Alati i oprema za pčelarenje > DB (Dadan-Blat)

Pčelarenje DB košnicom

<< < (24/24)

Dragan Šošić:
Друштво је вероватно вршило тиху смену матице (или је твојом непажњом матица оштећена или убијена). Матицу немој тражити, јер је теже наћи младу матицу која се брзо креће, а уз то нема легла (обично је матица у простору легла – мада не увек).

Лепо изврцај мед и прати хоће ли матица пронети. Можеш врцати и мед из плодишта који је вишак и да тиме не угрозиш друштво (да не остане гладно). Довољно је да оствиш мед у венцима на којима очекујеш легло.

Након дан два, можеш убацити рам младог легла из неког друштва да се увериш има ли матице (што млађе легло). Ово радиш када завршиш скидање меда или сада одмах (због грабежи коју је могуће изазвати када се мед узима из кошнице).


ПС

Иначе, углавном је погрешно тражити матицу када нема легла. Ту или нема матице или је млада матица која може бити тог момента ван, на спаривању и доноси се често погрешан закључак да нема матице. Потом пчелар купи матицу и баци паре јер млада матица се спари и пронесе. Осим бачених пара, ту је и узалудан рад и велика могућност да се изазове грабеж.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju