Alati i oprema za pčelarenje > DB (Dadan-Blat)

Pčelarenje DB košnicom

<< < (2/24) > >>

Milic Vukic:

--- Citat ---Vojko Aleksic
Umetnite citat
Čini mi se da je u pitanju DB 12.
--- Kraj citata ---

Tačno u pitanju je DB - 12 original. Najveći problem kod nje što je zaista teška za utovar i istovar (i sama košnica je teža od drugih tipova). zato je sve više pčelara koji se opredeljuju za DB - 10 ili LR sa produbljenim plodištem, kako  više volite.

Inače na osnovu iskustva koje ja imam. Ako se na vreme proširi prostor u košnici za smeštaj nektara i zaposle mlade pčele na izgradnji saća i nezi legla do rojevog nagona u principu ne dolazi. Kad krene ozbiljan unos preovlada nagon za sakupljanje nektara  o rojenju nema brige, pod uslovom da uvek ima dovoljno prostora u košnici. Ako se okiša pa pčele lenjstvuju u košnici onda očekujte probleme sa rojevim nagonom.

A iskreno u rojev nagon uglavnom ulaze dobra društva, sirotinja se ne roji, ali sirotinja i ne donosi med, nego jaka društva. Vrhunski majstori drže društva na ivici noža, odnosno toliko jaka društva da samo još malo fali pa da odu u rojev nagon. Takva društva donose maksimalne prinose.

Uveren sam da pojavi rojevog nagona pogoduje i neravnoteža u količini mladih pčela hraniteljica i količine otvorenog legla. Ako hraniteljice nisu dovoljno zaposlene na nezi legla već lenstvuju eto uslova za rojenje u svakoj košnici pa i u DB. Drugo je pitanje što se u nekim tipovima taj problem lakše rešava nego u DB.

pozzz.

Ivica Kuzmanovic:
Gospodine Milicu,

Ako zelim da mi DB12 udje u rojevi nagon, radi dobijanja kvalitetnih maticnjaka, a da to bude pre bagremove pase. Sta da radim?
Mozda da prebacim ramove u DB10, da prihranjujem vecom kolicinom sirupa ili nesto trece, ili jos nesto trece? Kakve su sanse da to uspe?

Hvala i srdacan pozdrav,

Milic Vukic:
Obično se desi kad želiš da uđe u rojev nagon, ono baš tad ne ide tako lako.

Ipak, dobro rešenje je kad je suziš na 8 - 10 ramova ili još bolje prebaciš u manju košnicu ili nukleus, šta imaš. Važno je da forsiraš hranom da bi matica što više zalegla. Kad joj postanje previše tesno skoro sigurno će krenuti sa izgradnjom rojevih matičnjaka. Proprati je pa kad matičnjaci dozre, iskoristi ih što više jer ćeš dobiti odlične matice.

Pozdrav.

Ivica Kuzmanovic:
Hvala Gosin Milicu,


pozzzzzzz

Milic Vukic:
Nema na čemu Ivice, tu smo da razmenjujemo iskustva. Ja se trudim da u okviru svoga znanja i iskustva dam predlog koji bih primenio ili primenjujem i u mom pčelinjaku, krajnje dobronamerno.
pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju