Alati i oprema za pčelarenje > DB (Dadan-Blat)
Dvomatično pčelarenje DB košnicom
Dragan Šošić:
Сигурнији принос по кошници, сигурност уобичајеног рада друштва услед губитка матице, смањена могућност ројења итд. Има пуно предности у односу на једноматично пчеларење. Снажно друштво, са сигурнијим зазимљавањем и презимљавањем врло јаког друштва (или и даље двоматичног - двојног друштва), а тиме и бољи почетак наредне године. Прављењем роја се не слаби сабирачка могућност друштва.
У сваком случају, боље је пчеларити двоматично, уз услов да је пчелар оспособљен да испрати све могућности оваквог начина пчеларења.
Srdjan Savic:
Hvala na odgovoru.
Pregradio sam jednu DB12 pa da probam, drugacije necu moci da znam.
Blagoje Rodic:
Dobar dan svima.
Pise da se ovde nije razgovaralo 90 dana.
Imam 80 drustava, pcelarim sa manjim uspehom 7 godina. Selim se po ravnici na bagrem i suncokret, po lipu idem na Frusku Goru (nasu planinu).
Pcelinjak mi je na platformama od 3x8 kosnica. Tu su DB 10 i LR, nadje se i po koji FR.
Razmisljam o dvomaticnoj formaciji sa 2 kom DB 10 sa zajednickim DB 10 polunastavcima, platforma mi je u jednom redu 8 kosnica sto znaci da bi bilo 4x2 DB10.
Svakako umesto 2 kom DB 10 bi moglo da se napravi u jednoj kutiji ( kao poloska) 3x8 ramova DB pa bi to onda bila tromaticna DB konfiguracija sa zajednickim medistem....ili ja fantaziram puno vec na pocetku.
Vidim na forumu da ste svi sa velikim dvomaticnim iskustvom, trebaju mi saveti.
Predrag Ivanković:
Teska kombinacija
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju