Dimni top Vita DM,je pravi promasaj ako se koristi Vijin lek protiv varoe,vrlo brzo se zacepi,uz to brener je veoma loseg kvaliteta ,kupio sam dva komada i oba su se zapalila,jednom umalo nisam izazvao pozar na pcelinjaku.
Ako vas interesuje kako se pravi uopste dimni top i u cemu je razlika izmedju svih njih Veoma lako cu vam pojasniti.
Prosto , svi znamo da kad na vrucu ringlu od sporeta kanemo kap ili dve ili tri sta se desi.ISPARI UZ CVRCANJE ILI POBJEGNE SA RINGLE.
Sad je samo potrebno da se ta vrelina ringle postavi tako da se moze na nju sipati tecnost po zelji kad i koliko.
cev se zatvori(fi 15 do 20 mm) sa jedne strane, a sa druge strane se dovedu dve cevi(fi 6 mm )
jedna cev se savije do sprica ili mazalice i kroz nju ide sredstvo koje se dozira.
Tu nastaje problem,....prvo u kolicini tecnosti koja se aplicira
....drugo u temperaturi koja ceka ispred brenera i na koju se ta ista tecnost aplicira
....trece je najvaznije a to je mjesto ili zapremina ugrejane cevi i mogucnost da se ta ista tecnost sagori i pod pritiskom koji se stvara prilikom sagorevanja izbaci preko druge cevi u kosnicu(ova cev moze da bude i fi 10 mm)
.....cetvrto je brzina kojom stize tecnost a ona je isto bitna jer baciti na vatru 1 ili 2 ili 5 kapi u jednom momentu nije isto.
prvo i cetvrto je bitno samo zbog tacnog odredjivanja kolicine sredstva koje mora da se sagori i ubaci u kosnicu.Svi smo videli da uz pomoc sprica i sarafa mozemo da polako i kap po kap istiskujemo tecnost i to se koristi u topu.ako polako zavrces saraf tacno mozes da cujes kako cvrci kap po kap.Takav nacin nam omogucuje tacnu dozu a i sigurno sagorevanje cele tecnosti.
Kod drugih dozatora koji se koriste za ubacivanje tecnost sve se ubaci odjednom cela kolicina i pri tome se od pritiska i kolicine naglo potjera u spiralu cela kolicina pa deo sagori a deo u tecnom stanju izadje na izlaznu cev a da ne pricam o dozi koja je totalno neprecizna.
Ono drugo je temperatura ako je mnogo velika onda se desava da sve skoro izleti ne stigne da se sagori a ako je mala onda ne ispari i ne sagori.
TRECE sto sam naveo je zapremina mjesta u kojem se sve to desava(dolazak kapi i odlazak isparenja.Ako je zapremina veca lakse ce se izvrsiti isparenje i kapi nece moci pobjeci nigdje nego ce da cvrce dok ne ispare.E sad to treba i zagrejati na tu temperaturu koja ce odraditi to isparavanje i to je to, ...sva mudrost,.....
E sad to mozete da proverite sa obicnom konzervom od piva koju cete zagrejati brenerom ili na ringli elektricnog sporeta kad je zagrejete sipajte kap po kap ili istresite komplet kolicinu doze naglo uz pomoc kasike ili slicno,...
Probajte sa obicnom vodom ili jestivim uljem,.....radi sigurnosti.
toliko,...
Pa cemo se cuti , a za prepravku svih topova koje imate a ne funkcionisu placate postarinu za slanje meni a i ja kad saljem vama i
ja vam to odradjujem besplatno( potrebno je ceo top da se posalje sa sve cevima i tim dozatorom)
Znaci stavljam spric i drugi cilindar i cevi iste sa starog topa ali drugacije,... bas kao na slikama, a koristim sve sa prvobitnog topa ali na drugaciji nacin.
telefon je 064 30 33 816 adresa je Spomenko Todorovic selo Gvozdac , 31 255 Rogacica, NAJBRZE JE BEX EKSPRES.