Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja
Organsko pčelarenje RV košnicom
Stankovic Miodrag:
Sad ono najteze – zdravstveni aspekt organske poljoprivrede (kazem poljoprivreda a ne pcelarstvo da bih malo bolje predstavio celu stvar). OVO JE SAMO MOJE RAZMISLJANJE KOJE ME JE NAVELO NA OVAKAV NACIN BAVLJENJA PCELARSTVOM.
Svi se u svojim razgovorima slazemo da je organska hrana “zdravija” nego klasicna I pri tom optuzimo pesticide, herbicide I ostalu hemiju I lekove savremenog sveta. Medjutim kako se neko razboli odmah se to menja I cuje se – da se bavio sportom, zdravo hranio nije pusio ili pio. Odmah zatim slede primeri ljudi koji su pili, pusili I drogirali se (Mik Dzeger koji je cak I rekao da nije problem u drogiranju vec u kvalitetu droge Smajli) pa su ziveli vrlo dugo I srecno (narocito uz pice I veselje…). Sta je istina a sta samo mit I urbane legende to moramo sami da odlucimo.
Sam pojam organske poljoprivrede je novijeg datuma – ima tome jedno 30-35 godina da se koristi u tom obliku I kontekstu. Sam pojam podrazumeva bavljenje poljoprivredom bez koriscenja vestacki proizvedenih pomagla – djubriva, sredstava za zastitu bilja kao I nekoriscenje GMO useva. Medjutim sam pojam organske poljoprivrede prerasta u pojam organski proizvedene hrane pa proizvodi organske poljoprivrede da bi prerasli u organski proizvedenu hranu ne mogu se podvrgavati cesto I uglavnom klasicnim postupcima prerade hrane - tu se misli na koriscenje jonizujuceg zracenja, upotrebu raznih konzervansa I dodataka hrani (najpribliznije famozni E natpisi) I jos nekim stvarima.
Zakoni mnogih zemalja prepoznaju termine “organska poljoprivreda” I “organski proizvedena hrana” I izdvajaju ih u posebne kategorije proizvoda – medjutim ne daju neke reference zasto je to tako. To se prepusta drugim organizacijama koje se bave organskom hranom koje naznacavaju njenu glavnu prednost kao zdraviju hranu koja imam svoj uticaj na dobrobit ljudskog zdravlja kao I dobrobit zivotinja. Ako pokusamo da saznamo na osnovu kojih je to istrazivanja dokazivo nailazimo na problem – sve sto nadjemo ne nosi oznaku zvanicnog ili se sa strane zvanicnih institucija omalovazava (iako istrazivanja vrse eminentni strucnjaci) ili se jednostavno prelazi preko toga a cesto se I krije od ociju javnosti. U vecini slucajeva se u raspravama medju obicnim svetom to svrstava u “teorije zavere” I opravdava jednostavnim pitanjem – kome koristi to da se krije – lek protiv raka ili elektricni automobile.
Ovde cu da napravim malu digresiju I da pitam: kome je odgovaralo da barel nafte kosta 100-150 dolara duzi niz godina a sada je normalno da kosta 45-55 dolara uz konstataciju da proizvodna cena za Ruse iznosi 3-4 dolara a za zapad 13-15 dolara I da ce to potrajati.
Da se vratimo temi – ako zelimo da saznamo koja to istrazivanja potkrepljuju teoriju da je organski proizvedena hrana bolja za ljude – necu da kazem zdravija – vec bolja za poboljsanje zdravlja ljudi moramo da krenemo malo u istoriju. Tu lezi prvo iznenadjenje je da glavno saznanje o uticaju raznih dodataka hrani I nacin njene proizvodnje pocinje mnogo ranije nego sto mislimo a gde drugde nego u USA. Pocinje negde pred kraj 19 veka I prelazi u dvadeseti. Tada se nije mnogo raspravljalo o vestackim djubrivima kao I herbicidima I pesticidima I upotrebi antibiotika u poljoprivredi vec pre svega o dodacima hrani I njenoj preradi (sama upotreba “savremene agrotehnike” nije bila nesto narocito razvijena).
Predvodnik te politike je bio Harvey Washington Wiley rukovodioc americkog biroa za hemiju I poljoprivredu koji je negde oko 1902 pokrenuo studiju da utvrdi stetnost dodataka u ishrani (neka vas ne zavara godina – isti problem iste ili jos gore supstance I danas haraju) da bi projekat bio gotov 1906 a zatim usvojen uz teske opstrukcije same vlade (bar pojedinih clanova). Kazu da je dobrim delom rad poceo zbog pritiska mlekara da se ukine konkurencija koja je proizvodila jeftine “mlecne” proizvode koji nisu videli nikakvu kravu (razni namazi sirevi napici itd) ali je preraslo u osudu dodataka hrani pa I zasladjivaca, izbeljivaca brasna itd. Normalno kao I uvek kada se stvar otme iz kontrole onih koji zaradjuju na tome celu stvar prate skandali I Wiley dobija “kontrolora” da bi sam biro bio rasformiran na dva ogranka – jedan za hemiju drugi za hranu I lekove – danasnja FDA koja kaze da su svi ti dodaci sigurni ali u eto odgvorajucoj dozi I stvar krece sadasnjim tokom. U celu pricu se ukljucuje I americko udruzenje lekara cime se zatvara krug. Wiley pise negde 1926 autobiografiju koja jedno vreme posle II rata I nije mogla da se nadje u bibliotekama. Ako se pogleda zvanicni sajt FDA vidi se da se Wiley spominje ali ne I gde zavrsava. Wiley 1911 tuzi Coca Colu zbog toga sto ne navodi kofein u deklaraciji ali gubi spor I 1912 daje ostavku na funkcije I pise autobiografiju kao sto sam rekao.
Ovo su prvi pokusaju da se zasladjivaci, belo brasno kao I dodaci ishrani stave na crnu listu ali neuspesno. Isto je I sa duvanom. Znaci sve ovo mozete naci na internetu I na engleskom I na srpskom ali treba citati.
FDA – sta reci… Zbir dobrog I katastrofalnog. Nema hrane lekova veterinarskih I ljudskih kao I pesticide I herbicida koji nisu prosli kroz njene “ruke”. Sta je bitno u organskoj poljoprivredi – znaci put od spasioca do pogrebnika vodi preko FDA – DDT npr – poceo da se koristi negde 1943 pa onda ukinut od strane iste FDA – usput odneo populacije pcela na mnogim mestima (Kina npr – normalno ne cela pa sada ljudi rucno oprasuju kruske u tim delovima) . O pronalazacu DDT I Nobelovoj nagradi pa do izbacivanja DDT iz koriscenja kratki tekst sa internet:
First synthesized in 1874, DDT's insecticidal action was discovered by the Swiss chemist Paul Hermann Müller in 1939. It was then used in the second half of World War II to control malaria and typhus among civilians and troops. After the war, DDT was made available for use as an agricultural insecticide and its production and use duly increased.[3] Müller was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine "for his discovery of the high efficiency of DDT as a contact poison against several arthropods" in 1948.[4]
In 1962, the book Silent Spring by American biologist Rachel Carson was published. It catalogued the environmental impacts of indiscriminate DDTspraying in the United States and questioned the logic of releasing large amounts of chemicals into the environment without a sufficient understanding of their effects on ecology or human health. The book claimed that DDT and other pesticides had been shown to cause cancer and that their agricultural use was a threat to wildlife, particularly birds. Its publication was a seminal event for the environmental movement and resulted in a large public outcry that eventually led, in 1972, to a ban on the agricultural use of DDT in the United States.[5] A worldwide ban on its agricultural use was later formalised under the Stockholm Convention, but its limited use in disease vector control continues to this day and remains controversial,[6][7] because of its effectiveness in reducing deaths due to malaria, countered by environmental and health concerns.
Da ne bude bez izvora… Sad vec dolazimo do upotrebe I zasto je lose koristiti pesticide I herbicide u poljoprivredi. Normalno ovakvih istrazivanja koja su savim relevantna nema za npr Monsanto herbicide ali ni za DDT nije ih bilo 1950-te npr. Za njih imamo samo slike uzasa iz Argentine https://www.youtube.com/watch?v=MyQdHMQQqMI kao I jednu presudu u korist poljoprivrednika koji se otrovao Monsantovom hemijom – prvi izvor koji sam nasao ako se nekom ne svidja moze da nadje I zvanicne izvestaje http://thecontrail.com/forum/topics/monsanto-found-guilty-of-chemical-poisoning-in-france?page=1&commentId=4744723%3AComment%3A417199&x=1#4744723Comment417199
Ukoliko zelite da saznate posledice po spiranje svih herbicida I pesticide u zemljiste nije problem ima toga koliko hocete samo je pitanje da li zelite da prihvatite relevantne price ili ne. Ovde uopste ne mislim na chemtrails-e npr vec samo na ono sto je dokazano kao istinito.
Zasto je ovo ovako – vide se posledice ali se prelazi preko toga do tacke kad postane toliko ocigledno da se ne moze izbeci povlacenje te supstance – pa primer je pilula za “dan posle” – ima isti aktivan sastojak koji se nalazi kod zabranjenog hormona rasta za goveda – samo sto je u takvoj koncentraciji da bi zena morala da pojede oko 260 kg tako tretirane govedine da bi imala isti unos kao kad popije jednu tu tabletu ali je hormone rasta za goveda zabranjen ali za zene nije.
Mozemo nabrajati do sutra ali poenta je u tome da imate hiljade naucnih istrazivanja koja dokazuju stetnost savremene hemije u upotrebi u poljoprivredi ali ni jednu studiju koja dokazuje da je hrana gajena bez te hemije zdravija – zvanicnu studiju. Zato moramo opet u proslost sa pocetka ovog veka. Zanimljivo je da je Wiley bio Nemac a da I jos par ljudi koje cu spomenuti ovde poticu sa istog podneblja.
Stankovic Miodrag:
Dalje…
Mozda bi mnogi rekli – o cemu ovaj prica o stvarimo iz proslog veka? Tacno bi to bilo da se ne nastavlja isti scenario I danas. Primer je upotreba neonikotinoida koji se nalaze na udaru ali ne bas jasnom. Zasto? Pa zato sto sui h odredjene agencije promovisale I odobrile da bi posle niza godina dosli do zakljucka das u stetni. E sad tu se ne kze das u bas stetni za ljudsko zdravlje jer ako se to kaze onda mnogi ljudi koji su oboleli u tom period (ako kazu das u stetni po zdravlje morace reci I koje bolesti izazivaju cime stvaraju znacajnu grupu ostecenih) mogu da tuze drzave zato sto su njihove sluzbe to odobravale. Normalno to koriste proizvodjaci koji vode sudske sporove I to polako ide.
Slicna je sudbina GMO da tu ne pricamo mnogo. Takodje I glifosati (u sprezi sa GMO) pa antibiotic I tako redom. Sve su to stvari koje nam kazu (ako zelimo da vidimo) – pesticide I herbicidi nanose dosta zla . Da li to moze da se spreci. Pa ako se koriste kako treba I kad treba rizik se svodi na minimalu za coveka ali ostaje sav rizik za zemljiste I zivi svet.
Moram ovde da postavim jedno pitanje a svako nek razmisli: zasto se na Havajima (svi znamo da je to raj na zemlji za turiste) nalaze ogledne farme za sve kompanije koje se bave GMO? Mozda ce pogled na globus (mnogo jasnije) nego na kartu dati odgovor – moje licno misljenje je sigurnost.
Organska poljoprivreda ako je primenjujemo na ispravan nacin se ne bavi mnogo biljem (kao osnovom). Zabranjen je GMO, preferiraju se lokalne vrste prilagodjene klimi I uslovima a glavna stvar kod organske poljoprivrede je zemljiste koje je glavni izvor svega. Znaci glavnina posla se sastoji da se zemljiste poboljsa jer onda ce I biljke moci da se izbore sa ostalim stvarima – a zatim kroz biljke I zivotinje (pa I pcele). Zato se I djibrenje ogranicava I zabranjuju vestacka djubriva. Ovde moram reci nesto sto smo ucili jos u osnovnim skolama ali zaboravili: biljke iz zemljista uzimaju mnogo manje od 5% onoga sto im treba a ostatak je vazduh – sve ostalo same sintetisu. Ovde su vrlo vazni mikroelementi kojih u zemljistu ima sve manje. Jedan od glavnih razloga za to je upotreba io to preterana vestackih djubriva, pesticide I herbicida spaljivanje zetvenih ostataka kao I izmrzavanje povrsinskog sloja zemljista kroz duboku obradu koja takodje dovodi sve korisne mikroorganizme na dubinu gde oni nemaju sta da traze.
Za nas pcelare ovo sve znaci prilicno. Znamo kako deluje prskanje u cvetu, pocev od uljane repice preko voca pa maline itd. Ostaje se bez izletnica a pitanje je sta se nalazi u kosnicama posle tih prvih pasa. Sreca je sto to ostaje u plodistima ili se vrca pa cuva za zimsku prihranu ali jedan deo zavrsi uglavnom na pijacama. Koji je tu udeo sve te hemije (kroz nectar I polen) je pitanje jer ko otkupljuje taj med – niko. Ako se jos poslusa receptura poznatih prof. da se drze antibiotici kao preventive (nevidjena glupost – ko razume shvatice ako ne shvati nek pita lekare kakvo je njihovo misljenje oko uzimanja antibiotika kao preventive) onda je jasno kakav koktel se moze naci na pijacama. Kad se dodje do bagrema stvar je prilicno jasna – za sad bagem jos ne prskaju (ko zna – proglasili su ga korovom – a on daje najtrajnije drvo I odlican med uz to je I lekovit ali ko ce kupiti ivericu ako ima mnogo kvalitetnog bagremovog drveta?) I on moze jednostavno biti deklarisan kao organski da nije plodista ko zna koliko tretirano I cime – iako se moze sa prilicnom sigurnoscu verovati u kvalitet bagremovog meda na samom izvoru – kasnija prerada je problematicna.
Livada nije problematicna toliko ali je I najfalsifikovanija zbog nemogucnosti da se postigne unificiranost osobina meda. Medjutim prava planinska livada po svojim karakteristikama je najbolji I najkvalitetniji med (neko ne samo moje misljenje) I to se za pravi livadski med vidi I kod cene u maloprodaji.
Suncokret iako monoflorni med (kao I bagrem) ima mnogo manju cenu a glavni razlog po meni je kvalitet jer potice iz sasvim industrijske biljke koja prolazi sve faze agrotehnike uz znacajan unos polena.
Kad se sve ovo pogleda ispada da najlosiji med ostavljamo pcelama za zimovanje I to uz tretiranje preparatima koji slabo deluju uz kosnice koje ne omogucavaju najbolji raspored hrane I klubeta odnose mnogo pcelinjih zajednica tokom zime. Kao sto u organskoj poljoprivredi akcenat treba dati na poboljsanje kvaliteta zemljista tako I u pcelarstvu, po meni, akcenat treba da je na kvalitetnoj hrani koja predstavlja osnov zdravlja svake zajednice a zatim na pravilnoj postavci pcelinjeg stanista da bi se ta hrana pravilno uskladistila I iskoristila.
Kad je ovo gore u pitanju duboki a uski ramovi to omogucavaju uz pravu velicinu a RV po meni sa svojom konstrukcijom predstavlja kompromis izmedju potreba pcelinje zajednice I napora koje treba uciniti da bi se njome upravljalo.
Ovde necu pricati o domacim zivotinjama I brizi za njihovo zdravlje jer tek to predstavlja katastrofu koja pocinje sa GMO hranom I uopste hranom u koju se stavljaju razna sredstva koja izazivaju zavisnost kod pilica npr pa ona stalno jedu – cesto umiru od srcanog udara bas zbog toga onda se samelju I zatim ponovo daju na licu mesta u svezem stanju za ishranu. Svako a narocito ljudi koji su na selu ili imaju pristup pilicima hranjenim na koncentratu mogu za usporedbu da odu u rodic ili maxi I kupe njihovu piletinu – videce da je pile hranjeno koncentratom daleko bolje na izgledu I ukusu nego to iz megamarketa – a odraslo na kokcidiostaticima I koncentratu - to pile na selu. Tek pile koje trckara po dvoristu predstavlja zdravu gozbu ali ako nam neko ponudi “domace pile” a vidimo u Maxiju piletinu za dvesta dinara sta mislite koje se kupuje…
Jos malo pa cu napisati misljenje svih koji bi da koriste organsku hranu.
Stankovic Miodrag:
Znaci sad o misljenju SVIH – ali bas svih – koji su spremni da kupuju I konzumiraju organski proizvedenu hranu – to misljenje se moze jednostavno definisati kroz jednu rec – ZDRAVLJE I to ne samo kao uslov za zdraviji zivot vec I kao LEK – ovaj drugi deo je kod veceg dela ljudi koji konzumiraju organski proizvedenu hranu – ipak ne veruju svi da je hrana u isto vreme I lek.
Prvi deo je za sve koji konzumiraju organski proizvedenu hranu potpuno jasan I nedvosmislen – osnov zdravog zivota je hrana bez pesticide I herbicida dok je drugi deo malo diskutabilan – to da je hrana I lek – ali kao I kod ovog prvog misljenja se razlikuju kod drugog mnogo vise. Ja sam sklon da verujem I u jedno I drugo – iako smatram da dobra preventiva nicime ne moze da se zameni. Sta kaze nauka o ovome – ovde mislim bas na medicinu.
American Cancer Society http://www.cancer.org/healthy/index kaze sledece za prevenciju – nema duvana, hranite se zdravo I zivite zdravo uz vezbanje, klonite se preteranog suncanja I radite skrininge.
American Institute for Cancer Research http://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/# daje slicnu listu prevencije.
I drugi borci protiv raka daju takodje iste predloge I sugestije I iznose procente koji pokazuju koliko hrana I zdrav zivot uticu na pojavu raka. E sad da kazem zasto ovo predstavljanje I sa ovom bolescu – pa zato sto se na ovom polju najvise lome koplja oko zdrave hrane I bolesti. Medjutim kada se pokrene razgovor u strucnim krugovima oko ove bolesti lekari kazu da nema dokumentovanih slucajeva izlecenja koriscenjem zdrave (organski proizvedene hrane) I da je to nemoguce ali svuda kazu da je najveci rizik ako se pusi, hrani nezdravo I zivi bez vezbanja – po ovima ovde spomenutim samo desetak posto raka je genetskog porekla (verujem da ce se ta brojka uskoro promeniti I vec se menja do stave da je dobijanje raka samo pitanje srece) a to nisu nadrilecnici vec najznacajnije USA institucije po pitanju istrazivanja raka I lecenju.
Kad su u pitanju ostale bolesti to se vrlo malo istrazuje I spominje – jednostavno je u ljudskoj prirodi da kod laksih oblika bolesti popiju neke tablete nego da se zamajavaju promenom nacina zivota.
Posto ja nisam strucnjak po tom pitanju moje misljenje je zasnovano na citanju I jednih I drugih misljenja kao I neposredna zapazanja I primeri u mom licnom okruzenju tako da sam posle dosta vremena jednostavno odlucio da stav koji kaze da je organski proizvedena hrana uslov za dobro zdravlje I lek u isto vreme ispravan. Mogu da dam samo kratak pregled osnovne literature I ljudi jer iznosenje njihovog misljenja I strucnih analiza nije svrsishodno – jednostavno to je kao I upozorenje na kutiji cigareta – postoji ali ga niko ne zarezuje (sto se ovoga tice upozorenje nigde nije donelo rezultat ali je u Australiji npr (zenina sestra je tamo) umesto upozorenja se stavljaju slike najgorih slucajeva raka – izgleda katastrofalno http://www.tobaccoinaustralia.org.au/11-10-tobacco-display-as-advertising1 malo nize dole na strani I to donosi rezultate u smanjenju prodaje).
Navescu par ljudi I ideja (svakako ne sve jer je preopsirno a I ja sam potrosio par godina da dodjem do ovog misljenja tj da se opredelim za njega) koje su mi dale osnov da krenem ovim putem.
Max Gerson – nemacki (opet …) doctor koji je jos izmedju dva rata krenuo da koristi organski proizvedenu hranu prvo za lecenje migrena (da bi izlecio sebe) pa zatim za tuberkulozu (tada neizlecivu) a onda rak. Preselio se u USA I nastavio sa radom a kada se posle II rata dohvatio raka krecu sudjenja zabrane I na kraju zatvor pa smrt. Cerka mu je nastavila rad u Meksiku a krecu otvaranja klinika I u drugim delovima sveta. Ko zeli da cita ima na internet dovoljno materijala sa sve slucajevima I kontra misljenjima.
Cela prica oko B17 – cak je fascinantnije kako je osporavano – ne ulazeci u diskusiju da li deluje ili ne a zatim jos jedan nemac – Ryke Geerd Herman – osnivac nove nemacke medicine – koja ima malo veze sa zdravom ishranom ali pokazuje put alternative – doctor koji krece novim pravcem, zatim kad postigne rezultate (ovo je vrlo vazan preduslov za sledece korake jer bez postignutih rezultata zasto bi ikome smetao) slede osporavanja sudski procesi zatvor I u ovom slucaju sa srecnim zavrsetkom – coveku je na kraju dozvoljeno da se bavi istom jer je dokazano korisna.
Ovde se moraju spomenuti I istrazivanja o vitaminima – odlican link http://www.doctorsresearch.com/articles4.html a u okviru ovoga moram reci jedno ime Royal Lee koji je vrlo davno napisao mnogo o vitaminima (nemojte citati samo tekstove Ivone Zivkovic – ona ih je prepisala od negde…) – potrazite I na drugim mestima o njemu – takodje je prosao ceo proces do sudjenja I osude… Ako vec o tome razmisljate podsetite se jedne cinjenice – skorbut koji je uzeo milione zivota a onda kada je dokazano da se leci limetom (to su uzeli zbog velike kolicine C vitamina) trebalo je zbog otpora medicinske struke da prodje 40 godina dok nije postao obavezan deo britanskih brodskih zaliha.
Moram reci I o par sopstvenih iskustava – npr moj otac – svakog proleca odlazili su u selo a vracali se oktobra meseca od kad je postao pensioner. Svaki povratak I boravak preko zime je pretstavljao pogorsanje njegovog stanja – demencija kao I multipla skleroza plus dva srcana udara. Odvozio sam ih u selo u losem stanju vracao kad su bili u najboljem – cak se I demencija ublazavala. Zadnji odlazak pre cetri godine bio je vrlo tezak – tada ni mene nije prepoznavao – kod povratka me je prepoznavao kao I mog nalmladjeg sina sto je bilo pravo cudo. Zatim sledi odlazak kod lekara I ostanak 4 dana u bolnici zbog kontrole posle koje vise nije ustao do smrti. Onda ja – Nes kafa automatski izaziva ozbiljne problem sa stomakom kao I konzervirana hrana narocito npr Zlatiborac kulen – za te dve stvari odradio vrlo neprijatna istrazivanja. Jabukovo sirce ali pravo I med potpuno anuliraju problem ali ne I kupovno jabukovo sirce u kombinaciji sa medom. Zatim jabukovo sirce primenjeno za masazu nogu sa venama donosi instant olaksanje – ko ima vene zna za bol koji nastaje kad ujutro iz lezeceg polozaja stanemo uspravno – to nestaje posle samo par masaza.
Necu vise da navodim jer je I ovo dovoljno literature za neko istrazivanje – sve vodi na razne strane za one koji malo ceprkaju. Ono sto je bitno je sledece – kada pricamo o organskoj hrani svako ko je koristi prevashodno je koristi zbog poboljsanja zdravlja a ne iz nekog drugog razloga.
Stankovic Miodrag:
Moram da dodam jos jedno nemacko ime: Otto Heinrich Warburg koji je dobitnik Nobelove nagrade. Njegova teorija o nastanku raka je jednostavna - kiselost celije i nedovoljno kiseonika uzrokuju sve vrste raka tj to je cinioc koji je povezan sa svim slucajevima celija raka.
Sad kad se malo to iscita i kad se vidi sta "zakiseljuje" celije i coveka ali i svih drugih zivotinja ispada da su to: beli secer - jedan od najgorih supstanci (rastvor belog secera ima pH oko 2,7) belo brasno, meso, dodaci konzervisanoj hrani a vrlo bitno i antibiotici. Medjutim ovde vredi reci da cak i oni koji smatraju da je organska hrana i prevencija i lek ne beze od antibiotika vec smatraju da je odlican lek. Medjutim nasumicno uzimanje kao i uzimanje iz prevencije ga pretvara u suprotnost. Zato je i upotreba antibiotika kod lecenja zivotinja problematicna narocito ako se daje preventivno - dalja distribucija ka ljudima je neminovna i stetna.
Ako prihvatimo ove cinjenice onda mozemo povezati stetnost secera i prema pcelama normalno u dozama koje su preterane (ovde ce Voja da me popljuje) jer je i pcela zivi organizam a to sto moze da zimuje samo na seceru - pa ako ima nesto polena i nektara pri razvoju zimske pcela a nije zatrovana pesticidima herbicidima i varoom onda sigurno moze - medjutim mislim da secer i nju pogadja ako se sklope sve kockice - negativne...
Ako se pogleda sta smanjuje kiselost - biljke, proso, limun i slicni plodovi (nema veze sto je kiseo po ukusu - u telu postaje alkalan) a kad smo kod pcela - ipak se time bavimo - med koji ima i druge funkcije i predstavlja idealnu hranu za mozak i jetru u nocnim satima (ako se ujutro osecate kao prebijeni, imate mucnine i glavobolje - to je zbog nedostatka kombinacije secera koji se skladisti u jetri i sluzi za ishranu mozga u toku nocnih sati - idealan je med i vocni seceri - ne moze beli secer) - nema veze sto je i on kombinacija secera.
Zato kad se pogleda kako se predstavlja uticaj hrane na zdravlje - oni koji kazu da je hrana vrlo bitna otprilike imaju zajednicki stav i tacku "susreta" pa kako ko voli ...
U svakom slucaju kada ubacite sve pesticide i herbicide kao i antibiotike taj sklad se gubi i ne vredi vise - normalno uz savremene sisteme prerade hrane ...
Moje misljenje o ovom pitanju a izlozicu i svoj stav oko organskog pcelarenja ...
Vojo Brstina:
Miodraže prijatelju, samo piši, treba da razmenjujemo iskustva i znanja.
Za mene su život pčela i višegodišnja pčelareva iskustva u praktičnom radu svetinja. Pčele samo treba pokušati razumeti i po nekad im po potrebi pomoći . Pozdrav svima..
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju