Alati i oprema za pčelarenje > DB (Dadan-Blat)

DB NUKLEUS

<< < (4/4)

Vojko Aleksic:

--- Citat: Dušan Živković  Mart 02, 2012, 18:50:23 ---Ponovio bih pitanje ako ima nekoga sa iskustvom: koliko nukleusa u jednom telu je optimalno imati sa obzirom na uzajamno grejanje, oplodnju matica, tj njihov povratak sa oplodnje, koja debljina zida izmedju unutrasnjosti nukleusa....

Pozdrav iz Valjeva....

--- Kraj citata ---

Dušane, moje iskustvo je da su najbolji šestoramni i petoramni nukleusi. Sve sa manjim brojem ramova su za mene oplodnjaci.

Jedne godine uzimio sam trodelni oplodnjak LR u svakoj pregradi sa po 3 rama i novom maticom. Sve su prezimele, ali su i sva društva dobila nozemu. Isto mi je iskustvo i sa petoramnim i šestoramnim nukleusima Farar, ali se tu nozema javlja u 60 do 70 %, pa sam i od tih nukleusa odustao sa uzimljavanjem. Verovatno mala količina pčela ne može da uspostavi potrebnu mikro klimu, mada ne vidim neku uzročno posledičnu vezu izmođu nozeme i mikroklime.

Uzimljavam samo petoramne i šestoramne nukleuse DB i LR.

Uzimljeni trodelni oplodnjak LR je na fotografiji u sredini. Otvori leta su napred, levo i desno.

Pozdrav.

Aleksandar Boskovic:
Eo jedan jeftini nukleus od stirodura 2cm debljine.Izuzetno pogodan za seljenje,premjestanje i lak za izradu.

Aleksandar Boskovic:
0va slika.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju