Košnice Voja

Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih => Bolesti pčela => Ostale vrste bolesti => Temu započeo: momamilosevic Januar 02, 2011, 19:00:25

Naslov: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: momamilosevic Januar 02, 2011, 19:00:25
   Ovu bolest prouzrokuje BACILLUS LARVAE,mikrob koji se razvija i množi kad postoje povoljni uslovi za njegov život.Kad tih uslova nestane,
pretvara se u sporu(okruglo telašce),otpornu prema toploti i drugim činiocima,sposobnu da klija i brzo se množi i posle više desetina godina,
samo kad dođe u odgovarajuće uslove.Larva se zaražava prva dva dana po piljenju iz jajeta(u najviše slučajeva prvih 24 časa).u periodu
masovnog hranjenja.Ali,bolest dolazi doizražaja,odnosno do uginuća zaražene larve tek trećeg dana po njenom poklapanju.Otuda se ta bolest
zove i trulež poklopljenog legla.Bacillus larvae ne samo da ubija larvu,već i čini da se ona raspadne,istruli i pretvori u gnojavu masu.Prvi znak
bolesti može se zapaziti posle nekoliko dana od uginuća.Poklopac ćelije sa uginulom larvom se ugne i postane masnoprljav.Na njemu se obično može naći i rupica nepravilnog oblika,koju pčele naprave,pokušavajući da izbace uginulu larvu.U početku se može naći samo nekoliko ćelija sa takvim znacima.Zatim se lagano i stalno taj broj povećava.Leglo postaje razbacano i prošarano.
   Kad se skine poklopac sa ćelije uginule larva,na donjoj strani ćelije naći će se ispružena mrtva larva.Izgleda kao da se sručila-stopila.
U početku je žućkasta ili prljavo bela.Zatim postaje sve zatvorenije boje,otvoreno mrka,zatvoreno mrka,pačak i crna.Uskoro posle uginuća,
leš larve postaje lepljiva i rastegljiva masa,iz koje se,kad se malo promeša čačkalicom ili palidrvcem mogu izvlačiti fini končići,dugi 5-7 cm.
Ostaci uginule larve se postepeno suše,zgušnjavaju i na posletku na donjoj strani ćelije ostaje vrlo tanka i kruta ljuspica,čvrsto prilepljena za zid i dno ćelije.Kad se ljuspica izvadi i na nju stavi nekoliko kapi vode,brzo se razmekša i ponovo postane rastegljiva i lepljiva.
   Poneka zaražena larva igine tek kad se preobrazi u lutku.Tada jezik mrtve lutke upire u gornji zid ćelije.
   Trula,lepljiva i rastegljiva masa uginule larve ima i svoj osobeni miris,koji podseća na miris stolarskog tutkala.
   Obolelo društvo,kad se ostavi samo sebi,nije u stanju da se oslobodi bolesti.Ono postepeno slabi i gubi sposobnost odbrane dok ne ugine ili ne bude opljačkano, i na taj način postane izvor za zaražavanje drugih društava.
   Ranije su obolela društva zajedno sa svojim gnezdom,a često i sa košnicom spaljivana da bi se sprečilo dalje širenje bolesti.Ta mera je
u mnogim zemljama i zakonom predviđena.U zemljama,u kojim zakon nije nalagao spaljivanje,društvo u kome se bolest blagovremeno otkrije najčešće je pregonjeno u čistu košnicu i na čiste satne osnove,dok je gnezdo sa leglom,medom i cvetnim praškom spaljivano.


Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Vojo Brstina Januar 03, 2011, 00:30:14
Za 17 godina mog pčelarenja nikada nisam upoznao američku trulež.

Pozdrav svima....
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: momamilosevic Januar 03, 2011, 09:17:48
Vojo,nisam ni ja,daleko joj lepa kuća.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Valon Mustafi Januar 07, 2011, 16:20:25
Američka trulež legla:

Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dragan Šošić Januar 27, 2011, 13:17:08
Po svim podacima koji su mi poznati, ATL (američka trulež legla) se teško može uočiti običnim pregledom u toku kasne jeseni i na samom početku zime. Jasni znaci pojave bolesti se mogu uočiti uglavnom leti. Kako ja zastupam stav da se procena stanja društva i daljeg toka prezimljavanja vrši i u zimskim uslovima (a to je novembar i decembar) ili i u zimskim mesecima ako je neophodno (januar ili februar), moram navesti da je najprihvatljivija kontrola  pri temperaturama blizu 0 °C. Tada se vidi kompletno stanje društva laganim odizanjem poklopne daske. Uznemiravanje društva je minimalno jer je tada klube zgusnuto i zahvata med koliko je to neophodno i tako se vidi visina mednog venca. Time se izbegava nepotrebno dodavanje pogače, ako je medni venac iznad klubeta zadovoljavajući ili se vrši procena kada dodati pogaču od kristalisanog meda (ili ako se mora šećerno mednu pogaču) društvima koja imaju manje hrane u tom delu. Potraga za simptomima bolesti (ATL) u navedenom periodu je proces pri kojem se mora detaljno i vrlo pažljivo pregledati svo zatečeno leglo. Rezultati pregleda neće biti značajni osim što se leglo može prehladiti. Čak i kada se u nekom društvo krajem leta pojave znaci bolesti, a relativno brzo dođe do smanjenja površina sa leglom ili prestanka odgajanja legla, dešava se da pčele dobro očiste saće i da se tragovi bolesti ne primete. Iako je bilo bolesnih ćelija sa leglom, ne mora značiti da će se bolest pojaviti naredne sezone. Tako da je neprimereno raditi neki posao koji je besmislen. Med iz društva u kojima je konstatovana pojava ATL nije nezdrav za ljudsku ishranu. ATL ne spada u zoonoze.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Vitomir Rajic Januar 27, 2011, 19:11:44
Proslog leta sam zbog ove bolesti morao spaliti pcelinjak, pa sad krecem izpocetka.Pcele su isle u pljacku pcelinjaka koji je propao usled ove bolesti i tako se zarazile.Posto su mere o sprecavanju sirenja zaraznih bolesti sprovedene po zakonu dobio sam nadoknadu u iznosu od 9500 dinara po kosnici.
Pre desetak dana predavanje o bolestima pcela je odrzala profesorka Nada Plavsa.Najveci deo se odnosio na americku kugu,i to kako se prenosi ,otkriva,i suzbija,
Novo sto sam saznao je to da se ATL moze otkriti i u sacu sa medom a ne samo u sacu sa leglom. uzorak se uzima na isti nacin kao i da je u pitajnu leglo.Postoje jos neke metode ali nasi instituti nemaju savremenu opremu za te postupke.U A merici velepcelari koriste pse koji prepoznaju specifican miris uginulih larvi usled ove bolesti.Posebno je naglaseno da se bolest neleci( antibiotici samo stvaraju laznu sliku da su pcele izlecene),
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Milic Vukic Januar 27, 2011, 21:34:46
Slažem se sa do sada izrečenim. Samo da naglasim. ATL najopasnija zarazna bolest kad su pčele u pitanju. Na moju veliku sreću ja je, za preko 30 godina mog pčelarskog staža, u svom pčelinjaku nisam imao. Ima tu i znanja i rada ali i sreće.

Dugo godina intezivno se bavim otkrivanjem i sprečavanjem širenja ATL u Užičkom kraju, pre svega kao član komisije za pčelinje bolesti i procenu štete, koju je formirala Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede RS.

Nisam vodio tačnu evidenciju, ali za zadnjh desetak godina otkrio sam blizu 200 društava zaraženih ATL u oko 30 pčelinjaka.Najčešće je to na poziv pčelara da mu nešto nije u redu sa pelama ali i namenskim pregledima. U pojedinim pčelinjacima ATL se pojavljivala ponovo posle godinu dve. Na moje zadovoljstvo u svim slučajevima bolest je sanirana i sprečeno njeno širenje. To je zaista težak i neprijatan posao.

Praksa je pokazala da je ATL na pčelinjake koji su zaraženi preneta uglavnom na tri načina:
1. Putem zaletanja (grabeži) pčela u susedne obolele pčelinjake čiji pčelar nije posvetio pažnju pravilnoj nezi svojih pčelica.
2. Kupovinom rojeva od pčelara koji su imali ili imaju ATL, pa pčele leče lekovitim sirupom sa oksitetraciklinima i sličnim lekovima. (tada vidljivih znakova bolesti nema ali bolest nije izlečena, kad prestaane dejstvo antibiotika bolest ponovo bukne)
3. Raznoraznim greškama pčelara.

Od oko 200 uzoraka koje sam uzeo iz košnica za koje sam posumljao da su obolela od ATL, za sve ovo vreme samo za jedan uzorak nije potvrđena ATL u Specijalističkom veterinarskom institu u Kraljvu.

Da budem iskren, malo je teže otkriti ATL u početnom stadijumu kad zahvaćen vrlo mali broj ćelija, kad nema promene boje legla niti ulegnutih i bušnih ćelija. Kad bolest uzme maha to uopšte nije neka veština. Najbitniji znak videli ste na filmiću.

Šaljm vam slike kako ja "lečim" pčelinja društva od ATL. To je jedini pravi i efikasan "lek" Velika neprijatnost ali nema druge. Pozdrav.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dragan Stantić Februar 01, 2011, 15:10:45
Miliću, imam jedno pitanje za vas,pošto vidim da imate ogromno iskustvo u pronalaženju ATL. Da li je moguća pojava ATL a da ne bude mirisa, pa makar u početnoj fazi. Ja nisam nikad uživo video ATL, ali otac mi je pričao da je jednom prilikom bio na jednom pčelinjaku, gde je bila jedna zaražena košnica ali da je to toliko smrdilo da se nije moglo prići košnici.
Pitam zato što mi se pretprošle godine pojavilo na pčelinjaku u dve košnice nešto što sa sigurnošću ne znam šta je, spolja liči na ATL, bilo je probušenih poklopaca, mrtve larve, zajednice slabe sve više, vidim da je nešto sa leglom ali nisam znao šta je, ali mirisa nema nikakvog, samo malo kod uginulih larvi, isto kao i kod uginulih pčela kad se nađu malo duže vremena u košnici, i to sam larvu morao prineti nosu da bi osetio.Kako mi se to događalo neposredno pred odlazak na  letovanje, a nisam verovao da se dobija naknada od države ako se pokaže da je ATL, nisam ni odneo uzorak u veterinarski institut, niti obavestio veterinarskog inspektora, nego smo pogušili pćele i zapalili kompletan sadržaj iz košnice. Ne kajem se što smo to uradili, jer te dve zajednice definitivno su bile bolesne, samo ne znam da li je možda bila ATL ili nešto drugo.

Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Milic Vukic Februar 01, 2011, 22:57:26
         Dragane, odmah da kažem da i struka a i ja iz prakse mogu da Vam kažem da je sporedan znak, neprijatan miris truleži odnosno miris na kuvani tutkalo, je ranije opisivan kao znak da je u pitanju ATL. U početnoj fazi bolesti to se apsolutno ne oseća i na osnovu mirisa možete steći pogrešan zaključak. U kasnijoj fazi miris se oseća ali ne tako intezivno. Ljudi sa osetljivim čulom mirisa osećaju a oni sa manje osetljivim ne. U fazi žešćeg raspadanja legla (masovna zaraza) zna da bude žestok neprjatan miris.
Osnovni znak prepoznavanja ATL je otezanje končića iz ćelije,(pogledaj video klip) kad se palidrvcetom pormeša sadržaj u ćeliji i povuče van ćelije, trula masa zna da se otegne 3-5 cm. Ako se to dogodi, makar to bila i jedna jedina ćelija ATL je 99,9%. To je moja praksa pokazala. Ako su larve uginule ali se sadržaj ne oteže, nije ATL nešto je drugo. Recimo kod krečnog legla takođe imate probušene poklopce kao kod ATL. Ako imate uginulu kukuljicu (skoro formirana pčela ali nije uspela da se izleže, najčešće je u pitanju žestok napad varoe, ali tada ima i drugih znakova (pojedine pčele bez krila i sl).
Siguran sam da si dobro postupio što si zapalio kompletan sadržaj to je pravi put sprečavanja širenja zaraze.

       Još jedna važna stvar košnica u kojoj je boravilo društvo zaraženo ATL, ako je dobra, mora se dobro dezinfikovati da bi se u nju moglo naseliti novo društvo. Ako je stara i loša bolje i nju zapaliti. Razlog dezinfekcije - otpornost spora ATL
 (o tome možete naći u svakoj ozbiljnijoj pčelarskoj knjizi).
Ako treba neko pojašnjenje slobodno pitaj. Pozdrav
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dušan Sušić Februar 27, 2011, 21:36:41
Imao sm priliku videti ATL na svom pcelinjaku kad je otac tek poceo pcelariti (3-4 godina). U tom trenutku smo imali oko 30 drusava. Kod vrcanja meda smo naisli na prepoznatljive simptome ali otac nije nista znao o tome. Posto mu je bilo cudno to sta se desava sledeceg dana je nasao knjigu bolesti pcela pa je procitao i ustanovio sta je napravio . Naime isti dan je sve okvire pomesao i dao pcelama na ciscenje i tako rasirio bolest po pcelinjaku. tTada smo ostali bez dvadesetak drustava. Lecio ih je antibioticima i prao kosnice u kausticnoj sodi.Neke je morao i spaliti.. Uglavnom iz neznanja i brzopletosti je napravio kobnu gresku. Od tada nisam imao susreta sa tom opakom bolesti
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 01, 2011, 22:59:53
Volio bih se ne uključiti u ovu temu, ali trebam i moram i zbog drugih i zbog sebe. Prošle godine borio sam se s ATL-om (ja je skraćeno tako zovem: Američka Trulež Legla). Bože sačuvaj. Na kraju dođeš do toga da ne smiješ uzeti okvir iz jedne košnice za drugu ili radi bilo kakve druge manipulacije, a o mjerama predostrožnosti, higijene, dezinfekcije, papirologije... da i ne govorim. Gospodin Naum Bandžov se stalno njome bavi i to mi je neobično drago jer nikako ne mogu progutati vatru kao jedini "lijek", mada je zasad baš tako. Na moju nesreću, ne moram postavljati tuđe, nego slike sa svog pčelinjaka.
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: stevanovic sveto Mart 01, 2011, 23:13:51
Zbog čega si zapalio nastavke? Izgledali su dobro. Njih si mogao dezinfikovati. Pozdrav.
Naslov: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Рајко Борић Mart 01, 2011, 23:21:14
Овде Аустралијанци пишу да је потапање кошница у врућ парафин на двадесетак минута довољно за дезинфекцију свих болести укључујући и АТЛ. Пише да неке споре не убије али их зароби у парафину па су нешкодљиве. Не видим разлог да се не потопе и рамови са саћем.

http://www.bobsbeekeeping.com.au/uploads/tips/Hot%20Wax%20Dipping%20of%20Beehives.pdf
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 01, 2011, 23:30:15
Zbog čega si zapalio nastavke? Izgledali su dobro. Njih si mogao dezinfikovati. Pozdrav.

Upravu si, bili su novi, ali me huja uhvatila pa sam SVE spalio. No, govorićemo mi još o ovome pa ćemo potkrijepiti iskreno: i slikama, i saznanjima, i zaključcima..., ne bismo li sami sebi i drugima pomogli.
Pozdrav, svako dobro!

Uzastopna Poruka: Mart 02, 2011, 14:24:14
Овде Аустралијанци пишу да је потапање кошница у врућ парафин на двадесетак минута довољно за дезинфекцију свих болести укључујући и АТЛ. Пише да неке споре не убије али их зароби у парафину па су нешкодљиве. Не видим разлог да се не потопе и рамови са саћем.

http://www.bobsbeekeeping.com.au/uploads/tips/Hot%20Wax%20Dipping%20of%20Beehives.pdf

Kolega Rajko,
Naš narod je davno rekao: "Koga su zmije ujedale, taj se i guštera boji!" Najnovija naučna saznanja kažu da spore ATL-a žive i do 80 godina, i to je najbolji odgovor. Ne želim ni tebi niti ikome drugome da se s ovim zlom suoči, mada naučna saznanja kažu da u svakoj košnici imaju sve vrste bolesti, samo im treba pogodno "tlo". Pričaćemo mi još na ovu temu, nije mi drago, ali moraćemo.
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 01, 2011, 23:45:00
Kad ovo vidite u košnici: nije dobro!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 02, 2011, 20:30:03
Kolege,
Zanima me je li se ko od vas borio sa ATL-om, da li ju je pokušao sanirati bez vatre i kakav je ishod, zaključci, preporuke? Teorija kaže da ne oboljevaju odrasle pčele. Da li je tako?!
Pozdrav svima!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Milic Vukic Mart 02, 2011, 21:46:39
        Kolega Esade, tek sada sam video tvoje postove i reagovanja. I je sam hteo da pitam isto što i Sveto ali si odgovor dao.
        Pčelari koji su imali problem kao ti uglavnom su isto reagovali i hteli sve da popale, jedva sam ih uspeo odgovoriti od paljenja novih košnica.
       Na tvoje pitanje da li oboljevaju odrasle pčele od ATL, odgovor je decidirano ne, oboljeva samo leglo i to u stadijumu larve a manifestuje se nakon poklapanja legla. Zato se kaže da je ATL bolest poklopljenog legla. To se vidi i sa tvojih slika. Evropska trulež je bolest otvorenog legla i po tom e se razlikuje od ATL, a i manje je opasna.
      ATL se teoretski može sanirati bez paljenja pčela. (ramovi sa zaraženim leglom i medom se moraju spaliti). Podvlačim teoretski jer je to u praksi jako komplikovano i praktično neisplativo.
U čemu je problem? Pčele nisu obolele, ali na telu,nogicama, dlačicama i sl. mogu preneti spore ATL. Zato se u nekim zemljama (gde zakonom nije obavezno uništavanje), preporučuje sledeći način:
1. Pčele obolelog društva se stresu na neki čaršaf, a zatim izruče u dezinfikovanu, čistu košnicu u koju se ubace ramovi od zdravih košnica ili satne osnove. Društvo se prihranjuje. posle nekoliko  dana vrši se ponovno pretresanje pćela u novu dezinfikovanu košnicu u koju se ponovo stavljaju izvučeni ramovi iz zdravog društva ili satne osnove i društvo nastavi da obilno prihranjuje. Ramovi iz prethodne košnice se pale ili pretapaju a košnica i zemljište dezinfekuje. u nekim zemljama ( gde je dozvoljena upotreba antibiotika), u sirup se dodaje lek sa aktivnom materijom oksitetraciklin u razmeri gram na litar.
      Još jednom podvlačim da se ovo radi u nekim zemljama gde nije utvrđena zakonska obaveza uništavanja zaraženih zajednica. Takovo stanje je u oko 50% država u SAD. Ovde treba naglasitin da se nova košnica sa natresenim pčelama stavlja na mesto obolele koje je prethodno dezinfikovano.
      U Srbiji, a koliko ja znam i u BiH ovo nije dozvoljeno. Zakonom je propisana obaveza uništavanja društava zaraženih ATL radi sprečavanja širenja bolesti. Zakon predviđe pravičnu nadoknadu od strane Države, ako je bolest otkrivene blagovremeno (starost procesa do 60 dana). Lomača, odnosno uništavanje celokupnog zaraženog sadržaja uključujući i pčele, ramove, leglo i med je sigurno najbolji metod sprečavanja širenja zaraze kako na sopstvenom pčelinjaku tako i šire, naravno uz potpunu dezinfekciju kvalitetnih košnica.
       Zašto se to radi ako je bacilus larvae u aktivnom obliku vrlo osetljiva na dejstvo oksitetraciklina (geomicin, teramicin i sl.). Zato što apsolutno ni jedan antibiotik ne deluje na spore pomenutog uzročnika ATL, a u vreme zaraze imate bilione spora u leglu ( u uginulim larvama, u sasušenim krastama na saću, u medu, svuda). Da problem bude veći masa u kojoj su spore je vrlo lepljiva i pčele nisu u stanju da očiste sadržaj sa sporama, tako da bolest iz dana u dan dobija na intezitetu dok društvo konačno totalno ne oslabi i postane žrtva grabeži i tako izvor širenja zaraze. Ako dajete lek bolest prividno nestane dok je pod dejstvom leka, kad prestanete sa lečenjem, bolest se još više rasplamsa.
      Jako je bitno bolest otkriti na vreme i preduzeti mere (spaliti) da bi se sprečilo dalje širenje. Zato je Država i propisala rok od 60 dana od nastanka bolesti jer u tom roku društvo sigurno neće toliko oslabiti da postane predmet grabeži i širenja zaraze.
     Preventiva je osnovni preduslov za efikasno sprečavanje širenja ove opake bolesti. Mada ću vas verovatno razočarati ako kažem da sam ATL nalazio i kod izuzetno pedantnih pčelara kod kojih je sve čisto pedantno uredno, jaka društva, jednom rečju besprekorno. U čemu je problem? Pa pčele su u blizini našle obolelo društvo, opljačkale ga i donele bolest. Par puta smo imali grdne muke da pronađemo pčelinjak gde je izvor zaraze.
     Stvarno sam preterao izvinite. Pozdrav.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 02, 2011, 22:03:56
Kolega Miliću,
Uopšte nisi pretjerao. Otkud ti to?! Pa, valjda treba da otvoreno razgovaramo i međusobno se potpomažemo. Znam za sve to što si rekao i 99 % se slažem. E, u onaj 1 % staje neuništiva ljudska želja da proba nešto, neki novi izazov, a tako i Naum Bandžov i mnogi drugi koji su radili i rade na traganju protiv ove bolesti. Suzbijanje je dozvoljeno pod veterinarskim nadzorom, a ostalo i sam znaš kako ide, a pošto si, kako vidim, imao više susreta s ATL-om, pretpostavka je da si više i vidio i više saznao. Eh, da budem pošten i otvoren radi drugih. Ispoštovao sam svu zakonsku proceduru i za uništena društva tek nedavno sam dobio nadoknadu. No, pošto nadležni nisu htjeli ispoštovati sve ostalo, a ATL se pojavio na još 4 društva, ja sam inatno odlučio da pokušam susbiti ATL na do sada poznat način (ti si već većinu spomenuo pa da ne ponavljam). Zašto ovo pišem? Zato da drugima iz iskustva preko vlastitih leđa kažem: ne liječite, nego spalite!!! U zlu ima i poneko dobro. Kako? Jednostavno, ATL nas tjera na selekciju. Šta se desilo sa 4 društva? Tri su umrla, držala su se donedavno, a jedno je živo i izgleda prilično fino, no ne vjerujem mu i otvoriću četvere oči te ga, najvjerovatnije "izliječiti" kao i ona prije njih, a koja ste vidjeli na slikama. Zašto sam pitao za odrasle pčele? Da, sve teorije tako kažu kako si naveo. No, znaj da sam cijelu sezonu posmatrao sporna društva. Geomicin je "pomogao", zaraze vidljive nije bilo, ali su se pčele cijelu sezonu poptuno drukčije ponašale od ostalih. Najkraće - izgubljene i dezorijentisane. Eh, sad dolazimo do šireg problema: varoa, nozemoza (obe), ATL i ko zna šta sve još.
Srdačan pozdrav!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Vojo Brstina Mart 02, 2011, 23:17:44
Kolega Miliću,
Uopšte nisi pretjerao. Otkud ti to?! Pa, valjda treba da otvoreno razgovaramo i međusobno se potpomažemo. Znam za sve to što si rekao i 99 % se slažem. E, u onaj 1 % staje neuništiva ljudska želja da proba nešto, neki novi izazov, a tako i Naum Bandžov i mnogi drugi koji su radili i rade na traganju protiv ove bolesti. Suzbijanje je dozvoljeno pod veterinarskim nadzorom, a ostalo i sam znaš kako ide, a pošto si, kako vidim, imao više susreta s ATL-om, pretpostavka je da si više i vidio i više saznao. Eh, da budem pošten i otvoren radi drugih. Ispoštovao sam svu zakonsku proceduru i za uništena društva tek nedavno sam dobio nadoknadu. No, pošto nadležni nisu htjeli ispoštovati sve ostalo, a ATL se pojavio na još 4 društva, ja sam inatno odlučio da pokušam susbiti ATL na do sada poznat način (ti si već većinu spomenuo pa da ne ponavljam). Zašto ovo pišem? Zato da drugima iz iskustva preko vlastitih leđa kažem: ne liječite, nego spalite!!! U zlu ima i poneko dobro. Kako? Jednostavno, ATL nas tjera na selekciju. Šta se desilo sa 4 društva? Tri su umrla, držala su se donedavno, a jedno je živo i izgleda prilično fino, no ne vjerujem mu i otvoriću četvere oči te ga, najvjerovatnije "izliječiti" kao i ona prije njih, a koja ste vidjeli na slikama. Zašto sam pitao za odrasle pčele? Da, sve teorije tako kažu kako si naveo. No, znaj da sam cijelu sezonu posmatrao sporna društva. Geomicin je "pomogao", zaraze vidljive nije bilo, ali su se pčele cijelu sezonu poptuno drukčije ponašale od ostalih. Najkraće - izgubljene i dezorijentisane. Eh, sad dolazimo do šireg problema: varoa, nozemoza (obe), ATL i ko zna šta sve još.
Srdačan pozdrav!

Mogu li ti ja Esade poslati jedan preparat pa da probamo sa njim ???

Ja još nisam imao prilike da vidim pa ni da pokušam da lečim američku trulež legla a kako sam rešio problem nozemoze za koju takođe do sada nauka nema leka, tako verujem da postoji mogućnost da jednim mojim preparatom (iz rezerve)  da rešim i problem američke kuge.

Imam tu neki preparat u koji verujem da bi rešio američku trulež legla. Možda i nisam u pravu a ja ipak verujem da je taj moj preparat rešenje za ovu opaku neizlečivu bolest.

Šta mislite o tome ???

Pozdrav svima......
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Milic Vukic Mart 02, 2011, 23:27:27
     Kolega Esade,
     Sve se slažemo, osim ono 1%. A to su neki stavovi Mr Nauma Bandžova. Njegove stavove i eksperimente znam. Oni su verovatno vredni za nauku, u pčelarskoj praksi, uglavnom nisu za preporuku. Kad se Bandžov pomene u prisusvu Dr Bosiljke Djuričić ili Dr Zorana Stanimirovića oni od samog pomena dobijaju koprivnjaču. Ali da ostavimo nauku, koju ja i te kako uvažavam, praksa govori da je bilo koji metod lečenja ATL ekonomski neopravdan (da ne pominjemo još važniji zdravstveni aspekat). Lečenje antibioticima osim što je neefikasno (što sam objasnio), prvenstveno je nedopustivo zbog mogućih rezidua u medu i opasnosti da vam neko konzumirajući vaš med doživi anafilaktički šok i sve opasnosti koje nosi. Osim toga uz sav trud koji upotrebite oko dvostrukog pretresanja pčela vi na kraju dobijete jako slabo društvance koje bez pomoći teško da uđe normalno u zimu. Zar nije lakše formirati roj od zdravih društava sa mnogo manje muke i truda, a bolji i sigurniji.
     Dakle jeste bolno ali lomača je jedini pravi način "lečenja" ATL. Ja bi ovako postupao i kad Država nebi vršila nadoknadu za uništena društva. (nadam se da me neće čuti).
     Koga interesuje kako odabrati ramove iz kojih uzeti uzorke za slanje u ovlašćenu ustanovu na pregled, da bi povećali šanse da proces bude starosti do 60 dana, mogu objasniti u nekoj od nardnih poruka.
Pozdrav.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 02, 2011, 23:33:39
Kolega Miliću,
Uopšte nisi pretjerao. Otkud ti to?! Pa, valjda treba da otvoreno razgovaramo i međusobno se potpomažemo. Znam za sve to što si rekao i 99 % se slažem. E, u onaj 1 % staje neuništiva ljudska želja da proba nešto, neki novi izazov, a tako i Naum Bandžov i mnogi drugi koji su radili i rade na traganju protiv ove bolesti. Suzbijanje je dozvoljeno pod veterinarskim nadzorom, a ostalo i sam znaš kako ide, a pošto si, kako vidim, imao više susreta s ATL-om, pretpostavka je da si više i vidio i više saznao. Eh, da budem pošten i otvoren radi drugih. Ispoštovao sam svu zakonsku proceduru i za uništena društva tek nedavno sam dobio nadoknadu. No, pošto nadležni nisu htjeli ispoštovati sve ostalo, a ATL se pojavio na još 4 društva, ja sam inatno odlučio da pokušam susbiti ATL na do sada poznat način (ti si već većinu spomenuo pa da ne ponavljam). Zašto ovo pišem? Zato da drugima iz iskustva preko vlastitih leđa kažem: ne liječite, nego spalite!!! U zlu ima i poneko dobro. Kako? Jednostavno, ATL nas tjera na selekciju. Šta se desilo sa 4 društva? Tri su umrla, držala su se donedavno, a jedno je živo i izgleda prilično fino, no ne vjerujem mu i otvoriću četvere oči te ga, najvjerovatnije "izliječiti" kao i ona prije njih, a koja ste vidjeli na slikama. Zašto sam pitao za odrasle pčele? Da, sve teorije tako kažu kako si naveo. No, znaj da sam cijelu sezonu posmatrao sporna društva. Geomicin je "pomogao", zaraze vidljive nije bilo, ali su se pčele cijelu sezonu poptuno drukčije ponašale od ostalih. Najkraće - izgubljene i dezorijentisane. Eh, sad dolazimo do šireg problema: varoa, nozemoza (obe), ATL i ko zna šta sve još.
Srdačan pozdrav!

Mogu li ti ja Esade poslati jedan preparat pa da probamo sa njim ???

Ja još nisam imao prilike da vidim pa ni da pokušam da lečim američku trulež legla a kako sam rešio problem nozemoze za koju takođe do sada nauka nema leka, tako verujem da postoji mogućnost da jednim mojim preparatom (iz rezerve)  da rešim i problem američke kuge.

Imam tu neki preparat u koji verujem da bi rešio američku trulež legla. Možda i nisam u pravu a ja ipak verujem da je taj moj preparat rešenje za ovu opaku neizlečivu bolest.

Šta mislite o tome ???

Pozdrav svima......

U svakom slučaju, ja sam ZA. Ne mogu vjerovati i neću da vjerujem da je sva ljudska pamet stala na stanovište: spali! Gdje ima bolesti, mora biti i lijeka. Hajde da probamo.
Pozdrav, svako dobro!

Uzastopna Poruka: Mart 03, 2011, 15:42:23
Kolega, Miliću,
Slažemo se mi 100 % jer ni onaj spomenuti 1 % nije izuzetak. Neka nauka radi svoje, poštujem pismene i napredne ljude, posebno kad pomognu i dokažu. Već sam rekao što i ti, a to je da nema opravdanosti spašavanja takvih društava: samo muka i stalna strepnja. Manje-više, svi slično znamo, ali me ljuti to što nauka kleči pred tom bolešću. Kažu: pčelar je ne može izazvati, ali može prenijeti itd. Eh, a mene zanima ono od čega mora poći svako, a to je temelj, da bi došao do krova i pokrio kuću: gdje i kako je nastala bolest, a ne nagađanja tipa da je u blizini neki nesavjestan pčelar, grabež, zalijetanje u druge košnice itd., što je, po meni, samo skretanje pažnje s problema, a on glasi: posljedicu znamo, uzročnik je definisan (ako je samo on), ali rješenja u vidu lijeka nemamo niti tačno znamo razloge nastanka bolesti. Jer, neka mi neko kaže šta trebam uraditi kao pokus na zdravom društvu da bih dobio ATL (osim svjesnog zaražavanja): oduzeti maticu, oslabiti društvo, dati mu bezrazložno antibiotik, loše ga zazimiti itd., itd. Zašto sve ovo pišem? Da se uključi što više ljudi, ne bi li nekad neko doživio bolje i efikasnije rješenje ovog problema, koji nije ni jedini niti najteži.
Pozdrav, svako dobro.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Milic Vukic Mart 03, 2011, 01:30:13
Kolega Esade,
      Navešću  primere iz prakse za razmišljanje. Odem sa jednim prijateljem pčelarom u zlatiborsko selo Dobroselicu. Kod starog pčelara kome se ne može prići prevozni sredstvom ( osim zaprege) bliže od 5 km. Pohvali mi se da je dvadesetak dana pre naše posete uhvatio prirodni roj i smestio u nukleus. Veli hajde da vidite. Već kod prvog rama sa zatvorenim leglom ja kažem da mu je društvo obolelo od ATL. Gleda me u neverici i veli kakva kuga ovde u ovoj divljini i čistoj prirodi, a roj tek naseljn.
Da skratim. Kad je naselio roj, pored satnih osnova dodao tri izvučena rama koja je pozajmio od brata koji ima dvadesetak društava nedaleko od njega. Pitam ga možemo li da pogledamo neku bratovu košnicu koja meni izgleda sumljiva. Veli zašto ne bi moglo. U prvoj koju sam procenio kao sumljivu nađem ATL, dalje nisam gledao, uz savet da bratu kaže da uz pomoć stručnog lica izvrše detaljan pregled i preduzmu mere. Kasnije su mi javili da su našli još tri zaražene. Sve potvrđeno u veterinarskom institutu.
Eto primera kako pčelar donese spore ATL u svoje društvo a da i ne sanja.
      Drugi primer: Užički pčelar Uroš Ječmenica godinama imao sedam osam društava bez problema sa bolestima, dok mu "prijatelj" iz Priboja nije poklonio košnicu sa društvom. Pozvao me, nakon mesec dana, da se pohvali i da vidim kakvo je društvo dobio, a ja konstatujem da je zaraženo ATL. Odmah je spalio sve sa košnicom po mom savetu. Nakon dve godine imao je ATL u jednoj svojoj košnici, a naredne godine, u još jednoj. Kako su se zarazile može se samo osnovano sumljati i pretpostaviti.
      Treći primer: Slike koje sam postavio na forumu su iz požeškog sela Rupeljevo. Zamoli me prijatelj mlad pčelar da mu pomognem oko pregleda društava nakon suncokretove paše. U prvom koje otvorimo nađem ATL i tako redom u svih sedam koliko je imao (sve potvrđeno laboratorijski) postavim niz pitanja da bi pronikao kako je dobio bolest. Kod pitanja od koga je kupio rojeve (tri) dođem do odgovora. Rojeve kupio od velikog i poznatog pčelara za koga pouzdano znam da ima problema sa ATL i društva redovno leči vezemicinim i čovek uspešno pčelari. Međutim kad su društva došla kod mog poznanika koji ne daje lekove sve se aktiviralo, a kako je od kupljenih društava pravio rojeve, sve je bilo zaraženo. Kažem mu kako je dobio ATL, na šta mi on kaže da je i naš poznanik Blažo od istog kupio rojeve. Tako i kod Blaža nađemo ATL, kao potvrdu moje teze, kako je bolest dobio.
     Ovo su samo neki primeri iz prakse, koji govore kako se širi ATL
Srdačan pozdrav.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Djoko Zecevic Mart 03, 2011, 08:11:45
U periodu od 2000 godine (kada sam bio predsednik našeg Udruženja), na teritoriji Opštine bilo je sporadičnih slučajeva ATL!
Predsednik sam bio 6 godina a član komisije za pregled pčelinjaka 4 godine.
Koliko se sećam jedne godine je otkriveno kuge na 9 pčelinjaka!
Svi su radikalno lečili (uglavnom spaljivanje košnica) osim jendog nažalost moga komšije (2005 godine), koji je radio po svome, iako smo mu "naredili" da zapali dva društva, ali on je tvrdoglavo odbio da to uradi i nakon dve godine nije imao više ni jedno društvo!
Jedva sam ga nagovorio da spali sve što je ostalo (starudija od košnica)!
Na sreću, iako je jako blizu moga pčelinjaka, završilo se na njegovom pčelinjaku.

Jedan interesantan primer:
U mestu Kokin Brod (veliko Zlatarsko jezero), čovek je imao 6 košnica! Poneki put me pozivao da mu pregledam košnice i sve je bilo u redu do početka septembra 2007 godine kada sam na njegovu žalbu da mu jedna slabije izlazi,  pregledom ustanovio da je društvo obolelo!
Izvadili smo uzorak i poslali u Kraljevo. Ubrzo je stigao odgovor da je kuga stara preko dva meseca!
Predložio sam mu da društvo sklonimo i zapalimo.
Nažalost, naišao je njegov rođak iz Sevojna (jako poznat pčelarskoj javnosti) i predložio mu da u sirup doda Vazemicin R i spasi društvo!?
Nisam hteo više tamo da idem ali sam dobio informaciju da je društvo prezimilo, a na proleće 2008. je sva prodao nekom pčelaru sa Zlatibora ili kako Milić reče baš iz sela Dobroselica! 
Neznam šta se dalje dešavalo ali tvrdogalvost pojedinaca može skupo koštati ostale pčelare koji po bilo kom osnovu dođu u dodir sa zaraženim košnicama i priborom.
Pozdrav Kolegama

Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 03, 2011, 18:57:37
Đoko,
Sve je jasno, razumijemo se. Nerazuman mi je postupak tog pčelara koji je prodao društva. To ne bih uradio ni po koju cijenu. Već sam ja rekao svoje mišljenje u prethodnim postovima, a to je: vatra, nažalost.
Pozdrav, svako dobro!

Uzastopna Poruka: Mart 03, 2011, 22:27:53
Kolega Miliću,
Sve je to tako u praksi svugdje. Jasno, nema druge do - selekcija i to rigorozna. No, nikad mi u potpunosti neće biti jasni postupci mnogih koji kriju, a antibiotici su im i više nego sastavni dio pčelarenja. No, ono što mene zanima, izgleda da ćemo još zadugo čekati jer, jasno je kako se širi, ali kako postaje ATL, to je zec kojeg valja naći, a grmova sijaset. Evo ti nekih činjenica. Nedaleko od mene jednom čovjeku društva redovno umiru, ali je to svojeglavo stvorenje. Nedaleko od njega je još jedan, ali, žali Bože, još gori, a fakultetski obrazovan. Imam i trećeg i četvrtog, a bar ti znaš kakvi su tipovi ljudi o kojima govorim, premda nemam pravo reći da su oni krivi sve dok se ne uvjerim. I, znaš šta rade kad ostanu bez pčela?! Ostave ih otvorene da besplatno dobiju zalutali roj. Ti znaš da je ovakvih primjera na sve strane, a ja sam jedan od rijetkih koji je sve javno iznio i postupio po propisu, a mnogi su obarali glave, zaobilazili me pa mi čak i poručivali da "šutim i radim!". Na nesreću, i ova država nedržava sličnog je mišljenja, ako ne i goreg, obzirom na postupke i "brigu": umjesto da oni mene "ganjaju", ja ganjam njih i trn sam im u oku, a jedan od njih je i, nećeš vjerovati - pčelar.
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Milic Vukic Mart 03, 2011, 22:23:02
Kolega Esade,
Potpuno razumem tvoje muke, poznate su mi iz prakse, na moju sreću ne moje jer iako pčelarim preko 30 godina ATL nisam imao na svom pćelinjaku, niti sam je našao na okolnim pčelinjacima.
Sebe ne smatram kompetentnim da dam odgovor kako postaje ATL. Prihvatio sam činjenicu da je hiljadama godina prisutna u pčelinjim zajednicama (nešto poput bacila tuberkuloze) i da je potrebno da se stvore određeni uslovi da eskalira. Osnovni uslov je kritična količina spora ATL u društvu, koja se meri milionima. Ne bih da zamaram ljude, sve su to čitali u literaturi i slušali na predavanjima.
Činjenica je da dođe do stvaranja kritične količine spora u pčelinjem društvu koje preko hrane dospeju u digestivni trakt larve, kada se spore aktiviraju, kreće razvoj bolesti i uginuće zaraženih larvi u poklopljenom leglu, uginula larva truli i na kraju se sasuši i pretvara u krastu na zidu ćelije okrenutom prema zemlji. Kad larva ugine pošto nema čime da se hrani bacil ATL ponovo prelazi u stadijum spore u kome bez problema može da ostane i do 40 godina, dok opet ne dospe preko hrane u telo mlade larve i krug se zatvara a ATL sve više širi. Kad se daju lekovi nema razvoja boesti jer lek ubija aktivne bacile, ali spore ostaju kad prestanete davati lek eto je ponovo. Ovo pišem da što jednostavnije objasnim zašto ne vredi davati antibiotike.
Ipak kao potvrdu tvojih stavova da navedem dva primera iz prakse koji mogu i drugim pomoći da nađu izvor zaraze i reše problem.
Pčelar Zlatko Milošević iz Užica mi se požalio da već nekoliko godina u njegovom pčelinjaku po jedno dva društva obole od ATL, odradi sve, spali ali se bolest vraća. Njegova a i moja pretpostavka je da u okruženju neko širi bolest (izvor je širenja zaraze) Pozovemo Dr Zorana Debeljaka iz Specijalističkog veterinarskog instituta iz Kraljeva i krenemo u pregled pčelinjaka u selu Trnava (krug od 3 km). Pregledamo petnaestak pčelinjaka ali ATL-a nigde, stručnjak iz Instituta već postao nervozan a i ja i Zlatko. Ja rešim da pitam poznatog Pčelara Sretena Lazića da mi kaže ima li u okolini pčelar koji ima problema sa velikim uginućem. Uputi nas na nekog Milovanovića ali veli nisam vam ništa rekao. Odemo na taj pčelinjak (udaljen oko 800 m od Zlatkovog) i nadjemo praktično sve što se može videti kad je ATL u pitanju od tek zaraženih društava koje imaju solidnu količinu pčela i legla, preko društava koja su potpuno opljačkana i uginula, do košnica u kojim je sav sadržaj na podu sve moljac pojeo. u svim košnicama leta širom otvorena. Uzorci uzeti, bolest potvrđena. I tu se nakon našeg odlaska pojavio "stručnjak"
za ATL poznati pčelar iz Kosjerića koji se hvali da je 25 godina proveo na izbornim funkcijama u SPOS-u, koji je dao savet da se ne uništava već leči antibioticima.
Drugi slučaj je iz sela Skržuti. Divan izuzetno pedantan pčelar po imenu Dragoslav primetio problem u dva društva, konstatovana ATL sve spaljeno, da se ne širi, kad ne lezi vraže, posle izvesnog vremena ponovo problem otkriven u samom začetku (tek nekoliko ćelija). Zajednički zaključimo da je izvor zaraze negde blizu. Obezbedimo veterinarskog inspektora i krenemo. Dođemo kod starijeg pčelara iz Čačka, koji tu ima vikendicu i dvadesetak košnica pčela. Kad smo rekli što smo došli on nam saopšti, da je predsednik komisije za zdravstvenu zaštitu u DP Čačak, da poseduje veliko iskustvo i da kod njega sigurno nema bolesti. Pitao sam ga da li hoće da otvori neko društvo da pogledamo. Ponudio je dva najslabija, ja sam tražio da otvori dva najbolja. Iznenadio se, zašto najbolja? a još više kad se sam uverio da u njima ima ATL. Posle je priznao da je samo obraćao pažnju na jako slaba pa kad vidi zaraženo leglo palio ali kasno jer je zarazu raširio putem grabeži, po pravilu na najača društva. Putem grabeži je i Dragoslav dobijao bolest u svom pčelinjaku.
Ovo pišem iz razloga što je bolje da učite na tuđim grešlkama, Sa primerima iz prakse vas neću više daviti.

Kolega Djoko,
Citat
Nažalost, naišao je njegov rođak iz Sevojna (jako poznat pčelarskoj javnosti) i predložio mu da u sirup doda Vazemicin R i spasi društvo!?
Upravo taj pčelar je prodao rojeve ovim ojadjenim pčelarima početnicima.
Citat
Treći primer: Slike koje sam postavio na forumu su iz požeškog sela Rupeljevo. Zamoli me prijatelj mlad pčelar da mu pomognem oko pregleda društava nakon suncokretove paše. U prvom koje otvorimo nađem ATL i tako redom u svih sedam koliko je imao (sve potvrđeno laboratorijski) postavim niz pitanja da bi pronikao kako je dobio bolest. Kod pitanja od koga je kupio rojeve (tri) dođem do odgovora. Rojeve kupio od velikog i poznatog pčelara za koga pouzdano znam da ima problema sa ATL i društva redovno leči vezemicinim i čovek uspešno pčelari. Međutim kad su društva došla kod mog poznanika koji ne daje lekove sve se aktiviralo, a kako je od kupljenih društava pravio rojeve, sve je bilo zaraženo. Kažem mu kako je dobio ATL, na šta mi on kaže da je i naš poznanik Blažo od istog kupio rojeve. Tako i kod Blaža nađemo ATL, kao potvrdu moje teze, kako je bolest dobio.

Samo da vas ne uplašim, naročito mlade, ATL se javlja sporadično. Većina pčelar ima sreću da nikad u praksi nije videla ram sa zaraženim leglom. Svima želim da se sa ATL nikd ne sretnu. Onima koji i pored svega budu imali nesreću da im neko društvo oboli, da na vreme otkriju bolest, odrade sve što treba uključujući i uništavanje zaraženog materijala vatrom, naplate štetu od Države i nastave da pčelare. još uspešnije.
Pozdrav svima.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Azem Tursić Mart 03, 2011, 22:46:32
Sa ATL sam se ovog ljeta susreo prvi puta, na svu sreću ne na svom pčelinjaku.S obzirom da sam ovu temu kasno primijetio za početak kolega Esade da kažem  se ova bolest pokušava liječiti na način kako je to kolega Milić objasnio uz obaveznu zamjenu matice i to dva puta stresanjem "na golo"  u novu košnicu na satne osnove.Izgrađene satne osnove se ponovo odstranjuju i pale, a stavljaju se nove.
Ovo se radi pod nadzorom veterinara, a koliko je ovo ekonomski opravdano, to je drugo pitanje.
Nastavićemo
Lijep pozdrav
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 04, 2011, 01:14:50
Sa ATL sam se ovog ljeta susreo prvi puta, na svu sreću ne na svom pčelinjaku.S obzirom da sam ovu temu kasno primijetio za početak kolega Esade da kažem  se ova bolest pokušava liječiti na način kako je to kolega Milić objasnio uz obaveznu zamjenu matice i to dva puta stresanjem "na golo"  u novu košnicu na satne osnove.Izgrađene satne osnove se ponovo odstranjuju i pale, a stavljaju se nove.
Ovo se radi pod nadzorom veterinara, a koliko je ovo ekonomski opravdano, to je drugo pitanje.
Nastavićemo
Lijep pozdrav


Rekao sam već da sam sve odradio školski, pa i više, ali nisam htio gnjaviti dugim pisanijama. No, ako ko hoće da me posluša, zaključak je: nema nikakve opravdanosti liječiti, izuzev ako neko hoće da vrši određeni naučni ogled uz prisustvo struke i primjenu dosadašnjih naučnih dostignuća. Iščitao sam dosta, znam i za Biopapir i ostalo, znam za suprotstavljena i mišljenja i praktična iskustva, ali ja sam svoje rekao. A, ako koga šta bude zanimalo, da ne bih druge gnjavio, sve ću reći što sam vidio, doživio, uradio...
Pozdrav, svako dobro!

Uzastopna Poruka: [time]Mart 04, 2011, 20:56:00[/time]
Kolega Miliću,
Slažemo se u svemu, ako nisam nenamjerno šta previdio. Moram ti reći sljedeće, a ti ćeš to s vremenom provjeriti (daj Bože da nećeš!). Naime, pored toga što je rečeno (o dokazima sada neću) da odrasla pčela ne može biti zaražena (druga stvar je što može na druge načine prenijeti zarazu), ruku bih dao na to da se pčele zaraženog društva potpuno drukčije ponašaju u odnosu na zdrave (bolest?!). Ja sam to posmatrao i došao u fazu da sam na osnovu leta mogao zaključiti da je unutra ATL. To će struka nekad sigurno dokazati jer napredak je stalan (mikroskopi, raznorazne analize, posmatranja, uzorkovanja...). Nije samo kod mene bio ATL, oko 200 ih je samo u mom Kantonu prijavilo bolest u cilju naplate štete. Eh, ako to pomnožimo bar sa 2, a to su oni koji kriju, mada ih je puno više, dobićemo katastrofalno poražavajuću činjenicu, a najgore od svega je nezainteresovanost i neznanje struke. Jer, žali Bože, jednog finog čovjeka, veterinara, ja sam praktično poučavao ATL-u, umjesto on mene, i ja njemu davao savjete i primjedbe, umjesto on meni. Tad sam mu rekao da je odličan čovjek i predložio mu da nadopuni znanje o ovoj branši pa da pčelarsko-stručno drugujemo. Isto je i sa inspektorima i bla, bla..., znaš ti to kao i ja. A Zakon i praksa, eh tek to je zavrzlama i belaj.

Pozdrav, svako dobro!

Uzastopna Poruka: Mart 04, 2011, 20:56:50
Vojkane,
Ti mi predloži ogled s tvojim lijekom "iz rezerve" i ušuti se. Ili si zaboravio? Znam da si u prevelikom tutnju na sve strane pa mogu razumjeti da si zaboravio.
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Vojo Brstina Mart 04, 2011, 02:07:20
Vojkane,
Ti mi predloži ogled s tvojim lijekom "iz rezerve" i ušuti se. Ili si zaboravio? Znam da si u prevelikom tutnju na sve strane pa mogu razumjeti da si zaboravio.
Pozdrav, svako dobro!
Nisam zaboravio Esade, nego razmišljam kako da sve odradimo i koje su sve mere potrebne za realizaciju eksperimenta.
Voleo bih kada bi i ja bio prisutan a ti si mi na žalost mnogo daleko.
Opet otežavajuća okolnost mojim željama su moje realne mogućnosti.
A tako bi voleo da sve zajedno propratimo.

Razmišljam opet tako da nebi bilo u redu da moj probni preparat-eventualni lek u prvom eksperimentu bude aplikovan bez mog prisustva i bez mog praćenja stanja obolele zajednice.

Kako da sve ovo izvedemo ???

Šta misliš imaš li ti neki predlog ?

Pozdrav svima...... 
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Milic Vukic Mart 04, 2011, 12:09:58
Kolega Esade,
Očigledno si dobro potkovan znanjem o ATL. Veterinari i veterinarski inspektori jesu slaba karika. Osim što malo znaju uglavnom košnici nesmeju ni da priđu. Ovi užički se snašli tako što mene "gnjave" gde god se pojavi.
Što se tiče procene koliko stvarno ima zaraženih društava ovom opakom zaraznom bolešću. Slobodno možete broj otkrivenih slučajeve pomnožiti sa 3-10 puta da bi dobili stvarno stanje (u zavisnosti koliko su pčelari edukovani i inspekcije aktivne).
Sve ovo zajedno radimo sa ciljem da se uspešnije borimo protiv ATL.
Ni ja više neću da gnjavim dugim postovima. Pozdrav.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 04, 2011, 16:30:57
Kolega Esade,
Očigledno si dobro potkovan znanjem o ATL. Veterinari i veterinarski inspektori jesu slaba karika. Osim što malo znaju uglavnom košnici nesmeju ni da priđu. Ovi užički se snašli tako što mene "gnjave" gde god se pojavi.
Što se tiče procene koliko stvarno ima zaraženih društava ovom opakom zaraznom bolešću. Slobodno možete broj otkrivenih slučajeve pomnožiti sa 3-10 puta da bi dobili stvarno stanje (u zavisnosti koliko su pčelari edukovani i inspekcije aktivne).
Sve ovo zajedno radimo sa ciljem da se uspešnije borimo protiv ATL.
Ni ja više neću da gnjavim dugim postovima. Pozdrav.

E, moj Miliću,
Naši stari su rekli "Muka zakon mijenja!", eto zašto znam ponešto o ATL-u, ali se stalno pitam što Bog i za taj belaj izabra baš mene. Slažem se s ovim što si rekao, ali idemo dalje jer nazad ne možemo.
Pozdravljam te i želim svako dobro tvojima i tebi!

Uzastopna Poruka: Mart 04, 2011, 20:55:29
Vojkane,
Ti mi predloži ogled s tvojim lijekom "iz rezerve" i ušuti se. Ili si zaboravio? Znam da si u prevelikom tutnju na sve strane pa mogu razumjeti da si zaboravio.
Pozdrav, svako dobro!
Nisam zaboravio Esade, nego razmišljam kako da sve odradimo i koje su sve mere potrebne za realizaciju eksperimenta.
Voleo bih kada bi i ja bio prisutan a ti si mi na žalost mnogo daleko.
Opet otežavajuća okolnost mojim željama su moje realne mogućnosti.
A tako bi voleo da sve zajedno propratimo.

Razmišljam opet tako da nebi bilo u redu da moj probni preparat-eventualni lek u prvom eksperimentu bude aplikovan bez mog prisustva i bez mog praćenja stanja obolele zajednice.

Kako da sve ovo izvedemo ???

Šta misliš imaš li ti neki predlog ?

Pozdrav svima...... 

Hmmm...!
"Sad se i babo češka po glavi...", davno je rečeno. Nisam ništa pametniji od tebe da što bolje smislim, ali razmišljaćemo obojica. No, nisam siguran da li će se ATL opet pojaviti. Ali, jedan moj dobar prijatelj i fin čovjek kuburio je prošle godine isto kao i ja i otvoreno nastupio, samo što je njega puno teže pogodilo. Možda je Bog htio da od ove godine, poslije izbora, i on bude u vlasti, a inače je pravnik, pa da i s te strane nešto pokušamo. Zato, ako se bolest opet pojavi, 100 % te zovem i, ako nikako drukčije, eto me tebi po lijek ili ti ovamo o mom trošku pa da probamo štogod napraviti, a koliko bih to volio zbog sebe, vjeruj da bih volio i zbog tebe i tvog lijeka. Baš juče sam te spominjao jednom Ivanu, pčelaru iz Širokog Brijega. Dakle, ovdje od mene ti i Brnda imate besplatnu reklamu.
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Djordjevic Predrag Mart 04, 2011, 19:59:48
Esade neznam koliko ti je drustava ostalo, da li ti je ovo bio jedini pcelinjak ili ne?
Ja sam pre nekoliko godina imao stradanja na pcelinjaku ali ne od bolesti vec od toga sto sam hteo da pomognem jednom novopecenom proizvodjacu lekova iz mog kraja. Kupio sam neke nazovi lekove i od 45 drustava ostao na 10. Pa ovom prilikom (jer znam kakav je to osecaj i koliko je vremena potrebno vratiti pcelinjak na neki normalan broj drustava) zelim da ti ponudim bar dva roja na poklon kada dodje vreme za rojenje. Ako mogu da pomognem tu sam. Pozdrav.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 05, 2011, 01:01:39
Esade neznam koliko ti je drustava ostalo, da li ti je ovo bio jedini pcelinjak ili ne?
Ja sam pre nekoliko godina imao stradanja na pcelinjaku ali ne od bolesti vec od toga sto sam hteo da pomognem jednom novopecenom proizvodjacu lekova iz mog kraja. Kupio sam neke nazovi lekove i od 45 drustava ostao na 10. Pa ovom prilikom (jer znam kakav je to osecaj i koliko je vremena potrebno vratiti pcelinjak na neki normalan broj drustava) zelim da ti ponudim bar dva roja na poklon kada dodje vreme za rojenje. Ako mogu da pomognem tu sam. Pozdrav.

Predraže,
Puno ti hvala. I same tvoje riječi više su no da si mi poklonio pčelinjak. Stradalo mi je ljetos 4 društva, tj. ugušio sam ih sumporom, iskopao jamu, sve zapalio i zatrpao, a ova moja nedržava mi je ipak isplatila odštetu, doduše kilavo i poslije 7-8 mjeseci. Kasnije sam, kako sam već rekao, ostavio 4 društva i primijenio u liječenju i suzbijanju ono što je svima poznato, samo zato da se lično uvjerim, kako bih imao pravo izvesti bilo kakav zaključak na temelju ličnog iskustva. Atl se povukao, ali od ta 4 društva, 3 su stradala. Dakle, ostalo mi je još jedno za "trening", a zdravih imam sasvim dovoljno, i na ponudi ti zaista duboko zahvaljujem te se smatram tvojim dužnikom ("Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara!").
Srdačan pozdrav tvojima i tebi!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Djordjevic Predrag Mart 05, 2011, 08:58:18
Ma kakav duznik, nema tu duznika, ako mozemo da se pomognemo ja sam uvek za to.  :)
Znam samo da tako nesto ubija volju za pcelarstvom jer sam to iskusio na svojoj kozi i sto rece ne daj boze to nikome da se desi.
Sve najbolje, pozdrav...
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Mart 05, 2011, 11:41:36
Ma kakav duznik, nema tu duznika, ako mozemo da se pomognemo ja sam uvek za to.  :)
Znam samo da tako nesto ubija volju za pcelarstvom jer sam to iskusio na svojoj kozi i sto rece ne daj boze to nikome da se desi.
Sve najbolje, pozdrav...

Tačno tako, odlično si to zaključio: "ubija volju za pčelarstvom". Zamalo je tako i bilo, ali je onda proradio inat, pa "crv" pa se nadovezala i neuništiva pčelarska ljubav za koju je neko već rekao i potpuno je upravu: "Jednom pčelar, uvijek pčelar!"
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Djordjevic Predrag Mart 05, 2011, 14:15:39
Da upravo inat, a ujedno povecava i zelju za znanjem da se to ne desi ponovo. :)
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Tomislav Androš Mart 05, 2011, 19:21:11
Što te ne ubije, to te ojača...

Nedo Bog nikom ATL...
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Esad Jusić Jul 08, 2011, 02:50:53
Heh, "Biti il' ne biti",
Moram ovo reći, kako se tema ne bi gasila zarad drugih. Ona jedna koja je se izborila s ATL-om, još je i živa i dobra, a nosi i zanimljiv broj: K 13. I operacija uspjela, i pacijent živ (dokle li?!).
Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dzenan Goro Avgust 22, 2015, 09:22:25
Poštovana gospodo ja sam poćetnik, pčelarim(ućim) 1 sezonu sa 8 košnica u gradiću nedaleko od Sarajevo. Vidim da o ovoj temi nije pisano već odavno(što neznaći da bolesti nema,jel?) ,hvala bogu,međutim morao sam da se javim po prvi put na forumu poslije šoka koji sam nedavno doživio.

U malo dužem uvodu moram vam reći da sam po struci elektronićar , radio sam svašta u svojih 23 godina staža.Bavio sam se proizvodnjom gljiva 4 godine od 89 do 92,vocar sam od 1999 godine,proizvodio đemove, podizao plantaže i radim još dosta stvari(to sad nije ni važno).Svaki posao koji sam zapoćeo,a bilo ih je dosta,istraživao sam detaljno kroz literaturu,struku,razgovor i praksu.Uvijek sam težio boljem i lakšem naćinu da dođem do rezultata.Tokom istraživanja bilo je uvijek situacija u tri knjige za istu stvar piše razlićito,tri doktora  sa instituta imaju tri mišljenja,tri čovjeka praktićara imaju tri stava itd.

NAUĆIO SAM DA MORAM SAVLADATI OSNOVNO ZNANJE ,O KOJEM SE SVI SLAŽU ( rođenje,razvoj,životni vijek,uginuće),NA TO ZNANJE SAM DOGRADIO SAMO ONE STVARI KOJE SAM ČUO ILI PROĆITO I KOJE SU NEKOM LJUDSKOM LOGIKOM BILE RAZUMAN SLIJED ILI TOK.ZNAĆI LOGIKA I PREPIŠI OD ONOGA KO IMA REZULTATE(ako je logićno).

Sad o temi.Moj mentor mi je prije par dana rekao da kupim Geomicin za ATL,sto sam i uradio.Šta se desilo.Došao sam do radnje gdje kupujem sve za pčelarstvo i tražio geomicin.Prvo što mi je palo u oko, djevojka koja radi na odjelu pćelarstva ode na drugi kraj radnje,kontam ode do magacina,donese mi geomicin u rek.kesi,platim 2.5 KM,uzmem kesu i sjedem u auto,pošto uvijek i uvijek proćitam uputstvo, izvadim flašicu,kad na njoj nacrtana kokoška i šturo uputstvo.ŠOK.
Vratim se u radnju,reko greška,zbunila se,možda sam pogrešno izgovorio naziv preparata,ona mi ja samo potvrdila da to pčelari kupuju.
Nazovem tel. mentora ,on uz smjeh mi potvrdi da je to to,i skrene mi pažnju da ne otapam svu kolicinu, samo za 8 košnica koliko imam,jer se brzo kvari.ŠOK.
U glavi pitanja čime sve pćele "hranimo", kad se kvari dali ce se pokvariti u saču kad ga pćela unese ITD ITD.

Dođem kući i pošto sam na godišnjem,googl pa opet googl,domaći ,engleski, ruski sve stranice ,evo dva dana.Odlucio sam Geomicin pokloniti "Mentoru".
Na internetu sam proćitao na stotine tekstova,komentara na forumima,preporuke veterinara ,instituta, naućne radove,sve i svašta vezano za ATL.
Na osnovu gore navedenog došao sam do zakljućka da svi oni koji su imali jaka, odnosno extra jaka društva,koji ne žale slabiće imaju manje problema ili da ih nemaju nikako.
Pošto sam proućavo gljive i gljivice ,proućavao bolesti na voćkama i sprećavanje bolesti ,u proizvodnji đemova proućavao kako se hrana kvari i kako sprijećiti,
a evo sad i bolesti pčela. Ima nešto što je svim PROBLEMIMA ZAJEDNIČKO, a to su USLOVI DA SE NEKA BOLEST POJAVI. Osnovni uslovi za razvoj neke bolesti su:TEMPERATURA (od 20 do 25 step.celz.,optimalna 21),VLAGA zavisno od bolesti 60% do 95%,SVJETLOST odnosno mrak i ono što je naj bitnije SPORE BOLESTI SU UVIJEK PRISUTNE kada i koja će se pojaviti zavisi od ovih gore navedenih uslova.

E sad ,koliko ja kao "pčelar " mogu doprinjeti stvaranju ovih uslova ,ako u 80% košnica postoje spore neke bolesti,pa recimo:
 Otvorena podnjaća u hladnom periodu kada pćele nemogu održavati temperaturu
 Proširivanjem legla koje pčele ne mogu pokriti da bi održavale temperaturu u leglu
 Dodavanjem rijetkog sirupa povećanje vlage u košnici
 Čestim otvaranjima košnice prehlađivanjem legla
 Kada ostanem bez izletnica slabljenje zajednice koje isto tako nemogu održavati mikro klimu
 Slabe zajednice sa slabom maticom
 Prebacivanje legla iz slabe u jaku ili spajanjem
 Držanje ramova sa starim "toplijim"saćem koje isto tako bolje i upija vlagu
 ITD ITD


IZ gore navedenog sam odlućio da neču biti pčelar ako ne budem bio u stanju da eliminišem slabu zajednicu,ubijem lošu maticu ,ostavim med ali pravi,njihov med pčelama, a ne šećer.Što bi ljudi onda kupovali med ako mogu sebi razmutiti 2 ili 3 : 1 šećera sa vodom.

Da više nedužim ,htjeo bi čujem mišljenje starih iskusnih pčelara koji nisu dosad imali ATL odnosno nisu primjetili znaćajne napade ATL-a.
Da li  moja zapažanja mogu imati veze sa sprećavanjem ATL .Znaći extra društa u optimalnim uslovima.

Možda iz mog razmišljanja ispadne nešto i dobro. Hvala

Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dzenan Goro Avgust 22, 2015, 09:56:27
Samo da napomenem, u gore navedenom tekstu nisam spomenuo da sam trebao po preporuci mentora da dam geomicin preventivno,za svaki slućaj.Hvala
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dragan Šošić Avgust 22, 2015, 23:55:47
Размишљаш добро, али у неким деловима искључиво и то није добро. Тиче се старијег саћа или прихрањивања. Човек мора да се понаша у складу са ситуацијом и прихрањивање* некада мора бити неопхпдно.

Често отварање кошнице може бити штетно када је друштво у лошем стању.

Пребацивање легла из слабе у јаку није проблем – проблем је када се то ради обрнуто: из јаке у слабу. Јака ће очувати легло у сваком погледу по питању услова који су потребни и по питању чишћења додатог саћа са леглом (што не значи да треба додати заражено легло).

Спајање такође није проблем ако су друштва здрава. Спајење је мера која често спашава друштва (или пчелињак или део пчелињака).

Иначе у начелу се слажем са твојим размишљањем.

За геомицин немам коментар (глупост невиђена).  Пчеле не треба лечити (нарочито антибиотицима), треба им дати хране ако немају и то је лек и прилагодити простор снази друштва.

*Кад сам већ споменуо прихрањивање (обично се подразумева шећерни сируп), додао бих да се најмање грешке добијају када се користи 50:50. Повећана влага из сирупа не мора увек да буде на штету пчелама. Пример су тропске врућине и влага је добродошла за легло.


ПС

Као додатак, пренео сам неколико својих порука са форума СПОС-а (нека су у форми одговора) и тичу се Америчке труежи легла (америчке куге).

Do pojave ATL (američka trulež legla) dolazi usled pogrešne tehnike pčelarenja. Bilo da se radi o neznanju u početnoj fazi bavljenja pčelarstvom ili kasnije zbog agresivne i neprimerene tehnike pčelarenja. Ne smatram ATL ni približno opasnom kao što je to varoa. Samo jedan od mogućih primera je preterano "sečenje" legla ramovima kada i vrlo snažno društvo može oboleti. Takođe pojačano zaletanje pčela u druge košnice, koje je očigledno izraženije poslednjih godina, verovatno zbog uticaja hemijskih sredstava u poljoprivredi može biti razlog pojave ATL jer preterani gubitak pčela izaziva jak stres i potpuni haos u košnici jer ostaje samo generacija mladih pčela, koja zadržava snažni instikt unošenja većih količina hrane i ponovno pregrupisanje pčela za različite aktivnosti dovodi do slabije posećenosti legla od strane pčela pri čemu nedostatak pčela bitno menja i mikroklimu i čišćenje i održavanje košnice. Prilagodite prostor košnice snazi društva i nikada nećete imati problem ATL ili slične probleme. Važno je napomenuti da prilagođavanje prostora nije posmatrano samo po kvantitetu, već i po kvalitetu. Šole MM

Svojevremeno, dok sam bio član D.P. Obrenovac predlagao sam da se ponovo uvedu pčelari-pregledači. Našao sam i način da to bude na prihvatljivo da se obave pregledi uz što manji utrošak rada i sredstava i vremena. To je sistem slučajnog uzorka. Kovertirali bi 5 pčelinjaka od nešto više od 100 članova društva i znalo bi se čiji pčelinjaci podležu pregledu 1 ili par dana pre obilaska. Mislim da bi efekti ovoga bili veliki. Takve ili slične akcije su ignorisane i to je jedan od razloga što sam napustio društvo. Samo sistem pravilne kontrole i kaznene politike rešava problem. Šole MM



. Ne smatram ATL ni približno opasnom kao što je to varoa. (Šošić)
Nestankom pčelinje zajednice ako onemogućimo grabež uništićemo i varou. Ali uništenjem pčelinje zajednice obolele od AT imaćemo još pedeset godina izvor zaraze.
Nadam se da neću pogrešiti u korišćenju izraza koji nisu moja struka, a to su pitanja zaraze u opštem smislu. Uklonjanje žarišta zaraze i iskorenjivanje zaraze objašnjavaju zašto tako mislim i zašto je u praksi tako. Različita naučna ispitivanja koja su vršena pokazuju moguću otpornost na bolesti, a ona se najbolje ispoljava kod snažnih društava. To se povezuje i sa higijenskim ponašanjem pčela i različitom broju potrebnih spora da se infekcija manifestuje (pojave bolesti sa jasnom kliničkom slikom). Tvrdim da je svako društvo jako u prostoru koji bez problema kontroliše, izuzimajući neki prirodni minimum (Efekat grupe pri reprodukciji matica-prevod Pčelar 8 1989 Đorđe Stanojčić) što se prirodno rešava putem grabeži. Kada „ima ko“ da čisti košnicu i radi, pojava bolesti se svodi na minimum. Metod Schulc-Langner 1953 je imao za pretpostavku da se pored ostalih odbrambenih mehanizama pčela brani od ATL probavom odnosno prolaskom spora kroz probavni trakt pri čemu se rešava problem u košnici. Kasnije je dokazano da to nije tako. Uništava se vegetativni oblik ali spore preživljavaju. Nije poznato koji broj spora preživljava, ali mislim da ova teorija ima pokrića i to u višekratnom prolasku spora kroz organizam više pčela sa mogućim posledicama po te spore. Ili bilo šta drugo, što rešava problem pojave ili prekida bolesti u društvu. Pri tome nismo iskorenili zarazu, ali nestaje žarište koje je uspostavljeno poremećajem snage društva, uslova u kojima boravi i uticaja spoljne sredine koji se nadopunjuje snažnim sabiračkim instiktom ili drugim odgovorima društva na spoljnji ili unutrašnji podsticaj. Svaki premećaj ili nagla promena o košnici i okolini izaziva određene posledice po društvo i na pčelaru je da ublaži te posledice. Ne mislim da se bavim naučnim radom, već posmatram sa gledišta pčelara-praktičara i prisustva ATL u košnicama. Varoe ima u svakom društvu i uočava se klinička slika, dok spora ATL može biti ali dok se ne pojavi klinička slika nema problema. ATL se javlja u određenim specifičnim uslovima, a varoa ne bira uslove (ne bira u širem smislu reči). Pošto sam na poslu i sada sam video ovu poruku, malo je možda nabacano, ali poenta je u tehnici pčelarenja. PS žurim kući i završavam (za sada)

Kada se pogleda veterinarski udžbenik u faktorima koji su bitni za pojavu zaraze figurira i nespecifični činilac. Opet baratam sa onim što mi nije struka ali mislim da ne grešim. U okviru nespecifičnog činioca je niz uslova i oni mogu biti presudni u pojavi zaraze. Tu figuriraju uslovi držanja životinja (u našem slučaju pčela), stepen iskorišćavanja, način ishrane, geografski uslovi, stepen obrazovanja držaoca, različite mogućnosti pojave stresa, postojanje efikasne veterinarske službe itd. Moje viđenje je da se ATL može lečiti, ali to nikome ne bih preporučio s obzirom na opšte stanje u nas, a i zakon je po tom pitanju jasan i potpun. Takođe, dodavanje antibiotika u bilo koje svrhe bi trebalo biti kažnjivo, a ne predmet rasprave. Kada razmatram temu ATL, uvek imam u vidu preventivno delovanje, a to je sprečavanje pojave bolesti. Pogledajte gore samo deo nespecifičnog činioca i biće vam jasno zašto se bolest javlja i traje. Rad sa jakim i potpunim pčelinjim zajednicama rešava puno problema po pitanju bolesti pčela i legla. Ponovo podvlačim svako društvo je jako u prostoru koji bez problema kontroliše.




Postovane kolege molim za odgovor.
Dali je neko imao slucaj i dali je video ili cuo ili video sliku americke trulezi u TRUTOVSKOM leglu?
Mnogo i unapred zvala.

Ako se izuzme eventualna otpornost trutovskog legla i posmatra ponašanje i mogućnosti društva zaraženog ATL mislim da je teško uočiti zaraženo trutovsko leglo, jer ga jednostavno neće ni biti. Zaraženo društvo će u određenoj fazi do ispoljavanja kliničke slike biti svedeno na nivo roja koji inače nema težnju ka odgajanju trutovskog legla jer instiktivno pokušava da se razvije do snage kojom kvalitetno zaposeda prostor i postigne početne uslove za razmnožavanje (razrojavanje) kada bi započelo odgoj trutova. Klinička slika se ispoljava u poodmakloj fazi zaraze i to samo u slucaju težeg poremećaja strukture zajednice, bilo da se radi o trovanju pčela ili napadu od strane životinja koje se hrane pčelama (koje nazivamo štetočinama a u prirodi to spada u normalni lanac ishrane). Bitno je kolika i kakva šteta je nanesena zajednici. Ovo se odnosi prosto na broj nastradalih pčela, ali može biti presudno koliko je narušena starosna struktura i kakvo je opšte stanje u trenutnom staništu-košnici, što podrazumeva između ostalog količinu i raznovrsnost hrane, temperaturu okoline i sl. što će uticati na dalje ponašanje pčela i mogućnost otklanjanja pojave zaraze ATL. Pčelar nestručnim radom takođe lako dovodi pčelinju zajednicu do sličnih nepovoljnih uslova koji mogu dovesti do pojave ATL. Ukoliko nema dovoljno hrane u košnici ulaže se dodatni napor i sledi dalji gubitak pčela usled procesa potrage i unosa hrane čime se dodatno onemogućava kvalitetno održavanje prostora. Postojeće zatvoreno leglo ima mogućnost da se izleže ako postoji minimum uslova ili može doći do zaraze trutovskog legla npr. krečnim leglom jer će pčele odmah napustati trutovsko leglo sa težnjom da očuvaju radiličko. Mlađe larve su manje otporne i mogu biti zaražene i ta granica je 50-60 sati starosti larve. Nemogućnost odgoja larvi će dovesti do uklanjanja trutovskih larvi od strane pčela. Dalje neće biti zanošenja trutovskih ćelija, pa mislim da se ne može primetiti trutovsko leglo zaraženo ATL.

Hvala kolege
O namerno zarazenim trutovskim jajima pricao mi je Zeljko Tomljenovic i to detaljno ali mene interesuje kao sto sam i ranije opisao , ali cu ponoviti , dali je negde neko opisao , slikao , video , zarazene trutovske pored radilickih larvi.
Do sada niko nije potvrdio da je to video , a da mogu   da se zaraze i tutovske larve i maticne je normalno .

Moje viđenje problema zaraženog trutovskog legla sam već ranije izneo i tiče se ponašanja normalnog društva (biološki približno potpunog), ali je sa praktične strane zanimljivo kako do zaraze ne dolazi u društvima sa maticama-trutušama ili kod pojave lažnih matica. U oba slučaja dolazi do smanjenja brojnosti pčela. Ja smatram da je jasnija situacija kod društava sa lažnom maticom. Međutim, kod društava koja imaju trutušu količina legla je ipak u nesrazmeri sa količinom, starosnom strukturom i ponašanjem društva. Zbog toga bi, možda bilo korisno imati više informacija o mogućnosti zaraze trutovskog legla. Ili se bolest pojavi, a sve se reši prirodnim putem (grabež).
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Brkic Sasa Avgust 23, 2015, 07:48:07
Kolega Sole, iskreno volim da citam vase odgovore u ma kojoj temi jer su zaista iscrpni i detaljni i na tome svaka cast. E sad posto sam mlad u pcelarenju i zato puno citam o pcelama. Izmedju ostalog sam citao i o lecenju atl.(ubacicu link kad nadjem). Slazem se da treba izbegavati antibiotike ali samo se pitam ako vec dodke do zaraze zasto ne leciti ako je vec neko uspoeo u tome, i covek oboli pa ga lece zracenjima koja nisu ni malo zdrava i dobra ali se rade. Ovo je moje razmisljanje ne zelim da ikoga ljutim nego prosto ako postoji mogucnost izlecenja mislim da se treba iskoristiti... pozdrav svima...
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Brkic Sasa Avgust 23, 2015, 07:53:14
http://www.u-pcelara-maradik.org/za-pcelare/iz-naseg-ugla/americka-kuga-nije-bauk/  link sa tekstom o  lecenju ATL
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Радоје Киперовић Avgust 23, 2015, 17:54:10
... Slazem se da treba izbegavati antibiotike ali samo se pitam ako vec dodje do zaraze zasto ne leciti ako je vec neko uspeo u tome...

Саша, управо резистенција на антибиотике је проблем. Наравно да није никаква мудрост"лијечити" пчеле од вегетативног облика бактерије америчке трулежи. Вегетативни облик је видљиви облик манифестације обољења на леглу.
Сигурно да си имао прилику прочитати да су проблем њене споре. Споре су животни облик који мирује и чека  погодне услове да се активира и крене у уништење друштава. Нема лијека који може уништити споре осим стерилизатора и ватре.
Давањем антибиотика ми елиминишемо вегетативни облик бактерије али многоструко увећавамо број спора. Због употребе антибиотика деси се у једном моменту да бактерија постане отпорна. Сувишно је спомињати шта се дешава када остаци антибиотика заостану у меду. За дјецу је то потенцијална атомска бомба.
Ако си се икада питао како су американци уништили своје пчеларство, одговор је првенствено у антибиотицима и вишедеценијском превентивном "лијечењу" пчела. Сада увозе десетине хиљада ројева из Европе, Аустралије и Новог Зеланда да би имали опрашиваче. На добром су путу да униште и воћарство јер против неких бактеријских обољења јабучастог воћа као што су ервинија и псеудомонас они третирају антибиотицима. Првих година је све било супер, сада плачу јер не знају шта ће због отпорности бактерија. У Европи је све ово најстрожије забрањено.
Имаш примјере и из хумане медицине. Све већи број пацијената умире од сепсе послије најбезазленијих хируршких захвата. Разултат је то свеопште резистенције јер се антибиотици узимају и за најобичнију прехладу и на своју руку.
Европски закони су потпуно јасни код појаве АТЛ, спаљивање није никакав примитивни изум балканских земаља.
Ако могу да ти сугеришем, ако ниси прочитај књигу Јова Кантара коју можеш скинути са сајта СПОС-а, све ће ти бити много јасније.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dragan Šošić Avgust 23, 2015, 22:19:58
Саша прво што си нашао најгоре могуће поређење, а то је зрачење. Мало ко из звничне медицине приказује како изгледају ћелије (нпр. црвених крвних зрнаца) након зрачења или хемотерапије. Организам је већ угрожен и зрачењем се додатно угрожава. Нити је то лечење, нити је лечење антибиотицима. Прави лек је храна, како за човека тако и за пчеле.


У једној поруци током расправе  болестима пчела, написао сам да ме просто било страх како сам више читао о АТЛ. А убрзо сам почео да је подцењујем, како сам више упознавао моћ пчела и правилан поступак са пчелама.



Ако се зараза већ јави, како кажеш, не помишљам на лечење у класичном смислу (с обзиром да сам рекао да мислим да се може лечити). То би било трпање антибиотика и слично. "Лечење" би по мом схватању било могуће одвајањем пчела од заражене кошнице. И све би то требало касније пажљиво пратити. Значи, никакви лекови или антибиотици него нови простор и квалитетна храна. Са назнаком да простор мора бити мањи од количине пчела.

Сећам се када су око мене трпали масне погаче (па и пчелари који су ме учили и којима сам веровао). Трпане су као превентива, што сам и тада, иако под њиховим снажним утицајем сматрао обичном будалаштином и врло штетним потезом. Када те убеђује неко коме верујеш и ко те учи, близу си и да направиш грешку. Срећом, ја имам своју пословичну лењост која спречава тупаве потезе (даје и времена да добро размишљам). Наравно да ми на памет није пало да правим те погаче.

Једне године ми је доша колега који пчелари пар година и питао ме за те масне погаче и како да то уради. Прво моје питање је било: има ли АТЛ у кошницама. Каже да нема. Онда га питам шта ће му тако нешто што је стварно неописива глупост. Рекао ми је да има куге у Црној Гори!!! Замисли докле сеже људска глупост. На крају ми је признао да има мало хране у кошницама и да се плаши заразе. Стврно је глупост безгранична: дати пчелама масне погаче са антибиотиком (те масне погаче пчела не може да троши као храну), уместо да је лепо нахранио пчеле ако су гладне. Њему је бло битно да зева у канте са медом јер их опљачкао је пчеле прописно уместо да погледа небо и земљу: да види колико греје Сунце, колико пада киша и има ли "зелене траве" (мислим, имају ли пчеле одакле и када да донесу за себе). Ако немају, одмах хранити, док још има полена.

Појава заразе се обично испољи код једне или неколико кошница на пчелињаку. Основно је да се тада униште та друштва по пропису, али најважнија ствар је да се остала друштва среде тако да пчеле потпуно заузимају сваки милиметар простора – да има више пчела него што обично стане у кошницу. То значи смањење простора (смањење свођењем на један наставак или сужавање простора у једном наставку).


Па Банџову куга није баук. Није ни једна болест баук ако се ради са пчелама како треба. Ако се лоше ради, свака болест је баук. Основно при раду са пчелама је правилан рад и то би била превентива, као основни поступак и није тешко тако радити. Када се болест већ појави јесте баук и немој ни помишљати да је другачије, него треба пазити да до болести не дође.

Лечење АТЛ не бих препоручио никоме ко нема баш пуно искуства у раду са пчелама (понављам - када кажем лечење не мислим на употребу неких лекова, нарочито не антибиотика, него на могући поступак са зараженим друштвом).
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Brkic Sasa Avgust 24, 2015, 07:20:38
Hvala na odgovorima, u diskusiju sam se ukljucio  slucajno jer sam video da se tema osvezava, antibiotici su zlo i sa tim se u potpunosti  slazem ali bar u ljudskoj upotrebi  jos uvek su visoko kotirani. Znam ja tu je i farmaceutski lobi koji je jak. Hvala vam jos jednom na odgovorima, jasno je da je u pcelarenju jaka drustva=zdrava drustva.. Pozdrav svima....
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Anto Dankić Avgust 24, 2015, 14:11:33
U Hrvatskoj je propis da se zaražena društva unište (spale) a od države se dobije obeštećenje (cca 100€) što je mislim dovoljno. Druga stvar koja me zanima kod ATL je kako posumnjati da društvo ima ATL, navodno se osjeti jak specifičan smrad (uz slabljenje društva). Ono sa čačkalicama i razvlačenjem u niti znam ali to dolazi već na kraju kad se sumnja na ATL a ne pri redovitim pregledima.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dragan Šošić Avgust 24, 2015, 22:49:49
Hvala na odgovorima, u diskusiju sam se ukljucio  slucajno jer sam video da se tema osvezava, antibiotici su zlo i sa tim se u potpunosti  slazem ali bar u ljudskoj upotrebi  jos uvek su visoko kotirani. Znam ja tu je i farmaceutski lobi koji je jak. Hvala vam jos jednom na odgovorima, jasno je da je u pcelarenju jaka drustva=zdrava drustva.. Pozdrav svima....

Антибиотици су високо котирани јер су и лекати приморани да их високо котирају. Савесни људи лако постану „технолошки вишак“ ако не "дилују" антибиотике, лекове и остале производе мултинационалних компанија на велико.

У једној ТВ емисији је један лекар рекао да витамин Ц (онај што се уваљује као витамин Ц, а у ствари није то) уопште нема значаја када се човек разболи. Може као нека превентива, али и то није ништа. Права заштита је воће. Више га нигде нисам видео. Ко зна, ради ли и даље у некој амбуланти. Оно што нам уваљују као витамине су само незнатни детаљи правог витамина из природе. А то је врло сложен материјал. То из здравог (незатрованог) воћа је душа живота.

Тако је колега, јака друштва здрава друштва.


U Hrvatskoj je propis da se zaražena društva unište (spale) a od države se dobije obeštećenje (cca 100€) što je mislim dovoljno. Druga stvar koja me zanima kod ATL je kako posumnjati da društvo ima ATL, navodno se osjeti jak specifičan smrad (uz slabljenje društva). Ono sa čačkalicama i razvlačenjem u niti znam ali to dolazi već na kraju kad se sumnja na ATL a ne pri redovitim pregledima.


Не треба сумњати да на АТЛ, него закључити да се може појавити било која болест када се види да је друштво ослабило (разлог слабљења није битан). Одмах се своди простор да друштво може да постигне да уради свешто је неопходно за нормално функционисање заједнице. Вероватно знаш да сам писао да не постоји стрес код пчела (псхичка реакција). Постоји оно што називам „ефектом дивљег мачета“. Покушај да ухватиш непритомљено маче. Свог ће те изгребати. Колико год да га нападаш, оно се брани и врло је опасно. Када га ухватиш одозго за леђа, оно се укочи и нема одбране. Слично је и са псом. Када се сатера у угао, у једном моменту се неочекивано „преда“. Животиње осете када су потпуно угрожене и предају се у безизлазној ситуацији.

Пчеле које ослабе (или је одвојен рој, па пчелар има нереална очекивања и малтретира га), безвољне су на рамовима. Једноставно не могу све да постигну и безвољно шетају по саћу. Само скупи све рамове са леглом, постави преграду и посматрај: одмах су чиле и веселе. Одмах постају „хигијенске“ постижу да нахране и лако очувају легло и постижу све да ураде. На рамовима се брло брзо појављује виашак полена.

Одговор на твоје питање би био управо да се на време уочи да друштво није дорасло простору кошнице и да је тада увек подложно болестима (свим болестима). Прилагоди простор пчелама и нема болести. Пчелари међутим, на сунцокретовој паши (нпр.), прво погледају вагу и гледају јака друштва. Да им донесу! За она слабија кажу има и слабијих и углавном их не дирају (као да су шугаве). Око њих треба радити, а не и она јака још више "развлачити и истезати" у висину (да донесу!). Ја увек прво погледам оне слабе, померим поклопну за полумедиште (или два). Ако проценим да јаке могу донети још, преместим та полумедишта, а ако ми је само мало сумњиво да ћу и јакима отежати, додавањем полумедишта, лепо одем кући. Неком „чаролијом" и те слабе дају меда за врцање. У јаке и не треба сумњати. Али треба имати мере. Што оно кажу: нисам ђаво да ми је мало...


ПС

Фотографије могу прокоментарисати у наредној поруци ако има потребе.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 07, 2015, 10:27:02
У теми о америчкој трулежи легла на СПОС-овом форуму навео сам моје мишљење о узроцима покретања америчке трулежи легла.

Овакво моје мишљење је тамо неком засметало  :o и моје поруке као и још неколико порука других пчелара а све везано за моје мишљење о АТЛ су на неки начин нестале. (Можда је нестало струје, па нестале и поруке)  ??? 

Ево мог мишљења о узроцима покретања америчке трулежи легла.


(По мом мишљењу) Узрок болести АТЛ су:

1 Пчеларење на терену са лошим и недовољним количинама поленовог праха и нектара.
2 Непримерено прихрањивање и ширење легла у заједницама које не могу да то легло квалитетно отхрањују и одрже потребну температуру.
3.Додавање високопродуктивних матица и матица италијанске расе у ројеве који се слабије хране или у заједнице са исцрпљеним пчелама.
4. Превелико одузимање поленовог праха и прихрањивање малим количинама ретког сирупа-исцрпљивањем пчела.
5. Неправилна структура пчелињих заједница и недостатак довољног броја сабирачица.
6. Кошнице са дугим и дубоким рамовима и превеликим плодиштима (конструисане за италијанску расу пчела а не за нашу крајинку) 
7. Вишеструко разбијање легла приликом додавања сатних основа.
8. Производња ројева без довољних количина меда и полена.
9. Производња ројева на истом пчелињаку на новом месту без излетница (младим пчелама) без довољних количина меда и полена.
10. Коришћење антибиотика у производњи ројева.

Вероватно да има ту још узрока покретања АТЛ  а сви се могу назвати једним именом НЕЗНАЊЕ!

Мислим да антибиотике треба потпуно и строго забранити за употребу у пчеларству.
Забранити производњу ројева пчеларима без довољно искуства, јер својим нестручним радом угрожавају и себе и друге пчеларе око себе.

У пчеларским удружењима (макар два пута годишње)  треба вршити предавање на тему америчке трулежи легла.

До сада никада нисам видио АТЛ ни код себе ни код других пчелара и никада нисам користио антибиотике нити их иком препоручујем.

Поздрав драгим пријатељима...
-------------------------------------------------------------------------------..........

Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dragan Šošić Novembar 08, 2015, 21:03:44
Осим што си рекао две ствари које нису јасне (или нису тачне), остало заслужује сву пажњу. Проблем АТЛ (америчке куге) настаје што неке „газде“ деле несебично своје виђења у пчеларству која често буду нетачна.



Mladi ljudi pčelari početnici ove redove što ću vam napisati ovo je najiskrenije, ako neko ima primedbu neka demantuje.

Deco učlanite se u udruženje kada postanete član SPOSa vi imate neke pogodnosti, one normalne dobijaćete pčelar i imaćeta šta naučiti, a ono nedaj bože nikome to je Američka truleš. kada se primeti na vreme o tome čitajte prijavite odmah ne jurite inspekciju, već svom predsedniku udruženja on će sve obaviti dalje.

 Zapamtite određeno ministarstvo će vam nadoknaditi štetu i dobićete više nego što možete prodati košnicu na tržište,  (ako nisam u pravu demantujte) time ste rešili i pomogli i sebi i komšiji pčelaru.

Šta je tu bitno Biri Član SPOSa i blagovremeno otkrivanje bolesti, ostalo je lako
 

http://psss.rs/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?8821.post (http://psss.rs/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?8821.post)
Tema je malo zastarila ali ovih dana sam čuo negde na TV a evo i na sajtu savetodavne službe iz Kruševca stručnjaci preporučuju upotrebu Fumagilina u lečenju pčela.
Da li bi trebalo da znaju da je upotreba Fumafilina zabranjena u Srbiji.

Žarko

nećeš verovati Fumagelin nije zabranjen  nigde ali ga nesme imati u medu
to će nadam se Rođa bolje objasniti

Gde je istina, Rodoljub kaze da Fumagilin nije odobren, a Slobodan da nije zabranjen? A prodavace se, verujem, na Tasmajdanu, kao i Amitaz, Perizin ....... ::)

Истина је да се не сме користити, формулација законодавца у крајњем случају није битна.



Slazem se. A zasto to nisi rekao Stenimirovicu, pred onoliko pcelara, a bio si na metar od njega?
Svi smo taj film ovde gledali. Licno mislim da si sa pozicije tvoje funkcije trebao da reagujes.  Bas kao i ovde.


Dragane, potpuno je meni jasno sta i kako treba ali gde to pise, nije dovoljno ako neko kaze da je zabranjeno, ja bih voleo da je tako ali nigde nisam nasao podatak da je zabranjeno (zakon)

Pitamo jedno a vi pricate drugo, sto je svima poznato i sto je tacno da u medu ne sme biti antibiotika. A sta cemo sa onim pcelarima koji ne rade sa pcelama zbog meda? Npr proizvodjaci matica??



Поставља се питање који су то произвођачи матица и зашто колега не наведе име. И произвођачи матица (или ројева) не смеју користити антибиотике (по закону и правилницима). Опет неки неодговорни ликови скривају „газде“. И опет се износе нетачни подаци (за које ја имам јасна став – лаже се). Чим се не изнесе на видело ко то тако ради и ко су ти произвођачи матица или ројева то је лаж са намером да се пише ради писања и то неодговорно, што не приличи уреднику форума СПОС-а и члану редакције Пчелара.





Proizvdjaci matica ne daju OTC vec fumagilin zbog nozeme.Prica ima vise aspekata ,Zakoni i pravilnici ne brane uptrebu antibiotika ali ostaci ne smeju da se pronadju u pcelinjim prizvodma a uz danasnje laboratorijske metode to je jako tesko sakriti ,e sad iako zakon ne brani upotrebu antbiotika propisano je da se ATL ne leci vec se drustva nakon pregleda veterinara spaljuju a steta ukoliko je bolest na vreme uocena u potpunosti nadoknadjuje i nema potrebe da se bilo sta petlja .I dolazim do zakljuca ako se ATL ne leci cemu onda davati antibotik koji blokira kliniki razvoj bolesti zdravim drustvima ? Vracamo se na neznanje i prevazidjene metode pcelarenja ili proracunatu prevaru usmerenu prema kupcima rojeva i drustava.
Drzava (a to smo svi mi) na kraju placa odstetu za unistena drustva a onaj koji je uzrok problema izlazi netaknut,

zasto bi neko davao antibiotike ,ako su pcele zdrave sta ce im? ako su bolesne sta radimo ,maskiramo stanje i onda to sirimo dalje ....jako neodgovorno
Sa slobom se slazem ,nije zabranjena upotreba antibiotika ali njihovi ostaci ne smeju da se nadju u medu.Znam za slucaj kad je u medu pronadjen OTC iako je koriscen pre nekoliko godina ....Ko prodaje med na veliko ne sme ni da pomisli vise

nije zabranjena upotreba antibiotika ali njihovi ostaci ne smeju da se nadju u medu.
Није шија него врат!
Član 158
Med je higijenski neispravan za javnu potrošnju:
1) ako je dobijen iz pčelinjaka u kome je utvrđena kuga pčelinjeg legla, akarioza i nozemoza;
2) ako je sakupljen sa cvetova biljaka vrste azalea, rododendron, oleander i gorska lovorika;
3) ako je mehanički zagađen stranim primesama;
4) ako je obojen ili konzervisan hemijskim sredstvima koja snižavaju kiselost;
5) ako je plesniv;
6) ako je zahvaćen mlečnokiselinskim ili sirćetnokiselinskim vrenjem;
7) ako ima nesvojstven miris i ukus;
8) ako ne odgovara odredbama Pravilnika o uslovima u pogledu mikrobiološke ispravnosti kojima moraju odgovarati životne namirnice u prometu;
9) ako ne odgovara odredbama Pravilnika o količinama pesticida i drugih otrovnih materija, hormona, antibiotika i mikotoksina koji se mogu nalaziti u životnim namirnicama;
10) ako je kontaminiran radionuklidima iznad dozvoljenog nivoa aktivnosti.


i gde je navod koji je u suprotnosti sa onim sto sam napisao ?

Није поента да то што си написао није тачно, него ако се употребљавају антибиотици, наћиће се и у меду,
самим  тим  мед је неисправан за јавну потрошњу, а то је регулисано Правилником о прегледу производа животињског порекла.

Није поента да то што си написао није тачно, него ако се употребљавају антибиотици, наћиће се и у меду,
самим  тим  мед је неисправан за јавну потрошњу.

pa sto ste boldovali ? ? ? pisemo o istom isto ,sto citirate moj post na nacin kao da sam rekao nesto pogresno ?




ПС

Иначе последњи „сет“ расправе о АТЛ је почео након ове поруке колеге (поруке су доле у прилогу :) ). Занимљиво је да су Војине поруке избрисане и да је управо Саво Тадић написао да се у Војиним порукама ради о незнању. При томе, забораво је да наведе да он не зна и да шири незнање и недомице (НЕЗНАЊЕ Саве Тадића пре свега и потом тутавомутави покушај да не доведе неког "газду" у незгодацију). Угледни пчелари шире своје виђење употребе антибиотика у пчеларству, уносећи тако недоумице и могућност употребе.




Мислим да је намера уредника Саве Тадића била да онемогући даљу расправу како то угледни ментори можда погрешно уче почетнике јер би неки „газда“ могао бити у небраном грожђу и морао би да објашњава како није и неће никада више...и расправа је стала. Али и даље стоје тврдње угледних пчелара да антибиотици нису забрањении пчеларству и то је трагично. Свака част како СПОС одабере овакве ликове и дозвољава овакве тврдње (наравни и у супротности са правилником, тек да се зна). ). На исти начин је Саво Тадић бранио и одобравао прекомерну употребу АМИТРАЗА коју је спроводио Јевтић Слободан (у међувремену постао и предавач СПОС-а) говорећи како такви који то раде не могу да му буду пријатељи (парафразирам :) ) јер је порука била упућена неком другом, а не Јевтићу. То је тужна збиља СПОС-а.


Kolege pcelari postovanje.Zanima me sta mislite o pcelarima nazovimo ih tako koji svoja drustva kljukaju antibioticima,takva drustva ili rojeve prodaju i na taj nacin sire atl?Pritom i savetuju svoje ucenike da rade isto to!e,sad vidite situaciju ljudi kupili drustva pre repice,prodje i bagrem u redu bez znakova bolesti takodje i suncokret,medjutim pre nedelju dana kolega odkrije atl obavesti ispektore odradi se sve kako treba potvrdi se bolest.Nazove coveka koji mu je prodao kosnice i covek mu prizna kako je davao antibiotike,i kako on to uvek radi polovinom leta dodajuci iste kroz sirup,a na preporuku tog svog mentora kojeg koliko vidim ovde na forumu mnogi uvazavaju.Kako takvim nazovimo ljudima stati na kraj?!pored tih 40 kosnica koje su uzorkovane na atl i kod kojih je i potvdjena bolest,potencionalno je zarazeno jos preko 200kosnica medju kojima su i mojih 90 mi to sad neznamo nemamo legla pa moramo razbijati glave do proleca.Dosta pcelara sa ove teritorije zna da taj doticni gospodin to radi godinama pa mi bas i oni tu nisu jasni zasto ljudi nesto ne preduzmete tim pre sto ste i vi seleci pcelari kao i taj doticni?I da zakljucim ovo moje pisanje, vidite sad paradoksa covek koji je prevaren,ostecen u njega ce se upirati prstom da je izvor zaraze,a onaj pravi krivac ,pravi izvor zaraze KLICONOSA ce i dalje negovati,gajiti ovu bolest siriti je!Hvala na razumevanju >:(

Sinisa vidim da ti je sve jasno!


Uzastopna poruka: [time]Novembar 03, 2015, 22:08:14[/time]
Brestovac-Sombor Sinisa


Slobodane i Zarko u pravu ste.Covek od koga su kupljene kosnice se zove Jovan Bokic po njegovoj prici pcelar koji mu je mentor i koji ga je savetovao da koristi antibiotike(koje,kako,kada) zove se Stankovic Miodrag.     
Tako je Rade.Jovan pcelari par godina.Koliko sam cuo i za sledecu godinu covek ima drustva za prodaju.To je jedan fin covek koji verovatno ni sam nezna da je primena antibiotika zabranjena tako da je i on tu nasamaren.

ILi je mozda Jovan davao antibiotike bez znanja svoga mentora!


Ни један "газда" се није изјаснио по питању сумње колеге (осим оних који блентаво покушавају да оправдају коришћење антибиотика). Одједном више нико не би да буде "газда"  :).


Иначе, додао бих и следеће (иако очекујем да ће ме онај уреднички лелемуд прогласити незналицом, као што је и Воју назвао незналицом, али ризиковаћу :) ): закон је јасан и УПОТРЕБА АНТИБИОТИКА НИЈЕ ДОЗВОЉЕНА У ПЧЕЛАРСТВУ.

Цитати су преузети са форума СПОС-а :)
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 09, 2015, 01:51:57
Ух која тешка тема..  :D

И ја сам тешко погрешио, наводио сам да антибиотике треба забранити у пчеларству а нисам знао да су већ забрањени за употребу, јер се на разним предавањима (од најугледнијих стручњака) може чути и једно и друго.
Веровао сам тврдњама да су дозвољени за употребу али да се не  смеју наћи у меду.

У неком мом одговору који је некако нестао из те теме навео сам још да је и недостатак довољних количина топлог саћа могући узрок појаве АТЛ поред оних 10 наведених.

Навео сам био такође да сам се са пчелама почео упознавати још у детињству те да у Банату пчеларим двадесет и другу годину, да брат и ја имамо око 450 кошница и сваке године (уназад неколико година) за тржиште произведемо око 500 нових друштава и да се никада нисам срео са АТЛ ни код себе ни код било ког другог пчелара.

Е да, навео сам још да сам молио Бога да негде наиђем код некога на АТЛ па да је (мада противзаконито) сам покушам излечити неким природним мојим препаратима.

Али ето, све што сам написао наведено је као моје НЕЗНАЊЕ (од стране уредника Саве Тадића) и након неког времена моје поруке, као и друге везане за моје поруке, једноставно су нестале.  :o
 

Браво Шоле за праћење ове теме.


Па добро идемо даље...
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 09, 2015, 10:27:17

                      Одлично обрађена тема. Америчку трулеж до сада нисам имао прилике да видим осим на сликама и филму. Далека јој лепа кућа. Ипак , није згорег упознати се и са њом овако на форуму. Свремена на време чујем да се јавља али је они код којих се појави крију као змија ноге. Наставите са писањем боље је знати и на време спречити него после ватром лечити.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dragan Šošić Novembar 09, 2015, 18:17:06
На брзину сам пронашао неке ставове закона или правилника, па то може свако да протумачи врло једноставно и лако. А најлакше је да свако ко сумња да антибиотици нису забрањени саопшто колико је то резидуа (остатака) дозвољено (посматрају се и метаболити). Даље, свако ко користи одређен антибиотик би морао да га добије само на рецепт. Ко га може и како прописати није ми познато.

Листе одобрених лекова и медецинских средстава се допуњују и мењају.На сајту Агенције за лекове и медецинска средства није баш олакшано претраживање (или ја то не умем), али нисам нпр. нашао да постоји одобрен лек са активном супстанцом дициклохексиламин (препарат Фумагилин) (http://spov.info/za-pcelare/strucne-teme/145-posledice-po-zdravlje-ljudi-i-pela-primene-hemijskih-preparata-u-kontroli-bolesti-pela-i-pelinj). Закон одобрава употребу другог лека који није регистрован за пчеле. Услови су да доказано решава проблем


                                                        Закон о ветеринарству

                                                                            Član 3


7) veterinarski lekovi jesu lekovi i biološki preparati, osim osnovnih proizvoda za negu životinja, koji se koriste radi sprečavanja pojava i širenja, suzbijanja ili iskorenjivanja bolesti ili za lečenje obolelih životinja, kao i za poboljšanje, izmenu ili povraćaj telesne funkcije životinja ili za postizanje drugih ciljeva u vezi sa poboljšanjem zdravlja životinja;

4) Veterinarska apoteka

                                                                            Član 19


Određene veterinarske lekove veterinarska apoteka može izdavati samo na osnovu recepta izdatog od strane veterinara sa licencom.
Ministar bliže propisuje uslove za izdavanje veterinarskih lekova na recept i listu lekova koji se izdaju na recept.


                                                                            Član 111

Zabranjena je proizvodnja, promet i upotreba hrane za životinje koja sadrži nedozvoljene supstance.

ZAKON o lekovima i medicinskim sredstvima
Izdavanje dozvole za lek

                                            Zаkon o lekovima i medicinskim sredstvima

                                                                      Izdavanje dozvole za lek


                                                                            Član 33.

Dozvola za veterinarski lek koji se koristi za lečenje životinja čiji su proizvodi namenjeni za ishranu ljudi izdaje se samo ako lek sadrži aktivne supstance bezbedne po zdravlje ljudi, odnosno za koje je, na osnovu prihvatljivog dnevnog unosa, određen maksimalan nivo rezidua.

                                                Zabrane u izdavanju, odnosno prodavanju lekova

                                                                             Član 55.

 Zabranjeno je izdavati, odnosno prodavati lekove suprotno izvršenoj klasifikaciji lekova u skladu sa čl. 51-54. ovog zakona, odnosno suprotno režimu izdavanja lekova utvrđenom u dozvoli za lek.

Zabranjeno je da lice koje u skladu sa zakonom ima pravo da propisuje lekove, bude vlasnik ili suvlasnik apoteke, odnosno privatne prakse, osim ako zakonom nije drukčije određeno.

 Zabranjeno je da se veterinarski lekovi koji se primenjuju za lečenje životinja čiji se proizvodi koriste u ishrani ljudi izdaju, odnosno prodaju bez recepta.

                                                                      12. Primena leka u lečenju životinja

                                                                       Član 170.

Za lečenje odgovarajuće životinjske vrste može da se upotrebi samo veterinarski lek, za koji je izdata dozvola za lek i koji je namenjen lečenju ili sprečavanju bolesti, poboljšanju ili promeni fizioloških funkcija ili postizanju drugih medicinski opravdanih ciljeva kod određene životinjske vrste.

Ako za lečenje određene životinjske vrste ne postoji lek iz stava 1. ovog člana, može da se upotrebi lek sličnih ili istih svojstava namenjen za upotrebu kod drugih životinjskih vrsta, ako je za takav lek izdata dozvola za lek i ako ne postoji kontraindikacija za njegovu primenu.

Ako za lečenje određene životinjske vrste ne postoji veterinarski lek iz st. 1. i 2. ovog člana, za određenu životinjsku vrstu može da se upotrebi lek namenjen za upotrebu u humanoj medicini, ako je za takav lek izdata dozvola za lek i ako ne postoji kontraindikacija za njegovu primenu.

Ako za lečenje određene životinjske vrste ne postoji odgovarajući lek iz st. 1 - 3. ovog člana, za lečenje određene životinjske vrste može da se upotrebi odgovarajući galenski ili magistralni lek i ako ne postoji kontraindikacija za njihovu primenu.

Za lekove iz st. 2. i 3. ovog člana kada se propisuju za primenu kod životinja koje su namenjene ishrani ljudi ili se koriste za proizvodnju hrane namenjene ishrani ljudi određuje se vreme karence koje ne može da bude kraće od:

- sedam dana za mleko,
- sedam dana za jaja,
- 28 dana za meso, masno tkivo i otpatke živine, ptica i sisara,
- 500 stepen-dana za meso riba.

Ako se lekovima iz st. 1 - 4. ovog člana leče životinje namenjene ishrani ljudi ili dobijanju hrane za ljude, ti lekovi kao aktivnu supstancu moraju da sadrže isključivo supstance iz člana 33. stav 10. ovog zakona, kao i da imaju odgovarajuću karencu u skladu sa propisima donetim za sprovođenje ovog zakona.


А сад мало ја  :):

Оправдано претпостављам да постоји веза са чланом 33 став 10 (цитиран први у оквиру цитата ZAKON o lekovima i medicinskim sredstvima). Колико ми је познато ниво дозвољених резидуаантибиотика је нула.према томе, мало би било теже дасе такав лек изда на рецепт, ко се зна да постоје проблеми у примени (Зоран Станимировић, Јевросима Стевановић, Мирјана Вучинић, Драган Ћирковић (http://spov.info/za-pcelare/strucne-teme/145-posledice-po-zdravlje-ljudi-i-pela-primene-hemijskih-preparata-u-kontroli-bolesti-pela-i-pelinj)) ни Фумагилин се не може преписати а додатно отежавајућа околност је што га нема на листи одобрених лекова (ја нисам нашао и можда га неко пронађе).




Даље настављају "органи" (ја за сада толико :) ):


Na osnovu člana 83. stav 1. Zakona o veterinarstvu ("Službeni glasnik RS", broj 91/05), Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

 Pravilnik o utvrđivanju Programa sistematskog praćenja rezidua farmakoloških, hormonskih i drugih štetnih materija kod životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane životinjskog porekla i hrane za životinje

Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 91/2009 od 6.11.2009. godine

                                                                           Član 2.
.....

6) nedozvoljene supstance ili proizvodi jesu supstance ili proizvodi čija je primena na životinjama zabranjena zakonskim ili podzakonskim propisima;

7) nedozvoljeno tretiranje jeste upotreba nedozvoljenih supstanci ili proizvoda, odobrenih supstanci ili proizvoda u druge svrhe od onih za koje su odobrene i/ili upotreba na način drugačiji od propisanog;

8. ) ovlašćena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane Ministarstva za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka na prisustvo rezidua;

 9) rezidue jesu ostaci supstanci sa farmakološkim delovanjem ili njihovih metabolita, kao i drugih supstanci koje mogu zaostati u proizvodima životinjskog porekla, a za koje je dokazano ili postoji sumnja da su škodljivi po zdravlje ljudi;

                                                               I. MERE KOD PROIZVOĐAČA I POSREDNIKA

(3) primenjuju veterinarske lekove pod nadzorom veterinara i da se pridržavaju uputstava veterinara i proizvođača lekova o načinu upotrebe i o propisanoj karenci, kao i da o tome vode evidenciju i čuvaju je na gazdinstvima u skladu sa zakonom,
(4) u evidenciji iz podtačke (3) ove tačke od strane veterinara budu upisani podaci o datumu, vremenu i načinu bilo kog propisanog ili primenjenog tretiranja, kao i o identifikaciji lečene životinje i vremenu trajanja karence,

3) Proizvođači i posrednici moraju da u promet stavljaju samo: (1) životinje kojima nisu davane zabranjene supstance ili proizvodi, ili životinje koje nisu nedozvoljeno tretirane, (2) životinje kojima su davane dozvoljene supstance ili proizvodi i kod kojih je proteklo propisano vreme karence, (3) proizvode koji potiču od životinja iz podtač. (1) i (2) ove tačke.

                                                                        II. MERE SLUŽBENE KONTROLE
3) …
U slučaju sumnje na nedozvoljeno tretiranje životinja veterinarski inspektor zahteva od proizvođača ili posrednika, odnosno veterinara bilo kakvu dokumentaciju kojom se opravdava priroda primenjenog tretiranja životinja.
Kada se na osnovu sprovedenog postupka utvrdi nedozvoljeno tretiranje ili utvrdi da su korišćene nedozvoljene supstance ili proizvodi, veterinarski inspektor sprovodi: 1) kontrolu životinja na gazdinstvu uključujući i kontrolu gazdinstava koja su povezana sa takvim gazdinstvima, a ako je potrebno i službeno uzorkovanje; 2) uzimanje uzoraka hrane za životinje i vode za napajanje životinja na gazdinstvu, a u slučaju životinja iz akvakulture i uzorke vode iz koje se izlovljavaju; 3) druge kontrole koje su potrebne radi utvrđivanja porekla nedozvoljenih supstanci ili proizvoda tretiranih životinja. Službena kontrola sprovodi se i kada nalaz rezidua supstanci navedenih u Prilogu 1 grupa B - Veterinarski lekovi i kontaminanti prelazi maksimalno dozvoljene količine propisane nacionalnim propisom ili međunarodnim standardom.






                      PRILOG 1 SUPSTANCE ILI GRUPE SUPSTANCI ČIJE SE REZIDUE ODREĐUJU U OKVIRU MONITORING

Podgrupa 6. Supstance navedene u posebnom propisu o najvećim dozvoljenim količinama rezidua veterinarsko medicinskih proizvoda u hrani životinjskog porekla
...
GRUPA B - Veterinarski lekovi* i kontaminenti:
Podgrupa 1. Antibakterijske supstance uključujući sulfonamide i kvinolone
Podgrupa 2. Drugi veterinarski lekovi:
(a) Antihelmintici
(b) Kokcidiostatici, uključujući nitroimidazole
(c) Karbamati i piretroidi
 (d) Sedativi
(e) Nesteroidni antiinflamatorni lekovi
 (f) Druge farmakološki aktivne supstance
 Podgrupa 3. Druge supstance i zagađivači okoline
 (a) Organohlorna jedinjenja uključujući PCB-e
(b) Organofosforna jedinjenja
 (c) Hemijski elementi
(d) Mikotoksini
(e) Boje
 (f) Drugo


И опет ја :):

Када се погледају само неке ставке закона и правилника које сам ја навео, треба одмах помислити шта би било када би неко некоме увалио мед са антибиотиком и да дође до здравствених компликација. Ако би било среће да не буде кобноих последица и дође до евентуалног тражења наплате штете мислим да би и адвокат почетник доказао да је примена антибиотика недозвољена. Наравно, ово је мој став на основу читања на брзака. СПОС има правника и требало би да протумачи законе и правилнике и да се не шире свакакве приче. Овако имамо уреднике који примењују „строгоћу“ када им се накриви и то према људима који су показали да познају материју боље од њих (то се зове мржња и завист так ода је то ствар патологије а не пчеларске праксе и потреба пчелара за знањем) и да не подстичу посредно многе почетнике да се може применити антибиотик.

Као и свуда код нас, интерс страног фактора у затирању било каквог реалног сазнања спроводе ликови сумњивих порива (као што су неки уредници) и то је даље уништавање овог народа негативном селекцијом. У свим порама живота. Не заостаје ни СПОС и односи и на издавање „сертификата“ да неко буде предавач СПОС-а.

На сајту видим да је листу предавача потписао  за ИО СПОС-а Комисија за образовање Проф. Др Јован Кулинчевић (http://spos.info/spisak-predavaca-spos-a-za-20152016/). Када видите да се на тој листи налази пензионер Слободан Јевтић, проф.др би требао да се стиди шта је потписао. Да ли је читао блиставе радове овог пензоса уопште. Е мој јоване...и ти си ниско пао када ти је овај предавач и стручњак. Или стручњак који отров (амитраз) назива леком...


ПС


Војо нисам мислио на то што си ти такође говорио да антибиотици нису забрањени. Мислим да си написао нешто из пчеларске праксе што нема везе са животом.

Наравно опет (и увек) треба нагласити: не користите антибиотике. Није по закону, али пре свега није нормално и није морално.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 09, 2015, 19:07:44
Шоле: "Наравно опет (и увек) треба нагласити: не користите антибиотике. Није по закону, али пре свега није нормално и није морално. "

Да Шоле, и ја сам безброј пута рекао не користите антибиотике! А навео сам и то да имамо природне препарате који дају далеко боље резултате од антибиотика.

Поздрав свима....
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dragan Šošić Novembar 10, 2015, 22:17:09
Имамо добре препарате: полен, прополис, нектар... :)
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Rakovac Goran Oktobar 29, 2020, 10:30:09



Не знам тачно да ли је трач или истина али вреди проверити . Са више страна долазе информације да се АТЛ појавио на више места у Србији. Да ли је ово тачно или не ?
Ако је тачно а по свему судећи јесте ( од инспектора знам за неколико проверених озбиљних случајева заразе ) питам се може ли се АТЛ препознати сада у време зимовања пчела када нема легла.
Претпостављам да може по мирису али мислим да је то поприлично несигурна метода. За друге методе не знам јер са АТЛ -ом хвала Богу до сада нисам имао сусрета.









Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Dragan Šošić Oktobar 29, 2020, 15:01:41
Каква је била ова година, не би ме чудило да је АТЛ букнула јер се она јавља код пчелара и у много повољнијим годинама. Још током лета има пчелара који су губили друштава јер су пчелама „мазнули“ мед и оставили их „богу на бригу“. Ја сам чуо да је један пчелар изгубио преко 100 друштава,  недуго после багрема (наравно, нисам се распитивао за истинитост ове вести, али ми је жао ако је стварно тако).

Тешко да се АТЛ може уочити у време без легла (АТЛ је болест легла и ту се види). Само постојање спора не значи да је друштво болесно (зна се шта је болест "по дефиницији").

У такву заблуду су пчеларе довели шалабајзери који појма немају о пчелама, а самим тим ни о болестима пчела и легла (не познају природу могућности појаве, трајања и нестајања заразе).
 
С обзиром да нема извора мириса (зараженог легла), по мирису се не може ништа закључити. Такође, покушај препознавања АТЛ по мирису може бити опасан када крајем лета и почетком јесени и када још има уноса од сватовца или бршљана – тада се осећа „тежак“ мирис из кошница и када се може донети погрешан закључак (и у другом временском раздобљу, током године буде уноса нектара који има јак мирис).

Паралела са овим је и код кречног легла. Јак и неугодан мирис се нпр. може јавити и у случају кречног легла (осети се одмах када се подигне поклопна даска). Престанком одгоја легла, изгуби се и тај мирис и појављује се (или се више не појављује) ако се зараза понови. Ако друштво има повољне услове, зараза се више не јавља (што не значи да се не може појавити). Ово важи за услове за које се може рећи да се не мењају (условно речено), што значи да може остати и саће у којем је било врло много кречног легла и ништа од делова кошнице није мењано.

Није тема кречно легло, али је образац заражавања и појаве болести сличан (разликује се од оних глупости: дам пчелама „заражен мед“ и оболеле су а ја нисам крив што сам „растезао“ и уништавао друштво до крајњих граница издржљивости).
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Vojo Brstina Oktobar 31, 2020, 01:39:58
Нисам се никада срео са том страшном и опаком америчком трулежи легла али сам већ одавно осмислио неки нови препарат за то оболење за које до сада наука није дала решење и није имала лека.
 
Волео бих лично да га испробам и утврдим његово дејство...
 
До сада је једини законски лек био спаљивање...

Можда је време да ту кренемо са мртве тачке.

Једну литру тог новог препарата недавно сам испоручио једном пчелару који је рекао да би ради превентиве пробао на неким заједницама..

За сада не могу да тврдим да ћемо успети да излечимо оболеле пчеле то јест заједнице од ове до сада неизлечиве болести и да је овај препарат добро или одлично решење. Не могу ништа да тврдим али имам веру и наду да смо на добром путу.

Ако ништа не успемо, опет добро, макар смо покушали.

Пре три-четири године послао сам такође неком пчелару у централној Србији пола литра тог препарата и након месец дана јавио ми је човек да је успео да санира ту заједницу и да је престала америчка трулеж легла. Саветовао сам га пре слања да рамове са тим сумњивим леглом избаци и саће претопи, заједницу препрска два три па и четири пута сваки други дан са по 15 до 20 милилитара препарата па и касније још који пут... Такође да све остале рамове са саћем и медом препрска.
 У то време радио сам данима на некој викендици и нисам био кући а како сам и колико сам оптерећен другим стварима нисам томе придавао одговарајући значај па сам изгубио контакт телефон од тог човека.
Знам само да се звао Саша, да је негде из централне Србије и да је то било негде у септембру.
После неког времена када сам потражио имам ли игде записан контакт од тог човека ништа нисам нашао.
Рекох нема везе, јавиће се неко други па ћемо испробати код неког другог и утврдити има ли овај препарат своју будућност или нема.

Уколико ми се неко јави са тим проблемом радо ћу одвојити своје време, наћи изоловану локацију и бесплатно понудити своју помоћ и препарат како бих могао да направим неки одговарајући експеримент.

Благодарим...

Овако сам писао пре пет година...    :D :D :D

У теми о америчкој трулежи легла на СПОС-овом форуму навео сам моје мишљење о узроцима покретања америчке трулежи легла.

Овакво моје мишљење је тамо неком засметало  :o и моје поруке као и још неколико порука других пчелара а све везано за моје мишљење о АТЛ су на неки начин нестале. (Можда је нестало струје, па нестале и поруке)  ??? 

Ево мог мишљења о узроцима покретања америчке трулежи легла.


(По мом мишљењу) Узрок болести АТЛ су:

1 Пчеларење на терену са лошим и недовољним количинама поленовог праха и нектара.
2 Непримерено прихрањивање и ширење легла у заједницама које не могу да то легло квалитетно отхрањују и одрже потребну температуру.
3.Додавање високопродуктивних матица и матица италијанске расе у ројеве који се слабије хране или у заједнице са исцрпљеним пчелама.
4. Превелико одузимање поленовог праха и прихрањивање малим количинама ретког сирупа-исцрпљивањем пчела.
5. Неправилна структура пчелињих заједница и недостатак довољног броја сабирачица.
6. Кошнице са дугим и дубоким рамовима и превеликим плодиштима (конструисане за италијанску расу пчела а не за нашу крајинку) 
7. Вишеструко разбијање легла приликом додавања сатних основа.
8. Производња ројева без довољних количина меда и полена.
9. Производња ројева на истом пчелињаку на новом месту без излетница (младим пчелама) без довољних количина меда и полена.
10. Коришћење антибиотика у производњи ројева.

Вероватно да има ту још узрока покретања АТЛ  а сви се могу назвати једним именом НЕЗНАЊЕ!

Мислим да антибиотике треба потпуно и строго забранити за употребу у пчеларству.
Забранити производњу ројева пчеларима без довољно искуства, јер својим нестручним радом угрожавају и себе и друге пчеларе око себе.

У пчеларским удружењима (макар два пута годишње)  треба вршити предавање на тему америчке трулежи легла.

До сада никада нисам видио АТЛ ни код себе ни код других пчелара и никада нисам користио антибиотике нити их иком препоручујем.

Поздрав драгим пријатељима...
-------------------------------------------------------------------------------..........


Naslov: Америчка трулеж легла - АТЛ
Poruka od: Рајко Борић Maj 10, 2021, 21:53:43
Круже приче о појави АТЛ у више места. Несрећна селидба вероватно. Контролишите легло и ако сумњате, следите процедуру. Никакво спаљивање на своју руку.
Naslov: Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
Poruka od: Zoran Akik Maj 12, 2021, 08:00:47
Дешава се, посебно у овом периоду, кад треба одбити друге пчеларе, да ти не би смањили принос.
"Није Слоба крив, ми смо криви, ми смо г...."
Багрем почиње да цвета по насељеним местима.

Срећна багремова паша.
Naslov: Америчка трулеж легла – АТЛ
Poruka od: Рајко Борић Maj 13, 2021, 11:09:24
Дешава се, посебно у овом периоду, кад треба одбити друге пчеларе, да ти не би смањили принос.
Мислиш да је пчелар спалио своје кошнице да завара намернике?
Као онај што је, у сарадњи са Немцима, срушио мост на Неретви?