Košnice Voja > Eko Voja

Pčelarenje Eko Voja košnicama

(1/72) > >>

Vojo Brstina:
Pčelarenje Eko Voja košnicama je nešto  novo u svetu pčelarstva i obzirom da je to jedna od najmlađih košnica, veoma mali broj pčelara za sada radi sa njima.
Ovo je mesto gde mođemo da postavljamo pitanja i pišemo o iskustvima u radu sa Eko Voja košnicama.

Pozdrav svima......

trmciczdravko:
Poštovani Vojo. Pošto smo na samom početku druženja na ovom forumu, red bi bio da odatle i krenemo, znači od samog početka  u radu sa ovim tipom košnica.Obzirom da ja nameravam, zdravlje bože, za sa prvim lepim danima naselim 5 komada ovih košnica , svaka primedba, uput, ili sugestija ovde je dobro došla.

Vojo Brstina:

--- Citat: trmciczdravko  Decembar 13, 2010, 15:09:01 ---Poštovani Vojo. Pošto smo na samom početku druženja na ovom forumu, red bi bio da odatle i krenemo, znači od samog početka  u radu sa ovim tipom košnica.Obzirom da ja nameravam, zdravlje bože, za sa prvim lepim danima naselim 5 komada ovih košnica , svaka primedba, uput, ili sugestija ovde je dobro došla.

--- Kraj citata ---

Poštovani Zdravko, koliko ja znam Vi već imate RV košnice pa obzirom da su one kompatibilne sa EV košnicama mislim da bi bilo najbolje da u RV košnicama formirate nove rojeve za EV košnice.
Kada pčele izgrade saće u EV ramovima i matica zaleže leglo posle možete jedan nastavak sa pčelama, leglom i maticom ili novododatom maticom prenesete na pomoćni pčelinjak na udaljenosti oko 4-5 kilometara ili nešto više da se nebi vratile pčele izletnice u svoju košnicu na starom mestu to jest da se ne bi narušila struktura nove pčelinje zajednice.

To je jedna varijanta. A druga varijanta je naseljavanje EV košnica prirodnim ili paketnim rojem.
Naravno sa pčelinjaka udaljenog najmanje 4 kilometra.

Postoje naravno i druge varijante ali su ove navedene najpovoljnije.

Pozdrav svima.....
 

trmciczdravko:
Da Vojo, tako sam nešto i planirao, ali me interesuje da li i ko prodaje paketne rojeve, ili rojeve na RV ili EV ramovima, a da pri tom može da izda i urednu dokimentaciju o prodaji-račun.Znači bilo bi važno da je registrovani proizvođač, zbog daljnjeg postupka oko subvencija u 2011 (nadam se da će ih biti)

Vojo Brstina:

--- Citat: trmciczdravko  Decembar 13, 2010, 19:23:43 ---Da Vojo, tako sam nešto i planirao, ali me interesuje da li i ko prodaje paketne rojeve, ili rojeve na RV ili EV ramovima, a da pri tom može da izda i urednu dokimentaciju o prodaji-račun.Znači bilo bi važno da je registrovani proizvođač, zbog daljnjeg postupka oko subvencija u 2011 (nadam se da će ih biti)

--- Kraj citata ---
Ja još uvek nemam mogućnost da izdam predračun ali mislim da ću u narednom periodu pogledati šta se tu može učiniti.
Mislim da mogu potpisati ugovor o prodaji i overiti na sudu i koliko znam takvi ugovori su validni i na osnovu njih se može podići kredit.
To sam već radio prethodnih godina.

Pozdrav svima....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju