високом температурама се раније излеже (и то је повољније него када је јако хладно) а при израженом паду температуре део легла одлаже излегање (ред величина је да могу бити и дани у питању, а не сати). Које су последице код пчела, не знам али знам да код матица није добро да матичњак буде у нешто хладнијим условима. Сходно томе, убеђен сам да и пчелама баш не прија када „цвокоћу“ у ћелији гнезда :).

Затворено легло нешто лакше одржавају јер и то легло производи неку топлоту...али ту треба бити опрезан да се не схвати буквално – легло увек захтева топлоту за опстанак и квалитет.

Изводити шпекулације колико дана треба да би легло било заштићено није добро. Телесни развој траје до последњих сати излегања и зиме се не треба бавити, него тежити да има довољно пчела које би одржале легло у најбољим условима.

Не знам шта сматрате утопљавањем кошнице...то је неугодна радња... и лети и зими...па "утопљавање" које нама тако изгледа, може нанети и штете.



ПС

Иначе, имао сам још на почетку пчеларења искуство са таквим излегањем ван кошнице. Унео сам рам са леглом и пчелама у кућу да бих матицама придодао пчеле (у недоба – у 2 сата ноћу...а матице сам купио од пола један...то раде само ненормални типови као што сам ја али је „ситуешн“  :) била таква ).

Пчеле су се разишле по кући а легло је остало незаштићено. Сутрадан тек када сам стигао са посла сам вратио рам у кошницу и младе пчеле су се излегале.

Да не говорим о трутовском леглу, када сам извадио грађевњак на којем су се неки трутови излегали. Хтео сам да проверим колико има варое али се окупило неко друштво и рам је остао у кући. Када сам дошао са посла, кућа је била пуна трутова...данима сам их купио по ћошковима куће  :) .

Али ове анегдоте (неке са примесама мог „лудила“ :) ) треба прочитати и одмах заборавити – са леглом се не поступа тако да се гледа колико може издржати, него се гледа да има пчела да то легло одрже.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dušan Tanaskovic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 39
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ljubovija
Odg: Matica iz rojevog matičnjaka
« Odgovor #49 poslato: Januar 30, 2023, 21:14:27 »
Hvala na odgovoru, jasno sve. Zamišljam punu sobu trutova, pola mog komšiluka bi palo u nesvest kad bi videli tako nešto  ;D

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Matica iz rojevog matičnjaka
« Odgovor #50 poslato: Januar 31, 2023, 17:42:34 »
Добро нам дошао драги пријатељу Шоле!

Радујем се што те поново видим на овом нашем слободарском, пчеларском форуму!

Велики поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.