Alati i oprema za pčelarenje > DB (Dadan-Blat)

Dvomatično pčelarenje DB košnicom

(1/47) > >>

stevanovic sveto:
Kolega Esade, otvorio sam ovu temu da bih prezentovao način dvomatičnog pčelarenja koje primenjuje moj kolega Prokić Miroslav, pčelar iz Užica.

  Kako to radi kolega Miroslav


 Prokić se pčelarstvom bavi od 1955. godine, a dvomatično je počeo 1980. Pošto se njegov pčelinjak nalazi u Makovištu (3 do 4 km daleko od mene) na 950 m n.v. on je uvek imao problema da razvije društva na DB-12 sa jednom maticom. Onda je u nekom pčelaru pročitao nečiji način dvomatičnog pčelarenja sa DB-12. Pregradio je plodišne nastavke na pola i formirao dvomatična društva. Razvoj ovih društava bio je mnogo brži nego u DB sa jednom maticom, prinosi su mu se povećali, ali problem je bio kada nastupi bespašni period, a to je u Makovištu najčešće polovina jula. Tada je ostajao bez jedne matice skoro u svim košnicama. Razlog tome je, kako je on zaključio to što su mu pregradne daske imale zamrežen otvor tako da su pčele mogle da komuniciraju. Shvatio je da to ne valja pa je sve otvore zatvorio. Uspeh nije izostao. On sada nema problema sa nestajanjem matice iz jedne polovine, sem kada mu se greškom izroji jedna strana, ali i za to je našao leka.Posle skidanja medišta, negde krajem jula (to zavisi od godine) DB košnica je celina od dva posebna društva. Tada ih on priprema za zimu, obezbedi im dovoljne količine hrane, istretira protiv varoe. Od kako je promenio podnjače (imao je pune), a tu smo mu pomogli Živomir Gujaničić i ja (dizajnirali smo mu podnjaču sa mrežom za dvomatičnu DB košnicu), Prokić nema problema sa zimovanjem pčela. Zadnjih 5-6 godina nema zimskih niti bilo kojih uginuća pčela. U toku zime, kad god mu vremenski uslovi dozvoljavaju on prihranjuje pčele kristalisanim medom. Pošto mu je pčelinjak na velikoj n.v. tamo vegetacija kreće dosta kasno, ali već u martu ili početkom aprila cveta kukurek, dren (tamo ga ima mnogo), iva i džanarika (malo kasnije). Pošto izađu iz zime veoma jaka, a i zdrava njegova dvomatična društva se razvijaju veoma brzo. U drugoj polovini aprila počinju da cvetaju šljive i na toj paši mu se društva najbolje razvijaju. Ako su vremenski uslovi povoljni krajem aprila im dodaje medište. Prethodno sklanja poklopne daske (svaka polovina ima svoju) i namesto njih stavlja matične rešetke (svaka polovina ima svoju), dodaje medište, a iznad njega stavlja poklopne daske. Za početak ovo je dovoljno. Evo i nekoliko slika sa Prokićevog pčelinjaka. Pozdrav.

Milic Vukic:
    To je takozvani Cakićev metod dvomatičnog pčelarenja.
U uslovima gde je plodište trajno ograničeno na 6 DB ramova za jednu maticu, moraju se povremeno podizati po jedan do dva rama zatvorenog legla iznad matične rešetke a na njihovo mesto dodavati satne osnove ili prazne ramove, da bi sprečili rojev nagon. To je dobar metod za stacionarne uslove. Za seleće pčelarenje (ako nije mehanizovano) nije za preporuku zbog teškog utovara i istovara.
    Mada ko voli nek izvoli.
Pozdrav.
PS Jel ga Žiko nagovorio da ne zatvara žičane podnjače tokom cele godine.

stevanovic sveto:
Nije ga nagovorio. Miroslav ih drži zatvorene tokom cele godine. Zato ima mnogo varoe. Nešto ne mogu da postavim slike. Pokušaću drugi put. Pozdrav.

zivomir gujanicic:
  Никог ја не наговарам ни нашта већ само износим проверене научне чињенице а свак има довољно памети да их разуме и примени. Поздрав

Milic Vukic:
Žile,
nisam mislio ništa loše, naprotiv.
Svako iz najboljih namera procenjuje šta je za naše pčelice bolje i to primenjuje.
Da li je u pravu one mu odgovor daju na razne načine. Jedan je količina sakupljenog meda.
Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju