Alati i oprema za pčelarenje > DB (Dadan-Blat)

Dvomatično pčelarenje DB košnicom

<< < (2/47) > >>

Esad Jusić:
Pa, Sveto,
Bolan ne bio, što mi ne javi da si otvorio temu koja me zanima. Ja je slučajno pronađoh. Valjda je to zbog ove male zbrke povodom osvježavanja Foruma.
Pozdrav, hvala ti, svako dobro! A sad odoh na početak da čitam.

Esad Jusić:
Sveto,
Druže moj, još jednom ti hvala. Osvježio si me. Ja to isto imam, samo što mi je na jednoj strani 6, a na drugoj 5 ramova jer sam namjerno stavio deblju pregradu bez ikakvog otvore i mreže (mreža me je opalila po nosu u dva slučaja). Šta sam propustio? Morao sam napraviti dva pokretna uloška na podnjači za čišćenje iste (svaku posebno), ali sam žurio pa sam stavio standardnu podnjaču. Jer, ne možemo takve košnice dizati s podnjača kao ostale kad je potrebno. No, sada ću, pored toga, još nešto dodati.
Nastavi, molim te, i daj što više slika, a razveselila bi me posebno slika tog dede Prokića. Želim mu dug život.
Pozdrav, svako dobro!

Esad Jusić:

--- Citat: Milic Vukic  Oktobar 17, 2011, 20:26:38 ---    To je takozvani Cakićev metod dvomatičnog pčelarenja.
U uslovima gde je plodište trajno ograničeno na 6 DB ramova za jednu maticu, moraju se povremeno podizati po jedan do dva rama zatvorenog legla iznad matične rešetke a na njihovo mesto dodavati satne osnove ili prazne ramove, da bi sprečili rojev nagon. To je dobar metod za stacionarne uslove. Za seleće pčelarenje (ako nije mehanizovano) nije za preporuku zbog teškog utovara i istovara.
    Mada ko voli nek izvoli.
Pozdrav.
PS Jel ga Žiko nagovorio da ne zatvara žičane podnjače tokom cele godine.

--- Kraj citata ---

Pošteno govoreći, za Cakića nisam čuo. Pojasni ako ti nije teško. Potpuno si upravu što se tiče povremenog prevješavanja legla i opet je rojenje vrlo upitno, a da bi prevješavao, ako radiš polunastavcima, mora ih biti dva, a tu je problem naglih vremenskih promjena (bar kod mene) ili raditi nastavkom (probao sam oboje, pa i Đerzona primijenio jednom i opet se jedno izrojilo, a imale samo 2 matičnjaka). Super zimuju, odlično napreduju i brzo postaju "boliglava" (rojenje).
A vidio sam da si i ti otvorio sličnu temu, doduše ne dvomatično, ali jeste DB, a to mi je drago jer ti imaš šta reći, siguran sam u to. Odlično!
Neka nam Žileta, neka ljudi koji istražuju. Cijenim to i poštujem. A ne možemo svi dostići ono što želimo, badava su naše želje. Bar ja sam puno griješio i u tome bih se sa svakim potakmičio (ne krijem), a ko voli likovati nad tuđim zlom, eto mu, samo neka se upita šta je s njim (ne odnosi se ni na koga na Forumu jer takve ovdje nisam još susreo).
Pozdrav, svako dobro!

stevanovic sveto:
Kolega Esade, Na prvoj slici je deda Prokić iz "mlađih dana" (od pre 5 do 6 godina), a na zadnjoj je od prošle godine. Nije se mnogo promenio, malo mu se više beli kosa. U sledećoj poruci ću postaviti sliku podnjače za dvomatično, kakvu Prokić koristi. Ne znam ni da li će mi otići ove slike što sam ih postavio.

Dodavanje medišta

Medišta se dodaju u drugoj polovini aprila, najkasnije početkom maja (u zavisnosti od vremena cvetanja voća), obe strane su skoro pune. Prokić sklanja poklopne daske i na svaku stranu postavlja matične rešetke (slika mat. resetke 001). Iznad stavlja jedan polunastavak. Nakon 5 do 6 dana on stavlja i drugi polunastavak, sa obe strane odozdo vadi po 2 do 3 najstarija rama sa leglom (pokriveno), stavlja ih kroz dva polumedišta u sredini (prethodno pripremi mesto za njih), a na njihovo mesto dole u plodište stavlja satne osnove, naizmenično. To je vreme cvetanja jabuka, tada ima maslačka, divlje trešnje, kruške... Iznad dva plunastavka stavljaju se poklopne daske. Kad pčele počnu da pune male ramove, Prokić razmiče velike ramove, to jest, stavlja ih na krajeve. Kada počne cvetanje malina (to je kod njega krajem maja, dodaje i treći nastavak, a ponekad i četvrti, ako ima. Ovo je kad je godina dobra. Retko kada da nema puna dva medišta. Nadam se da vam je jasno kako to Miroslav radi.

Ovo su slike od prošle godine, sem prve. Prokić na svom pčelinjaku ima 30-tak dvomatičnih DB-12, od toga 10 DB-14. Ima i 4 DB-10, ali nije zadovoljan njihovim prinosom. Donesu mu samo jedan LR nastavak meda. Desetke mu služe da pojačava dvomatična društva u aprilu, to jest, da izjednačava strane kod onih koje su se neravnomerno razvijale na početku sezone. Toliko za ovaj put. Pozdrav.

PS Slika mat. rešetka 001 ja sa mog pčelinjaka, i ja imam nekoliko DB-12 dvomatičnih. U njima još nemam starog saća.

zoran vrhovski:
Dali je tim naizmeničnim ubacivanjem osnova u plodište rešio rojevni nagon,ili ga je samo odgodio.Dali radi još nešto kako bi reducirao rojenje,ipak se radi o manjim plodištima?

pozdrav svima

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju